Zdravim,
resime ted problem jak vyresit napajeni UBNTs a mikrotiks (tedy 24V) na 110m vysokem bode(komine) nahoru nemusi vest zadny ethernet, staci jen napajeni, poradil by nekdo kdo ma s takto dlouhymi trasami zkusenosti? Vcetne nejakych prepetovek atd.
Predpokladam ze zde je asi jedine realne reseni proste nahoru dotahnout 230V, ale jak vyresit ochranu proti prepeti jka cestou,tak nahore na komine
Dik za jakekoli informace
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Jak vyresit napajeni zarizeni na 110m vysokem komine
bud si muzes natahnout nahoru 220V po nejake Cykyne a nebo kup nejakou venkovni 2linku (popr. 3 linku, kvuli zemneni), spocitej ztraty na 110m daneho prurezu kabelu a dle toho dej dolu nejake trafo (ja bych to videl na neco kolem 30V, rekneme treba 2-3A, at mas klid)..
0 x
Jan Ptáček
já tam mám CYKY 3x6mm co tam zbyl po osvětlení co zrušili, dole do toho valím 29V z průmyslovýho zdroje siemens sitop, dává 20A, napětí se dá štelovat 21-29,9V, nahoře to končí v tom 16port POE panelu, kterej sem trochu votunil, místo jacku šroubovací svorkovnička a překopaný to propojení mezi těma čtyřma dílama uvnitř. Je to tam cca 3 roku bez poruchy, jeden z těch spojů má uptime 479 dní.
0 x
Resite nejak prepeti?
Ten Siemens Sitop neni zrovna levna hracka
Ten Siemens Sitop neni zrovna levna hracka

0 x
Peyrak píše:já tam mám CYKY 3x6mm co tam zbyl po osvětlení co zrušili, dole do toho valím 29V z průmyslovýho zdroje siemens sitop, dává 20A, napětí se dá štelovat 21-29,9V, nahoře to končí v tom 16port POE panelu, kterej sem trochu votunil, místo jacku šroubovací svorkovnička a překopaný to propojení mezi těma čtyřma dílama uvnitř. Je to tam cca 3 roku bez poruchy, jeden z těch spojů má uptime 479 dní.
sorry za OT, ale neda mi to - nejsem elektrikar, ale ma ten POE panel nejake prepetovky? pac sem jinak nepohopil ten sroubek vzadu na to prizemneni...
0 x
Jan Ptáček
levnej není, ale je to tak suprově navrženej kus hw, prošly mi jich rukama spousty, dřív jsem dělal průmyslovou automatizaci, nikdy jsem neviděl žádnej vadnej, jinak na aukru se daj sehnat za pěknou cenu
přepětí neřeším, ve 110m výšce co bys s ním dělal, souběhu s hromosvodem se nevyhneš, protože bezpečnou vzdálenost s tam nedosáhneš, jen dole před tím zdrojem a ups je dehnventil, ale ten tam byl už z dob toho osvětlení
přepěťovvky ten panel nemá, taky jsem nad tím kroutil hlavou, ani to nemá stíněné konektory, někde tam bylo napsáno k čemu to tam je, ale taky to byla ptákovina, radši to přes vějířovky pořádně přitáhnu ke kostře rozvaděče a je to
přepětí neřeším, ve 110m výšce co bys s ním dělal, souběhu s hromosvodem se nevyhneš, protože bezpečnou vzdálenost s tam nedosáhneš, jen dole před tím zdrojem a ups je dehnventil, ale ten tam byl už z dob toho osvětlení
přepěťovvky ten panel nemá, taky jsem nad tím kroutil hlavou, ani to nemá stíněné konektory, někde tam bylo napsáno k čemu to tam je, ale taky to byla ptákovina, radši to přes vějířovky pořádně přitáhnu ke kostře rozvaděče a je to
0 x
tak to zemění na tom panelu je kvůli bezpečnosti aby na všech kovových částech v racku byl stejnej potencial. Jo přepětovky to nemá ale tak nebyl by problem ty střeva vyměnit. Jenom si říkám jestli to něčemu pomůže.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
ono by stacilo, kdyby to melo stinene konektory a byly propojene s tim prizemnenim...
