❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Odborníci

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
radik

Odborníci

Příspěvekod radik » 8 years ago

Cau,
nevim jak to presne napsat, ale chtel jsme se zeptat na nasledujici vec.
Jak je to u vas (ted mam na mysli lidi co opravdu vi co delaji v oblasti sitariny - tech tu na foru zas tolik neni) s tzv. odbornikama? Odbornikem myslim cloveka toho co je ten "nejuzasnejsi a nejlepsi" protoze je "odbornik". Setkavate se taky s nima? Protoze nejen ted ale i v minulosti se setkavam s lidima co jsou na sitarinu ti nejlepsi (teda jen se tak prezentuji a vsichni je prezentuji), ale vysledek od nich je -4. Proste cim vic to zku*** tak je to vetsi odbornik, protoz jde videt ze neco dela (tady se to ridi heslem kdo nic nedela nic nepokazi - takze kdyz vsechno funguje, tak se asi nic nedela).

Napriklad jeden nejmenovany skolitel Mikrotiku (nebudu jmenovat), ma certifikat, ale na kazdou odbornejsi otazku neumi odpovedet nebo je odpoved, ze se s tim nesetkal. Lidi k nemu chodi, protoze ma certifikat a je odbornik (oni tomu taky nerozumi, takze veri vsemu co rekne).
Dalsi odbornik je zase super na sitarinu, ale vlastne ani nevi jak funguje TCP apod.

Jak tihle lidi muzou vubec fungovat ze jim to neni blby? Jak pak vysvetlite lidem, ze ten odbornik je vlastne uplne mimo a nic nevi a nema pravdu (on je odbornik a vy jste jen nekdo co tomu vlastne nerozumi)?
Me pripada ze tihle odbornici jsou uplne vsude a cim toho min vi, tak jsou to vetsi odbornici.
0 x

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 8 years ago

Jestli hledáš dobrého šoklitele zkus tu: Tomáš Kirňák - 0905 617 983, tomas@atris.sk
Bohužel v CZ je to slabé s tím souhlasím :(
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

radik

Nehledam skolitele, jen spis resim to jestli jsou takovy odbornici vsude v republice a jak se s nima snazite vyporadat, kdyz se s nima neda domluvit. Klient samozrejme nevi, ze ten clovek neumi vubec nic, ale okeca to tak, ze za spatnyho si ty. A prave se tady tech odborniku nejak moc kupi... Proste cim tomu min rozumi, tim ma vic kseftu a vic si vydela, protoze to dela na 5x.
0 x

Selič

Příspěvekod Selič » 8 years ago

Tady v článku je to přesně popsané, jak odborníci fungují a proč si vydělají víc než ty:
http://dfens-cz.com/remeslnika-do-domu/ :idea:
A tenhle odborník - expert je nejlepší:
https://www.youtube.com/watch?v=jv4Jg50Zjtw :mrgreen:
1 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

midnight_man

Příspěvekod midnight_man » 8 years ago

To mate vsade....kazdy je odbornik a poniektorí si potrebuju dokazovat ze vsak to vedia ovela lepsie ako vy. Najlepsie je ked spolupracuje viac firiem na jednej veci....iba utekat. Treba to ignorovat, nevysvetlovat. Nech si ludia veria čomu chcu ;)
0 x

radik

no, vydelat at si vydela kdo chce kolik chce, to je me jedno kdyz to nekdo zaplati. Jen nechapu ten princip, ze tihle lidi jsou vsude a vsichni jim vsechno veri i kdyz je to nejvetsi blbost.
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 8 years ago

Nu, je zytečné stresovat a čekat, až to odborník totálně dojebe a pak třeba obět jeo působní ještě přijde si to nechat opravit za nějaký obulos.
A ten odborník (případně moderně konzultant) za o v řadě případů ani nemůže, je jen obětí své profesionality. Protože jak má ve svých sbírkách pan Murpy:

Marsova definice: Odborník je člověk, který přijel z jiného města.
Weberova definice: Odborník ví stále více o stále menším počtu věcí. Nakonec ví opravdu všechno - o ničem.

Takže jde jen o to, jak daleko v tom mitrovství člověk pokročil... :-)
1 x

hol

Příspěvekod hol » 8 years ago

https://cs.wikipedia.org/wiki/Dunning%C ... %AFv_efekt

část těch rádoby odborníků za to evidentně nemůže :D
0 x

franta89

Příspěvekod franta89 » 8 years ago

Já jsem pofiderní odborník na vše :)
0 x

forkman

Příspěvekod forkman » 8 years ago

Odborníky máš všude, ale tady jich je požehnaně :D nejlíp to vysvětluje ten psychologický fenomén z Wikipedie.

Když jsem tady kdysi žádal doporučení optického kabelu pro vertikální instalaci v paneláku, dostalo se mi velice odborne odpovědi, že mám koukat jen na počet vláken, na ničem dalším nezáleží. To snad ani nemohl myslet vážně, ale asi mohl, viz Wikipedie :D

Nebo když jsem se 14 let zpátky ptal při prvních síťových pokusech místního ISP jak dát dvěma interface na linuxu jednu IP adresu, tak si že mě utahoval, že jsem kus debila, že to přece nejde. Jo, je to tak a lepší to nebude.
0 x

divizna

Příspěvekod divizna » 8 years ago

Já mám nejvíce zkušeností s "odborníky", nebo spíš možná s "odbornými laiky" z oboru TV/SAT, ne ze síťařiny. Těm routerům, switchům atd. přece jen nerozumí každý, ale aby hrála televize, to přece zvládne kdekdo, že. :evil:

Přidám tu jednu typickou příhodu.

Jistý zákazník si objednal kompletní instalaci TV rozvodu a antény do novostavby, kabely a zásuvky tam měl (5 zásuvek), šlo o to osadit anténu, stáhnout kabel do rozvodnice, dát tam prvky (rozbočovač atd.) a zprovoznit. Po obhlídce jsem poslal kalkulaci (a do každé kalkulace dávám zesilovač, protože v 80 % potřeba je, když ne, nedám ho a zákazník to má levnější).
Zákazník bez připomínek s kalkulací souhlasil. Inu osadil jsem anténu, osadil jsem kabel a konektory, rozbočovač pro napojení těch pěti zásuvek a po proměření profi měřákem (opravdu profi, ne bargrafová hračka z eshopu za <30 tisíc) byl signál takový, že zesilovač byl opravdu potřeba, aby signál na zásuvkách splňoval normu a doporučení pro jeho dBuV sílu. LTE 800 MHz přítomno v lokalitě bylo slabě, filtr na LTE se tedy neosazoval - nedávám je, pokud je LTE při instalaci slabé, protože jinak se lidi vždy ptají, co je to ta položka za 350 Kč a proč to tam je.
Vše po instalaci fungovalo bezchybně, zákazník zaplatil.
Čtyři měsíce na to se ozval, že mu TV začala kostičkovat. Už do telefonu jsem mu říkal, že mu tam možná pustili LTE vysílač, a že mu tam tedy osadím filtr, vzhledem k nedávné instalaci a dopravní blízkosti bez účtování práce, prostě zaplatí 350 Kč a pojede to.

Při osazení filtru už to začlo: "Proč se to tam dává, proč to tam už nebylo, předtím to fungovalo (atd. podobné kecy)." Vysvětlil jsem, že se zesilovač zahltil LTE signálem a toto to vyřeší. Na to otázky: "A proč je tam ten zesilovač". Vysvětleno, že kvůli síle signálu na zásuvkách. Na to: "My máme jen jednu TV, ostatní zásuvky nepotřebujeme". Vysvětleno, že chtěli kompletní řešení. Na to: "Ale my máme nakonec jen jednu TV, a na ní by to mohlo jít bez zesilovače a pak by nebyl nutný filtr". Vysvětleno, že ani tam by to nesplnilo normy. Na to: "A nejde to zkusit?". Vysvětleno, že si to na záruku nevezmu a zesilovač je nutný. Po této diskuzi mi zaplatil 350 Kč na ruku a zdálo se vše v pohodě.

Druhý den přišel mail, že zkusili zesilovač odpojit a zapojit přímo tu jednu zásuvku a že to funguje bez problému. Mnou provedené řešení je tak prý zbytečně drahé a chtěli by, abych si vzal zesilovač (který přece nepotřebují) i filtr a vrátil jim peníze.

No zkrátím to, po chvíli komunikace jsem to udělal, protože mi to za to fakt nestálo.

V zásobě mám ještě jednu historku s důchodcem-profíkem na společné antény v jednom SVJ (bohužel to byl místopředseda), které prý rušila naše wifina. No nerušila je, ten rozvod byl katastrofální. Ale odpor byl také marný, ani měřící protokoly nepomohly a rádia šla pryč.
1 x