❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

elektrocentrála

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
DrWiza
antispam: Ano

elektrocentrála

Příspěvekod DrWiza » 9 years ago

ahoj, potřeboval bych poradit - řeším teď pro spřátelenou firmu vybavení firemní "serverovny" a chtějí zálohu napájení formou centrály případně centrály. Mají tu servery s cca 3000w
Máte něco ověřeného? chce to asi i nějakou automatiku co ji nahodí a přepojí zdroj. Nebo ideálně i dodavatele na klíč?

Díky za každou radu
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 8 years ago

Pro tenhle výkon bych tam možná spíš naskládal baterie k UPSce ... Centrála se prodraží, už jenom způsobem montáže.

Eaton 9SX, se čtyřmi bateriemi má pro 3kW výdrž přes dvě hodiny. A lze jich tam dát až dvanáct. Vyjde na cca 60 tisíc (5kVA), baterie cca 24. (nebrat za slovo, ceny se dost liší u dodavatelů).
Sice se to také nasčítá ... ale nějaká UPS je stejně potřeba. A do racku se to nějak nacpe ...

http://www.kipor.cz/kipor-kde13ss3

My máme silnější KDE45 ... a to je kategorie "300 tisíc". S daní.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

ikk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ikk » 8 years ago

U nás v práci používáme centrály od společnosti OspolTech (Ostrava). Jsou schopni navrhnout a zajistit řešení na míru. Nebo v případě rychlé potřeby řešit daný problém zápujčkou (taky jsme už několikrát využily).

http://www.ospoltech.cz/
0 x
Síť není jen internet ...

dagus

Příspěvekod dagus » 8 years ago

ludvik píše:Pro tenhle výkon bych tam možná spíš naskládal baterie k UPSce ... Centrála se prodraží, už jenom způsobem montáže.

Eaton 9SX, se čtyřmi bateriemi má pro 3kW výdrž přes dvě hodiny. A lze jich tam dát až dvanáct. Vyjde na cca 60 tisíc (5kVA), baterie cca 24. (nebrat za slovo, ceny se dost liší u dodavatelů).
Sice se to také nasčítá ... ale nějaká UPS je stejně potřeba. A do racku se to nějak nacpe ...

Řeším výdrž UPS a ten výpočet s battery packama mi nějak nevychází. Našel jsem že jeden battery pack má mít 15x5.1ah baterku a když vezmu že je v UPS taky tolik baterek(jakože není) tak mi to vychází na 382,5ah baterek a to při 3kw odběru nemůže udělat moc přes 1,5h, za ideálních podmínek a kapacitě baterek. Ani nemluvě o té velikosti 15U v racku. Proto nechápu proč ty výrobci nedělají připojení baterek na velké svorky a ať si tam každej dá 8x100ah gelovky a pak to je super a ne ty jejich super konektory.
0 x

DrWiza

Příspěvekod DrWiza » 8 years ago

UPSky tu mají tři APC SMX1500RMI2U
Takže výdrž dle specifikace UPSky je cca 6 minut,,,
Zadání zní 24 hodin - to UPSka jen tak neuživí,,,

Centrály fajn, ale potřeboval bych spíš nějakou automatiku - přestane jet proud, nahodí se centrála, přehodí se zdroj na centrálu.
Jak vůbec zváládají být UPSky za centrálou?

Teoreticky dokážu start centrály udelat automaticky při výpadku. Ale pak asi použít - APC Automatic Transfer Switch. na přehození zdroje,,,

Není už nějaké hotové řešení?
0 x

DrWiza

Příspěvekod DrWiza » 8 years ago

dagus píše:
ludvik píše:Pro tenhle výkon bych tam možná spíš naskládal baterie k UPSce ... Centrála se prodraží, už jenom způsobem montáže.

