Zdravím,
řeším problém typu jaké používat switche na sajty kde protíká něco málo přes 100 Mbit. Jde o to že jsem si všiml a možná je s tím spojený problém který se tu již několikrát řešil a to propustnost přes 1 TCP conection. Mám zatím levné tplinky a zdá se mi že i 1Gbit tplink to nějak nezvládá. Řeším to i do budoucna aby se to pak zas nemuselo měnit.
Jde o to že né všude na sajtech je velká skříň a stačil by tam i switch 8 - 16 Gbit portů tzn. asi desktop.
Jaký třeba používáte vy nebo co by jste doporučili? Napájení klasika 220V, nemusí být management.
Našel jsem třeba toto http://cz.tp-link.com/products/details/ ... =TL-SG3210 je to k něčemu?
Díky Martin
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Jaký switch na sajty
pokud je stejný jako jeho velkej bráška tak nemám výhrady.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
-
Martin_H píše:Zdravím,
řeším problém typu jaké používat switche na sajty kde protíká něco málo přes 100 Mbit. Jde o to že jsem si všiml a možná je s tím spojený problém který se tu již několikrát řešil a to propustnost přes 1 TCP conection. Mám zatím levné tplinky a zdá se mi že i 1Gbit tplink to nějak nezvládá.
nejak si nedovedu predstavit, ze by tenhle problem mohl switch zpusobovat necim jinym nez ztratovosti packetu (kdyz pominu nejake manipulace s obsahem TCP packetu, ktere obvykle switche nedelaji). No a pak ta ztratovost muze byt fakt dilem switche (zmetek nebo problem s rychlejsim uplinkem a pomalejsim downlinkem versus male buffery) nebo i nekde kolem neho na dalsich zarizenich. Dalsim pricinou zpomalovani TCPka muze byt vysoka latence ale to pravdepodobne switch zpusobovat nebude.
0 x
Zdravím, řešíš nějaké páteřní Switche, nebo user koncový switche v nějakých panelácích ?
Do budoucna určitě doporučuji něco managovatelného a s podporou VLAN a bohatou zkusenosti nekoho znameho, kdo bude moci pomoct. Rozhodne neni dobre mit velkou L2 sit
Desktop Switche určitě nedoporučuji (alespoň ne TP-LINK), mají velkou tendenci "zamrzávat", "sekat se" a podobně hatit plány trafficu
. To už radši něco managovatelného, to není potřeba alespoň jednou za měsíc rebootovat...
Do budoucna určitě doporučuji něco managovatelného a s podporou VLAN a bohatou zkusenosti nekoho znameho, kdo bude moci pomoct. Rozhodne neni dobre mit velkou L2 sit

Desktop Switche určitě nedoporučuji (alespoň ne TP-LINK), mají velkou tendenci "zamrzávat", "sekat se" a podobně hatit plány trafficu

0 x
Michal Vojáček, CC INTERNET s.r.o.
pouzivam TPlinky serie JetStream, 8 port, 16 port. (TP-Link TL-SG3216, TP-Link TL-SG3210) at jde o rozvod z RBcka na sektorky v ramci APcka a nebo nejaky uzel na paterich...nemuzu rict na ne pul kriveho slova, pravda nejvetsi uptime je jen asi 160 dnu, ale kdyby to nedejboze melo zazlobit po takove dobe, tak to snesu.
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))
TPlinky serie JetStream uz ne. A to kvuli par vecer:
1. nejde zakazat VLAN1
2. upgrade smaze nastaveni
3. kousou se (ne jen management, ale celej)
Pocet kousnuti uz mam pres 6 ... a to za posledni pul roku. Moc kousku nemam, ale zakousl se mi i jeden, kde je privod optikou a na nem jsou 3 klienti (TL-SG3210).
Celkem jich mam 14. Takze to zahryzavani me uz zacina docela stvat ... Pokud to TP-Link v brzke dobe neopravi, tak jim to vratim ...
iTomB
1. nejde zakazat VLAN1
2. upgrade smaze nastaveni
3. kousou se (ne jen management, ale celej)
Pocet kousnuti uz mam pres 6 ... a to za posledni pul roku. Moc kousku nemam, ale zakousl se mi i jeden, kde je privod optikou a na nem jsou 3 klienti (TL-SG3210).
Celkem jich mam 14. Takze to zahryzavani me uz zacina docela stvat ... Pokud to TP-Link v brzke dobe neopravi, tak jim to vratim ...
iTomB
0 x
updaty od určitý verze firmware nemaže config.
s tou vlan1 sem to nepochopil.
kousání viz img. Umístění hned za hlavní gw s konektem 200Mbit a navíc ještě spravuje interní domácí síť kde je nas který se hodně využívá i na hranici giga. Jediný co tam je nastavený je izolace portů.

s tou vlan1 sem to nepochopil.
kousání viz img. Umístění hned za hlavní gw s konektem 200Mbit a navíc ještě spravuje interní domácí síť kde je nas který se hodně využívá i na hranici giga. Jediný co tam je nastavený je izolace portů.