0 x
Jan Ptáček
hmm, na druhou stranu by možná stačilo uzemnit mínus zdroje u panelu na zem. Jestli se uzemí zařízení skrz stínění kabelu a konektory a nebo přímo přes jeden pár po mínusu napájení by mělo bejt jedno ne? Na RBčkách by mínus měl být propojený s kovem na konektoru. Pletu se?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
Sitopy jsem videl za 15 let co delam elektrikare mrtve asi 3ks, to jich tady jsou 100vky, ale to jede 24/7 porad, kondiky atd nic nevydrzi vecne. Ale jinak je to spolehlivy zdroj.
0 x
hapi píše:hmm, na druhou stranu by možná stačilo uzemnit mínus zdroje u panelu na zem. Jestli se uzemí zařízení skrz stínění kabelu a konektory a nebo přímo přes jeden pár po mínusu napájení by mělo bejt jedno ne? Na RBčkách by mínus měl být propojený s kovem na konektoru. Pletu se?
tak to netusim, jedine vzit zkousecku a premerit to...
0 x
Jan Ptáček
hapi píše:hmm, na druhou stranu by možná stačilo uzemnit mínus zdroje u panelu na zem. Jestli se uzemí zařízení skrz stínění kabelu a konektory a nebo přímo přes jeden pár po mínusu napájení by mělo bejt jedno ne? Na RBčkách by mínus měl být propojený s kovem na konektoru. Pletu se?
Ano, na RB je spojeny minus s montaznima dirama, konektorem...
0 x
Peyrak píše:levnej není, ale je to tak suprově navrženej kus hw, prošly mi jich rukama spousty, dřív jsem dělal průmyslovou automatizaci, nikdy jsem neviděl žádnej vadnej, jinak na aukru se daj sehnat za pěknou cenu
dik za info, koukal jsem na aukro a ted tam je jen sitop 24V/2A coz je malo, ohledne toho dehnventilu, to jsem koukal ze je docela draha sranda, ale bez nej to asi nepujde, jinak nevim jestli jsem to spravne pochopil,pises ze ho mas pred ups a pred zdrojem, tj mysleno jeste 230V , je to tak?! jinak prepetove ochrany nahore na komine nevim jestli necemu pomohou..
0 x
Prvně malá odbočka kolem,jak lezeš na tne komín? Tam asi pohodlné schodiště, výtah a nahoře krásný ochoz se zábradlím pod anténama nebude, že? Takže prvně, než řešit přepětí, bych se podíval do své složky kvalifikací, zda mám i legálně práce ve výškách, bude to důležitější jak přepětí. Takové občanské upozornění konkurence k OIP (či jak se aktuálně jmenují), že "kolegové" se tam na komíně podivně potácí a určitě proto, že něvědí jak správně mají, skoro tam viseli za nohu hlavou dolů, ..., to dokáže na rozpočtu nadělat o řády větší škody, než pár blesků.
