❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Jakou použít polarizaci na 5GHz páteřní spoj?
Jakou použít polarizaci na 5GHz páteřní spoj?
Mám to tady v městě s cca 30 tis obyvateli. Délka spoje 1km. Dvě 26db paraboly, přímá viditelnost.
0 x
je to fuk, pripadne tam kde je mensi ruseni a lepe to pojede 

0 x
otazkou je jak je to u vas zaruzeno .
26dBi parabolu na 1km ? takove anteny pouzivam na nekolika kilometrove spoje. Do 1km staci 14dBi antena.
26dBi parabolu na 1km ? takove anteny pouzivam na nekolika kilometrove spoje. Do 1km staci 14dBi antena.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
reset píše:otazkou je jak je to u vas zaruzeno .
A právě proto je to ve městech tak zarušený, protože každej dává na krátký vzdálenosti 14dB antény s vyzařovacim úhlem jako prase.
26dB si myslim není problém, je tam dost malej úhel, tim se vyhnešdost rušení, hlavně sniž výkon.
0 x
Naskenuj v obou polarizacích a tam kde bude mín sítí nebo slabší okolní signály tak tu polarizaci zvol
0 x
Oka, je to můj první páteřní spoj (1km, rušení řekl bych vzhledem k použitým parabolám malé, antény nejsou dokonale zeměřené, přímá viditelnost). Zatím ho nepoužívám, jenom testuji.
Bez regulace to jede takto:
tx/rx signal strength 48-53db/48-53db
tx/rx ccq 85-100%/85-100%
overall tx ccq 90-100%
ack timeout 29us
signal to noise cca 49db
všechny tyhle čísla neustále "skáčou" v uvedeném rozmezí (změní se to tak každou necelou sekundu)
neustále skáče také rychlost 36-54Mb/36-54Mb
můj dotaz zní:
1. jsou ty hodnoty odpovídající?
2. proč to pořád nejede 54/54?
reálná dat propustnost FD cca necelých 20Mb (btest)
snažil jsem se ten spoj udělat co nejkvalitněji, antény ještě dozaměřím, dost mne však zaráží, že tam pořád "skáče" ta rychlost
mám to jako pseudobridge station
overall tx ccq 90-100%
ack timeout 29us
signal to noise cca 49db
všechny tyhle čísla neustále "skáčou" v uvedeném rozmezí (změní se to tak každou necelou sekundu)
můj dotaz zní:
snažil jsem se ten spoj udělat co nejkvalitněji, antény ještě dozaměřím, dost mne však zaráží, že tam pořád "skáče" ta rychlost
0 x
skus aspon troska ubrat na vykone karty, podla mna ked nastavis takych 5db na kazdej strane bude dobre. potom si fixni rychlost na pevnych 54 mbit a uvidis ako ti to pojde... 
tieto dve malickosti su asi zaklad nastavenia, inak ti to bude chodit tak ako sa mu zachce

tieto dve malickosti su asi zaklad nastavenia, inak ti to bude chodit tak ako sa mu zachce
marekjanu píše:Oka, je to můj první páteřní spoj (1km, rušení řekl bych vzhledem k použitým parabolám malé, antény nejsou dokonale zeměřené, přímá viditelnost). Zatím ho nepoužívám, jenom testuji.
overall tx ccq 90-100%
ack timeout 29us
signal to noise cca 49db
můj dotaz zní:
0 x
-
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
taktak,
spoj nesmi byt ani nedohuleny a prehuleny
spoj nesmi byt ani nedohuleny a prehuleny

0 x
zajimave vysvetleno
ale je to tak, me se osvedcilo mit TX takovy aby protistrana mela signal asi -60

0 x
hmm, mám teď signál -60 signal to noise cca 37, ručně zvolené rychlosti 48 a 56, přepíná to stejně
jinak i při manuálně nastavených 54 je ta propustnost docela mizerná cca 10 - 15Mb half duplex
současné overall ccq mám teď 87-100%
zdá se mi to nějaké divné
jinak i při manuálně nastavených 54 je ta propustnost docela mizerná cca 10 - 15Mb half duplex
současné overall ccq mám teď 87-100%
zdá se mi to nějaké divné
0 x
rozšlap ty paraboly co tam máš případně pigtaily, nebo je dej zadarmo někomu ať se s nima trápí zase někdo jiný a dej tam kvalitní antény. Město se 30000 obyvateli bude asi pěkně zarušené
0 x
Na to má každý jiný názor, když budeš chvilku hledat, určitě najdeš. Pro někoho jsou "kvalitní" 26db antény za litr a bude ti je tady vychvalovat do nebes, jo, klidně, proč ne. Ono záleží jak se k tomu stavíš a co od toho očekáváš, pokud chceš udělat spoj za 3500 komplet, tak se neptej po kvalitních anténách, cena jen za jednu anténu se totiž pohybuje někde kolem této částky.
Když někdo poskytuje megabit a ještě agregovaný 1:10, určitě mu bude na spoji stačit malá propustnost, já si tohle dovolit nemůžu.
Pokud rozprodáváš adslko, těžko budeš stavět spoj za 10kkč
Když někdo poskytuje megabit a ještě agregovaný 1:10, určitě mu bude na spoji stačit malá propustnost, já si tohle dovolit nemůžu.
Pokud rozprodáváš adslko, těžko budeš stavět spoj za 10kkč
0 x
ono taky zalezi na vzdalenosti.
26dBi (priklad) anteny jsou sice pekny, ale palit s nimi na par set metru mi neprijde idealni.
Problem je ale spise v tom, ze ne vzdy se daji ty vhodne anteny sehnat.
Co jsem zatim jikde nevidel, jsou napr. 10dBi anteny z uhlem 10st.
26dBi (priklad) anteny jsou sice pekny, ale palit s nimi na par set metru mi neprijde idealni.
Problem je ale spise v tom, ze ne vzdy se daji ty vhodne anteny sehnat.
Co jsem zatim jikde nevidel, jsou napr. 10dBi anteny z uhlem 10st.
0 x