❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Horní nebo Dolní..... prostě vidlákov

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
BIGG_CZ

Horní nebo Dolní..... prostě vidlákov

Příspěvekod BIGG_CZ » 11 years ago

Hraji si s myšlenkou jak nahradit přívod el. energie na vysílač, kde by investiční náklady na přípojku byly v řádech desetitisíců.

Je už to více jak 2 roky co jsem si postavil tuto hračku https://www.youtube.com/watch?v=8q-Wm7AlFqs&feature=player_embedded a funguje zcela bez problémů https://www.youtube.com/watch?v=8q-Wm7A ... r_embedded ale i tak jsou dny, kdy to prostě dává málo a na 100% pokrytí energie by to asi nebylo.

Tak jsem uvažoval k tomu ještě přidat 2 solární panely které "půjdou" za sluncem.
Assem5.JPG
Assem5.JPG (50.82 KiB) Zobrazeno 1434 x

Navíc se to snažím vymyslet celé tak, abych se vyhnul zdlouhavému řízení na úřadech, max. ohláška. Pozemek v nájmu už mám.

Základní parametr stožáru je 6000 mm + 1500 mm půlka listů nad, základna 1500 + roz-pony pražců.
Je to bez-základové s tím, že je to celé ukotvené na třech železničních betonových pražcích které budou zahrabané cca 30 cm v úrovni země. Na každé ze tří stran je tam pak možnost výškové korekce po sednutí. Rozvaděč bude ve výšce cca 3 metry nad povrchem a celé to bude navíc opletené ostnatým drátem. Rozvaděč bude ve výšce cca 3 metry nad povrchem a celé to bude navíc opletené ostnatým drátem.
Prostě systém anti vandal, co si budeme vykládat :lol: Vše bude žárový zinek, kamery, snímače pohybu, led světla, SMS alert atd....

Kreslil jsem to s novou 70 cm anténou od mikrotiku pro představu velikosti. (Má zajímavé parametry, testovat je budu příští týden)
Když jsem u ním, mám v úmyslu k ní dodělat venkovní radom z laminátu s bočním kovovým stínením proti rušení. (případní zájemci piště do zpráv)

Máte ještě nějaký nápad ?

Pokud mě paměť neplete, tak se stavební řízení týká všeho co je nad 8 metrů ne?

video simulace je na ftp://93.185.8.8 jméno a heslo je demo
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 11 years ago

Darrieus je velmi pekny[profily jsou laminatove?],u solarnich panelu bych doporucil -podle jejich velikosti-neco podobneho jako

http://www.parabola.cz/clanky/675/natac ... ych-anten/

kompletni system,ktery by sledoval jak elevaci,tak azimut by potreboval jeste jeden motor navic.U reseni s otacenim kolem stozaru [na videu neni videt zmena elevace]by dochazelo ke zbytecnym ztratam rano a vecer.

Resime neco podobneho pro ostrovni systemy,prozatim takto-

Solar nataceci.jpg
Solar nataceci.jpg (156.6 KiB) Zobrazeno 1434 x

Pouze jednoose zkusebni zarizeni pro srovnani ucinnosti s fixnim umistenim panelu,puvodni ram s panely byl uchycen napevno pomoci prodlouzenych matic,trcicich z krytiny a viditelnych na fotografii.Narust energeticke bilance cini asi 25-30 % oproti pevnemu provedeni.
0 x

douby
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod douby » 11 years ago

otoč za sluncem tedy přináší zajímavé zlepšení. sám uvažuji, že si doma doplním fototermickou soustavu i o fotovoltaiku(pokrytí spotřeby čerpadla na fototermiku + záloha sajtu).

ta větrná se mi líbí, ale na domku si to nedokážu představit. na kopci super, akorát se blbě asi dělá na stožáru, kde ti to lítá okolo hlavy. nebo to dát dostatečně vysoko, mimo dosah "technické zóny" stožáru. navíc, když se do toho ještě bude otáčet solár, bude to dosti nepohodlné pro techniky tam pracovat/opravovat.
0 x
Bc. Martin Doubrava
http://www.doubrava.net
- Internet Olomouc, Litovel, Uničov, Šternberk a široká okolí

