Ahoj, mám v síti použítýho Alixe na 433 Mhz, který má 2 karty, řídí provoz a karty frčí v Nstreme, začíná být vytížen, a ted přemýšlím, zdali - Alixe nechat řídit jen provoz a za něj nasadit RB600, která bude v Nstreme pouze vysílat a nebo , se mi tu válí AMD Duron 1000 Mhz , do kterýho bych šoupnul bud RB11 nebo RB14.
Netuším jaký výkon může mít v porovnání ten Duron. Díky.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
RB600 vs Alix 433 Mhz vs AMD 1000
co znamená že začíná bejt vytížen?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
mno něco málo jsem tam přepojil a špička se rychle vyšplhala 80 - 95 procent.
Spíše mi šlo o to, zda-li má smysl tam dávat toho Durona a cpát do PCI miniPCI , abych si nepomohl jen třeba 20 procenty a zanedlouho opět řešil.
Spíše mi šlo o to, zda-li má smysl tam dávat toho Durona a cpát do PCI miniPCI , abych si nepomohl jen třeba 20 procenty a zanedlouho opět řešil.
0 x
Ja vam nevim.. ten duron je z blata do louze . Spis bych tam kdyz uz nasadil nejakou P4 nebo Athlona. Tyhle durony byly jeste v zakladnich deskach s cipsetem via, sis atd. a neveril bych tomu ani pozdrav. Sam mam APcka s Celeronama 2,6GHz .Vytizeni pri 30Mbit a Nstreme max 25%
0 x
Deska je K7T266 Pro2 a až bych sehnal athlona , alespon 1800+, tak bych ho tam vrazil. Deska má 5x PCI, a ted jsem povypínal vše potřebné a umí najíždět bez problému i bez grafiky.
0 x
ne tak jako můžeš to zkusit, dej tam durona a uvidíš, vyměnit PC za PC už neni taková věda a mikrotiku to nevadí jinak bych toho durona nezatracoval, odhaduju že bude tak 4x a víc výkonější než alix na 433MHz
0 x
Ok, díky za odhad, zítra by mi měli přijít redukce, takže zkusím.
0 x
Tady nejde ale o to, co je vykonnejsi, zda PC nebo alix apod. a kolikrát ....., tady jde o to, ze pokud uvedeny duron jede na VIA chipset desce, tak se tam muze ukazat problem. Ono to muze jet 2, 3, 10 dnu ok a pak to zatuhne apod. - mikrotik s via cipsetem drive nefungoval dobre. Samozrejme to vyzkouset muzete, ale ta jistota, ze to bude slapat dobre tady neni a ted jde o to, jak dany spoj je pro vas dulezity.
0 x
Přesně tak, taky jsem se už dostkrát opásl ve snaze ušetřit. Bohužel to vždycky stejně vždycky skončí výměnou toho kousku, většinou ve zlosti že su kokot, protože že se dycky snažím udat něco co mám doma "skladem nevyužité". Posledně jsem měl doma 2 podobné desky od Gigabyte se 6 pci slotama, proč je nepoužít, intel chipset ,to musí šlapat....
Šlapalo, jo, asi 3 týdny, pak se ten mk odmlčel, musel sem ho jet 15km vypnout a zapnout, byl uplně tuhý. Stane se, nebyla tam upska, možná zakolísání napětí, ok. Dal sem upsku, držela měsíc, pak to samé. Už mě to bylo divné, tak sem si říkal že na té desce není něco v pořádku, stejně sem tam chtěl jet vyměnit jednu kartu za SR5. Vzal jsem tu druhou desku co sem měl doma, vyměnil ju, vyměnil i CM9 za SR5, odjíždím z toho místa, ujedu asi 5km, smska že tan mk je down. Tak jsem se vrátil domů, hodil jsem tam jednu Asusku P5GC co sem měl sice připravenou jinam a od té doby to jede bez nejmenších problémů....
Obě ty desky vykazovali u mk stejný problém, jedna na tom byla teda podstatně hůř, sekala se fakt maximálně do 2-3 hodin, jen tak, sama, bez provozu. Na obou deskách sem zkoušel přehrávat biosy, vypínat zařízení, přehazovat pozice v PCI, každá z nich měla jiný CPU, jiné paměti, jiný zdroj. Když na některou z těch desek hodím XPčka jede v pohodě, bez sekání. Tu víc sekající momentálně používám jako stolní pc a zatím sem s ní nezaznamenal pod xpčkama jediný problém...
Šlapalo, jo, asi 3 týdny, pak se ten mk odmlčel, musel sem ho jet 15km vypnout a zapnout, byl uplně tuhý. Stane se, nebyla tam upska, možná zakolísání napětí, ok. Dal sem upsku, držela měsíc, pak to samé. Už mě to bylo divné, tak sem si říkal že na té desce není něco v pořádku, stejně sem tam chtěl jet vyměnit jednu kartu za SR5. Vzal jsem tu druhou desku co sem měl doma, vyměnil ju, vyměnil i CM9 za SR5, odjíždím z toho místa, ujedu asi 5km, smska že tan mk je down. Tak jsem se vrátil domů, hodil jsem tam jednu Asusku P5GC co sem měl sice připravenou jinam a od té doby to jede bez nejmenších problémů....
Obě ty desky vykazovali u mk stejný problém, jedna na tom byla teda podstatně hůř, sekala se fakt maximálně do 2-3 hodin, jen tak, sama, bez provozu. Na obou deskách sem zkoušel přehrávat biosy, vypínat zařízení, přehazovat pozice v PCI, každá z nich měla jiný CPU, jiné paměti, jiný zdroj. Když na některou z těch desek hodím XPčka jede v pohodě, bez sekání. Tu víc sekající momentálně používám jako stolní pc a zatím sem s ní nezaznamenal pod xpčkama jediný problém...
0 x
Uplně souhlasím s Leeonkem, takhle mi po 100 dnech umřela brána do Internetu a to bylo teprve tóčo. Byl to nějaký obstarožní stroj s Pentium III a via chipsetem. Asi 3 krát se za těch 100 dní sám resnul, ale jel sám, tak jsme to neřešil. Od té doby (asi 200 dní uptime) si tam spokojeně vrčí P5GC s dvěma LAN kartama a nějakým Pentium Dual-Core a já můžu žít v klidu, že to pojede ještě dlouho bez zásahu.
U těch starých počítačů je to hop nebo trop. Navíc, jak máš v síti víc různých desek, tak se to blbě mění (různá cpu, ram ...). Takže proto používáme jenom P5GC, Alixy a RBčka na klienty.
U těch starých počítačů je to hop nebo trop. Navíc, jak máš v síti víc různých desek, tak se to blbě mění (různá cpu, ram ...). Takže proto používáme jenom P5GC, Alixy a RBčka na klienty.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!
řekli jste si o to, běží mu tu 2000+ s KT400 což je via chipset + 2x RB14 osazený 5 wifinami už 117 dnů. Jinak bych doporučoval vypnout v biosu Spreed spectrum.
0 x
hapi píše:řekli jste si o to, běží mu tu 2000+ s KT400 což je via chipset + 2x RB14 osazený 5 wifinami už 117 dnů. Jinak bych doporučoval vypnout v biosu Spreed spectrum.
O co jsme si rekli? Prosimte nikdo tady nepsal ze to nepojede, ale ve vetsine pripadu to zlobi. Proste s tim via chipsetem je to o "stesti".
0 x
jo jasně, ale mikrotik sám říká že nedoporučuje používat atheros karty se starými systémy založených na duronech a staré systémy založený na duronech jsou staré chipsety které podporují pouze duron procesory což KT266 rozhodně neni a duron za pády nebude moct, pouze jeho starý chipset jehož desky se v oblibě označovaly K7xxxx od pochybních firem. Takže KT266 bych se vůbec nebál. Spíš bych měl strach z KT133 a níž.
0 x