❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

dns server forpsi

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
okoun
antispam: Ano

dns server forpsi

Příspěvekod okoun » 15 years ago

ahoj, koupil jsem si jmeno u forpsi. provozuji dns server lokalní na mikrotiku s veřejnou IP, a chtěl bych z něj udělat veřejný dns server. když dávám u forpsi v nastavení použít vlastní dns server a dám do toho tu veřejnou IP tak to udělá error. dle forpsi tam musím zadat jméno např.: ns.domena.cz. kde to jméno vezmu?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Pintero

Příspěvekod Pintero » 15 years ago

Mozna by bylo dobry, kdyby mel Leoneek, Hapi a podobne aktivni useri pravomoc to rovnou mazat.

viewtopic.php?f=5&t=5431
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

hlavně si myslim, že mikroitk nebude podporovat spolupráci s DNS servery na předávání dotazů tohodle typu.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Pintero

to asi ne, hlavne pokud bude chtit zadat vlastni DNS servery, musi mit alespon 2.
Okoune az budes mit 2 DNS servery na verejnych IP (na Debianu, ne na Mikrotiku...) tak je zaregistrujes pro tvoji domenu tady: https://www.forpsi.com/domain/cr-nsset.php
0 x

okoun

tak to je bohužel hudba budoucnosti...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Ajfel

Příspěvekod Ajfel » 15 years ago

Pintero píše:to asi ne, hlavne pokud bude chtit zadat vlastni DNS servery, musi mit alespon 2.
Okoune az budes mit 2 DNS servery na verejnych IP (na Debianu, ne na Mikrotiku...) tak je zaregistrujes pro tvoji domenu tady: https://www.forpsi.com/domain/cr-nsset.php

Nevim jak u forpsi, ale u ignum muzu mit jenom jeden svuj primarni dns a sekundarni mi bude delat ignum, takze nepotrebuji dva

To OKOUN: na MT to neudelas, musis mit nejaky normalni dns server, na winech to je treba simple dns, na linuxu treba bind, coz rozjet na ubuntu serveru neni problem, u registratora si zadas u domeny svuj dns server a pokud dns jmeno neni jeste pouzite(nema dns zaznam, tak si nastavis u sve domeny okoun.cz domenu 3.radu ns.okoun.cz a priradis ji glue zaznam coz je IP adresa dns serveru).
Toto se dela u domeny, ktera jeste nema dns a chce mit dns na vlastni domene, nebo pokud nema jinou moznost jineho dns
Nekamenujte me, je to tak nejak zrychlene, zjednodusene napsano, nechtela se mi psat slohovka ;)
0 x

okoun

no mě normálně funguje ve vnitřní síti dns server od MK tak netuším proč by neměl fungovat pro vnější
0 x

Pintero

asi by bylo dobry, kdyby sis prvni neco nastudoval, nez zacnes nabizet lidem net.
Na MK neni DNS server, ale jen forwarder na DNS tveho providera.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

jako DNS server funguje taky protože se to tam dá dopsat, ovšem komunikace mezi dns servery je něco jinýho.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

okoun

to vypadá jako další fakt proč nepoužívat routerOS :|
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 15 years ago

Nikdo Tě nenutí používat RoS. Klidně si dělej apčka na linuxu a můžeš si tam dát uplně všechno co potřebuješ, je to tvoje volba. Mě třeba RoS naprosto vyhovuje, dělá přesně to co od něj očekávám, routuje, NATuje, a omezuje. Žádné file servery, web servery, dnska a jiné věci od routovacího systému neočekávám.

Možná by stálo za úvahu, napsat klukům do Litvy jestli by nešlo vyřešit třeba na RoS zvukovku, přijdeš na bod, zapneš MP3, aby nebylo tak ticho. S příslušnou aparaturou by se to pak dalo provozovat třeba jako místní rozhlas, apod.

Napadá mě spousta věcí, co by sa dalo naimplementovat do routovacího systému
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 15 years ago

Hlavne nechapu, co te vede k tomu, nenechat si DNSka pro domenu na forpsi. Ja je tam mam 5 let a nemam s tim zadnej problem!
0 x

Pintero

No me k tomu vede treba potreba reverznich zaznamu pro domenu a dale si chci resit vsechno ostatni u sebe, mit to pod kontrolou a neotravovat ostatni....
0 x

miract
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod miract » 15 years ago

Pintero píše:No me k tomu vede treba potreba reverznich zaznamu pro domenu a dale si chci resit vsechno ostatni u sebe, mit to pod kontrolou a neotravovat ostatni....

Forpsi ma webovou administraci dns zaznamu, tak tim nikoho neotravujes. Ty mas tolik verejnych IP, ze potrebujes mit u sebe dns pro rev. preklad? Predpokladas, ze to bude menit tak casto, ze te neco nuti mit to u sebe? Jediny pripad, kdy musi sedet rev. preklat je u smtp serveru. Jinak je uplne jedno co tam clovek ma, ale hlavne ze tam neco ma.

M.
0 x

okoun

Re: Leeonku alespoň o Vánocích mne nevytáčej.

1. psal jsem snad, že mě někdo nutí používat routerOS :roll:
2. nesnaž se srovnávat DNSko s MP3, to přeci nedává smysl
0 x