❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Ubiquiti XR1: 54Mbit NLOS 180-280 MHz mini-PCI radio
Ubiquiti XR1: 54Mbit NLOS 180-280 MHz mini-PCI radio
Tohle rádio mělo být v OLPC XO-1 ($1OO laptop): http://www.ubnt.com/products/xr1.php
0 x
- zdenek.svarc
- Administrator
- antispam: Ano
Zajímavá karta se zajímavými parametry (nlos), zajímavou modulací (ofdm) a na zajímavé frekvenci 

0 x
-
nevidim duvod proc by to melo byt nepouziltelne, treba do kabeloych rozvodu catv pripadne po jakemkoli koaxu, kdyz to nebude svitit ven... vite nekdo jak se k tomu u nas stavi ctu? predpokladam ze to neprojde..
0 x
jako nechci se hadat ja normy ani zakony nesleduju..... ale provoz u nas nei dovolen .... (nevim jiste) a k cemu by ti to bylo dobre pro pouziti v CATV by se ti sakra zvedli naklady na infrastrukturu....
0 x
podle ČTU se nějaký frekvence uvolní v tomhle pásmu díky ústupu analogovýho vysílání. Digitál jede v hornim pásmu a dolní zůstane hluchý.
Jestli ti to zvýší náklady je relativní protože nemusíš tahat po paneláku rozvody. Ale ta karta bude zase drahá jako prase.
Jestli ti to zvýší náklady je relativní protože nemusíš tahat po paneláku rozvody. Ale ta karta bude zase drahá jako prase.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
Hlavně jaké rychlosti se dají takovou frekvencí přenášet
0 x
odkdy záleží na nosný frekvenci? Píše se 54Mbit a je to určitě komunikace jako na wifině takže uplně stejně.
0 x
No já jsem to poslal spíše pro pobavení, popř. pro filozofování jak by se z toho daly dělat spoje třeba v Africe...
Asi se k tomu budou připojovat taky docela zajímavý antény (viz tady).
Jako skoro-laika v oboru by mne ale opravdu zajímalo, jestli se standardní 802.11a čipset může takhle jednoduše jednoduše vzít a provozovat na 20x nižší frekvenci, než pro kterou byl navržen...

Jako skoro-laika v oboru by mne ale opravdu zajímalo, jestli se standardní 802.11a čipset může takhle jednoduše jednoduše vzít a provozovat na 20x nižší frekvenci, než pro kterou byl navržen...
0 x
-
kozuch82 píše:No já jsem to poslal spíše pro pobavení, popř. pro filozofování jak by se z toho daly dělat spoje třeba v Africe...Asi se k tomu budou připojovat taky docela zajímavý antény (viz tady).
je to o mezifrekvenci, 10ghz spoje nebo obyč satelit má taky MEFu i 10x menší, jinak co do rychlostí tak standardních 54mbit/108 turbo + všechny fičurovinky jako komprese a spol..
0 x
hapi píše:odkdy záleží na nosný frekvenci? Píše se 54Mbit a je to určitě komunikace jako na wifině takže uplně stejně.
Vzdycky zalezi na frekvenci.
Udelej si spoj 54 mbit na 2,4 GHz a 54 mbit na 5,5 GHz, otestuj a pochopis.
0 x
Josef Smola
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....
k mikrotiku jsem se vratil po 4 letech a mam pocit, ze kdyby zakazali vsechny zabugovany feature, zustane jen ten barevnej terminal....
raven-il píše:hapi píše:odkdy záleží na nosný frekvenci? Píše se 54Mbit a je to určitě komunikace jako na wifině takže uplně stejně.
no, pochopil, obojí jede stejně když v okolí 10km nikdo nevisílá. Tam je spíš zase problém v tom, že na 5GHz se ve standartních roztečích kanálech kanály nepřekrývaji, na 2.4Ghz zabírá 802.11g hned 5 kanálů takže problém.
0 x
hapi píše:raven-il píše:hapi píše:odkdy záleží na nosný frekvenci? Píše se 54Mbit a je to určitě komunikace jako na wifině takže uplně stejně.
no, pochopil, obojí jede stejně když v okolí 10km nikdo nevisílá. Tam je spíš zase problém v tom, že na 5GHz se ve standartních roztečích kanálech kanály nepřekrývaji, na 2.4Ghz zabírá 802.11g hned 5 kanálů takže problém.
to mas vyzkousene, nebo to tahas z rukavu ?
0 x
Josef Smola
si to pust doma. Uvidiš že mezi 802.11g a 802.11a neni rozdíl. Pokud je volný pásmo.
0 x
no uplne stejne to neni
ale rad se necham poucit... ja osobne bych rekl ze mezi 2,4 a 5kou je docela poznatelny rozdil, ale to uz bude asi na jine tema ... ale co chtel basnik rict je nejspis to ze v techto frekvencich se da pokryt okruh cca 25KM na jednu antenu (nemluvim kolik kliosu na antenu )

0 x