Čus
Tvoříme malé ISP asi o 30ti klientech. Protože došli finance tak hledáme alternativní řešení.
To první je že místo routerboardu použijeme dostupnou desku Thunder K8SRE. Píchneme na ní dvě wifi karty. Dvě pro to že vysíláme dvěma anténami na dva body k sobě zády. Jako sítovku bych použil již stávající integrovanou na mainboardu.
Deska by se osadila dvěma Opteronama X2.
Otázka tedy je: Uroutruje 30 - 40 lidí ? Dá mi tenhle PC Router s dodatečným SW možnosti jako osekat lidem rychlost, mac filter, ip filter, watch dog ad.. To OS se musí instalovat na pevný disk ? Nejde to třebas na flashku ? HDD v routeru na chodbě... :/
Rád bych se ještě zeptal na konektivity. Máme tři 20MB konektivity. Potřebuji je obrazně řečeno svést do jedné linky aby byla konektivita nejméně vytížena. Popř. kdyby se dalo udělat aby server našel nejkratší cestu a vybral pro to nejlepšího poskytovatele. Již jsem tu prošel pár topiků ale všude to vede k zakoupení drahého routeru. Dalo by se to řešit přes Linux ? HW není problém. Můžu vyhrabat mraky věcí... Ale routery a switche bohužel ne.
Předem díky
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Jaký HW na router
2x Opteron X2 pro 30 - 40 lidí? na tohle ti stačí nějaký starý pecko který se ti doma válí, nehledě na to že spotřeba bude jinde. a OS dát na CF kartu.
0 x
Takže když to obložim 2x Pentiem III 1,2g 1GB Ram.....
Utáhne to při plný zátěži alespoň 100mbit ? Nebude to nějakej komponent brzdit ? Jakou tam dát sítovku ? Má to klasický PCI.
Utáhne to při plný zátěži alespoň 100mbit ? Nebude to nějakej komponent brzdit ? Jakou tam dát sítovku ? Má to klasický PCI.
0 x
Jak velký rozdíl by byl kdybych tam dal nějaký novejší router TP-Link. Ten domácí model pro tři antény, ted nevím jak se jmenuje.Jak to řešit s tou konektivitou ? Dal by se před to zapnout nějakej Linuxovej server kterej by hlídal vytíženost konektivit a dle toho by se přizpůsobil.
0 x
v jednu chvíli tam chceš dávat opterony a tahat tam 100 mbit a v druhou chvíli tam chceš dávat TePlýho linka
napiš co chceš mít za paušály a jakou máš konektivitu
0 x
jak 30-40 lidí zaplatí 3x20Mbit? To je adsl nebo co?
Seš trochu zajímavej člověk. Nacpeš na chodbu nejlépe 2 procesory a pak ti vadí že tam bude disk. Jasně že se tam dá dát flashka a je klid.
Myslim že by jsi měl přemejšlet realně a koupit jednu lepší linku než 3 slabší. Čim rychlejší jedna, tim levnější na mego.
Mám takovej pocit že máš velký voči ale prd tomu rozumíš.
"HW není problém. Můžu vyhrabat mraky věcí... Ale routery a switche bohužel ne."
o čem že se to tu bavíme?
Seš trochu zajímavej člověk. Nacpeš na chodbu nejlépe 2 procesory a pak ti vadí že tam bude disk. Jasně že se tam dá dát flashka a je klid.
Myslim že by jsi měl přemejšlet realně a koupit jednu lepší linku než 3 slabší. Čim rychlejší jedna, tim levnější na mego.
"HW není problém. Můžu vyhrabat mraky věcí... Ale routery a switche bohužel ne."
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
Spaliss píše:Čus
Tvoříme malé ISP asi o 30ti klientech. Protože došli finance tak hledáme alternativní řešení.
To první je že místo routerboardu použijeme dostupnou desku Thunder K8SRE. Píchneme na ní dvě wifi karty. Dvě pro to že vysíláme dvěma anténami na dva body k sobě zády. Jako sítovku bych použil již stávající integrovanou na mainboardu.
Deska by se osadila dvěma Opteronama X2.
Předem díky
Se 2 opteronama na solidni desce uroutujes tak 3000-4000 lidi. Kdyz pouzijes HW karty na PCI-X, tak ti protlacis i 800mbit FDX. Momentalne pres server na 2x opteronu pretlacime tak 300-400mbit trafficu se zakladnim manglem a routovanim a flaka se to kolem 50-60procent. Pokud o tom uvazujete, tak mate na naky ten patek vystarano

0 x
Michal Peterka, KPE spol. s r.o.
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz
V Hůrkách 1, Praha5 Nové Butovice, Tel: 242498100, 777208819
http://pojitko.cz
Blood píše:v jednu chvíli tam chceš dávat opterony a tahat tam 100 mbit a v druhou chvíli tam chceš dávat TePlýho linka
Vim. Možná to zní zmateně. Slyšim názory ze všech stran takže se ptám i na blbosti

