Dobry den,
nema prosim nekdo blizsi informace k prekopnutemu kabelu Cetiny, ke kteremu doslo dnes v cca 10h dopoledne v Praze? Bohuzel nemam vice informaci, ktere bych mohl poskytnout. Dekuji.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Prokopnutý optický kabel Cetiny - Praha
Aha, tak to bude ten výpadek GSM sítě. Zajímavé že to může zbořit celé. Takže stejně kruhy nefungují.
0 x
ale fungují, nicméně asi je nemají a jsou to jen marketingové keci aby vypadali jako solidní a stabilní síť 
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
slibca píše:Oprava do 20:00.
Ano, to mi bylo taky řečeno, ale co se tam konkrétne stalo? To tam nejaky tydyt neumi bagrovat? No o kruhu u Cetinu se nema smysl bavit. Tohle je druhy vypadek = prekopnuty opt. kabel za cca 4 roky. První byl kolem Tábora, druhý ted a oba tyto vypadky = konekt na vychodni Morave down. Ano jede zaloha, ale i tak ...
Co se tyka zalohy, znam se s par lidma a bylo mi receno, ze je i maji, jsou i nastaveny, ale nejak je nikdo nikdy netestoval, zda vse spravne zareaguje pri vypadku hlavni trasy apod.
0 x
Muze se to stat, to je hned. treba kanalizace krizi v silnici protlakovou trasu.. v planech a vsude jedna cara. Ale po vykopu jsou metr od sebe 2 protlaky. V jednom metalika a v jednom optika... co nikdo nevedel jak je. Takze tak.
0 x
jojo, to je klasika.. okruh tam je, ale uz nebyl cas a vule okruhy zkusit protoze by se musel udelat dalsi planovany vypadek. Klasika.
0 x
Buďte rádi že jenom 2x za 4 roky. Trasa Praha-Plzeň-Klatovy od ČDT je překopnutá 2x do roka. Nebo stržená z trakcí, vytažená traktorem co pluhoval pole podél kolejí...........
0 x
-
- Kontaktovat uživatele:
Kruhová topologie... dost často od dob řešená jedním kabelem
Jedním vláknem tam, druhým zpátky.
0 x
ale jako ona jim zaloha nejak fungovala jelikoz 2G site, data apod jeli ale nejel jenom hlas pres 3G a 4G. Plus teda stranky jim teda nejak nefungovaly. Takze zaloha asi nejak trochu funguje na technologiich z dob davnych
0 x
-
Loni cosi Cetin předělával na trase z Šumperka do Rýmařova. Trasa kterou má snad každý větší poskytovatel na své mapě. Ovšem když jsem nakoukla do výkopu kde s tím pánové cosi kutili nevěřila jsem vlastním očím jak může takováto rádoby národní trasa vypadat. 1 x 40 HDPE trubka v ní 1 kabel čítající dle kazety max 48 vláken spíše méně. Upřímně s ohledem na to jak to každý druhý prezentuje jako páteřní trasu to bylo pro mne celkem zklamání. Čekala jsem ty trubky aspoň 2 a těch vláken no ideálně 2 X 96. No pak by mne zajímalo jak to vypadá na optických lokálkách někde do malých měst. Fakt je ten, že Cetin prohlašuje za optiku kdejakou HDPE trubku když se kouknete do mapy infrastruktury z které se pak v reálu vyklube HDPE trubka nacpaná metalikou jako jsem nedávno koukala tuším v Praze Dolních Počernicích při procházce.
0 x
-
Filipová Ludmila píše:Loni cosi Cetin předělával na trase z Šumperka do Rýmařova. Trasa kterou má snad každý větší poskytovatel na své mapě. Ovšem když jsem nakoukla do výkopu kde s tím pánové cosi kutili nevěřila jsem vlastním očím jak může takováto rádoby národní trasa vypadat. 1 x 40 HDPE trubka v ní 1 kabel čítající dle kazety max 48 vláken spíše méně. Upřímně s ohledem na to jak to každý druhý prezentuje jako páteřní trasu to bylo pro mne celkem zklamání. Čekala jsem ty trubky aspoň 2 a těch vláken no ideálně 2 X 96. No pak by mne zajímalo jak to vypadá na optických lokálkách někde do malých měst. Fakt je ten, že Cetin prohlašuje za optiku kdejakou HDPE trubku když se kouknete do mapy infrastruktury z které se pak v reálu vyklube HDPE trubka nacpaná metalikou jako jsem nedávno koukala tuším v Praze Dolních Počernicích při procházce.
A proc by nemohlo byt 48 vlaken pater? 48 vlaken vidim jako hodne solidni pater v dobe, kdy neni problem do jednoho vlakna svitit DWDMkou s kapacitou 80 kanalu po 40 Gbitech, coz mi dava bratru nejaky 3 Tera na jedno vlakno. Kdyz budeme pocitat 24 vlaken tam a 24 zpatky, mame tady pekny 72 Tera v takovym kabelu. To je rekneme 140ti nasobek celyho provozu ceskyho Internetu, kterej proteka vse spickach pres NIX.