0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
tplink už umí odzálohovat konfiguraci do textového souboru? a lze to rozumě automatizovat?
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
Voju píše:Zdravím, řešíš nějaké páteřní Switche, nebo user koncový switche v nějakých panelácích ?
Desktop Switche určitě nedoporučuji (alespoň ne TP-LINK), mají velkou tendenci "zamrzávat", "sekat se" a podobně hatit plány trafficu. To už radši něco managovatelného, to není potřeba alespoň jednou za měsíc rebootovat...
Právě řeším páteř jako takovou, bytovky ani moc nemám jen jednu, chci do budoucna když už to zainvestuju aby to něco vydrželo, jsou to většinou body pro lidi, zapichane rbčka + přívod třeba v 10ce a odvod na další bod.
Jinak nemyslel jsem přímo desktop switch za 300kč z toho už jsem vyrostl a to se dává jen klientům, ale jakoby verzi desktop protože na bodech mám přímo malou skříň a nevleze tam třeba rackové provedení switche.
Ale pokud je TP-Link TL-SG3210 tento ok nebudu ho mít strach koupit. Je i za rozumný peníz.
0 x
Ja ted budu testovat paterni switche od profiberu. Tak jsem na to zvedavy. Co se tyce switchu na pristupove body, tak jsem ted koukal na industrial radu od planetu. Vypadaji zajimave, hlavne co se tyce napajeni 24-48V. Jen nevim, jak na tom ta znacka se spolehlivosti je... 
http://www.planet.com.tw/en/product/product_category.php?id=22153

http://www.planet.com.tw/en/product/product_category.php?id=22153
0 x
Pokud nechceš managment doporučuji klidně cisco sg100d-08. Máme je na malých i větších bodech a gigo přes ně chodí krásně a dělá se i s 2xsfp šachtama. Měl jsem ho i po dobu reklamaci jiného switche na hranici a vklidu. Neumí to nic, ale chodí nám to roky bez záseku a věřím tomu víc jak tplinku to nedávám ani do vesniček. Reklamovanej jeden sesmaženej při bouřce a vyreklamovali. Nebo nějaké HP s doživotkou (10let) ceny nejsou tak mimo.
0 x
Industrial planetů pár máme. Ale ne tolik, abych si troufl vynést nějaké soudy. Ty co jedou ovšem jednou naprosto bez závad a bez záseků. Jejich výhodou je hlavně vyšší odolnost proti různým přepětím na kabelech, co jsem tak koukal. A vyšší rozsah pracovních teplot.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
ludvik píše:tplink už umí odzálohovat konfiguraci do textového souboru? a lze to rozumě automatizovat?
jo, od nějaký verze je to texťák, je docela stručnej, je v něm jen to čím se konfigurace liší od defaultu, na svou obvyklou konfiguraci mám spíchnutej generátor konfigu
0 x
Pruser ovsem je, ze se stejne nevyhnes vyjezdu pri upgradu, protoze se resetne ip do defaultu a pekne to rozhodi sit, zvlaste kdyz je tam vice vlan a izolaci portu, to je pak zazitek.
0 x
Hapi nejsem si jist, ale po upgradu smaze nastaveni. Takze na dalku se to dela dost blbe, kdyz pak nemusis mit pristup. Nejhorsi je, kdyz jdes jeste ze stare konfigurace na novou, to pak musis vse ruco nastavit.
Ad to zakousavani. Switch montovan v prosinci s poslednim FW:
Prijdu ke switchi a co nevidim ... 3 kabely klientu a privod po optice (propojeni z vedlejsi bytovky).
Prijdu a koukam, ze switch switi. Pristup do manag nejde, jen jde pres nej komunikovat, neprochazi DHCP atd).

Schvalne prepojim kabely a koukam na LEDky.

Tohle uz jsem zazil nekolikrat, uz to resim s jejich podporou. Pokud to neopravi, tak je budu postupne vracet a nahrazovat necim, co funguje.
iTomB
Ad to zakousavani. Switch montovan v prosinci s poslednim FW:
Prijdu ke switchi a co nevidim ... 3 kabely klientu a privod po optice (propojeni z vedlejsi bytovky).
Prijdu a koukam, ze switch switi. Pristup do manag nejde, jen jde pres nej komunikovat, neprochazi DHCP atd).
Schvalne prepojim kabely a koukam na LEDky.
Tohle uz jsem zazil nekolikrat, uz to resim s jejich podporou. Pokud to neopravi, tak je budu postupne vracet a nahrazovat necim, co funguje.
iTomB
0 x