Jsem spíš na apache a web servery vůbec. Takže jsem doposud wifi spoje řešil silnějšími apčky nebo u místní firmy zakoupený, nakonfigurovaný PC router. Tohle je tedy můj první spoj který tvořím bez pomoci. Samozřejmě teorii, Faradaye, výkony, stupnice, povoleni ctu, paragrafy slabo/silno, zl atd.... znam, mam.
Řeším tedy už jen dva body (ap,router)
Nebudu dál unavovat, k věci. Konektivita je jiz dovedeny 40MB, 5Ghz spoj. K němu si představuji dvě záložní 20MB ADSL (se smlouvou na preprodej atd..). Protože to občas spadne.. Tak at aspoň nízká rychlost než nic. Tarify 3x: 1mbps/32kbps 4mbps/72kbps 8mbps/128kbps
hapi píše:jak 30-40 lidí zaplatí 3x20Mbit? To je adsl nebo co?
Napadlo mě to ale říkal jsem si že pro OS by to mohl být moc pomalý zápis/čtení... Ale pecka. Flashka je nejlepší řešení. Možná by se dalo teorizovat o tom jak dlouhou životnost tam bude mít. Protože na flash pamět´ je omezený počet zápisů. Je to něco v miliardách, ale přece

Že můžu vyhrabat mraky věcí znamená např. motherboardy, pc, servery...
Insider píše:
Se 2 opteronama na solidni desce uroutujes tak 3000-4000 lidi. Kdyz pouzijes HW karty na PCI-X, tak ti protlacis i 800mbit FDX. Momentalne pres server na 2x opteronu pretlacime tak 300-400mbit trafficu se zakladnim manglem a routovanim a flaka se to kolem 50-60procent. Pokud o tom uvazujete, tak mate na naky ten patek vystarano
Zatím tu desku pošetřím. Stejně by se nudila. Viděl bych to na nějakou starší sestavu.
0 x
hmm nevim, pořeš si s dodavatelem konektivity SLAčko a jak to vypadne, tak ho zjebej a požaduj podle smlouvy snížení měsíčního paušálu, ono ho to přejde.
V tvym případě by stačil i ten rackovej atom od supermicro a na střechu nějaký RBčka.
Flashka má jenom 10000 přepisů pokud to neni ta lepší s 100000 ale i tak vydrží díl než pevnej disk v routeru. Jo a CFka je ještě chytřejší a snaží se ukládat data rovnoměrně sama od sebe což už dělá snad 10 let a na co někteří výrobci SSD disků přišly nedavno. Taky můžeš použít SSD disk ale to je spíš pro ty co GW nastavujou nějakym ISP systémem kde CFka je pomalá na ukládání pravidel.
V tvym případě by stačil i ten rackovej atom od supermicro a na střechu nějaký RBčka.
Flashka má jenom 10000 přepisů pokud to neni ta lepší s 100000 ale i tak vydrží díl než pevnej disk v routeru. Jo a CFka je ještě chytřejší a snaží se ukládat data rovnoměrně sama od sebe což už dělá snad 10 let a na co někteří výrobci SSD disků přišly nedavno. Taky můžeš použít SSD disk ale to je spíš pro ty co GW nastavujou nějakym ISP systémem kde CFka je pomalá na ukládání pravidel.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
ty tarify to je tragedie na co me je 4mbit se 72kbitama uploadu ? Aby to bylo k necemu tak upload tak do 30% downloadu.
0 x
Spaliss:nejdřív si ujasni pojmy, kup tplinka "se třema anténkama" a budeš spokojený...
0 x
S konektivitou bohužel víc neudělám. Tohle je prostě špatnej bod..
Takže po zvažování jako AP použiju 2x P3 1,4Ghz, 133Mhz Tualatin. 1GB SDRam 133Mhz
Nevíte o nějakém šopu kde prodávají flashky nebo ide flash s nainstalovaným, olicencovaným mirkotikem ?
Jaké řešení by jste uplatnili na bod který bude zpracovávat konektivity ? Věřte mi že bych se rád vyhnul koupě Cisco routeru. Nejen z hlediska finančního ale také z pohledu na počet přípojek. Je to možné řešit třeba na Linuxovém serveru ?
Takže po zvažování jako AP použiju 2x P3 1,4Ghz, 133Mhz Tualatin. 1GB SDRam 133Mhz
Nevíte o nějakém šopu kde prodávají flashky nebo ide flash s nainstalovaným, olicencovaným mirkotikem ?
Jaké řešení by jste uplatnili na bod který bude zpracovávat konektivity ? Věřte mi že bych se rád vyhnul koupě Cisco routeru. Nejen z hlediska finančního ale také z pohledu na počet přípojek. Je to možné řešit třeba na Linuxovém serveru ?
0 x
Můžu za levno sehnat modely:
Cisco 2501
Cisco 2503
Cisco 2514
Cisco 2610
Cisco 4000
Cisco 3810-V
Cisco 3640
Máte s některým zkušenost ? Neznamená to že bych se chtěl vzdát možnosti alternativního řešení.
Cisco 2501
Cisco 2503
Cisco 2514
Cisco 2610
Cisco 4000
Cisco 3810-V
Cisco 3640
Máte s některým zkušenost ? Neznamená to že bych se chtěl vzdát možnosti alternativního řešení.
0 x
Mám pocit, že si tady z nás děláš srandu čoveče, malé isp do 30 klientů, navrhneš stroj na routování se dvěma opteronama, dále požaduješ aby to uroutovalo 100mbit a nakonec tady začneš uvažovat o Ciscu. Nějak to asi nemůžu pobrat, něco je špatně....
Nezapomněls k té 30ce přidat nulu (nebo lépe 2) a slovo malé isp dát do uvozovek?
Nezapomněls k té 30ce přidat nulu (nebo lépe 2) a slovo malé isp dát do uvozovek?
0 x