BIGG_CZ

stouracpetr píše:Darrieus je velmi pekny[profily jsou laminatove?],u solarnich panelu bych doporucil -podle jejich velikosti-neco podobneho jako

http://www.parabola.cz/clanky/675/natac ... ych-anten/

kompletni system,ktery by sledoval jak elevaci,tak azimut by potreboval jeste jeden motor navic.U reseni s otacenim kolem stozaru [na videu neni videt zmena elevace]by dochazelo ke zbytecnym ztratam rano a vecer.

Resime neco podobneho pro ostrovni systemy,prozatim takto-

Solar nataceci.jpg

Pouze jednoose zkusebni zarizeni pro srovnani ucinnosti s fixnim umistenim panelu,puvodni ram s panely byl uchycen napevno pomoci prodlouzenych matic,trcicich z krytiny a viditelnych na fotografii.Narust energeticke bilance cini asi 25-30 % oproti pevnemu provedeni.

Ano toto znám a používám to v jiném solárním systému. Jen to má nevýhodu v originálu disecq točí jen +- 180° . Navíc tam je ozubené kolo které má omezené zuby na cca 220° včetně omezení na mikrospínače. Sluníčko se v létě otočí až o 240° tak jsem to vyřešil jinak. Nahradil jsem to novým oz. kolem a nyní je vše OK. Ale jako základ je to dobré s ohledem na pořizovací hodnotu disecq. Jen bych si to na přímo netroufl nasadit na více panelů, nebude tam žádná tuhost při větru. Mám pocit, že tyto motory jsou na max parabolu 1200mm.

Ale na tento systém (Horní Dolní)to mám vymyšlené jinak (motory) a samozřejmě tam bude sklon panelů nahoru a dolů. Opravdu to má smysl, panely umí pak dát cca o 15-20% více při náklonu. Navíc na panelech které jsou namontované pevně s tím když v poledne je zrovna zamračeno, tak je pak 24 hodin smolík.

Kreslil jsem to 2 dny a ještě na tom stále dělám, jde v první řadě o koncept a hlavně o co nejnižší cenu trackeru tak, aby to bylo ekonomicky návratné.

K větrné, ano je to laminát s pěnovou výztuží a nerezovým profilem přes vše, váha jednoho listu je cca 23kg včetně s vyvážením na 2gramy. Na tom videu to mám na vozíku schválně ale z jiného důvodu než jen pouhá manipulace. Potřeboval jsem zjistit náklon listů od osy. Finální verze větrné pak bude vypadat konstrukčně jinak ale při výrobě forem už tam pak nejde změnit geometrie a náběh listů.
A proč tam lezu ? Jednoduché... potřeboval jsem změřit otáčky abych navrhl patřičné neodymové dynamo s ohledem na otáčky....
Ve finále dynamo už tam dávno mám na 6 fázích ale vyšlo to moc draho, jen neodym stál 12 000 Kč + 17Kg mědi. Mám už na dílně novou verzi dynama kde magnet nestojí více jak 800 kč + cca 1 kg mědi a výkonu je tak akorát k velikosti tohoto projektu (cca 1500W).
0 x

BIGG_CZ

douby píše:otoč za sluncem tedy přináší zajímavé zlepšení. sám uvažuji, že si doma doplním fototermickou soustavu i o fotovoltaiku(pokrytí spotřeby čerpadla na fototermiku + záloha sajtu).

ta větrná se mi líbí, ale na domku si to nedokážu představit. na kopci super, akorát se blbě asi dělá na stožáru, kde ti to lítá okolo hlavy. nebo to dát dostatečně vysoko, mimo dosah "technické zóny" stožáru. navíc, když se do toho ještě bude otáčet solár, bude to dosti nepohodlné pro techniky tam pracovat/opravovat.

Neboj, toto je ve finále v 6 metrech a prostup je tam dostatečný, jen to tak hrozivě vypadá. Navíc to je velmi tiché a točí se to i když se listí na stromech nehne.
0 x