Zdravim,
zeptám se jaky pouzit disk pro GW na supermicro s MK L5, mohu tam dat nejakou CF rychlejsi kartu na sata redukci nebo tam musi bejt SSD super rychlej disk nebo klasika disk SATAIII , jde jen o to nahrat a provozovat tam MKcko, ma to vliv na rychlost pak te GW ? Diky Tomas.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Jaky disk pro GW na superimcro s MK L5 ?
mam na GW SSD 30GB, mensi nebyl k mani v ten cas...a necekam ze by disk exl driv nez PC v kterem bezi (SuperMicro)... CF neprezije podle me dlouho, bezny SATA disk zdechne nonstop provozem, navic minimalni kapacity v jakych je k mani jsou nesmyslne velke, kdo by si dal RoS co zabere 50MB na 250GB disk 

0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))
na co 30GB SSD disk , kdyz ti ROS zabere max ma par MB ? a hlavne jeji rychlost je uplne irelevantni mimo bootu ?
nam bezi CF na supermicro hlavni brane nekolik let ( presne nevim , 2az3R+)
az zdechne , tak ji jen vymenim a jede se dal ,
a ze ti nemuze zdechnouch SSD disk , ... to bych se sakra divil ,
v mem PC jsem uz behem roku vymenil 2 SSD disky , coz se u normalnich SATA (tocicich) nikdy nestalo
nam bezi CF na supermicro hlavni brane nekolik let ( presne nevim , 2az3R+)
az zdechne , tak ji jen vymenim a jede se dal ,
a ze ti nemuze zdechnouch SSD disk , ... to bych se sakra divil ,
v mem PC jsem uz behem roku vymenil 2 SSD disky , coz se u normalnich SATA (tocicich) nikdy nestalo
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam
Já taky jedu asi 7 rokem na CF , musím tedy zaklepat byla to tedy nějaká 1 GB Kingston s takovým tím květem
. Ted stavím novou mašinu už také na supermicru a už mám licenci na CF - 4 GB Sandisku.

0 x
klasicke plotnove disky jsou dle me drzaci, jelikoz vyzkouseno a vetsi vydrz i oproti cf.
8G ssd stoji okolo 20$
nebo usb flaska za 200 :-]
nebo 128MB cf ide ... mnel sem strach ze to chcipa a ted jich mam 10 v kanclu uz asi dva roky, a nejsou potreba, jelikoz to proste nechcipa.
8G ssd stoji okolo 20$
nebo usb flaska za 200 :-]
nebo 128MB cf ide ... mnel sem strach ze to chcipa a ted jich mam 10 v kanclu uz asi dva roky, a nejsou potreba, jelikoz to proste nechcipa.
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.
redukce IDE/SATA na CF tu nějaký mám, kdyby někdo chtěl.
sorry za OT
sorry za OT
0 x
UPDATE klienti SET internet_povolen = false WHERE po_splatnosti > 500
Lepší než výhra ve Sportce :)
ahoj, kolik stoji ta sata na CF ? Dekuji Michal
svestka píše:redukce IDE/SATA na CF tu nějaký mám, kdyby někdo chtěl.
sorry za OT
0 x
nikim007 píše:ahoj, kolik stoji ta sata na CF ? Dekuji Michalsvestka píše:redukce IDE/SATA na CF tu nějaký mám, kdyby někdo chtěl.
sorry za OT
je to vlastně tohle: http://www.alza.cz/axago-rsc-c1-d246613.htm, jen bez toho plíšku. Cena 200 ?
0 x
UPDATE klienti SET internet_povolen = false WHERE po_splatnosti > 500
Zdravím pánové,
doporučuji se vyhnout levnějším SSD diskům, které tu několikrát mezi vámi proběhli jako dobrý nápad. Máme odzkoušeno několik SSDček, přičemž žádné z nich neobstojí v nějakém vytíženějším stroji. Při 4000 Fw zápisech v Adress listu, 1500 DHCP leasách + zhruba 850 routách a 190 adresních rozsazích dochází k nemilému efektu, kdy vám začnou odumírat jednotlivé kousky SSDčka a ono pak ejhle - konec počtu cyklů zápisů...
Aneb není nic lepšího, než když se posere sektor, kam vám RouterOS ukládá Soubory a vy pak nemůžete exportovat nastavení nijak jinak, než si ho zobrazit v konzoli a postupně překopírovávat ručně...
Doporučuji koukat po NAS Mechanických discích. Vysoké otáčky, nároky na spolehlivost atp. Obyčejný WD digital RED se dá sehnat do 2 000,- a je označován jako vhodný pro NAS systémy. Máme nasazeno několik takovýchto disků už cca rok a od té doby neřešíme problémy, že by nám na nějaké mašině po rebootu zmizelo všech 100 záznamů zákazníků, kteří byli od posledního rebootu připojeni...
doporučuji se vyhnout levnějším SSD diskům, které tu několikrát mezi vámi proběhli jako dobrý nápad. Máme odzkoušeno několik SSDček, přičemž žádné z nich neobstojí v nějakém vytíženějším stroji. Při 4000 Fw zápisech v Adress listu, 1500 DHCP leasách + zhruba 850 routách a 190 adresních rozsazích dochází k nemilému efektu, kdy vám začnou odumírat jednotlivé kousky SSDčka a ono pak ejhle - konec počtu cyklů zápisů...
Aneb není nic lepšího, než když se posere sektor, kam vám RouterOS ukládá Soubory a vy pak nemůžete exportovat nastavení nijak jinak, než si ho zobrazit v konzoli a postupně překopírovávat ručně...

