Ahoj, začal jsem teď řešit dopřednou přípravenost na IPTV a Jumbo Frames na různých síťovkách - a síťovkách rádií.
Jaká je optimální velikost rámce, jaká velikost rámce je pro zařízení optimální atd. jaké máte zkušenosti poznatky.
"některá rádia - síťovky mají 1518b rámce, 9000b rámce a třeba alcoma na svých síťovkách a nové switche až 10240b
Je mi jasné, že je lepší posílat větší rámce, pokud to podporují všechny zařízení. Třeba ostatní rádia kromě alcomy na síťovkách moc JumboFramy či Super JumboFramy neřeší, je potřeba vůbec u spojů kolem 200 Mbit toto řešit ? Ono na multicast je to stejně málo kapacitní. U Racomu 17G třeba 1518b už by to, ale stálo za otázku. Nová rádia tř. od Racomu už mají mýt 9000b rámce ..Díky za vaše poznatky
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Jumbo Frame
Aby jumbo k něčemu bylo musí to podporovat všechny L23 prvky po cestě. Což možná není problém uvnitř nějaké sítě ... ale už je to problém obecně, protože leckde se prostě "ztratí" to správné ICMP. A daný web prostě nejede. Párkrát jsem to už řešil. Naposledy web www.svoboda.info (shoda jmen, problém je spíš na straně pipni.cz) společně se síťovou kartou - ona měla po instalaci windows nastaveno MTU o něco větší, než 1500. No a web 9000.
http://wiki.khnet.info/index.php/Problem_pipni.cz
Takže vyšší MTU je prostě bohužel riziko.
http://wiki.khnet.info/index.php/Problem_pipni.cz
Takže vyšší MTU je prostě bohužel riziko.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
S pípni jsme měli stejný problém na síťovce realtek na pc HP nakonec jsme dali intel síťovku a bylo to ok. Jak jsi to nakonec vyřešil. ?
0 x
Zveřejněním toho návodu 
Ještě by to šlo třeba na firewallu úpravou MSS pro ten daný počítač.

whef píše:Jak jsi to nakonec vyřešil. ?
Ještě by to šlo třeba na firewallu úpravou MSS pro ten daný počítač.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
- stepan.benes
- Kontaktovat uživatele:
whef píše:Ahoj, začal jsem teď řešit dopřednou přípravenost na IPTV a Jumbo Frames na různých síťovkách - a síťovkách rádií.
Jaká je optimální velikost rámce, jaká velikost rámce je pro zařízení optimální atd. jaké máte zkušenosti poznatky.
"některá rádia - síťovky mají 1518b rámce, 9000b rámce a třeba alcoma na svých síťovkách a nové switche až 10240b
Je mi jasné, že je lepší posílat větší rámce, pokud to podporují všechny zařízení. Třeba ostatní rádia kromě alcomy na síťovkách moc JumboFramy či Super JumboFramy neřeší, je potřeba vůbec u spojů kolem 200 Mbit toto řešit ? Ono na multicast je to stejně málo kapacitní. U Racomu 17G třeba 1518b už by to, ale stálo za otázku. Nová rádia tř. od Racomu už mají mýt 9000b rámce ..Díky za vaše poznatky
IPTV (multicast) je spíš opačný problém - spousta malých paketů (typicky 200-300B). Takže u zařízení se pak naráží na paketovou propustnost kolikrát dřív než na datovou.
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!
taky myslim ačkoliv nechápu proč televize nemá normálně velký pakety.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
Ziju v predstave, ze PES ma 188 byte a 7 se jich sklada do jednoho paketu, tj. 1316 byte + hlavicky.
0 x
Dan Skoupý
Jsou tedy super Jambo framy na alcomách 10240 byte k něčemu ? , ona je stejně standartně má nastaveny níže co vím. Stejně ale ta radiová část po většinou nezvládá tak proč tam cpát větší framy, kvůli odezvám ? Řeším teď hlavně i když to je spíš otázka do PP spojů, jaký je rozdíl mezi alcomou a Racomem a Jumbo Packety, propustnost asi jen tak nezměřím. Alcoma co vím používá Modesat modemy, plus vlastní síťovku, kterou optimalizovali na ty velké rámce, a otázka možná začátečnická jaký to má smys ? Racom, Orcave, ATH co vím použivá PVG610 původně od firmy Provigent (nyní Broadcom), síťovky nevím, ale to je na jinou dizkusi, a jiné téma asi.
