❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Spoj tesne nad koruny stromu
-
Spoj tesne nad koruny stromu
zdravim všechny přítomné měl bych dotazem na více zkušené lidí v tomto oboru řeším tu teď jednu věc a to polarizaci na 5 ghz. jde o to že spoj je těsně nad stromy a jde mi o to zda by bylo lepší z momentalni vertikální přehodit na horizontální laboruju teď tu s tím ale spíš mě zajímá vašich poznatků z praxe a zkušenosti
0 x
Oskenuj si pásmo a podle toho, která rovina bude méně zarušená, tu použij. Poběží ti to, ale dej bacha na CCQ, když je porušená freshnelova zóna.
0 x
..:: DobraSit.cz ::..
tak záleží také na anténě ne? jestli máš parabolu či sejto, sejto může mít s vertikální problém, protože větší část té FZ jde vertikálně, u paraboly by to mělo být stejné.
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
Hlavně pamatuj na to že za pár let už to nebude "nad" koruny stromů a bude průser...
0 x
Jj, to můžu potvrdit. Po pár letech na jednom mým spoji vyrostly stromy a i když to všechno předtím fungovalo bez problémů, potom to bylo všechno v háji...
0 x
..:: DobraSit.cz ::..
no záleží kde to je, pokud to satavíš již nad starým lesem, tak je to cajk, máme to tak už několik let
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
okoun: jen se chci ujistit, "sejto" znamená síto(*1), nejedná se o povel k setí, že ne(*2)?
(*1) Za předpokladu, že se jedná o typ antény je tvoje úvaha naprosto zcestná. Anténa je konstruovaná tak, že v případě nutnosti otočení polarizace u nesymetrické odrazné plochy, otáčíš celou odrazovou plochu, nikoli jen zářič. Tudíž vyzařovací diagram antény je stále stejný, ať použiješ vertikální, či horizontální polarizaci.
Jinak co jsem hledal, důvod proč je ta nebo ta polarizace lepší byl pouze v případě velkých televizních yagi antén, kdy se kvůli rozměrnosti a montáži na stožár volila H polarizace kvůli tomu aby mezi prvky neprocházel stožár.
Samozřejmě by to chtělo výklad nějakého odborníka. Přiznám se, že do této problematiky nevidím, ale argument že nad korunami stromů použiju vertikální polarizaci, protože vlny pak jdou naležato mi přijde dost uhozená :)
(*2) Za předpokladu, že potřebuješ něco zasít, je tento příkaz taktéž uplně zcestný, protože je léto a všechno je dávno zasejtěno...
(*1) Za předpokladu, že se jedná o typ antény je tvoje úvaha naprosto zcestná. Anténa je konstruovaná tak, že v případě nutnosti otočení polarizace u nesymetrické odrazné plochy, otáčíš celou odrazovou plochu, nikoli jen zářič. Tudíž vyzařovací diagram antény je stále stejný, ať použiješ vertikální, či horizontální polarizaci.
Jinak co jsem hledal, důvod proč je ta nebo ta polarizace lepší byl pouze v případě velkých televizních yagi antén, kdy se kvůli rozměrnosti a montáži na stožár volila H polarizace kvůli tomu aby mezi prvky neprocházel stožár.
Samozřejmě by to chtělo výklad nějakého odborníka. Přiznám se, že do této problematiky nevidím, ale argument že nad korunami stromů použiju vertikální polarizaci, protože vlny pak jdou naležato mi přijde dost uhozená :)
(*2) Za předpokladu, že potřebuješ něco zasít, je tento příkaz taktéž uplně zcestný, protože je léto a všechno je dávno zasejtěno...
0 x
Tudíž vyzařovací diagram antény je stále stejný, ale celý diagram se takto otočí o 90°proti zemi 

0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."
-
okoun píše:tak záleží také na anténě ne? jestli máš parabolu či sejto, sejto může mít s vertikální problém, protože větší část té FZ jde vertikálně, u paraboly by to mělo být stejné.
jj na jedné strane sektorovka na druhé síto ... takže doporučuješ přetočit na horizont
0 x
ano pokud je to toto http://wifi.aspa.cz/pacific-gd57-25-sme ... le-z28630/ tak jednoznačně horizontální, ze zkušeností vím že s touto anténou při vertikálu je menší signál na střechou či nad stromem...
0 x
-
okoun píše:ano pokud je to toto http://wifi.aspa.cz/pacific-gd57-25-sme ... le-z28630/ tak jednoznačně horizontální, ze zkušeností vím že s touto anténou při vertikálu je menší signál na střechou či nad stromem...
omlouvám se blbě jsem to napsal je tam AirGrid M5 HP AirMAX co jede jen v klasicke 5 ghz
0 x