❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Bittorrent protocol (down) blokuje ostatní služby.. ?

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
crash
antispam: Ano

Bittorrent protocol (down) blokuje ostatní služby.. ?

Příspěvekod crash » 15 years ago

Zdravím,
nejsem ISP, jen koncový zákazník, ale i tak se obrátím s problémem sem.
V pondělí mi záhadně několikrát spadnul net, způsobem - down, up, down, up, down... - a to skoro v několika minutách. Volal jsem ISP a bylo mi řečeno, že ISP měl nějakej větší výpadek ale že za chvilku bude vše ok. Takže jsem hovor ukončil s vědomím, že za chvilku zase pojedeme. Když jsem volal včera, bylo mi řečeno že u nich je vše v pořádku (jako obvykle...) a že ke mě pošlou technika (což je zatím taky mýtus :D)
Net se sice po dvou hodinách rozběhnul, ale od té doby mám větší problém. Jakmile zapnu uTorrent (hlavně download) a po chvilce mi najedou rychlosti, není možné použít http. Načtení jakékoliv stránky je otázkou 20-50 minut a většinou stránka stejně nenajede.

Dřív, rok a půl jsem s tím problémy neměl, pokuď sem používal bittorrent protokol, tak při maximální zátěži linky se sice stránky pomaleji načítaly, ale to bylo otázkou pár vteřin.
Tohle mi přijde jako když ISP má nastaveno, že když zjistí u mě příchozí torrent komunikaci, tak mi začne blokovat některé služby. Dnes sem zjistil že ESS takto nemá možnost se vyaktualizovat, uTorrent se nedokáže spojit s trackerem při pokusu o aktualizaci trackeru, icq protokol to taky vyhodí...
Zajímavý je, že irc protokol a p2p spojení zůstává, sice s omezenou rychlostí (omezení je v rozsahu 20-30% oproti normálu) ale zůstává.
Děje se to jen když začnu něco stahovat přes torrent, při uploadu přes torrent nebo stahování přes http/ftp je vše ok.

Zajímá mě, jestli je možný že má ISP stále nějaké neduhy od toho pádu, nebo je tohle nějaká anti-torrent-user taktika.
Když sem se k nim připojoval, bylo mi řečeno že torrent komunikaci neblokují.
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 15 years ago

nepouzivas nahodou windows vista?
0 x

crash

miract píše:nepouzivas nahodou windows vista?

Momentálně XP 32bit
0 x

asdewq

Příspěvekod asdewq » 15 years ago

obmedzenie poctu paketov? obmedzenie poctu spojeni? ... skus trochu skrotit toho torrenta
0 x

crash

asdewq píše:obmedzenie poctu paketov? obmedzenie poctu spojeni? ... skus trochu skrotit toho torrenta

Kdyby se to stalo po prvé co jsem spustil uTorrent, tak proč ne. Ale už pár měsíců jsem jel v uTorrentu normálně (většinou na maximum) a nikdy ani jeden problém.
0 x

asdewq

Příspěvekod asdewq » 15 years ago

mozu to byt priebezne opatrenia toho poskytovatela... netvrdim ze to tak je ale proste ho skus trochu obmedzit a uvidis co to spravi..
0 x

reset

Příspěvekod reset » 15 years ago

rel bych, ze je to zamerne nebo spatne nastavena sit
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

crash

asdewq píše:mozu to byt priebezne opatrenia toho poskytovatela... netvrdim ze to tak je ale proste ho skus trochu obmedzit a uvidis co to spravi..

Co myslíš tím omezit?
Zkoušel jsem to od toho pondělí různě, takže bez uTorrentu vše ostatní jede v pohodě. Při zapnutým uTorrentu a puštěných torretnů který seeduju, je to taktéž v pořádku (nebo tak jak by to mělo být).
Ale jakmile spustím nějaký torrent který se snažím stáhnout (zkoušel jsem jen dva torrenty, jeden se vyšplhal na 100kB/s a druhej 0,1kB/s +-), během 20s nastane výše popsaná situace. Po jeho zastavení, do 20s stránky naběhnou jako by se nic nedělo.

