Preco tak uvazuju, dovodov moze byt viac: zadne vratka...napr.
http://dsl.sk/article.php?article=18050
bola by to velka skoda, vzhladom na to ze dd-wrt tam ide super....nemate nejaku alternativu s dobrym firmwarom popripade kde ide nahrat dd-wrt?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
TP-Link chce zamykat firmware
Tak ať si je zamknou, komunita si najde jinou značku (DLink nebo ASUS)
0 x
Třeba xiaomi dodává svoje routery rovnou s OWRT.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!
UBNT mám rád!
Jenže stejný problém musí řešit i ostatní výrobci, pokud chtějí v EU a USA legálně působit. Zkrátka nově uváděná zařízení na trh musí být udělána tak, že neumožní, aby jej uživatel nalail mimo povolené pásmo pro dané zařízení/region. Takže v podstat mám dvě cesty:
a) Používám volně laditelný HW jako TPlink a uzamču software, aby tam nešlo dát nic jiného, než jejich originální firmware, který dovolí naladit jen kanály dle regionu pro který byl router určen.
b) Bude vyrábět minimálně 2 HW verze (pro USA a EU), kde to bude vypáleno natvrdo v hardware, takže i když uživatel přeflashuje na jiný soft, tak nebude schopen naladit na kanály mimo. Variantu B asi zvolil Mikrotik a u nových věcí uvádí exitenci dvou verzí pro trh USA a zbytek (uzamčený dle EU).
a) Používám volně laditelný HW jako TPlink a uzamču software, aby tam nešlo dát nic jiného, než jejich originální firmware, který dovolí naladit jen kanály dle regionu pro který byl router určen.
b) Bude vyrábět minimálně 2 HW verze (pro USA a EU), kde to bude vypáleno natvrdo v hardware, takže i když uživatel přeflashuje na jiný soft, tak nebude schopen naladit na kanály mimo. Variantu B asi zvolil Mikrotik a u nových věcí uvádí exitenci dvou verzí pro trh USA a zbytek (uzamčený dle EU).
0 x
Drive nebo pozdeji je kazda ochrana prolomena.
Pokud bude komunita kolem "zamcenych firmwaru" opravdu chtit, tak si najde zarizeni, ktere se podari prolomit a proste se zacne pouzivat tak, jak chce uzivatel.
Na nejaky domaci TP-Link se asi kazdy vykasle, pro par nespokojenych uzivatelu, ale napr. na zcenzurovanem MK nebo UBNT uz muze mit zajem mnohem vice lidi a pak je to jen otazkou casu, jestli cracknuta verze prileti z Ruska nebo Ciny
Pokud bude komunita kolem "zamcenych firmwaru" opravdu chtit, tak si najde zarizeni, ktere se podari prolomit a proste se zacne pouzivat tak, jak chce uzivatel.
Na nejaky domaci TP-Link se asi kazdy vykasle, pro par nespokojenych uzivatelu, ale napr. na zcenzurovanem MK nebo UBNT uz muze mit zajem mnohem vice lidi a pak je to jen otazkou casu, jestli cracknuta verze prileti z Ruska nebo Ciny

0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná
Dle nařízení se alternativní firmare může použít, ale musí být splněno že nepůjdou použít zakázané frekvence
http://www.root.cz/clanky/regulace-rout ... m-openwrt/
http://www.root.cz/clanky/regulace-rout ... m-openwrt/
0 x
A kdy konecne vyrobci zacnou resit, ze ta jejich uzamceni neodpovidaji mistni legislative?
Kuprikladu UBNT mi pri nastaveni zeme "Czech Republic" znemoznuje pouzivat legalni kanal 5480 MHz s sirkou max. 20 MHz.
Stejne tak neni umozneno pri max. 20 MHz sirce ladit az do 5715 MHz. Abych tak mohl cinit, musel jsem drive vyuzivat Compliance Test...
