❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

PDSMA+ a nové verze RoSu

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
net.work
Kontaktovat uživatele:

PDSMA+ a nové verze RoSu

Příspěvekod net.work » 14 years ago

Zdravím Vás, chtěl bych se zeptat - provozuje někdo z Vás na desce od Supermicro - PDSMA+ nějakou v4 či v5 verzi RoSu? Pokud ano, mohli byste prozdradit, které verze jsou bezproblémové? Děkuji za odpovědi !
0 x
Jan Ptáček

baz

Příspěvekod baz » 14 years ago

4.3 a 4.10, obe dlouhodobe zkousene.
patou verzi nevim, nemam zbytecnou desku na testy a v produkcnim prostredi to nejsem ochoten zkouset.

a jestli tu pdsma+ jeste nemas koupenou, tak ji ani nekupuj a kup si novejsi X7SBA uz s podporou FSB 1333, garantuju ze funguje s MK vyborne.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

baz píše:4.3 a 4.10, obe dlouhodobe zkousene.
patou verzi nevim, nemam zbytecnou desku na testy a v produkcnim prostredi to nejsem ochoten zkouset.

a jestli tu pdsma+ jeste nemas koupenou, tak ji ani nekupuj a kup si novejsi X7SBA uz s podporou FSB 1333, garantuju ze funguje s MK vyborne.

diky - pdsma uz mi jede nejakej ten patek v siti a jelikoz tam mam 5x wifinu a z toho 3x nStream, tak se mi zacina pohybovat CPU nekde okolo 50%... ne ze by to nejak vadilo, ale je to prave to, co zpusobuje nahodne skoky v latenci (vyzkouseno, psal sem tu o tom v nejakem jinem threadu)... Tak jsem uvazoval, zda-li treba v4 ci v5 neumi jiz vyuzit obe dve jadra a tak odlehcit procesoru...
0 x
Jan Ptáček

baz

ctyrka uz vyuziva obe jadra a na pdsma+ nema s nstreme zadny problem. jak 4.3 tak 4.10
petka to umi taky, uz umi i vypsat zatizeni cpu podle jednotlivych procesu, ale zase na ferovku - ktery silenec by to nasadil do ostryho provozu, i kdyz i takovi se tu najdou :)
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

baz píše:ctyrka uz vyuziva obe jadra a na pdsma+ nema s nstreme zadny problem. jak 4.3 tak 4.10
petka to umi taky, uz umi i vypsat zatizeni cpu podle jednotlivych procesu, ale zase na ferovku - ktery silenec by to nasadil do ostryho provozu, i kdyz i takovi se tu najdou :)

Mno, budu tu v4 muset nekdy v noci testnout, snad to bude OK ;) zatim moc dekuji ;)
0 x
Jan Ptáček

net.work
Kontaktovat uživatele:

takze jenom pro info - na routeru jiz bezi nejaky ten den v4.13, zatim se jevi velmi stabilne.... je to teda pdsma+ vc. 5x single redukce na miniPCI, karty tam jsou CM9 a DBII F50PRO, v obou pripadech nebyl problem se spojem. Co se tyce vytizeni CPU, tak naprosto uzasne to kleslo z avg. 35% na avg 18% a latence se naprosto stabilizovali... opravdu je to az k neuvereni...
co se tyce upgradu, tak s tim nebyl zadny problem, karty se nedisablovaly.
Ted je tam 3x obyc nStream a 2x P2P bez nStreamu, tece pres to ve spickach 40M, od prosince az 100M, tak dam vedet co na to CPU ;)
0 x
Jan Ptáček

Martin_H

Příspěvekod Martin_H » 14 years ago

Tak to muzes byt spokojeny ja mam take pdsma+ a jakmile jsem na jedne karte zapnul nstreme do chvile mi lehly spoje na 2,4, ted tam je 7karticek cm9 4x2,4 a 3x5Ghz stacilo na jedne karticce zapnout a slo to do haje ros tam mam 4.11, bez nstreme to bezi vse jak ma bez naprosteho problemu nevim cim to muze byt, bud rad ze ti to tak jede, Martin
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

tak u me to jsou vsechno P2P na 5Ghz a mel sem tam zaple i pri v2.9.51 2x nStream a nebyl s tim nikdy problem... problem byl v tom, ze pri vytizeni cpu cca. 30 a vice % se uz zacali hodne natahovat latence na tech spojich, coz ted pri upgradu uplne zmizelo.
0 x
Jan Ptáček

baz

pdsma+ ve verzi 4.3 a 4.10 urcite nema problem s nstreamem, osobne vyzkouseno.

trochu offtopic, ale:
umi uz verze 4.13 zobrazovat zatizeni jednotlivych jader, nebo to je porad jen zalezitost vyvojove verze 5 ?
potreboval bych znat realne vytizeni jader v quadech a nemam odvahu dat do ostreho provozu verzi 5, nehlede na to, ze nevim, zda by spolupracovala s ispadminem, ten taky s cimkoli nechodi.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

neumi, alespon jsem to tam nikde nenasel...
0 x
Jan Ptáček

net.work
Kontaktovat uživatele:

tak jsem to asi prechvalil :( dnes v 01:17 zasek pdsma z neznamych duvodu (po asi tydennim uptime) :-/ kdyz uz jsem byl v tom, tak jsem udelal system/reset a nahral zpatky konfiguraci z exportu.... suppout.rif to samozrejme zadny nezanechalo ve files.....
jedine, ceho jsem si vsimnul, jsou divne IRQ, hlavne ta wlan4, viz. priloha:

Obrázek

je to normální?
0 x
Jan Ptáček

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 14 years ago

Setkáváme se s tím že PDSMA+ a 2jádro 2,6GHz + 2GB RAM jako hl GW pro 150Mbps až 200Mbps začne dělat při 12000pps že začnou chodit pingy které jsou směřovány na tutu GW z vnitřku sítě klidně i na 30ms. V klidu je tam ping 1 až 2ms ale při těch 12000pps už to tahle natahuje. Využity jsou ty integrované 1Gbit síťovky. Nicméně CPU ukazuje pár procent a zelený bargraf buď vůbec neposkakuje nebo se sem tam objeví první zelený sloupeček.
Ve FW je asi 50 pravidel na filtraci bordelu apod...

Je to slabý HW na hlavní GW?
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

jaká verze MK? Používáš iface na desce? ono je totiž dost možný že socket775 toho má už plný zuby. Přeci jenom to dneska už je docela dost zastaralá patice.

Těch 12k pps je celkem nebo na jednom iface?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 14 years ago

12k paketu neni na takovy stroj moc to musi udelat 50k i vic, mozna ty sitovky nejsou idealni, popr. zkusit jinou verzi ros, co irq sitovek nesdileji se s necim atd
0 x

soucez
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod soucez » 14 years ago

hapi píše:jaká verze MK? Používáš iface na desce? ono je totiž dost možný že socket775 toho má už plný zuby. Přeci jenom to dneska už je docela dost zastaralá patice.

Těch 12k pps je celkem nebo na jednom iface?

Verze je 3.30
Při verzi 4.16 nefungovalo BGP proti 3.30 na jiném stroji...

síťovky určitě nemají stejné IRQ ta deska má IRQček dostatek...
0 x