Hledam reseni jak s co nejnizsima nakladama vytvorit redundantni virtualizacni reseni vcetne storage.
Moje predstava je takova ze mam dva ESXi hosty a dve nasky (ktery jsou ev. virtualni v ESXi). Do ESXi pripojim LUNy pres iscsi.
Potreboval bych ale, aby na obou naskach byly synchronizovany data a kdyby se s jednou neco stalo tak vse jelo dal bez zasahu. Tzn idealne vyuzivat multi-path s tim ze mam kazdej lun pripojenej z obou nasek soucasne a loadbalancuju io.
Resili jste to uz nekdy nekdo?
Nasel jsem akorat reseni od freeBSD (protokol HAST) ktery ale funguje ve stylu master-backup, takze komunikovat muze jen jedna aktivni naska.
Dal jsem zjistil ze by to mohl umet rhel (centos), kdyz pouziju clustered lvm, ktery od rhel6 umi mirroring. Na internetu je o tom ale malo informaci tak se ptam dopredu jestli to nekdo nahodou nema nasazeny.
vsechno ostatni zacina na nekolika tisicich dolaru, nejlevnejsi je asi vmware virtual storage ktery je soucast vsphere essentials plus. Clustered storage ve windows 2012 funguje podle dokumentace pouze se sas disky.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Redundantni storage pro ESXi
Pochopil jsem, že máš dvě NASky (s iSCSI podporou), před ně chceš přeřadit dva komply linux/freebsd/..., které nasimulují ten load balancing/multipatch a budou to tlačit na obě NASky současně a k těm dvou komplům se chceš přes multipatch připojit z ESXi krámu? Ať to přežije chcípnutí jednoho toho iscsi komplu nebo NASky?
Pokud takhle, tka nejlevnější varianta je, že ty NASky nepotřebuješ. Vezmeš dva linuxy, do nich nainstlauješ DRBD, ten umí master-master replikaci lokálních disků. Daný disk zpracovávaný přes DRBD exportuješ ven přes iSCSI.
Jinak ano, cluster mirror v CentOS6 funguje. Funguje i v CentOS5 s určitými ale.
Provozuji oboje - DRBD i cmirror a nad tím virtuály (většinou KVM, někde i historicky ještě VMware server 1.x). Ale u všeho novějšíhosi už raději připlatím 100-200 kKč za nějaké plně redundandní diskové pole, pokud to je jen pro jeden/dva komply, tak stačí SAS porty na duálních řadičích/zdrojích/sběrnicích.
Pokud takhle, tka nejlevnější varianta je, že ty NASky nepotřebuješ. Vezmeš dva linuxy, do nich nainstlauješ DRBD, ten umí master-master replikaci lokálních disků. Daný disk zpracovávaný přes DRBD exportuješ ven přes iSCSI.
Jinak ano, cluster mirror v CentOS6 funguje. Funguje i v CentOS5 s určitými ale.
Provozuji oboje - DRBD i cmirror a nad tím virtuály (většinou KVM, někde i historicky ještě VMware server 1.x). Ale u všeho novějšíhosi už raději připlatím 100-200 kKč za nějaké plně redundandní diskové pole, pokud to je jen pro jeden/dva komply, tak stačí SAS porty na duálních řadičích/zdrojích/sběrnicích.

0 x