Jinak k otázkce bych stavěl takto. Legislativně vzato máš povinnost řešit přepětí (a hromadu dalších věcí), pragmaticky se podívej, kolik stojí ty krámy, co tam budeš montovat, snadno důsledné řešení přepětí tu cenu může převýšit výrazně a pak je to obhajitelný nesmysl. Samozřejmě zvaž, kolikrát tam polezeš to měnit atd. Další podstatný vliv je, zda na tom komíně už něco je, takový výškový skvost asi nebude nepolíbené holátko, tam těch krámů bude tuna, že? Takže se podívat co tam je, jak daleko od toho budu atd. Protože pak je do toho aspekt, že pokud se na řešení přepětí vyflákneš, konkurence ne, něco po blesku ji vyhoří, tak tě jejich pojištovna (pokud jsou pojištěni a škodu u nich uplatní) bude snažit výsát jak citrón na náhradě škody, pokud jim zdechne něco, co má trochu cenu a nebude to chtít cálovat ze svého. Pokud jsem od techniky ostatních dostatečně daleko a i přívod elektriky budu mít dostatečně oddálen, antény, zařízení i rozvody schované tak, že půjde využít princip ochrany před přímým zásahem blesku oddálením, tak je slušnost pořešit aspoň to napojení napájení, ať mám klid. Zda tahat odspodu novu 230V nebo od spodu už jen něco na bázi 48V, případně se napojit někde nahoře na existující rozvod asi závisí na místních podmínkách.
Návrh tahat odpodu už jen něco 12/24/48 V je rozumný (pokud je reálné, že tam půjde v dohledné době nějaká profi krabice, tak bych šel do 48 V, protože obvkyle takové napětí bude chtít a zbytek řešit místním DC/DC). Nápad řešit propojení přepětí výstupem - pólu zdroje se zemí natvrdo v podstatě správný, má ale pár ale. Takže přepětí bych řešil příslušnou přepětovkou pro nízkonapěťové rozvody, kterou dát na výstup zdroje a pokud bude rozvod delší jak cca 15 metrů, tak i před vstupem do tvého zařízení (předpokládm bednu v které vše bude). Třeba Saltek dělá varianty pro 12, 24, 48 a 60 V. Stojí kolem tisícovky kus, což jde. Zde: http://www.saltek.eu/cz/vyrobky/rada-dp
Slušnost by byla mít i přepěťovku před tím zdrojem na 230 V, ale tam záleží co tam vše je, kde a jak je to napojeno, co použiješ za zdroj (některé slušnější mají minimálně 3. stupeň v sobě).
Návrh s trojdrátem pro zem je proto lepší, jen průřez 6 qmm bude málo. Ten zelenožlutý by měl mít průřez minimálně 16 qmm a dole patřičně připojen k něčemu jako HOP. Nahoře na to připojit vše, co trochu jde- Např zem té horní přepěťovky na napájení, pokud si namlátíš přepěťovky na koax k anténám, tak taktéž, vlastní kovovou bednu atd. Přepětovky nahoře samozřejmě pomůžou, ale nutnou podmínkou je ten správně dimezovaný svod, který to stáhne k zemi. Pomůžou částečně i bez toho svodu, kdy ti vyrovnají potenciál, takže s trochu štestí ti nevyhoří vlastní zařízení, ale je otázka, zda to dokáže svést dostupný přívod dolů. Taktéž vlastní výložníky antén by měly být k tomu svodu připojeny (jeli použito oddálení a nejsou spojeny s hromosvodem), pokud je už nebudeš dávat na nějakou hotovou konstrukci, která to má pořešeno (správně by anténní stožárek měl mít vlastní svod až dolů). Napájecí dvoulinku můžeš udělat stíněnou s tím, že stínění bude patřičně přitaženo k tomu zemnícímu svodu. Potom pokud to potáhneš nahoru, tak si dej pozor na souběh s další instalací, hromosvodem. Souběh slaboproud/IT vedení se silovinou možný max na 35 metrů délky (a od příštího roku asi ani to ne), takže to případně táhnout jinudy s dodržením požadovaného odstupu, už třeba jen kvůli tomu odstupu, jak jsem zmínil výše...
