❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Pauses pakety

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
pepulis

Pauses pakety

Příspěvekod pepulis » 10 years ago

Mam propojene mezi sebou 2 MK switche a to RB250GS (http://routerboard.com/RB250GS) a RB260GS (http://routerboard.com/RB260GS). Duvodem propojeni je to, ze jsem potreboval celkem 7 portu na propojeni ruznych spoju + bytovych domu. Porty c. 5 mi delaji propoje mezi temi switchy a prave na techto portech (na jedne strane TX pauses a na druhem RX pauses) mi naskakuji uvedeny pauses pakety. Ano cetl jsem o tom, ze to vznika pri prechody 100 - 1000 Mbit lince apod., pri jejim prehlceni apod., coz se ale v mem pripade nedeje. Switchem tece ve spicce max. do 200 Mbit a to je jeste rozlozeno na vsechny obsazene porty. Jak si muzu uvedeny stav vysvetlit, proc tam ty pausy naskakuji? Zkousel jsem vypnout / zapnout flow control = nepomohlo. Porty c. 5 jsou slinkovane na 1Gbit. Ma tohle nejaky vliv na propustnost, chod site? Diky za odpovedi.

EDIT: na obou RB mam swOS 1.14.
0 x

Dalibor Toman

Příspěvekod Dalibor Toman » 10 years ago

Typicka situace kdy zacnou behat pause ramce je, kdyz do switche mohou tecit packety rychleji nez ze switche pryc. Protoze switch obvykle nema dost pameti aby mel kam ulozit kratkodoby prebytek(burst), tak zacne po uplink portu signalizovat, ze by se melo zpomalit (TxPause counter se na portu zvysuje).
V Tvem pripade tece ze switche A do B tok po 1gbps lince ale ze switche B zrejme odchazi po 100mbps lince, takze switch B muze byt zhlcovan bursty a signalizuje switchi A, ze by chtel zpomalit.
Jediny zpusob jak se tohoto problemu zbavit (pokud se nevyskytuje moc casto a neni doprovazen zahozenymi packety nemusi vadit) je vlozit nekam dostatecne dlouhou packetovou frontu. To znamena bud pred switchema nejakym shaperem zahladit bursty (tj shapovat dany tok na 100mbps) nebo pouzit switche, ktere maji dostatek pameti na packety.
0 x

pepulis

Rozumim a dekuju za odpoved. Prepl jsem ten RB250 / 260 GS do 100 Mbit, krome jednoho portu (pro spoj smerem ke GW) a je klid. Stejne mi to moc hlava nebere, proc se ty pause pakety vyskytuji, kdy az na jeden port (kvuli spoji ke GW) je tam vzdy tok mensi jak 100 Mbit (realne 40-50 Mbit), takze se nemelo kde co prehlcovat.

Diky.
0 x

Dalibor Toman

pepulis píše:Rozumim a dekuju za odpoved. Prepl jsem ten RB250 / 260 GS do 100 Mbit, krome jednoho portu (pro spoj smerem ke GW) a je klid. Stejne mi to moc hlava nebere, proc se ty pause pakety vyskytuji, kdy az na jeden port (kvuli spoji ke GW) je tam vzdy tok mensi jak 100 Mbit (realne 40-50 Mbit), takze se nemelo kde co prehlcovat.

Diky.

ted by se rxPausy mely objevovat na spoji na GW (na switchi jako TxPause zadosti o zpomaleni).

Staci si v dobe kdy se nejvice flow control projevuje nasnifovat na tom spoji packety (ulozit par sekund/minut) a pak napriklad wiresharkem zobrazit graficky rychlost nad nejakou rozumne malou periodou. Hned uvidis spicky, ktere jdou vysoko pres prumer.
0 x

pepulis

To by ale delat nemelo nebo?

Switch1 (RB250 GS):

port1 (nastaven na 1 Gbit) - Privod konektivity s tim, ze privod je pres port s 1Gbit (rb912uag-5hpnd)
port2 (nastaven na 100 Mbit) - pro uplink do prvni lokality
port3 (nastaven na 100 Mbit) - pro uplink do druhe lokality
port4 (nastaven na 100 Mbit) - pro 5G sektor
port5 (nastaven na 100 Mbit) - pro propojeni se switchem c. 2

Switch2 (RB260 GS):

port5 (nastaven na 100 Mbit) - pro propojeni se switchem c. 1
port2 (nastaven na 100 Mbit) - byt
port3 (nastaven na 100 Mbit) - byt
port4 (nastaven na 100 Mbit) - byt
port2 (nastaven na 100 Mbit) - free

Ted se nikde nic nepausuje a dle meho by ani nemelo, protoze by se nemelo nikde nic zahltit. Snad nejsou me otazky az moc stupidni :-).
0 x

Dalibor Toman

zahltit se muze kterykoliv z tech 100mbps portu, protoze 1gbps umi prepravit 10x vic packetu za stejny cas. Switch dostane uplinkem balik packetu a rozhazuje je po downlink portech. Kdyz se nahodou stane, ze plnou rychlosti gigabitu (resp rychlosti vyssi nez 100mbps) dorazi vlacek packetu, ktery ma jit ven jednim a tim samym 100mbps portem, musi switch nejak vyresi,t co s tim. Protoze odesila pomaleji nez mu pro to odchozi rozhrani pribyvaji data, musi packety ukladat. Protoze ma pameti malo, zacne mit brzy pocit, ze mu pamet dojde a tak posle zadost o zpomaleni portem, ktery ty packety pritekaji (tedy 1gbps uplink)...
0 x

pepulis

Diky moc za vysvetleni a cas, budu to sledovat a nasledne resit vymenou / upgradem zarizeni / spoju.
0 x