❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Rychlosti k zamyšlení

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
hapi

Rychlosti k zamyšlení

Příspěvekod hapi » 14 years ago

před 6 lety
2005-8.png
2005-8.png (7.15 KiB) Zobrazeno 2337 x

před 5 lety
2006-8.png
2006-8.png (6.37 KiB) Zobrazeno 2337 x

před 4 lety
2007-8.png
2007-8.png (6.41 KiB) Zobrazeno 2337 x
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

hapi

před 3 lety:
2008-8.png
2008-8.png (6.54 KiB) Zobrazeno 2337 x

letos:
2011-8.png
2011-8.png (127.86 KiB) Zobrazeno 2335 x
0 x

hapi

ne, je nižší.
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

nejdřív je potřeba napsat čeho rychlost to je, předpokládám uplink sítě. Já mám teda za poslední 2 roky minimální nárust. Před 3mi lety jsem měl ještě 100Mbit který jsem vytěžoval přibližně jako poslední graf. Momentálně mám 400, ale stěží se dostávám přes 200Mbit, to jsou opravdu jen špičky.
To cos tady ukázal je neobjektivní, když nenapíšeš pro kolik klientů jsi to měl, od koho a jaká byla konektivita....
0 x

hapi

a neni to jedno? vršky grafů ukazujou maximální konektivitu pro celou síť. To mluví za vše včetně toho jaký byly kdysi rychlosti pro klienty. Jo i dneska by jsme uživily 200Mbit ale ... lepší je mít optimálně nastavený QoS a velká konektivita neni potřeba. Máme nejpomalejší konekt do netu oproti místním konkurencím a zároveň největší reálné rychlosti pro klienty. To je ostatně vidět z grafů kdy defakto přes den je vytížení konektivity na 75% a večer na 100%. Proč plejtvat konektivitou že :-)

ostatně ty grafy koresponduou s realitou na jednoho usera u letáků založených na marketingu. Před 6 lety byla špička mít doma 128kbps. Dneska je špička mít doma 100Mbit.
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 14 years ago

nevím jak ostatní ale prostě si myslím že jedeš dost na doraz, jsem pro mít konektivitu, která nikdy neodsáhne úplně svého maxima, aby tam byla vždy nějaká rezerva, aby to nejelo na doraz, což ve tvém případě ve špičce jede na downloadu
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

David2006

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

Zdravíčko Hapi, mě se takové vytížení linky jako máš na posledním grafu prostě nelíbí. Vím, že si přepočítáváš vše od iGW přes routry až snad po koncáka. Ale moje filozofie je prostě mít lajnu max na cca 75% ve špičkách při 5min. grafování. To cos poslal je z mého pohledu dost špatně (platíš si 100Mbit předpokládám) a při bližším grafu bychom vyděli jak Ti to jde dodna a to prostě dobře není. Můj průměr v měsíčním 95% percentile je plácnu třebas 41.3Mb a linku mám otevřenu na 80Mb. platím si hezky 40Mb a ktomu nadlimitní 1.3Mb vše za relativně pusu. Nemusím se srá$t :mrgreen: s nějakými neduhy linky a pokud bych měl na týdenním grafu to co ty tak už bych to měl dávno otevřené na cca 170Mb a platil míň než Ty teďka tedy pouze kolem 85Mbitu.

Jinak k tomu nárůstu, myslím že v roce 2005 jsme lidem dávali sdílené 512ky možná i 1Mbity už nevím, ale ten první graf je jako bych to měl trafik sotva doma v roce 2005:)) .
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 14 years ago

David2006: možná to vypadá jako že to bylo nedávno, ale můžu Tě ujistit že v roce 2005 jste určitě sdílené 512ky nedávali. Tehdy ještě "frčeli" vytáčené spojední a vrchol technologie byla ISDN linka s 64kbitem. Vybavuju si to velmi dobře, tehdy jsem začínal.

hapi: až Ti vyjde přechod z 200 na 400Mbit přibližně o 1100kč bez dph dráž, zjistíš že nemusíš takové věci řešit.
0 x

David2006

No už to neověřím, ale na konci roku 2005 bylo kolem 200lidí a z pozice tehdejšího o.ska nebyl moc důvod při nákupu 10Mbitu nedávat sdílené 512ky na 2.4ce... . Jestli si dobře vzpomínám stálo to tehdy cca 16tis+DPH.
0 x

ocior

Příspěvekod ocior » 14 years ago

David2006 píše:No už to neověřím, ale na konci roku 2005 bylo kolem 200lidí a z pozice tehdejšího o.ska nebyl moc důvod při nákupu 10Mbitu nedávat sdílené 512ky na 2.4ce... . Jestli si dobře vzpomínám stálo to tehdy cca 16tis+DPH.

Souhlas, v roce 2004 jsme davali 1Mbps 1:10. O neco driv tu bylo ADSL.
0 x
Dan Skoupý

David2006

Jo, taky si myslím že to spíš byla 1-4megovka kvůli ADSLku a základní tarif byl 256ka.
0 x

hapi

líbí nelíbí, faktem je, že ve špičkách každej kdo je aktivně na netu, dá stále 50% a víc svojí placený kapacity. To je sakra agregace do 1:2... co by jsi chtěl víc? Jo možná cena mezi 200 a 400Mbit je malá ale co cena za pojítko? licence? tam už bude podstatná že? Jako já nevidim jedinej důvod proč neject na doraz (95% kupovaný konektivity před tim než chytne zařezávání dodavatel konektivity) když shaper je tu od toho aby lidi mezi sebou vyvažoval. Já jsem vložil svoje úsilý do pořádnýho nastavený QTček který ušetří zbytečný nakupování konektivity a ty prachy můžu dát jinam do sítě. Od toho je shaper aby dělal svojí práci a já z něj mačkám maximum možností co mi QT poskytujou. Prostě to funguje a do dna to jede po prázdninách každý den a ničemu to nevadí protože i v extrémních špičkách když to několik hodin jede na stropě maji i hráči do anglie na servery latence okolo 25ms a vo tom je shaper.

Jo jinak v roce 2005 tu nikdo v okolí nedal nic jinýho než 64kbps a nebo ISDN.
0 x

David2006

Víme Hapi, Tvé nastavení QueeTríček i po cestě je jistě příkladné.....příkladné plýtvání lidským časem chtělo by se mi napsat pod čarou. Jak jsem psal radši mám otevřený port na iGW a někde lenoším než se s tím drbat a mít horší výsledek a ještě platit víc protože pořád potřebuješ víc jak v mém případě. Ale prostě naše prostředí jsou si rozdílné a přístupy k síti také, to ale neznamená že děláš něco špatně :wink: .
0 x

hapi

chyba, dělám to jenom na jednom místě, shaping je jenom na bráně. Já můžu zarvat celou síť a konektivitu a furt si zahraju CSko nebo TFko bez změny latence kdekoliv po síti. Tomu já říkám QoS.
0 x

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 14 years ago

teda teď jsem zapátral v papírech a začínal jsem v květnu 2003 s konektem ADSL 320/128 1:20 od Tiscali a měl jsem k tomu papír, že to můžu dál rozprodávat, stálo cca 3000/měsíc, agregace se na tom nikdy neprojevila, v září už jsem měl 1M/256kbit 1:20 za stejnou cenu

tehdy jsem to ještě tahal jen káblama po sídlišti, s bezdrátem jsem začal až asi po roce
0 x