Jinak k otázkce bych stavěl takto. Legislativně vzato máš povinnost řešit přepětí (a hromadu dalších věcí), pragmaticky se podívej, kolik stojí ty krámy, co tam budeš montovat, snadno důsledné řešení přepětí tu cenu může převýšit výrazně a pak je to obhajitelný nesmysl. Samozřejmě zvaž, kolikrát tam polezeš to měnit atd. Další podstatný vliv je, zda na tom komíně už něco je, takový výškový skvost asi nebude nepolíbené holátko, tam těch krámů bude tuna, že? Takže se podívat co tam je, jak daleko od toho budu atd. Protože pak je do toho aspekt, že pokud se na řešení přepětí vyflákneš, konkurence ne, něco po blesku ji vyhoří, tak tě jejich pojištovna (pokud jsou pojištěni a škodu u nich uplatní) bude snažit výsát jak citrón na náhradě škody, pokud jim zdechne něco, co má trochu cenu a nebude to chtít cálovat ze svého. Pokud jsem od techniky ostatních dostatečně daleko a i přívod elektriky budu mít dostatečně oddálen, antény, zařízení i rozvody schované tak, že půjde využít princip ochrany před přímým zásahem blesku oddálením, tak je slušnost pořešit aspoň to napojení napájení, ať mám klid. Zda tahat odspodu novu 230V nebo od spodu už jen něco na bázi 48V, případně se napojit někde nahoře na existující rozvod asi závisí na místních podmínkách.
Návrh tahat odpodu už jen něco 12/24/48 V je rozumný (pokud je reálné, že tam půjde v dohledné době nějaká profi krabice, tak bych šel do 48 V, protože obvkyle takové napětí bude chtít a zbytek řešit místním DC/DC). Nápad řešit propojení přepětí výstupem - pólu zdroje se zemí natvrdo v podstatě správný, má ale pár ale. Takže přepětí bych řešil příslušnou přepětovkou pro nízkonapěťové rozvody, kterou dát na výstup zdroje a pokud bude rozvod delší jak cca 15 metrů, tak i před vstupem do tvého zařízení (předpokládm bednu v které vše bude). Třeba Saltek dělá varianty pro 12, 24, 48 a 60 V. Stojí kolem tisícovky kus, což jde. Zde: http://www.saltek.eu/cz/vyrobky/rada-dp
Slušnost by byla mít i přepěťovku před tím zdrojem na 230 V, ale tam záleží co tam vše je, kde a jak je to napojeno, co použiješ za zdroj (některé slušnější mají minimálně 3. stupeň v sobě).
Návrh s trojdrátem pro zem je proto lepší, jen průřez 6 qmm bude málo. Ten zelenožlutý by měl mít průřez minimálně 16 qmm a dole patřičně připojen k něčemu jako HOP. Nahoře na to připojit vše, co trochu jde- Např zem té horní přepěťovky na napájení, pokud si namlátíš přepěťovky na koax k anténám, tak taktéž, vlastní kovovou bednu atd. Přepětovky nahoře samozřejmě pomůžou, ale nutnou podmínkou je ten správně dimezovaný svod, který to stáhne k zemi. Pomůžou částečně i bez toho svodu, kdy ti vyrovnají potenciál, takže s trochu štestí ti nevyhoří vlastní zařízení, ale je otázka, zda to dokáže svést dostupný přívod dolů. Taktéž vlastní výložníky antén by měly být k tomu svodu připojeny (jeli použito oddálení a nejsou spojeny s hromosvodem), pokud je už nebudeš dávat na nějakou hotovou konstrukci, která to má pořešeno (správně by anténní stožárek měl mít vlastní svod až dolů). Napájecí dvoulinku můžeš udělat stíněnou s tím, že stínění bude patřičně přitaženo k tomu zemnícímu svodu. Potom pokud to potáhneš nahoru, tak si dej pozor na souběh s další instalací, hromosvodem. Souběh slaboproud/IT vedení se silovinou možný max na 35 metrů délky (a od příštího roku asi ani to ne), takže to případně táhnout jinudy s dodržením požadovaného odstupu, už třeba jen kvůli tomu odstupu, jak jsem zmínil výše...
0 x
jo, ten dehnventil je na 230V, je to už dědeček, ale nechával jsem si ho přeměřit a je OK
0 x