❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Hybridní fotovoltaická elektrárna

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
net.work
Kontaktovat uživatele:

Hybridní fotovoltaická elektrárna

Příspěvekod net.work » 10 years ago

Ahoj,

prosím má někdo zkušenosti s hybridní fotovoltaikou a s ukládáním přebytků do akumulátoru?
Uvažuji o pořízení do novostavby RD, ale nejsem si úplně jistý schématem zapojení a vlastní funkčností.

Byl by někdo ochoten poradit/skonzultovat?

Děkuji
0 x
Jan Ptáček

hocimin1

Příspěvekod hocimin1 » 10 years ago

Cao,

ja ted resim taky neco podobneho. A tak me zajimalo jak to funguje s tema akumulatorama. A jak to funguje kdyz to nedava zrovna plnej vykon a ja ho potrebuju.

Tak napriklad 2,5kW elektrarna 1f. Prakticky funguje jako inline UPS

Stridac (uz to prej neni jen menic) je zapojen do site, pak jsou do nej zapojeny baterky a FVE. A ten stridac se stara uplne o vsechno. Dobiji baterie z panelu, nebo kdyz chces tak je dobije i ze site.

No a napriklad FVE ma 2,5 kW a stridac je 5kW. Dokud odebiram do 2,5kW stridac to krmni vsechno z FVE nebo baterek, jakmile ale zacnu brat vic, doplni zbytek ze site. Chci brat 4kW, tak 2,5kW bere z FVE a 1,5kW doda ze site. PRoto je lepsi se zamyslet a vzit uz rovnou silnejsi stridac. Uz jenom z toho duvodu, ze prida t par panelu je brnkacka (cenove prijatelne), ale menit celej je cenove minimalne 50 tisic a co pak s tim starym.

Asi je lepsi to rozjet 1f. Protoze zmenu na 3f je celkem jednoduche, jelikoz ty stridace se daji spojovat jak seriove tak paralelne. Tudiz dokazou z 1f udelat 3f, nebo z 1f udelat silnejsi 1f a 2f slabsi, proste zapojeni jakkoliv.

A moje reseni co ladim je 1f HFVE s 8kW stridacem, v tuhle chvili jen panely na cca 3kW, po case dokoupeni do plne kapacity a napojeni na 1f Tepelne cerpadlo. Stridac nastaven, aby nabijel baterie a pri plnem dobiti spustil cerpadlo a natapel nadrz. Podle statistik co doma vidim, tak mam prumernou denni spotrebu 7,8kW (to je vse bez topeni).

Baterie premejslim jestli nevzit uplne obyc,nez gelovky nebo LFP baterie.

Hocimin
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Ahoj, díky moc za info.

přesně takhle bych to chtěl mít taky řešeno, jen ale právě moc nechci jít do vodní akumulační nádrže.

Co se týče topení, tak zřejmě půjdu asi do topných kabelů + aktivní rekuperace (dům bude mít ztrátu jen asi 6,5kW, takže se moc neprotopí). Jediná nádrž bude na TUV - má ten střídač taky nějaký extra výstup pro spirálu TUV, nebo se to prostě neřeší a normálně se to připojí do el rozvodu?

Když je ten střídač jednofázový, tak jsou skrze něj napájená pouze zařízení (zásuvky, světla, etc) připojená na danou fázi? Ostatní ze sítě ČEZu?

Já když jsem se teď díval po baterkách, tak si myslím že ty klasické olověné s elektrolytem nejsou úplně vhodné. Uvažuji buď o trakčních VRLA a nebo LiFePo4 (nebo jak se to píše) - ty ale jsem zatím moc nezkoumal, jen je potřeba vědět to, že mají o 15% lepší "účinnost" než klasické olověné a dají se vybíjet skoro do mrtva - není tedy potřeba tak velká kapacita oproti olovu.

Baterie teda zatím ještě nemáš, jo? Jaký typ střídače konkrétně máš?
0 x
Jan Ptáček

hocimin1

Topnou tyc pro TUV zapojis pres stykac normalne do rozvodu na tu fazi FVE a stykac ti bude ovladat stridac.

ano vse z te faze jede na stridac ostatni faze na CEZ. Ale je otazka zdali je u tvero pasivniho domu vubec potreba 3f. Vlastne na co dnes je potre 3f.

Zarovky budes mit LED, jediny velky spotrebic je pracka, mycka, sporak, trouba. A neni problem to mit na 1f, beztak nejede vsechno najednou.

LiFePO4 jsou dobry nabiji se kazdy clanek zvlast pres balancer a jde nakfigurovat primo 48V baterii. Ale kdyz vemu 3,2V 100A clanek stoji 4000,- a potebujes jich 15 tak pa ta cenovka za 100A baterku je 60 tisic.

gelovej akumulator 12V/100A stoji 8 tisic to je 40 tisic za set

a klasicke trakcni baterie baterie 12V/180 A je za 5 tisic to je za set jen 20 tisic.

pak porovnas jak co dlouho vydrzi a jak se zmeni technologie vyroby a ceny LiFEPO4 nebo jinych baterii. A pak me vychazi ze i kdyz trakci jde vybit jen na 50 procent tak jsem kapacitne na tom stejne jako LiFEPO4, ale muzu koupit dva sety. Ale to by chtelo spis nekoho kovaneho v bateriich.