Jestli je špatně nastavená síť, tak jedině že by ISP něco razantně měnil, což se mi nezdá. A pokuď je to záměrné omezování, zase se mi nezdá že by se mě snažil omezovat omezováním downloadu. Kdyby situace byla obrácená a šlo o upload, tak by to bylo logické, ale takhle...

Každopádně, co mi radíte?
Přemýšlím že tomu dám pár dní, budu se snažit komunikovat o tomhle problému s ISP (nejspíš bude lepší psát maily rovnou technikům, než se spoléhat na sekretářky...).
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 15 years ago

neceho podobnyho jsem si vsiml kdyz jsem tahal to torrent v opere 9.6 neco, jak se rozjel torrent stranky lezly jak ludra, kdyz jsem to stopnul v pohode, asi bug opery, kdyz to bezelo v utorrentu tak v pohode.
0 x

crash

Maxik píše:neceho podobnyho jsem si vsiml kdyz jsem tahal to torrent v opere 9.6 neco, jak se rozjel torrent stranky lezly jak ludra, kdyz jsem to stopnul v pohode, asi bug opery, kdyz to bezelo v utorrentu tak v pohode.

Jako zase nejsem debil :D vim že když pojedu s torrentama kdy jedu skoro na maximum downloadu, tak vim že se mi stránky nebudou tak rychle načítat, protože prostě už není kapacita, ale když spustim jeden torrent kterej stěží jede 0,1kB/s a stránky se nenačtou vůbec (neustálej loading), to je hodně divný.

Teď jsem zkusil sosnout torrent s největším počtem seederů z privátu, během minuty sem byl na 80% maxima downloadu a stránky se načítaly jak měli (tzn. pomaleji, ale výrazně rychleji než předtím).
Nejde mi to do hlavy a nejde.

Příští tejden to začnu pořádně řešit s ISP, a podle toho co mi řeknou se k tomu postavim.
Pokuď někoho něco napadne...
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

nemyslim to takhle, mam na webu vyssi priority takze tahani torrentem me web nebrzdi, jde o to ze ta opera proste nejak zlobila, kdyz jel torrent na max v utorentu tak vse v pohode, kdyz jel torr. v opere tak to bylo trapeni se strankama ale jen v opere v IE v pohode.
0 x

knedlik

Příspěvekod knedlik » 15 years ago

Mě to spíš připadá, že jeho ISP přešel na strategii "platíš si X Mbit, tak je taky dostaneš a dělej si s nima co chceš" - žádné priority, žádné fígle... Že jsou uživatelé "blbý" (crash neber to osobně) a zaserou si jak počty spojení tak linku torentama, je jejich blbost. Pokud by byl můj odhad správný, tak zde je vidět, že ne vždy se vyplácí dát uživatelům, to co si platí(pouze rouru bez jakýchkoliv úprav)- takže obalamucený uživatel je potom spokojenější než ten, který nemá nastavené žádné providla :-).
Ale to je jen můj odhad a můžu se mýlit.
0 x

Maxik
Kontaktovat uživatele:

s tim by se dalo souhlasit. Jinak na garantovane lince by nemelo byt omezeni na konexe.
0 x

crash

Jistě, s tím by se dalo souhlasit, pokuď bych měl linku nově. Linku mám negarantovanou, ale mám jí přes rok a půl a nikdy jsem neměl tyhle potíže. Z logickýho pohledu to není moje chyba.
A jak jsem si asi mohl zacpat linky xxx připojeníma, když stačí spustit uTorrent na kterým bude spuštěnej jeden torrent (směr down) a na něm budou jen dva peerové (já a seed), a linka se stane nepoužitelná? To je to co se snažím celou tu dobu naznačit.
Kdybych si otevřel 100 torrentů, každej o obsahu 10 000+ peerů tak neřeknu ani slovo...
A i kdyby, tak pravidlo mého ISP zní "neblokujeme p2p".
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

neblokujeme p2p ale omezovat může :-D
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků