Zdravím, uvítám dobrou radu od moudřejších. Mám na VDSL od O2 připojený Comtrend 3026e. Chodí na něm i IPv6, podle potvrzení od O2 nativně. Když Comtrend nastavím jako PPPoE bridge, za ním zapojený TP Link C1200 se na PPoE připojí, ale IPv6 na něm zaboha nedokážu rozchodit. Je to asi dost známý problém, na fórech se to diskutuje, ale řešení jsem nenašel. Ptám se O2, zeptám se i tady:
- Chodí někomu IPv6 za VDSL modemem Comtrend 3026e, nastaveným jako PPPoE bridge? Jak jste IPv6 nastavili?
- Existuje VDSL modem/router, který bych připojil přímo RJ11 na VDSL, uměl i 802.11ac, guest WiFi, měl na LAN čtyři gigabitové porty a stál dejme tomu do dvou tisíc? Tím bych ten Comtrend mohl vyhodit. O2 Smart Box se mi věru nechce kupovat.
- Kyslíci sice tvrdí, že mi pustili IPv6 nativně, Comtrend to potvrzuje, ale když za Comtrendem v routing módu pustím na některém připojeném PC IPv6 test, hlásí mi to, že běží přes Teredo. Není někde tady zakopaný pes? To by ale zase přece nemělo souviset s fungováním Comtrendu jako PPPoE bridge. Spíš by to ukazovalo na síť O2, jestli se nemýlím?
Díky za každou dobrou radu.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Jde někomu IPv6 přes VDSL Comtrend 3026e jako PPPoE bridge?
Provozoval jsem stejnym složení modem v bridgi akorát sem za tím měl Mikrotik. Šestku jsem na tom měl v režimu dualstack. Přes DHCPv6 jsem si requestnul na PPPoE interface prefix a ten pak delegoval na LAN rozhraní. Fungovalo to jak mělo, bez obtíží jen bylo nutný si hlídat 2 firewally. Můžeš zkusit do toho svého tplinku dát LEDE nebo WRT firmware možná ti umožní udělat co potřebuješ. Šestka přes bridge chodila jak měla nezávisle na tom jestli se v modemu při konfigurací L2 rozhraní zaškrtlo či odškrtlo "ipv6 support". Jediný co je nutný aby opravdu byla IPv6 na lince aktivní.
0 x
Díky, ale tu už jde trochu nad moje znalosti. TP Link je navíc funglovka a přehrávat v něm soft nebudu. Půjde zpátky prodejci a já kouknu po routeru, který bude mít přímo VDSL a modem vyhodím.
0 x
Jestli máš IPv6 poznáš taky podle toho že na LAN síťovce v PC máš IPv6 adresu začínající 2001: , zkus pak trace třeba na seznam.cz který má IPv6 funkční.
Btw: nechci ti nějak kazit iluze ale myslím že za 2000 neseženeš to co hledáš.
Btw: nechci ti nějak kazit iluze ale myslím že za 2000 neseženeš to co hledáš.
0 x
Jo, už to tak vypadalo a začal jsem koukat i po jiném ISP přes WiFi. Nakonec jsem ale sehnal a kupodivu u kyslíků. Mají v akci Zyxel VMG8924 za 2000-1. Je to VDSL modem, router, WiFi 2,4 i 5 GHz, 4 LAN porty 1 Gb. I to IPv6 chodí. Je na něj na fóru plno stížností, ale risknul jsem to. Nahrál jsem do něj nejdřív poslední FW. Nastavení bez problémů, všechno chodí a o dost svižněji. Když vydrží, tak je problém zase na snad dlouhou dobu vyřešený.
0 x