❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Veřejná IP u mobilního operátora

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
altanek

Veřejná IP u mobilního operátora

Příspěvekod altanek » 9 years ago

Ahoj,
nevíte někdo, jestli nějaký mobilní operátor dává zdarma nebo ze menší poplatek veřejnou IP?
Potřebuju kvůli spojení na router. Něco jako má Mobil.cz a to že máš 200MB netu a když ho vyčerpáš tak to běží, ale pomalu, to je pro mě ideální a žádný další výdaje(pouze 1x za 6 měsíců dobít kredit). Bohužel Mobil.cz neposkytuje veřejnou IP.
Existuje něco podobného za pár korun?:-)

Díky moc Michal
0 x

goblajz
antispam: Ano

Příspěvekod goblajz » 9 years ago

Všichni tři operátoři jsou schopný Ti dát veřejku za poplatek...
0 x

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 9 years ago

nevim jak nyni ale davali verejnou STATICKOU ! nic jine neumeli...
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

goblajz

Příspěvekod goblajz » 9 years ago

Nepředpodládam že se ptá na nestatickou IP.
0 x

altanek

Chtěl bych statickou nebo dynamickou ale hlavně veřejnou:-)
To že T-mobile dává a dokonce se platí jen aktivace 49kč, Vodafone teď asi nedává a O2 za poplatek měsíční.
Ale všichni tihle chtějí 200 měsíčně a víc, a proto bych potřeboval něco jako má Mobil.cz.
Snad někdo o něčem ví.
0 x

zubodravec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod zubodravec » 9 years ago

Nechteji nahodou 200 kc mesicne za to, ze zakaznikovi tu verejku nebudou casem menit ?
Velci operatori totiz zasadne davaji vsem verejnou adresu.
My preprodavame VDSL a kazdy zakaznik do nas dostane verejku, a tase nidky nemeni,
takze zakaznik ani nevi, ze u nas ma vyhodu verejnou adresu na vzdycky zdarma.
U mobilnich operatoru je to stejne nebo se verejna adresa meni podle lokality, kde se mobil pohybuje ?
Ja mam Vodafone a verejna adres se mikazdy den meni aninvim jestlijsem schovany za NATem.

Jak muzu zistit ze mam vlastni verejku a nejsme za NATem?
Mam mobil s andoridem.

altanek píše:Chtěl bych statickou nebo dynamickou ale hlavně veřejnou:-)
To že T-mobile dává a dokonce se platí jen aktivace 49kč, Vodafone teď asi nedává a O2 za poplatek měsíční.
Ale všichni tihle chtějí 200 měsíčně a víc, a proto bych potřeboval něco jako má Mobil.cz.
Snad někdo o něčem ví.
0 x

altanek

Chtějí 200 za nějakejch do 200MB dat...
Mobilní operátoři právě nedávají a tak se snažím zjistit, jestli nějakej virtuál to nemá tak jak já potřebuju.:-)
Zkus aplikaci Moje IP adresa.
0 x

zubodravec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod zubodravec » 9 years ago

My zakaznikum jakozto virtual dodavame sluzbu Mobil 21 v siti T-mobile.
Kdyz se sezene pres 200 zajecmu o verejku, tak pak vyjde verejna adresa na 20 Kc mecine + DPH.
při aktivaci SIM se automaticky přiděluje jedna IP adresa, která je na daném čísle a SIM statická. Nejedná se ale o veřejnou IP adresu.

Problém s veřejnými IP adresami je ten, že nemůžeme použít svoje a T-Mobile chce za příděl IP adres měsíční poplatek 5000 Kč bez DPH (1xC).

altanek píše:Chtějí 200 za nějakejch do 200MB dat...
Mobilní operátoři právě nedávají a tak se snažím zjistit, jestli nějakej virtuál to nemá tak jak já potřebuju.:-)
0 x

altanek

Potřebuju 1 veřejku k jedny simce:-)
0 x

mac0112
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mac0112 » 9 years ago

to jsem minulý rok také řešil. Všichni operátoři mi řekli, že takovou službu vůbec neposkytují.Když jsem štourál více, tak jediný T-Mobile zareagoval, že za poplatek 200,-Kč bez DPH nám ve firmě jednu SImku nastaví, tak aby měla veřejnou adresu. U o2 mi nastavili veřejku ale nikdo se přes tuto veřejku nedostal zpět,je to prý společná brána, prý to nejde z IPV4 na IPV6 :D U O2 jsou to vtipálci.
Tak jsem začal používat VPN a mám pokoj a Mobil.cz používám také. Jediné co jsem zjistil, že před rokem operátor nechtěl propouštět VPN L2TP pouze mi prochází PPTP.
Na veřejné adrese máme umístěn VPN server a k němu se připojují mobilní VPNka přes 3G. Když potřebuji se dostat na ostrovní systém, tak přes náš VPN server.
Mobilní VPNka jsem vyzkoušel na Mikrotiku a na OpenVRT . Jediný VPN server je na RB455G s RouterOS
0 x

okoun

Příspěvekod okoun » 9 years ago

zubodravec píše:My zakaznikum jakozto virtual dodavame sluzbu Mobil 21 v siti T-mobile.
Kdyz se sezene pres 200 zajecmu o verejku, tak pak vyjde verejna adresa na 20 Kc mecine + DPH.
při aktivaci SIM se automaticky přiděluje jedna IP adresa, která je na daném čísle a SIM statická. Nejedná se ale o veřejnou IP adresu.