Jinak ten vypadek CETINu zpusobilo prekopnuti optickeho kabelu na Vidouli v Praze, kde ma CETIN umistene jedno z klicovych datovych center, pres ktere se routuje datovej provoz a je tam jeden z hlavnich uzlu MPLS site. Znamena to, ze pri poruseni tohohle kabelu jsou afektovany primarne datovy sluzby prenasene pres MPLS sit - tzn. hlavne datove okruhy. Proto ten ten vypadek postihnul presno dat v LTE siti a datovy okruhy ostatnich operatoru. Logicky sly SMSky, protoze ty jdou siti v jinym kanalu nez data a v urcitych pripadech dokonce i hlas, protoze pokud nepouziva telefon protokol VoLTE (Voice over LTE), dojde pri hlasovym hovoru k prepnuti telefonu do 3G a nebo 2G site. 2G sit nebyla vubec afektovana, protoze tam se bavime o starych poctivych E1 pres SDH.
0 x
Dekuju za vysvetleni. To, co bych ale od nich daleko vic uvital je byt nejakym zpusobem vice informovan. Po FB apod. vypisujou hromadu informaci - https://cs-cz.facebook.com/o2cz/ , vesmes se vsechny informace tykaji hlasovych sluzeb a clovek se musi k temto informacim postupne prokousat pres xx lidi ...
thomas_more píše:Filipová Ludmila píše:Loni cosi Cetin předělával na trase z Šumperka do Rýmařova. Trasa kterou má snad každý větší poskytovatel na své mapě. Ovšem když jsem nakoukla do výkopu kde s tím pánové cosi kutili nevěřila jsem vlastním očím jak může takováto rádoby národní trasa vypadat. 1 x 40 HDPE trubka v ní 1 kabel čítající dle kazety max 48 vláken spíše méně. Upřímně s ohledem na to jak to každý druhý prezentuje jako páteřní trasu to bylo pro mne celkem zklamání. Čekala jsem ty trubky aspoň 2 a těch vláken no ideálně 2 X 96. No pak by mne zajímalo jak to vypadá na optických lokálkách někde do malých měst. Fakt je ten, že Cetin prohlašuje za optiku kdejakou HDPE trubku když se kouknete do mapy infrastruktury z které se pak v reálu vyklube HDPE trubka nacpaná metalikou jako jsem nedávno koukala tuším v Praze Dolních Počernicích při procházce.
A proc by nemohlo byt 48 vlaken pater? 48 vlaken vidim jako hodne solidni pater v dobe, kdy neni problem do jednoho vlakna svitit DWDMkou s kapacitou 80 kanalu po 40 Gbitech, coz mi dava bratru nejaky 3 Tera na jedno vlakno. Kdyz budeme pocitat 24 vlaken tam a 24 zpatky, mame tady pekny 72 Tera v takovym kabelu. To je rekneme 140ti nasobek celyho provozu ceskyho Internetu, kterej proteka vse spickach pres NIX.
Jinak ten vypadek CETINu zpusobilo prekopnuti optickeho kabelu na Vidouli v Praze, kde ma CETIN umistene jedno z klicovych datovych center, pres ktere se routuje datovej provoz a je tam jeden z hlavnich uzlu MPLS site. Znamena to, ze pri poruseni tohohle kabelu jsou afektovany primarne datovy sluzby prenasene pres MPLS sit - tzn. hlavne datove okruhy. Proto ten ten vypadek postihnul presno dat v LTE siti a datovy okruhy ostatnich operatoru. Logicky sly SMSky, protoze ty jdou siti v jinym kanalu nez data a v urcitych pripadech dokonce i hlas, protoze pokud nepouziva telefon protokol VoLTE (Voice over LTE), dojde pri hlasovym hovoru k prepnuti telefonu do 3G a nebo 2G site. 2G sit nebyla vubec afektovana, protoze tam se bavime o starych poctivych E1 pres SDH.Toz asi tak ...
0 x
thomas_more píše:svitit DWDMkou s kapacitou 80 kanalu po 40 Gbitech
40Gbps se sviti jako 4x10Gbps, takze zabere 4 kanaly. 100Gbps je 4x25Gbps.
0 x
- lwq
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Holt kdy u Waltrovky kopou a opet prekopnou kabel podobne jako pred dvemi lety na Vidouly. Vypadek tentokrate spise mensi co do poctu odpojenych zarizeni, ale bohuzel tentokrat postihnul i "lecktereho Frantu" a podle toho to vypada z reakci, ze snad upadla pulka site ... Blbe je ze kruhy jsou nastavene, ale nejsou pravidelne testovane a casto v jednom HDPE, tedy pod jednou lzici bagru ...
Nicmene me zarazi, ze oprava tak duleziteho propoje trvala tak dlouho - i kdybych mel na nejblizsich kabelovych komorach narychlo navarit kabel co zatim povede jen v mikrotribicce akopoflexe na povrchu, nez opravim ten pruser, tak provoz jede do hodiny ...
Nicmene me zarazi, ze oprava tak duleziteho propoje trvala tak dlouho - i kdybych mel na nejblizsich kabelovych komorach narychlo navarit kabel co zatim povede jen v mikrotribicce akopoflexe na povrchu, nez opravim ten pruser, tak provoz jede do hodiny ...
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...