Alespon konecne odemkli kanaly 5745-5825, ktere pri nizkych vykonec taktez legalne lze pouzivat.
S tvrdym zamcenim ale jinak souhlasim, protoze aby nekdo ladil WiFi na 5825 MHz a vyse a nebo do mezipasma 5350 - 5470 MHz, to je prasarna neuveritelneho kalibru a bohuzel znam site, jejichz spoje skoro nikde jinde nez na techto kmitoctech nevysilaji :/
Kuprikladu UBNT mi pri nastaveni zeme "Czech Republic" znemoznuje pouzivat legalni kanal 5480 MHz s sirkou max. 20 MHz.
Stejne tak neni umozneno pri max. 20 MHz sirce ladit az do 5715 MHz. Abych tak mohl cinit, musel jsem drive vyuzivat Compliance Test...
Alespon konecne odemkli kanaly 5745-5825, ktere pri nizkych vykonec taktez legalne lze pouzivat.
S tvrdym zamcenim ale jinak souhlasim, protoze aby nekdo ladil WiFi na 5825 MHz a vyse a nebo do mezipasma 5350 - 5470 MHz, to je prasarna neuveritelneho kalibru a bohuzel znam site, jejichz spoje skoro nikde jinde nez na techto kmitoctech nevysilaji :/
0 x
To je zas takove hloupe opatreni typu: "zakazeme noze, protoze jsou ostre".
Ze nekdo ladi 5800+ ma hlidat CTU a ne vyrobce hardwaru.
Kdyz budu chtit, tak si najdu Country, kde je 5800+ odemceno a hadej co... budu tam vysilat i pres to super omezeni.
Ze nekdo ladi 5800+ ma hlidat CTU a ne vyrobce hardwaru.
Kdyz budu chtit, tak si najdu Country, kde je 5800+ odemceno a hadej co... budu tam vysilat i pres to super omezeni.
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná
divizna píše:A kdy konecne vyrobci zacnou resit, ze ta jejich uzamceni neodpovidaji mistni legislative?
Kanál 5480Mhz nelze používat ani na mikrotiku. Nevíte někdo proč tento legální kanál není povolen?
0 x
honzam píše:divizna píše:A kdy konecne vyrobci zacnou resit, ze ta jejich uzamceni neodpovidaji mistni legislative?
Kanál 5480Mhz nelze používat ani na mikrotiku. Nevíte někdo proč tento legální kanál není povolen?
5480 na 20mhz nelze... ale s 10mhz jde.Na konci je ochranne pasmo dle CTU a pri 20Mhz kanalu te mirne preleze na 546x a je to v </>.To same je to 5715 s 20mhz.Preleze to pres 5720.
0 x
A dá se o tom ochranném pásmu někde víc dočíst? VO-R jsem prolejzal
0 x
honzam píše:A dá se o tom ochranném pásmu někde víc dočíst? VO-R jsem prolejzal
Se podivej na spektralni masku 20mhz.Proste 20Mhz to NIKDY neni,vzdy je to tak 22Mhz.
0 x
soooc píše:Třeba xiaomi dodává svoje routery rovnou s OWRT.
mas s nimi skusenosti, cena dobra, ac...kde to kupujes?
0 x
KoZLiCeK píše:honzam píše:A dá se o tom ochranném pásmu někde víc dočíst? VO-R jsem prolejzal
Se podivej na spektralni masku 20mhz.Proste 20Mhz to NIKDY neni,vzdy je to tak 22Mhz.
5480 normalne pouzivame pri 20Mhz a CTU s tim nemá problem.
0 x
CrazyApe píše:KoZLiCeK píše:honzam píše:A dá se o tom ochranném pásmu někde víc dočíst? VO-R jsem prolejzal
5480 normalne pouzivame pri 20Mhz a CTU s tim nemá problem.
Ptali jste se jich? Nebo to zatím neměřili a proto si myslíte že s tím nemá problém?
0 x