Problém s veřejnými IP adresami je ten, že nemůžeme použít svoje a T-Mobile chce za příděl IP adres měsíční poplatek 5000 Kč bez DPH (1xC).

altanek píše:Chtějí 200 za nějakejch do 200MB dat...

proč by si nemohl použít ze svého poolu? každý blbý adsl router umí ppp tunel kterým tu ip tam flákneš a máš hotovo...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Majklik

Příspěvekod Majklik » 9 years ago

mac0112 píše:U o2 mi nastavili veřejku ale nikdo se přes tuto veřejku nedostal zpět,je to prý společná brána, prý to nejde z IPV4 na IPV6 :D

Jako, že se nešlo na tu veřejnou IP spojit z Internetu? To se u O2 řešilo použitím správného APN. Pokud chci být dostupný z internetu, tak se použílo APN internet.open.s, pak je to volně otevřeno pro spojení z netu směrem na mobil. Při použití APN internet.s veřejná IP je, ale firewall u O2 nedovoluje navázat spojení z netu na ni.
Nu, a pokud tooh potřebuji hodně, tka je lepší si u O2 vyjednat vlastní APN a pak mám IPčka, ověřování a vše plně v mé režii (pro mobil, CDMA i xDSL), ale má to smysl, pokud potřebuji tak 100+ linek a ne jednu.
0 x

mac0112
Kontaktovat uživatele:

Majklik píše:
mac0112 píše:U o2 mi nastavili veřejku ale nikdo se přes tuto veřejku nedostal zpět,je to prý společná brána, prý to nejde z IPV4 na IPV6 :D

Jako, že se nešlo na tu veřejnou IP spojit z Internetu? To se u O2 řešilo použitím správného APN. Pokud chci být dostupný z internetu, tak se použílo APN internet.open.s, pak je to volně otevřeno pro spojení z netu směrem na mobil. Při použití APN internet.s veřejná IP je, ale firewall u O2 nedovoluje navázat spojení z netu na ni.
Nu, a pokud tooh potřebuji hodně, tka je lepší si u O2 vyjednat vlastní APN a pak mám IPčka, ověřování a vše plně v mé režii (pro mobil, CDMA i xDSL), ale má to smysl, pokud potřebuji tak 100+ linek a ne jednu.

Ta žádost byla v minulém roce v létě.To APN internet.open mi řekl obchodník od O2 ale nefungovalo to. když jsem vznesl reklamaci, tak mi volal technik O2, že před 3 měsíci pro nové zákazníky zrušili tuto službu. Řekl mi, že to obchodníci ze setrvačnosti prodávají dál. Do telefonu mi řekl, že to zrušili z kapacitních důvodů toku internetu IPV6 do mobilní sítě IPV4.Na mobilní síťe prý už nemají volné IPV4 adresy. Vůbec jsem jeho argumentacím nerozumněl.
Jak jsem nakoupil, tak prodávám. Mněl jsem z toho pocit, že kdyby naše firma byla větší a těch veřejných adres by bylo více, tak to nějak udělají.
Jak jsem četl a forech, stejně dopadlo ale i více lidí, Možná jsem do toho bušit více ale neměl jsem čas, musel jsem zprovoznit ostrovní systém, jinak firma by přišla o zakázku.
Mne se to řešení s tím VPN zamlouvá a nemusím se v zahraničí domlouvat s operátory.
Poznámku nakonec, komunikace po vyčerpání dat u Mobil.cz kdy rychlost se sníží myslím 16/8 kbite/s se VPNko nerozpadne a lze stále komuniovat a stahovat z čidel data :)
0 x

Majklik

Příspěvekod Majklik » 9 years ago

Aha, že to novým nedávají, to je možné.
Jinak internet.open je něco trochu jiného, než internet.open.s. To internet.open se dávalo za jednorázovou platbu a byla za to veřejná dynamická IP. Za službu internet.open.s (a internet.s) se platí měsíčně a je za to statická IP adresa, v jednom případě neodsutpná zvenčí, v druhém dostupná je. Pak byly ještě další možnosit, možná dneska už také mrtvé (např APN profi.internet, to už ani nevím, oc bylo za úchylku).
Také to máme použito pro ovládání ostrovních systémů a je použito to privátní APN a je to použito pro mobilní krámy, CDMA i xDSL, kdy mají krabičky přímé spojení do centrálý a jde o mimo internet a je to od něj "izolované" (přímá linka do sítě O2).
Pak je (byla?) u O2 ještě další možnost, a to je také speciální APN, kdy stanice nemají přístup do Interneut, ale vidí se přímo mezi sebou, v pdostatě takový intranet pro takovéto ovládačky, ale tohle nepoužíváme. Pak jsou další APN/CUG možnosti, což mají i ostatní operátoři. Ale vždy bude ais platit, že pro pár kusů se to nevyplatí, je nezajimavé a varianta běžné připojneí a VPNka na kocentrátor je univerzální (také mám použito pro pár set krabic).
0 x

mac0112
Kontaktovat uživatele:

To jsou teda věci :shock: , proč tyto skutečnosti prodejce nezná a nenabídl je nám ?
0 x