❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Intel speedstep po vypnuti 2x vyssi vykon

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
rado3105

Intel speedstep po vypnuti 2x vyssi vykon

Příspěvekod rado3105 » 11 years ago

Ked som nechal zapnuty intel speedstep v biose dosky dn2800mt, procesor mi vybehoval v zatazi na 50%. Teraz ked som to vypol nepresiahne 25%, pricom spracovava rovnake data....a spotreba je taktiez bez zmeny.
Je to dobre vypnut?
0 x

aliney

Příspěvekod aliney » 11 years ago

disabling this setting “puts your computer in the highest performance state and prevents the Intel SpeedStep applet or native operating system driver from adjusting the processor’s performance

http://blog.crsw.com/2013/02/08/dell-m4 ... provement/
Intel je v alianci s Microsoftem = cokoli od nich "navic" a "zvysujici vykon cehokoli" je dobre vypnout.
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná

ludvik

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

Tak na to půjdeme logicky: speedstep je technologie snižování spotřeby, jejíž teoretický podklad je, že většinu času počítač nepotřebuje ani zlomek dostupného výkonu. Takže co s tím? Snížit frekvence, vypínat zbytečné části (i když to se týká spíš asi grafik), atp. Z toho tedy vyplývá, že v momentě "šetření" máme nižší výpočetní výkon, tedy pro stejnou práci vidíme vyšší procento zatížení. Proč mít zbytečně rezervu? K ničemu ... Jeden z důvodů oblíbenosti virtualizace, kdy z hardware dostaneme víc za stejné peníze.

Ale dle mého názoru je to technologie spíš pro aplikační servery. Tam tato teorie funguje dobře. Pro routery už jsem na vážkách - ono ne vše se přímo projeví na CPU a asi neznáme vliv speedstepu na IO operace. Já tohle (a také hyperthreading) raději vypínám. Razím názor, že na routing (a obdobné operace) je vhodnější méně jader s vyšší frekvencí, než obráceně. Ale trochu se to mele s mojí (teoretickou) oblibou CRS routerboardu ... u něj je šance, že svoje názory přehodnotím.

O hyperthreadingu mám špatné mínění z historických důvodů. Ono s tím Win2000 s MSSQL fungovalo hůř ... a to podstatně. Ale už si nevzpomenu na typ procesoru (jeden z prvních myslím) a zaručeně na to měly vliv ty W2K. Dnes to možná bude jinak.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

rado3105

Příspěvekod rado3105 » 11 years ago

Hyperthreading treba vypnut - zvysuje latencie. Speedstep taktiez, ako som pisal ked to je vypnute alebo zapnute spotreba je rovnaka...potom nevidim zmysel pouzitia..akurat zatazenie cpu kleslo z 50 na 25% a to vyrazne zvysi rychlost spracovania packetov...
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 11 years ago

takových neopodstatněných předsudků sem dlouho neviděl :-D
měl si v ruce na testy někdy jednojádrovej atom s HT? bez něj to podává o 30% menší výkon... proč asi?
speedstep je jenom změna taktu takže je jasný že ukazuje i jiný zatížení. Tady spíš jde o to co to je taky za procesor. Takovej xeon letí taktem nahoru při každym brnknutí na jádru.
jo a jinak sem nevidel virtualizační mašinu u který by to někdo vypínal. Pokud OS ví že to je procesor s HT tak neni problém.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků