http://www.novinky.cz/krimi/184705-zrid ... ofila.html
bacha na klioše :)))
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Zřídil internet pro sousedy, nyní jej mají za pedofila
No mě to k smíchu připadá, možná sem trošku škodolibý ale podle mě byl postup policie správný. Nepředpokládám, že pokud by byl oficiální poskytovatel a nepřeprodával to načerno, že by se mu něco takového stalo. Možné následky černého přeprodávání, by si měl uvědomit každý a každý takový člověk si sebou ponese i důsledek svého jednání, ať se Vám to líbí nebo ne. Většina oficiálních poskytovatelů kteří musí snášet buzerace čtu ve formě statistik mi dá za pravdu. Nebo se Ti snad líbí, že když si oficiální poskytovatel máš docela podstatné znevýhodnění oproti někomu kdo si škudlí korunky načerno a nemusí se o nic starat?
0 x
Jak jsem jednou tady na foru psal.
Zaridte si povoleni od CTU, tim ze ho nemate vystavujete se zbytecnych komplikaci. Preprodavat jde tak dlouho dokud se nestane pruser.
Nu a co, JE TO TADY ? Myslim ze by se preprodavaci ADSLek meli zamyslet jestli jim tech par stovek mesicne stoji za docela velke komplikace. Ne jenom zabavene veci, sptana vizitka u sousedu a kamaradu, ale treba i postih za kraceni dane.
Zaridte si povoleni od CTU, tim ze ho nemate vystavujete se zbytecnych komplikaci. Preprodavat jde tak dlouho dokud se nestane pruser.
Nu a co, JE TO TADY ? Myslim ze by se preprodavaci ADSLek meli zamyslet jestli jim tech par stovek mesicne stoji za docela velke komplikace. Ne jenom zabavene veci, sptana vizitka u sousedu a kamaradu, ale treba i postih za kraceni dane.
0 x
dobře mu tak, jako dvaceti sousedům zdí let na černo net, to už je otázka času kdy se něco podělá. Předpokládám že měl net od UPC za cca 800kč měsíčně a min to rozprodával po 200-300kč. A kdyby to byl " profík " takl si logování zařídí, minimálně alespoň přes kerio ( to pro začátek na cca 50 klietnů postačí). Spíše to bude prodavač který si koupil obyčejný router kde max nastavil na wanu ipčko + nějaký to šifrování ale tím asi znalosti končí.
0 x
Tady ale nejde jen o přeprodávání konektu na černo, kdyby třeba dělal jen to, že přerozdělil náklady na inet přípojku na všechny svoje připojené tj. bez zisku, tak je všecko ok a legální a stejně by takhle na něho udeřili. A co třeba takový nezabezpečený wifi router, který má třeba taky každý druhý? To potom k člověku naběhne komando zabaví mu vše a když nenajdou na discích to po čem šli primárně, tak se zahojí aspoň na nelegálním softu a podobbně (a které BFU ho nemá v dneší době plný disk i když ho nepoužívá).
0 x
haklina píše:.... kdyby to byl " profík " takl si logování zařídí
nevím jestli by mu k něčemu bylo, je to jeho linka a on má zodpovědnost, navíc má určitě ve smlouvě že:
a) nesmí net poskytovat třetím osobám
nebo
b) v případě že poskytuje net třetím osobám, plně ručí za dodržování zákona
alespoň já to takto nějak mám ve smlouvě
haklina píše:A co třeba takový nezabezpečený wifi router, který má třeba taky každý druhý? To potom k člověku naběhne komando zabaví mu vše a když nenajdou na discích to po čem šli primárně, tak se zahojí aspoň na nelegálním softu a podobbně
Ano, to je ten samý případ, pokud si vystrčíš nějaké apčko na které se ti připojí někdo cizí a udělá průšvih, Ty máš průšvih a nikoho nezajímá, že to udělal někdo přes tvou wifinu.
Na školení 30.9 (Marina Vltava) se řešili i veřejné hotspoty v restauracích apod. Dle zákona nemůžete jen tak, bez toho aniž by jste měli aspoň nějaké informace o připojeném klientovi poskytovat připojení.
Jen doufám, že se tímto odstrašujícím případem (nelze to jinak nazvat) lidi probudí ze svého pocitu bezpečí a začnou si uvědomovat, že internet za pár kaček načerno, může mít pro ně následky, a že ikdyž jde o uzavřenou skupinu, je způsob jak se to může dostat na světlo.
0 x
mám dojem že ADSL je pouze pro domácnost a strašně nenávidím, když toto někdo porušuje a potom mne kope do .... že má konektivitu 8 Mb za 700 Kč a já ji nakupuji 2Mb za 1000 Kč
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
okoun píše:mám dojem že ADSL je pouze pro domácnost a strašně nenávidím, když toto někdo porušuje a potom mne kope do .... že má konektivitu 8 Mb za 700 Kč a já ji nakupuji 2Mb za 1000 Kč
jooo? a dostanou 8Mbit garantovaných? s nějakym SLA? když to nepude, vrátěj ti část peněz? 1000,- za 2Mbity nemám ani já takže si moc nestěžuj.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
haklina píše:.... kdyby to byl " profík " takl si logování zařídí
jenožme on si nemůže jen tak logovat. Jelikož by porušoval zákon na ochranu osobních údajů.
0 x
hocimin1: to je kravina největší, připadá ti jako porušování zákona na ochranu osobních ůdajů například to, když vezmu do ruky libovolný dopis od neznámého adresáta, přečtu si komu ho posílá, a pak veřejně řeknu, že někdo posílal dopis Františkovi Prdlému na tu a tu adresu?