Navic taky spocitat spotrebu a zbytecne neprehanet baterie.

Stridac Studer Innotec XTH 6000-48

http://solarni-panely.cz/solarni-novink ... la-do-vody
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

ty jo, docela darda teda... 130k za ten stridac je teda fest.
Já jsem koukal na tenhle: http://www.obchodsolar.cz/Fronius/symo-hybrid/5-0-3-S ale nevyčet jsem nikde, jestli můžu použít i svoje baterky, nebo jen ty jejich battery packy (které už jsou za paletu)
Ad gelové baterky - našel jsem tyto: http://wifi.aspa.cz/pb-akumulator-mhb-v ... 12-z106430 - vypadaji rozumne a za slusnou cenu

Jeste me napadlo - jak se ten stridac zachova v momente, kdyz umi dat maximalne 3kW, spotreba je treba 3,5kW a vypadne CEZ?
0 x
Jan Ptáček

hocimin1

Kazdej stridac ma danou trvalou zatez a pak spickovou.

Ale pokud je menic 3kw tak umi 3kw furt, nebo napriklad 3.5kw 30 vterin.

Proto je potreba nejdriv zjistit nebo spocitat jaka je prumerna spotreba a podle toho dimenzovat menic na trvaly vykon.

No a co se stane. Tak jsou dve varianty:

1) vse mam dobre dimenzovane menic je 4kw odebiran 3,5kw tak pojede vse na baterky

2) menic je 4kw odebiram 4,5 kw , tedy 500 davam ze site. 30 vterin ten menic da 4,5kw. V tuto chvili je potreba mit zapojene takzvane u spotrebicu s velkym oderem predradne rele, ktere v pripade pretizeni stridace, stridac zacne odpojovat podle priorit. Zacne tedy nejdriv s
topenim, boilerem, kdyz to nepomuze tak pracku,mycku nakonec troubu a sklo-desku.

Takze si zacne postupne snizovat zatez.

Celkem jednoduche.

Takhle si to samozrejme muze i snizovat pokud je potreba primarne dobit baterie, tak nejdriv vse poodpojuje dobije to z FVE.

Nebo naopak zapinat micku, pracku ( za podminky ze je naplnena) kdyz uz je dobito a neni uz kam davat. Tam se tedy primarne zapina ohrev vody.

Nebo se daji i ty baterie dobit ze site, kdyz by byli hodne vybite a FVE by nedavala vykon jak na dobijeni tak na provoz.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

aha, tak je to při té zátěži - takže se to postupně odpojuje.
Volal jsem dneska do Froniusu a bohužel je nutné použít ty jejich battery packy. Jinak v těchto battery pacích jsou ty LiFePo4 články a měly by vydržet 8000 cyklů (prý cca. 20 let).
0 x
Jan Ptáček

Hatatitla

Příspěvekod Hatatitla » 10 years ago

hocimin1 píše:ano vse z te faze jede na stridac ostatni faze na CEZ. Ale je otazka zdali je u tvero pasivniho domu vubec potreba 3f. Vlastne na co dnes je potre 3f.

Zarovky budes mit LED, jediny velky spotrebic je pracka, mycka, sporak, trouba. A neni problem to mit na 1f, beztak nejede vsechno najednou.

U nás doma chodíme domov cez týždeň po večeroch , takže moc sa toho nestihne a cez víkend bežne beží sušička a práčka naraz na keramike sa varí polievka a v trúbe pečie mäso. Do toho keď cvakne mrazák pustí sa vysávač, prípadne zopne čerpadlo od kanalizácie . Toto by mi jedna fáza nedala.
0 x

jarda.jezek

Příspěvekod jarda.jezek » 10 years ago

Možná jsem něco nepochopil, ale jaký to má všechno smysl, vezmu li v úvahu složitost, nepohodlí, údržbu, investici, spotřebu, cenu elektřiny ze sítě a nutnost mít tak jako tak připojení elektrické energie zvenčí?
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 10 years ago

Smysl to má jediný. Budeš jakžtakž civilizovaně žít i v momentě, až to tady všechno zhroutí. Ne moc dlouho, ale budeš.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

jarda.jezek

Příspěvekod jarda.jezek » 10 years ago

Až se to tu všechno zhroutí, budu potřebovat úplně jiný věci než prát prádlo v automatické pračce...
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

Hatatitla píše:
hocimin1 píše:ano vse z te faze jede na stridac ostatni faze na CEZ. Ale je otazka zdali je u tvero pasivniho domu vubec potreba 3f. Vlastne na co dnes je potre 3f.