Řeším výdrž UPS a ten výpočet s battery packama mi nějak nevychází. Našel jsem že jeden battery pack má mít 15x5.1ah baterku a když vezmu že je v UPS taky tolik baterek(jakože není) tak mi to vychází na 382,5ah baterek a to při 3kw odběru nemůže udělat moc přes 1,5h, za ideálních podmínek a kapacitě baterek. Ani nemluvě o té velikosti 15U v racku. Proto nechápu proč ty výrobci nedělají připojení baterek na velké svorky a ať si tam každej dá 8x100ah gelovky a pak to je super a ne ty jejich super konektory.

tak to je jasný - potřebují prodávat battery packy a né aby si tam připojil každej co chtěl :-D :-D
0 x

whef

Příspěvekod whef » 8 years ago

Tak UPS, tam budeš muset mít tak, jako tak, nebo zdroj s Bateriovým, zálohováním 48V. Pak centrála. Jinak ty větší už mají, asi všechny dobrou sinusovku, na připojení UPS.
0 x

Petr Bačina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Bačina » 8 years ago

UPSka za centrálou většinou jede v pohodě. Maximálně je potřeba nastavit UPSce aby byla trochu "tolerantnější" na parametry vstupu. Například KIPOR má k centrálám i automat pro start/stop a nevychází to na vůbec špatné peníze.
http://www.agregaty.cz/kipor-kde6700ta3 ... kde6700ta3 . Zkušenosti dobré, hlučnost vcelku v pohodě. Malá benzínová centrála řve víc.
0 x

hocimin1

Příspěvekod hocimin1 » 8 years ago

on ten SINUS a UPC jeste neni vyhrano. Ono tu mmame taky harmonicke a tam je problem s temi uos

kopili jsem ACP a za boha nesla s centralou. Tak jsme si v prodejne dohodli a zapujcili 3 typy ups, nakonec se nam rozbehla s centralou nejvetsi sracka co kdo vyrobil. Ale nu, jedna se jenom o 5 minut zalohy, nez se centrala ohreje a muze se pustit do zateze.
0 x

basty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 8 years ago

viewtopic.php?f=19&t=20679

Resim obdobny problem, ale misto ups bude napajeci system. Diky
0 x

ludvik

Já to bral podle datasheetu ... a zatím jsou Eatony dle vlastních zkušeností lepší, než APC a to i v otázce výdrže (nekecají tolik).

382 ampér hodin = hodinu z toho dostanu 382 ampér. Tedy 29 hodin to bude dávat 13, což je cca 3kW pro 230V.

Je jasné, že od určité míry je už UPS vobludná. Ale to stabilní centrála také.

dagus píše:

0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

hocimin1

Příspěvekod hocimin1 » 8 years ago

382Ah maji dohromady12V baterky a nebo 382 Ah pri 230 V ?

Protoze jinak se ti 29 hodin kráti 12 = 2,41 hodiny

to nepocitam ucinnost a kapacitu. Ze se vypne o neco drive kvuli ochrane baterek.

[quote="ludvik"]Já to bral podle datasheetu ... a zatím jsou Eatony dle vlastních zkušeností lepší, než APC a to i v otázce výdrže (nekecají tolik).

382 ampér hodin = hodinu z toho dostanu 382 ampér. Tedy 29 hodin to bude dávat 13, což je cca 3kW pro 230V.

Je jasné, že od určité míry je už UPS vobludná. Ale to stabilní centrála také.
0 x

ludvik

teď jsi mě hodně rozesmál ...
hocimin1 píše:382Ah maji dohromady12V baterky a nebo 382 Ah pri 230 V ?

Ale co se divím ... mě se povedla taky hovadina. Mé předchozí výpočty neberte vážně. Buď jsem spal předtím, nebo teď ...
0 x

ludvik

382 Ah je pořád 382 ampér za hodinu. Samozřejmě, jedenašedesátou minutu jsem na nule ...
Pro 12V baterie je to tedy cca 4,5kWh energie co jsme schopní dodat. A s tím by se mělo cca počítat. Takže ač to Dagus napsal zmatečně ... měl pravdu.
0 x

DaZa

Příspěvekod DaZa » 8 years ago

Mam zalohovanou serverovnu UPS od Eatonu na 20 minut s tim, ze pri vypadku do 5 minut startuje centrala... Mam Kipor KDE19STA3, ticha spolehliva a stala me nejakejch 95 000 + dan... kdyz si spocitam co bych narval do UPS a baterii aby mi to pokrylo tech 16 hodin co da centrala na jednu nadrz tak se nedoplatim... :D Takze za me centrala....
0 x
DaZa - aneb sen o vlastním malém datacentru...