Doporučuji koukat po NAS Mechanických discích. Vysoké otáčky, nároky na spolehlivost atp. Obyčejný WD digital RED se dá sehnat do 2 000,- a je označován jako vhodný pro NAS systémy. Máme nasazeno několik takovýchto disků už cca rok a od té doby neřešíme problémy, že by nám na nějaké mašině po rebootu zmizelo všech 100 záznamů zákazníků, kteří byli od posledního rebootu připojeni...
0 x
Michal Vojáček, CC INTERNET s.r.o.
větší hovadinu sem neslyšel.
Všechny dnešní desktopový 2.5" SSD disky maji wear-leveling což je vyrovnávání opotřebení zapisováním po celí kapacitě disku. Dál umějí přemapovávat vadný buňky a pro toto přemapování mají vyhrazený prostor. A tohle všechno dokážou SSD disky bez podpory OS. Dále aby si dokázal za dobu co SSD jsou na trhu umořit SSDčko k smrti počtem přepisů tak by si musel každý den uložit minimálně 10GB tak po dobu 3 let. To ti zapisuje router na SSDčko 10GB dat denně? Nový SSDčka (rozuměj, SSDčka se SATA 3. generace) dokážou ukládat denně tušim 20GB po dobu 20 let aby došlo k vyčerpání počtu zápisů.
Tady se spíš jedná o to že SSDčku prostě odejde chip, odejde řadič. vypálí ho napájení atd.. ale to se může stát i u normálního HDD.
Já doporučuju sahnout po 64GB verzích SSD do desktopů od intelu nebo kingstonu případně samsungu a vyřešeno.
Všechny dnešní desktopový 2.5" SSD disky maji wear-leveling což je vyrovnávání opotřebení zapisováním po celí kapacitě disku. Dál umějí přemapovávat vadný buňky a pro toto přemapování mají vyhrazený prostor. A tohle všechno dokážou SSD disky bez podpory OS. Dále aby si dokázal za dobu co SSD jsou na trhu umořit SSDčko k smrti počtem přepisů tak by si musel každý den uložit minimálně 10GB tak po dobu 3 let. To ti zapisuje router na SSDčko 10GB dat denně? Nový SSDčka (rozuměj, SSDčka se SATA 3. generace) dokážou ukládat denně tušim 20GB po dobu 20 let aby došlo k vyčerpání počtu zápisů.
Tady se spíš jedná o to že SSDčku prostě odejde chip, odejde řadič. vypálí ho napájení atd.. ale to se může stát i u normálního HDD.
Já doporučuju sahnout po 64GB verzích SSD do desktopů od intelu nebo kingstonu případně samsungu a vyřešeno.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
Zdravím všechny
Zrovna teď jsem sundal jednu mašinu ve které cca 5let běžel první SSD od Intelu X25-V (40GB) a chlapec se tváří, že vůbec nepracoval. Byl v datalogru, OS Windows98 a denně zapisoval do logu cca 15MB. V poslední době jsme si v práci hodně oblíbily SSD SanDisk U100 SSD - 16GB. Mají SLC buňky, takže nějaká životnost tam bude a 16GB je pro naše potřeby víc než moc. Používáme ho hlavně do datalogru, tak i na instalace hypervisoru ESXi, Mikrotiku atd... a zatím 100% spokojenost.
PS1: Ano vím co si myslíte o Win98, naštěstí, nedávno byla v našem "vývojovém" oddělení provedená důchodová defenstrace, takže postupně tyhle vykopávky měníme za něco smysluplnějšího s Debianem.
PS2: Na pár místech běží jako DataLogr ještě staré Pentium I s DOSem. Ale stále fungují a data posílají správně
Zrovna teď jsem sundal jednu mašinu ve které cca 5let běžel první SSD od Intelu X25-V (40GB) a chlapec se tváří, že vůbec nepracoval. Byl v datalogru, OS Windows98 a denně zapisoval do logu cca 15MB. V poslední době jsme si v práci hodně oblíbily SSD SanDisk U100 SSD - 16GB. Mají SLC buňky, takže nějaká životnost tam bude a 16GB je pro naše potřeby víc než moc. Používáme ho hlavně do datalogru, tak i na instalace hypervisoru ESXi, Mikrotiku atd... a zatím 100% spokojenost.
PS1: Ano vím co si myslíte o Win98, naštěstí, nedávno byla v našem "vývojovém" oddělení provedená důchodová defenstrace, takže postupně tyhle vykopávky měníme za něco smysluplnějšího s Debianem.
PS2: Na pár místech běží jako DataLogr ještě staré Pentium I s DOSem. Ale stále fungují a data posílají správně

