❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Výběr routeru na GW

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
kuba1999

Výběr routeru na GW

Příspěvekod kuba1999 » 9 years ago

Zdravím.

Chtěl bych poradit s výběrem kvalitnějšího routeru:

Kód: Vybrat vše

použití v domácnosti (rozsáhlejší síť)
1Gb porty
pokud bude počet portů větší než 5, tím lépe (1Gb porty nemusí být všechny)
podpora Openwrt - z důvodu možnosti škálovatelnosti (doinstalace dalších balíčků např. VPN server atd.)

Doposud jsem jako GW používal TP-Link TL-WR1043ND s Openwrt, kdy v poslední době začal zlobit - po HW stránce je na tom špatně:

Kód: Vybrat vše

CPU: Atheros AR9132@400MHz    
RAM: 32MB

Operační paměť byla využita skoro na maximum. Stalo se například, že někdy při HTTP požadavku ve webovém rozhraní došlo ke krátkodobému výpadku připojení. Na routeru při testování nebyly doinstalovány žádné další balíčky. Upgrade na nejnovější FW nepomohl - využití paměti nekleslo. Router jsem zatím vyměnil za TL-WDR4300 v1 (CPU: 560MHz, RAM: 128MB) a zatím vše OK.

Co jsem se díval na nabízené řešení, tak mne nejvíce zaujala nabídka Mikrotiku a Banana Pi-R1 (nemáte s ním někdo zkušenosti?). Do TP-Linku bych už asi nešel - nenašel jsem vhodný typ a asi to již nebude vhodná volba (i když jsem byl s touto yna4kou spokojen].
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 9 years ago

Záleží co od toho očekáváš. Jestli to chceš jako router tak ber Mikrotik. Jestli od toho chces blbosti okolo tak to bananapi vypada zajimave ale ber ze je to spis Android hracka nez router.
0 x
Bývalý ISP...

kuba1999

U Banana PI bych nevyužil kompletně jeho nabízené služby - jako je HDMI výstup, připojení SATA disku => potřebuji využít pouze jakou GW s možností doinstalace dalších rozšíření.

Co by si doporučil od Mikrotiku? Díval jsem se například na 2011iLS-IN, ale nenašel jsem, jak má velkou FLASH paměť + nejspíše pro něj zatím není podpora od Openwrt.
Pokud bych používal Mikrotik OS, tak jak je to s rozšířitelností (např. OpenVPN) ?
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 9 years ago

Turris Omnia.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

cejny

Příspěvekod cejny » 9 years ago

Pripadne za rozumnejsi prachy nejake tp-link s 128 MB RAM na openwrt. Je na to spousta softu, s tim ze je to defakto linux jako kazde jine, jen se lisi v nejakejch prikazech. Zalezi co na tom chces rozjet. Chce to aspon neco tusit o linuxu v prikazove radce. Ne vse je dokonale a wiki kolikrat dost stara a neaktualni.
http://wiki.openwrt.org/toh/start?dataflt[Brand*~]=tp-link

Ja mam tl-wdr3600 s 128mb, ktere uz neni v prodeji, wdr4300 je defakto to same a pak jsou tam archery, u tech netusim jak je to s podporou ac, netusim jak to poresili, takze s archerama opatrne.

Nakonec ten wdr4300 mas a jses spokojen, tak to neres. Nakonec i openwrt mas, takze tusis uskali.

U tech babana routru jsem narazil na to ze je silenost k tomu sehnat dobre zdroj, je to na ne dost haklive. Von ten tvuj tp-lik neni za dane prachy vubec spatne, soudim podle sveho wdr3600.

PS: Turis lite je jak kanonem na vrabcaky, je sice super, ale pokud nepotrebujes jeho moznosti i dost drahe a k tomu to ze openwrt neni uplne dokonale. Zalezi jak velke hacker jses a jake chces bit. Mikrotik je super, ale dalsi veci ho tezko naucis.
0 x

cejny

kuba1999 píše:U Banana PI bych nevyužil kompletně jeho nabízené služby - jako je HDMI výstup, připojení SATA disku => potřebuji využít pouze jakou GW s možností doinstalace dalších rozšíření.

Co by si doporučil od Mikrotiku? Díval jsem se například na 2011iLS-IN, ale nenašel jsem, jak má velkou FLASH paměť + nejspíše pro něj zatím není podpora od Openwrt.
Pokud bych používal Mikrotik OS, tak jak je to s rozšířitelností (např. OpenVPN) ?

Openvpn mikrotik dava, jak netusim, nepouzivam http://wiki.mikrotik.com/wiki/OpenVPN_C ... ep_by_Step .

Ja jsem naznal ze openwrt na svem resit nebudu http://wiki.openwrt.org/toh/mikrotik/rb2011uias . Mikrotika bych dal jako hlavni rout a na tp-linku bych nechal behat openwrt a veci co mikrotik neumi. Nejak cuji ze bych si leda zadelal na problemy.
0 x

kuba1999

Jak jsem již psal, mám objednaný Turris Omnia. Jeho koncept se mi líbí. Sice cena je dvojnásobně větší než jsem chtěl investovat, ale je to to, co jsem hledal a snad budu spokojen.

Díky všem za rady.
0 x

cejny

Jeste byh ironicky dodal ze mam notes lenovo x200s, jako server v siti by byl super, sice na nem nerozjedes zadne raid, ale spotreba v klidu s lcd je neco nad 10W, bez lcd samozrejme min. Takze pokud to nepojede na max tak to moc penez nezezere. Nakonec neni problem osadit patricnou 3g kartu nebo ho koupit s ni. Ceny jsou v pohode a davaj na to 1r zaruku. Pak jeste x201 s i5, coz je i vykonove jina liga. Pokud ho nedas nekam do prachu a na huru v lete, kde se bude smazit, tak bych se toho vubec nebal. Nejake turis to strci do kapse i s openwrt.
http://www.gigacomputer.cz/hledani/?q=x200s
http://www.gigacomputer.cz/zbozi/815860 ... -x201.html netusim jak je zrave, ale nebude to tragedie, kazdopadne asi zravejsi jako x200s

Vyhoda je ze na tom jede normalni linux a je sirsi uzivatelska zakladna celkove.
0 x