❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Servis spojů Summit

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
profik

Servis spojů Summit

Příspěvekod profik » 7 years ago

Ahoj, máte někdo zkušenosti se servisem spoju u Summitu - poslali jsme tam spoj QAM, který se rozpadal, jedna strana nízká hodnota Eb/No.
Je prý nutná výměna Schottkyho diody, útlumového filtru, 100uF/6,3V kondenzátoru na obou stranách (že by obě strany byly v pr...? hm), cena jen za tyto součástky 1050 Kč + diagnostika (1000 Kč) + kalibrace (600) + servisní práce (800) + testování 48 hodin :) (500).
To vše za každou stranu (bez DPH). Takže komplet 9500 Kč
Příde mi to trochu přehnané, hlavně cena za ty samotné součástky...
0 x

KoZLiCeK

Příspěvekod KoZLiCeK » 7 years ago

profik píše:Ahoj, máte někdo zkušenosti se servisem spoju u Summitu - poslali jsme tam spoj QAM, který se rozpadal, jedna strana nízká hodnota Eb/No.
Je prý nutná výměna Schottkyho diody, útlumového filtru, 100uF/6,3V kondenzátoru na obou stranách (že by obě strany byly v pr...? hm), cena jen za tyto součástky 1050 Kč + diagnostika (1000 Kč) + kalibrace (600) + servisní práce (800) + testování 48 hodin :) (500).
To vše za každou stranu (bez DPH). Takže komplet 9500 Kč
Příde mi to trochu přehnané, hlavně cena za ty samotné součástky...

No to je raketa... a to se vyplatí... :-) ne ted vazne. Cena součastek kolem 100kč.To bych nedal za opravu tohoto šummítka.
1 x

shooter

Příspěvekod shooter » 7 years ago

dobře akolik bys čekal ? pokud tak to vyměním taky ale když mě ujede paječka a zničím celej spoj tak ja jsem -40k peněz
pokud ti to zničej tak to máš pozichrovany a hlavně si mysílm že to tím nebude takže jim to po tom mužeš v klidu vratit
0 x

Ispič

Příspěvekod Ispič » 7 years ago

Podobná částka cca před půl rokem za Narrow. Vzhledem k tomu, že to je pouze 100Mbit, dle mého nemá cenu do spoje investovat cca 10000Kč. Pokud klekne další spoj nebo jednotka, asi už je asi vyhodíme. Ty spoje mají 4 a více let, už mají svoje nejlepší léta za sebou. To je jak s autem, do starého vraku taky můžeš sypat prachy, a nikdy ho nedáš pořádně dokupy. Za chvíli se tam posere něco jiného.
0 x

KoZLiCeK

Příspěvekod KoZLiCeK » 7 years ago

Ispič píše:Podobná částka cca před půl rokem za Narrow. Vzhledem k tomu, že to je pouze 100Mbit, dle mého nemá cenu do spoje investovat cca 10000Kč. Pokud klekne další spoj nebo jednotka, asi už je asi vyhodíme. Ty spoje mají 4 a více let, už mají svoje nejlepší léta za sebou. To je jak s autem, do starého vraku taky můžeš sypat prachy, a nikdy ho nedáš pořádně dokupy. Za chvíli se tam posere něco jiného.

asi tak. nema ceno to toho sypat prachy s ohledem na typ spoje.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 7 years ago

Než to pošlete/nepošlete na reklamaci tak se nejdřív podívejte na stav paraboly. Sundat radom a LEDkou posvítit na ozařovač zespodu skrz plast. Pokud prosvítá světlo skrz hlíníkový nástřik tak je problém. Polepit hliníkovou folií a SNR se zvedne :) Kdyžtak nafotím pokud to není jasné
1 x

Ispič

To je obecně problém summitích zářičů, ale s reklamací vadné jednotky to nemá nic společného :)
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 7 years ago

Myslel jsem to tak že když je vadný zářič (oloupaný) tak se to tváří jako nízké SNR. A tím pádem to vypadá jako vadná jednotka...
0 x

Ispič

SNR padá na základě slabého signálu nebo rušení. Pokud to ztrátuje z důvodu nízkého signálu a nízkého snr, je to zjevné a kontrola antény leccos prozradí. U nás se většinou spoj rozesere tak, že je naprosto nepoužitelný a ukazuje snr normální hodnoty. Oprava pak proběhne stylem: výměna vnitřního oscilátoru, bla bla bla, 10000 Kč :)
0 x

rsaf

Příspěvekod rsaf » 7 years ago

Zkušenost je i u nás velmi podobná - malé SNR, nedaří se dosáhnout signál podle výpočtu, jiná rádia na stejných anténách OK. Servis vymění nějaký kondík a shottkyho diodu, celá oprava spoje (obou stran) vč. "vylovení, vysušení, odbahnění" +/- 7-10k. Z mého pohledu to na 10GHz 100Mbit spoji ještě smysl má (je to pořád výrazně lepší spoj než 5GHz P2P), začíná to ale být na hraně...
0 x

lukas

Příspěvekod lukas » 7 years ago

Uplne stejna zkusenost i cena. Kazdy Summit nejpozdeji za 3 roky potrebuje tady to "prelesteni" za desitku...
0 x
Lukas Kristek

Kart

Příspěvekod Kart » 7 years ago

To jsou summity teda docela kramy...
0 x

rsaf

Příspěvekod rsaf » 7 years ago

Navíc u některých (asi starší SDVčka) byly i výrobní vady - někde zatékalo přes ethernet konektor, někde byly asi špatně nalepené chladiče a umíralo to v horku.
Máme hlavně ty summity (desítky ks), takže nedokážu posoudit poruchovost ve srovnání s jinými značkami. Servis (servisní sady) je ale velmi fajn, dát 1x za životnost spoje (a to zdaleka ne u každého ks) 10tis za jeho "poléčení" mi zase nepřijde tak šílené. Na druhou stranu mi vadí (toto jsem pozoroval u QAM10), že se tomu prostě nějak časem zhoršují parametry a pak se bez přehození rádií velmi špatně zjišťuje závada (pohnula se anténa nebo umřelo rádio nebo tak moc vadí ten strom?)
0 x