❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

proč nevyrábějí karty do minipci na 10GHz?

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
okoun
antispam: Ano

proč nevyrábějí karty do minipci na 10GHz?

Příspěvekod okoun » 15 years ago

ahoj, nemám žádné zkušenosti s 10 GHz a nějak nechápu proč se nevyrábí ve velkovýrobě jako 5GHz. je to technologicky nemožné nebo v čem je zakopán pes? kdyby začli třeba prodávat kartu za 10000 kč tak by na tom museli vydělávat tak už velké prachy...

pamatuji jak byly drahé spoje na 5GHz, bude se to vyvíjet takto i s 10 GHz?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Stanislav Hrncir

Příspěvekod Stanislav Hrncir » 15 years ago

pokud někoho zaúkoluješ aby to udělal v množství pro výrobce přijatelném nevidím problém, nicméně u nás je 10GHz pásmo spíše výdobytkem svm a konvesu když se začínalo a podařilo se ho vybojovat.. v ostatních státech po něm skoro neštěkne ani pes.. druhý problém je.... ubnt ti kartu udělá a dokonce příští rok když všechno dpbře pujde tak bude /dokonce i NS na 10GHz :) ale problém je v duplexním rozestupu mezi rx a tx jaký u nás musí být a spol.. takže když ji zapneš budeš velice brzo viset za různé části těla v průvanu. protože co vím tak se zatím počítá jenom s prakticky stejným základem karet akorát popošouplých dalším oscilátorem + směšovačem na 10GHZ.. a když si pak představíš chudáka alcomistu s 60kou anténou a jeho 2mw na přírubě a tvýma minimálně 20dB na přírubě plus jak znám našince tak co největší anténou a uplně nejlíp když se to pustí v turbu na 40MHz.. a co do dovozců.. že to má trošku větší výkon a nesplňuje to dalších 10 věcí.. to vůůbec nevadí.. "karta neni určena pro český trh, u nás se musíte řídít GL...." jedna malá nálepečka a je po problému.. prostě toto

NE
0 x

okoun

jestli si čteš můj podpis tak jediné co nesnáším je UBNT, takže když vytvoří nějakou kartu tak mě to fakt vůbec nezajímá pokud nebude ta karta ničit ostatní zařízení :oops:

ale

zdá se mi, že prostě všechny tyto firmy co se zabývají 10 GHz mají úplně všechno předražené, protože se tak dohodli a nemají konkurenci, to samé je u benzínek také jsou dohodnutí a nebo značka CISCO...
jeden příklad za vše je taková ronja 10Mb, ještě před tím než ji vyrobily tak se prodávala klasická pojítka za 200 000 Kč a vejš, ale autor ronji to udělal za pár korun a úplně srovnatelné s komerčníma.
nebo crusader aggregator 100M, cena je naprosto nesrovnatelná s komerčníma pojítkama a funkčnost je stejná

takže si myslím, že všechny firmy co prodávají 10 GHz si mohou mnout ruce a ještě podporovat rockety od UBNT, protože jejich cílem je zrušit pásmo 5 GHz aby měly ještě více výdělků z předražených 10+ GHz..

PS: schválně by mne zajímalo jestli tu je někdo, kdo vidí pod pokličku výroby 10 GHz spoje a může odhadnout výrobní náklady...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Ajfel

Příspěvekod Ajfel » 15 years ago

okoun píše:jestli si čteš můj podpis tak jediné co nesnáším je UBNT, takže když vytvoří nějakou kartu tak mě to fakt vůbec nezajímá pokud nebude ta karta ničit ostatní zařízení :oops:

ale

zdá se mi, že prostě všechny tyto firmy co se zabývají 10 GHz mají úplně všechno předražené, protože se tak dohodli a nemají konkurenci, to samé je u benzínek také jsou dohodnutí a nebo značka CISCO...
jeden příklad za vše je taková ronja 10Mb, ještě před tím než ji vyrobily tak se prodávala klasická pojítka za 200 000 Kč a vejš, ale autor ronji to udělal za pár korun a úplně srovnatelné s komerčníma.
nebo crusader aggregator 100M, cena je naprosto nesrovnatelná s komerčníma pojítkama a funkčnost je stejná

takže si myslím, že všechny firmy co prodávají 10 GHz si mohou mnout ruce a ještě podporovat rockety od UBNT, protože jejich cílem je zrušit pásmo 5 GHz aby měly ještě více výdělků z předražených 10+ GHz..

PS: schválně by mne zajímalo jestli tu je někdo, kdo vidí pod pokličku výroby 10 GHz spoje a může odhadnout výrobní náklady...

