❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

80Ghz na 2,65km, OK i v desti ?

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
pcwifi
antispam: Ano

80Ghz na 2,65km, OK i v desti ?

Příspěvekod pcwifi » 9 years ago

dodavatel konektu nam bude nasazovat nove pojitko od optiky,Gigabeam WiFiber 1,25 Gbps / 80Ghz, anteny 60cm. Dodavatel pojitka ale trpi pochybami aby pojitko ustalo nejake ty vetsi deste a necasy, preci jen 80Ghz a vzdalenost uz jsou dle nej hranicni. Pojitkem poleti max 500Mbit. Nejake zkusenosti z podobne situace ? cetl sem ze draci z CZnet drtili Alcomacky 80G pojitko na tusim 7km a jelo to jak z praku...

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

3com

Příspěvekod 3com » 9 years ago

Tezko rict zkus a uvidis... Zazil jsem tenhle spoj na 450m pri stejnych antenách. Jednoho dne úplný výpadek... Po výjezdu zjisteno ze nekdo lezl na stozar a jak stoupl na ráhno nepatrně o pár milimetru s tim pohl a už bylo po srandě :D
0 x

DRAKK

Příspěvekod DRAKK » 9 years ago

Nastříkej anténu před zimou sprejem. Jak ulpí trocha sněhu konec.
0 x
******WWW.DRAKKNET.CZ******

TTcko

Příspěvekod TTcko » 9 years ago

Jakej bude výkon do antény? Záleží kolik budeš posílat do antény a jakou máš citlivost na nejmenší rychlosti. Ale v prudkém lijáku tohle s největší pravděpodobností spadne. Na jak dlouho a jak často právě záleží na výkonu a citlivosti.
0 x

pcwifi

to nemam šajn, predpokladam ze do anteny automatika nasype co se da... jde jak sem rikal o spoj Gigabeam s 60tkama antenama :)
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

TTcko

kdyz budes znat vykon a citlivost tak se to da spocitat ... :-)
0 x

pcwifi

nasel sem podobny debat https://ispforum.cz/viewtopic.php?f=10&t=11851&hilit=80ghz+3km z minuloti kde sem ale pochopil ze je to u jednoho vyhra jinde prohra...no nebudem kocku tahat za ocas, zkusime najit jine reseni...
0 x

janskyt

Příspěvekod janskyt » 9 years ago

Delší spoje v 80GHz jsou hodně alchymie a trochu i o štěstí. Alcoma na 3,58km lehne třeba 1x-2x za dva měsíce a ta samá Alcoma na 3,9km za tu dobu ani jednou. Vypozoroval jsem i docela zásadní vliv v tom, kudy a jak spoj vede. V jednom případě mi většinou prší "kolmo na spoj" ve druhém "po směru spoje". U spojů na tyhle vzdálenosti je i nádherně vidět vliv polarizace, tady už je poměrně zásadní, která trasa bude V a která H. Všechno tohle jsou spoje mimo město, většinou z města pryč, volné prostředí, nad lesem, navíc tu kousek od Plzně máme jeden kopec, co srážky zájímavě rozbíjí (alespoň pokud jde o 80GHz).

Chování těchle spojů se s chováním např. Siklu ve městě na 300m nedá vůbec srovnat. Ty dlouhé Alcomy mi během deště klidně přitopí o 22dBm na Tx a přijímaná úroveň stejně spadne o 24dB. Prostě 46dB v háji ani se nenaděješ ... tady je každá decibelka dobrá. A bez zálohy (chápejte L3 polygon) bych si to fakt nelajznul.

Ale prostě 1Gbit FD je 1Gbit FD ...
Naposledy upravil(a) janskyt dne 12 Mar 2015 23:19, celkem upraveno 1 x.
0 x
PilsFree oblast Plzeň-sever ... tady zatím stále ještě gigabit až domů nemáme:-)

pcwifi

nakonec to necham instalovat a beda jak to padne na hubu vic jak 1x za mesic na vic jak 5 minut, tak at si to zbali a nazdar. ja sem nestal o 80Ghz, to zas neco vymysleli jinde ale smlouva garantuje ze vse bude ok, tak uvidime.
0 x

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 9 years ago

Doufejte ve stesti vyberu spravnych parovych kusu Gigabeamu. Specialne tento produkt je jedna velka alchymie. Neni problem najit kusy s rozptylem TX power +10dB. Jde o jeden z nejstarsich produktu sve kategorie a ma svoje mouchy. U nas vsechny do jednoho zhynuly v prubehu 3 let hrdinskou smrti a byly nahrazeny. Projevy od sporadicke chybovosti bez priciny, pri idealnich signalovych urovnich a profilu trasy, pres zakusujici se regulaci ATPC a nasledne vypadky laseru na SFP diky link status propagaci, az po totalni umrti bez priciny. "Kupodivu" Alcomy na stejnych trasach funguji dodnes a nikdo o nich nevi.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

placek.milan

Příspěvekod placek.milan » 9 years ago

Mám zkušnost s tímhle spojem na 900m, jede cca 4 roky a jede přes něj kolem 800mbps. Padnul při velkém sněžení a muselo se zajet omést sníh z parabol. Jinak žádný problém ani při dešti. Ale na skoro 3km by při velkém dešti již mohl být problém. Záleží na stáří spoje a na tom zdali je správně nastaveno ATPC. Mě jedna strana jela na max 20 výkon a druhá naopak na -4db
0 x

GRFS
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 9 years ago

Ze jedna strana jede 20 a druha -4dBm, je vetsinou otazka spatne nasmerovanych anten, nebo zakousle regulace ATPC smycky. Pokud je spoj chycen oboustranne na hlavnim laloku, urovne vetsinou sedi, nebo jsou tam odchylky do 3dB. Kazdopadne to co je v ATPC nastaveni by default, je zcela mimo. Potvrzuji, ze vzdalenosti okolo 1km vychazeji pro Gigabeam nejlip. Paradoxne vzdalenosti pod 500m jsou stejny problem, jako nad 2km. Dynamika ATPC smycky to neda a spoj chybuje, pripadne zcela vypadne. Tot zkusenost s cca desitkou techto spoju. Z vetsiho mnozstvi kusu se da vybrat spoj, ktery bude fungovat rozumne, ale spolehat se na to neda.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

pcwifi

takze zadny gigabeam, nakonec instalovan finalni (a puvodne planovany Aviat WTM 3300) a tak uvidime jak dostane na prdel v tehle marastech a poslednich zachvěvech zimy...
0 x

TTcko

pcwifi píše:takze zadny gigabeam, nakonec instalovan finalni (a puvodne planovany Aviat WTM 3300) a tak uvidime jak dostane na prdel v tehle marastech a poslednich zachvěvech zimy...

držím palec, u nás dneska "jen" dva spoje .. klop klop. námraza sníh ..
0 x