Bez toho abys měl informaci komu ip adresa patří je poznatek že nějaká ip přistupovala na ip 1.2.3.4 absolutně nepoužitelná a k ničemu. Pokud bys měl k dispozici seznam ip adres a k nim přiřazeným ip adresám, je to něco jiného.
Prostě tohle jsou jen takové dohady stylu jedna babka povídala, můžeme tady o tom diskutovat, ale nemá to žádnou informační hodnotu, jen další ničím nepodložené tlachání...
Bez toho abys měl informaci komu ip adresa patří je poznatek že nějaká ip přistupovala na ip 1.2.3.4 absolutně nepoužitelná a k ničemu. Pokud bys měl k dispozici seznam ip adres a k nim přiřazeným ip adresám, je to něco jiného.
Prostě tohle jsou jen takové dohady stylu jedna babka povídala, můžeme tady o tom diskutovat, ale nemá to žádnou informační hodnotu, jen další ničím nepodložené tlachání...
0 x
Pro účely ochrany soukromí koncového uživatele se od poskytovatelů veřejně dostupných služeb elektronické komunikace či veřejné komunikační sítě požaduje, aby – jakožto minimum – respektovali následující zásady bezpečnosti dat týkající se uchovávaných dat:
1. uchovávaná data musejí mít stejnou kvalitu a musejí být stejně zabezpečena a chráněna jako data na síti;
2. data musejí podléhat přiměřeným technickým a organizačním opatřením na ochranu dat před náhodným či nezákonným zničením, náhodnou ztrátou či změnou nebo nepovoleným či nezákonným uložením, zpracováním, přístupem či prozrazením;
3. data musejí podléhat přiměřeným technickým a organizačním opatřením, která zajistí, že k nim budou mít přístup pouze zaměstnanci se speciálním oprávněním; a konečně
4. data s výjimkou těch, k nimž měla některá osoba přístup a která byla zachována, mají být zničena na konci doby uchování.
Pokud jde o uložení uchovávaných dat, směrnice požaduje, aby byla uložena takovým způsobem, aby data a veškeré další nutné informace týkající se těchto dat mohly být na požádání předány bez zbytečného odkladu kompetentním orgánům.
http://www.ksb.cz/cs/novinky-publikace/283/elektronicka-komunikace-a-uchovavani-dat
1. uchovávaná data musejí mít stejnou kvalitu a musejí být stejně zabezpečena a chráněna jako data na síti;
2. data musejí podléhat přiměřeným technickým a organizačním opatřením na ochranu dat před náhodným či nezákonným zničením, náhodnou ztrátou či změnou nebo nepovoleným či nezákonným uložením, zpracováním, přístupem či prozrazením;
3. data musejí podléhat přiměřeným technickým a organizačním opatřením, která zajistí, že k nim budou mít přístup pouze zaměstnanci se speciálním oprávněním; a konečně
4. data s výjimkou těch, k nimž měla některá osoba přístup a která byla zachována, mají být zničena na konci doby uchování.
Pokud jde o uložení uchovávaných dat, směrnice požaduje, aby byla uložena takovým způsobem, aby data a veškeré další nutné informace týkající se těchto dat mohly být na požádání předány bez zbytečného odkladu kompetentním orgánům.
http://www.ksb.cz/cs/novinky-publikace/283/elektronicka-komunikace-a-uchovavani-dat
0 x
Super, to jsem čekal :))
1. uchovávaná data musejí mít stejnou kvalitu a musejí být stejně zabezpečena a chráněna jako data na síti
nikde není napsáno jak mají být zabezpečena, jako data na síti? to je jak?
přiměřené technické a organizační opatření? To je jaképak prosím?
?? viz bod 2
Kde se dozvím o která data se přesně jedná? Na ty data které někdo kontroloval? některá osoba? Která?
Tohle všechno je velmi otevřené a každý si to může vyložit jinak, jedná se o doporučení
1. uchovávaná data musejí mít stejnou kvalitu a musejí být stejně zabezpečena a chráněna jako data na síti
?? viz bod 2
Kde se dozvím o která data se přesně jedná? Na ty data které někdo kontroloval? některá osoba? Která?
Tohle všechno je velmi otevřené a každý si to může vyložit jinak, jedná se o doporučení
0 x
Leeonek píše:Super, to jsem čekal)
?? viz bod 2
Na rozdieľ od CZ sú tieto body u nás v SR veľmi ostro upresnené a je nevyhnutný k tomu vo väčšine prípadov i bezpečnostný projekt na IS+smernica a školený pracovník zodpovedný za bezpečnosť-samozrejme niekto iný, ako konateľ spoločnosti

Mňa skôr zaujíma, ako to opravdu u nás je a bude s verejnými hotspotmi, nakoľko ich máme formou verejnej služby v rôznych baroch. V polovici prípadov to je formou Zmluvy o pripojení s konkrétnym objektom a zľavou v pripojení. Ale niekde zastrešujeme celý hotspot my. V tomto prípade si nie som istý, či by nám stačili povinné pol ročné logy, nakoľko účastníka konkrétnej IP zistiť v našom hw riešení nejde. A zatiaľ by som nechcel riešiť hotspot nejakým stieracím kupónom, pod ktorým bude kód pre prístup do siete. Nám to zvýši náklady na prevádzku služby zdarma a zákazníkov baru to bude len a len viac obťažovať.
0 x