U nás doma chodíme domov cez týždeň po večeroch , takže moc sa toho nestihne a cez víkend bežne beží sušička a práčka naraz na keramike sa varí polievka a v trúbe pečie mäso. Do toho keď cvakne mrazák pustí sa vysávač, prípadne zopne čerpadlo od kanalizácie . Toto by mi jedna fáza nedala.

JJ, to si taky myslím

jarda.jezek píše:Možná jsem něco nepochopil, ale jaký to má všechno smysl, vezmu li v úvahu složitost, nepohodlí, údržbu, investici, spotřebu, cenu elektřiny ze sítě a nutnost mít tak jako tak připojení elektrické energie zvenčí?

tady budu oporovat asi snad ve všech bodech.
složitost - absolutně žádná, resp. úplně stejná jako při normálních solárech (a oproti termickým panelům naprosto 0)
nepohodlí - jaké? při provozu vůbec nevíš, že nějakou fotovoltaiku máš - z hlediska komfortu používání el. energie doma se nic nemění
údržba - to je diskutabilní
investice - ano, je, ale vyplatí se (návratnost 6-10 let)
proč to vlastně dělat? Hlavní myšlenka je nezávislost. Samozřejmě určitá závislost na externím dodavateli je, ale když se to dobře spočítá a navrhne, tak i v našich podmínkách nemusíš 3/4 roku odebrat ani kW ze sítě a i přes zimu výrazně méně.

Jinak samozřejmě nikdo z nás neví, kolik bude stát kwh za 5-10 let. je možné, že bude cena podobná jako teď (nižší opravdu nepředpokládám) - pak se investice vrátí viz výše, ale je klidně možné že bude cena dvojnásobná...
0 x
Jan Ptáček

hocimin1

U nás doma chodíme domov cez týždeň po večeroch , takže moc sa toho nestihne a cez víkend bežne beží sušička a práčka naraz na keramike sa varí polievka a v trúbe pečie mäso. Do toho keď cvakne mrazák pustí sa vysávač, prípadne zopne čerpadlo od kanalizácie . Toto by mi jedna fáza nedala.[/quote]

dneska kazdy spotrebic se umi spustit s odlozenym startem. Tak prijdu domu, pustim pracku a az ji rano zase vyndam tak ji naplnim a bud ji pustim nebo tam dam at se pusti trebas za 5 hodin to same umi i mycka. LEdnicka ma do 1kW a nebezi porad

jestli mam vse 1f a 3f je uplne jedno je to jen na uhlu pohledu. Asi takto, kazdy standartni domaci spotrebic bezi stejne na 230V. JEn motor bezi 400V, takove motory mame bohuzel jen ve vetsich zarizenich jako napriklad v cirguli, ci cerpadlech.

A taky je jednoduzzsi si do baraku natahnou 4x10 kabel na kterej jsem dat 63A jistic cili 14kW v kazde fazi, nez napriklad 3x25 . Uz jenom ted cenovy rozdil.

Ono kopat pak trebas 20m uz cenove je rozdil. Ale menic FVE si dam do baraku, takze vzdalenost od hlavniho rozvadece je v radu do 10m

Ale ve finale to ze vsechno 1f v rozvadeci rozhazu do vice fazi je jenom to abych kdyz uz mam doma ty 3f jsem je zatizil tak nejak rovnomerne. Ale nakonec se to stejne nedeje, protoze jako napotvoru na ty sklodesce varim casteji na velke plotne a ta je na 1f, zasufku v koupelne jsem tak nejak nahodou taky hodil 1f a jak tak i nahdou tu pracku jsem tam asi omylem dal 1f. Takze rozhazovani 3f dobry, ale tak nejak neplni to co ma :D

Kdyz se na to kouknes jinak, tak klidne muzes mit vse na 1f, protoze jistice to daji a hreben kterej je nad nima budu dimenzovat na 16mm2 a ten ten proud da uplne v pohode.

jestli mit doma 3f nebo 1f je opravdu jen na uhlu pohledu, asi jako mit 4x4 nebo nahon vpredu, nebo nahon vzadu.

mit FVE neni nic sloziteho. Vlastne nemusis byt pripojen k CEZu, je to vlastne uplne normalni ostrovni system. Vyhoda, dokud na to neuvali dan ze slunce, je ze mam neco co sice stalo hodne 400 tacu, me dela elektriku zadarmo. A to je prave ono, koupim si neco co me vydelava. NEkdo si treba za to koupi auto a plati do nej jeste benzi, opet uhel pohledu.

nikdo nikoho nepresvedcuje, jen znela otazka zdali to nekdo resil ci nikoliv.
0 x

net.work
Kontaktovat uživatele:

nasel jsem moc pekny clanek: http://www.mojeelektrarna.cz/moje-elektrarna.php

Rocni uspora neodebrane energie z distribuce = 60%+

A to si myslim ze kdyby mel silnejsi menic, tak by usetril jeste vice.
0 x
Jan Ptáček

Standa99
antispam: Ano

Příspěvekod Standa99 » 10 years ago

Hlavně dnešní příspěvek v diskuzi je zajímavý, pokud nevyjde reklamace .....
0 x