Zkus prohledat archiv Amaterskeho Radia, tusim tam kdysi byl navod jak to vyrobit, ale k dnesnim pojitkum to bude mit trochu daleko, asi jako prvni pojitka kolem 2 - 16Mbps a dnesni skoro 200Mbps pojitka.
0 x

Stanislav Hrncir

v tom amáru se jednalo o přestavbu satelitnách konvertorů páč už ho víc než pár let odebírám..a bylo to pro přenos obrazu.. nicméně předpokládám, že žádmý výrobce ti nepoví náklady na desítku a i kdyby tak si vem, že jenom za vývoj v první fázi prodeje padne alespoň 20-40% ceny zařízení.. taky jde o parametry.. kdysi se bastlilo že elektronika spoje vypadala jak po náletu pavouků a vysypání pytlíku součástek na dps.. a vono to jelo a dokonce dost potlačilo cenu 10g spojů.. teď onen výrobce jede dál.. jakýs takýs vývoj má zaplacený a nějaké peníze v plusu a heleme se jak elektronika vypadá.. 1000x jinak..
0 x

lukas

Příspěvekod lukas » 15 years ago

okoun: Ty si tady delas z lidi prdel, ne? V jednom vlkanu chces tahat optiku v hadici a v druhym kupovat atherosku do 10ky.

DEKUJU VYROBCUM ZA SOUCASNE CENY a moc bych ocenil, kdyby hranice nejlevnejsiho spoje neklesala. Kdyby se tak stalo, tak si to zacne kupovat kdektery idiot a ja to muzu hodit ze strechy.

Marze tam urcite je, jinak by nebyly s.r.ocka, napr. na QAMu a ALTERu je videt, jaky je tam prostor pro marzi, ale vyrobni naklady rozhodne nejsou male, toto neni wifi. Masivni uchyty, robusni anteny, odlitek (jenom forma stoji x set tisic) a ja nevim, co vsechno dalsiho.
0 x
Lukas Kristek

reset

Příspěvekod reset » 15 years ago

to je ale co se tyce anteny, elektronika bude tak jako tak cina .
Rekl bych, ze je to otazkou casu, nezli nekdo udela 10GHz+ mini pci kartu .
10G jsem zatim rozebrany nemel, tak nemuzu rici co je inside .
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

okoun

lukas píše:DEKUJU VYROBCUM ZA SOUCASNE CENY a moc bych ocenil, kdyby hranice nejlevnejsiho spoje neklesala. Kdyby se tak stalo, tak si to zacne kupovat kdektery idiot a ja to muzu hodit ze strechy.

tak na toto jsem přesně čekal, ale trochu je to nesmysl

přeci 10 GHz má úplně jiné antény s jinejma hodnotama a úhlama, zrušit tak 10 GHz spoj je o dost těší než 5 GHz a to i pro milionáře. ovšem momentálně to tak je, ale nevím co se stane až začne dělat UBNT ty svoje překvapeníčka...
0 x

Stanislav Hrncir

můj názor je přesně opačný, sestřelit 10GHz spoj je hračka u 5G se chvíli brání než lehne úplně..
0 x

okoun

Stanislav Hrncir píše:můj názor je přesně opačný, sestřelit 10GHz spoj je hračka u 5G se chvíli brání než lehne úplně..

já se spíše bavil o nechtěném sestřelení a ne o účelném...

protože u 10 GHz neexistují zatím žádné zmetkoantény jako UBNT
0 x

lukas

Příspěvekod lukas » 15 years ago

okoun: precti si pasmo od hapiho v 10G spojich, sestrelit 10G je podstatne jednodussi, nez 5g. Kdyz na 5g nekomu vlezu do kanalu, tak nam to pojede na hovno, ale pojede, kdyz to udelam v 10ce, tak lehneme oba.
0 x
Lukas Kristek

okoun

no jo, čtu i přispívám
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

nepřišel náhodou waveant ze zmetkoanténama na 10GHz? na co to dělá? přece každá jednotka má svůjí přírubu. Že by předboj k 10GHz od UBNT?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

lukas píše:okoun: precti si pasmo od hapiho v 10G spojich, sestrelit 10G je podstatne jednodussi, nez 5g. Kdyz na 5g nekomu vlezu do kanalu, tak nam to pojede na hovno, ale pojede, kdyz to udelam v 10ce, tak lehneme oba.

navíc mám takovej pocit, že jim to ale muselo ject jinak by si všimnuly že někomu stojeji na kanále. Pokud to teda neudělaly schválně a jenom to nepustily aby jsme si všichni přeladili jinam.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

okoun

hapi píše:nepřišel náhodou waveant ze zmetkoanténama na 10GHz? na co to dělá? přece každá jednotka má svůjí přírubu. Že by předboj k 10GHz od UBNT?

no vypadá to tak, doufám že UBNT nepočítá i s APčkama na 10 GHz :mrgreen:
0 x