0 x
Síť není jen internet ...
hapi píše:větší hovadinu sem neslyšel.
Tak mi potom, prosím, vysvětli, proč reinstal RouterOS ani upgrade/downgrade nepomohl a pomohlo až to, že se disk hodil do pytle ? Jednou jsem to řešil výměnou za stejné SSD a po necelém roce se problém objevil znovu. Zhruba před půl rokem jsem na jeden nevyhozený nahrál Linuxe se Zabbixem a Tak dlouho při rebootech ztrácel Zabbix data, až disk přestal totálně odpovídat...
Jinak jedná se o 8GB SSD disky od Kingstonu, cca před 2-3 roky byly pořizovány - ještě je tu ta možnost, že se jednalo o nějaký low-cost. Zkusím nějakej dneska dohledat, abych tu jenom nešpekuloval

0 x
8 a 16GB SSDčka od kingstonu byly extrémně chybový. Na trhu dlouho nevydržely. Taky jsme ho měly v gw a šel pryč. Ale neni to ten pravej mainstream o kterej se staraji takže použít 64GB desktopovou verzi a je klid. Mám tu skoro 2 roky starý 60GB kingston 200 v+ a měly každý den docela hoňky na linux serveru a jsou v pořádku. Takový mkčko nikdy nebude generovat takovou zátěž ať už tam přepisuješ pravidla jak chceš.
0 x
tak to potom dává smysl
...
Mimochodem... Zrovna včera proběhlo cca 19 000 zápisů (Firewall address list/DHCP atp) do Mktika, to je cca průměrně běžný den zápisů... To už by mohlo mít vliv, ne ?

Mimochodem... Zrovna včera proběhlo cca 19 000 zápisů (Firewall address list/DHCP atp) do Mktika, to je cca průměrně běžný den zápisů... To už by mohlo mít vliv, ne ?
0 x
mě to tu ukazuje 11 milionů zápisů za 56 dní. To je stále čajíček, to má windows při náběhu 

0 x