0 x
0 x
Já tedy vařím z vody ... ale malý pakety jsou zjevně proto (a UDP, jak jinak na multicastu), že nevadí když se jeden ztratí (stejně tak v DVBT aspol). Ale když se ztratí celý balík, už to nebude jedna kostička (nebo řádek v jednom frame), ale celé rozsypané Lego.
Ale je vcelku pravděpodobné, že je to na headendu konfigurovatelné.
Ale je vcelku pravděpodobné, že je to na headendu konfigurovatelné.
ocior píše:Ziju v predstave, ze PES ma 188 byte a 7 se jich sklada do jednoho paketu, tj. 1316 byte + hlavicky.
0 x
-
- antispam: Ano
- Kontaktovat uživatele:
Ještě mě napadla jedna věc, co musí na straně klienta podporovat JF pro reálné využití. Přepokládejme že máme po síti všechno nastaveno na podporu JF. Je potřeba řešit nějakou podporu na straně aplikací ať už Windows nebo konkrétní aplikace, aby se používali JF například při přenosu souborů přes Sambu nebo FTP?
(sorry za pravděpodobně stupidní dotaz)
(sorry za pravděpodobně stupidní dotaz)
0 x
Tomu uz bych nerikal ani vareni z vody. Vadi samozrejme cokoli co se ztrati, protoze FEC v dvb-t je ze zjevnych duvodu resen velmi robustne. Naopak vetsina dnesnich ip reseni zadny FEC nepouziva a proste spoleha na mechanizmy ethernetu.
Velikosti ethernet, ip a udp hlavicek jsou jasne, k tomu obcas nejaka vlan nebo mpls, opravdu by ti prislo rozumne a hospodarne do toho balit 188 bytu?
Velikosti ethernet, ip a udp hlavicek jsou jasne, k tomu obcas nejaka vlan nebo mpls, opravdu by ti prislo rozumne a hospodarne do toho balit 188 bytu?
0 x
Dan Skoupý
Na mě vůbec nezáleží ... ale mezi námi bych se tomu naprosto vůbec nedivil. Je to v podstatě technologie z jiného světa, takže to klidně může být prostě převzaté. Podobně se nadávalo na jeden VoIP standard (H323?).
Ale rozdíl 3kpps mezi malým a velkým rámcem je dost velká (zaokrouhleno pro 5Mbit stream), aby ten můj názor byla jen blbost a nic jiného. Ale zase je to multicast a nepředpokládá se, že by se to honilo po něčem, kde by to mohlo nějak extrémně vadit.
Prostě můj názor byl trochu zamotaný a při psaní jsem nějak ztratil souvislosti
Stane se ...
Ale rozdíl 3kpps mezi malým a velkým rámcem je dost velká (zaokrouhleno pro 5Mbit stream), aby ten můj názor byla jen blbost a nic jiného. Ale zase je to multicast a nepředpokládá se, že by se to honilo po něčem, kde by to mohlo nějak extrémně vadit.
ocior píše:Velikosti ethernet, ip a udp hlavicek jsou jasne, k tomu obcas nejaka vlan nebo mpls, opravdu by ti prislo rozumne a hospodarne do toho balit 188 bytu?
Prostě můj názor byl trochu zamotaný a při psaní jsem nějak ztratil souvislosti

0 x
ludvik píše:názor
Pro pripad masivniho vypadku wikipedie, googlu a dalsich mohu zapujcit - http://www.amazon.com/Broadcast-Enginee ... 0240519086
0 x
Dan Skoupý
Zase takovýho blbce snad ze mě dělat nemusíš ...
Mimochodem druhý můj názor, jako reakce na tvůj poslední post, je - k čemu tomuto fórum, když máme wiki a google?
Mimochodem druhý můj názor, jako reakce na tvůj poslední post, je - k čemu tomuto fórum, když máme wiki a google?
0 x