Hledám vhodnou přepěťovou ochranu na ethernetové FTP kabely (všechny páry vodičů) a nemůžu najít nic, co by se mi zdálo vhodné. Potřebuju takto ochránit cca. 10 kabelů. Na první pohled mi přišlo vhodné toto:
http://www.atcomp.cz/zbozi/prepetova-oc ... p=z:242490
Když jsem se ale zahleděl více, všiml jsem si omezení napětí na 25 V. Vzhledem k tomu, že přes to půjde i aktivní PoE se 48 V, tak to je zřejmě nevyhovující.
Jako druhou variantu jsem viděl:
http://www.ipmedia.cz/default.asp?cls=s ... stiid=1864
+
http://www.ipmedia.cz/default.asp?cls=s ... stiid=1865
Ty jsou ale jednak dost drahé, ale hlavně nemají stíněné konektory.
Co používáte vy?
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Jakou přepěťovou ochranu ethernetu?
Ono jaksi si nenapsal, kde a k čemu to chceš použít. Všechny odkzované nepočítají s tím, že UTP kabel potáhneš ze střechy. 
Ale jinak v centru to APC do racku to PRM24 osázené těmi Cat6 moduly a na konce to PRM4 (pokud je potřeba víc jak jeden kabel v jendom místě) se stejnými moduly. Pokud jen jeden kabel potřebuješ, tak třeba toto http://www.ipmedia.cz/default.asp?cls=s ... stiid=1856
Ty PNETR6 moduly nemají zemněný oplet zcela logicky, je to oddělovací bariéra. Mám STP kabely natahány po baráku, končí na patch panelu, který má stíněné konentory a je patřičně prozemněno, z něj jdou krátké STP patchcordy to těch PRM24, které řeší vnitřní vodiče (oplet vyřešil už patch panel) a za PNETR moduly do switche už "čisto"...

Ale jinak v centru to APC do racku to PRM24 osázené těmi Cat6 moduly a na konce to PRM4 (pokud je potřeba víc jak jeden kabel v jendom místě) se stejnými moduly. Pokud jen jeden kabel potřebuješ, tak třeba toto http://www.ipmedia.cz/default.asp?cls=s ... stiid=1856
Ty PNETR6 moduly nemají zemněný oplet zcela logicky, je to oddělovací bariéra. Mám STP kabely natahány po baráku, končí na patch panelu, který má stíněné konentory a je patřičně prozemněno, z něj jdou krátké STP patchcordy to těch PRM24, které řeší vnitřní vodiče (oplet vyřešil už patch panel) a za PNETR moduly do switche už "čisto"...
- Přílohy
-
- apcpm.jpg (74.22 KiB) Zobrazeno 1760 x
0 x
OK, tak doplním, že se jedná o kabely, které půjdou z vršku stožáru k jeho patě (vše venku), kde bude rozvaděč a v rozvaděči by měly být ty přepěťovky. Jak jsem už napsal, šlo by asi o 10 ks kabelů, po kterých poběží PoE (některé pasivní 24 V, některé aktivní 48 V).
0 x
Btw. tebou popisované řešení taky používáme, ale mám k tomu 2 výhrady:
1) Je to drahé
2) Kontakty v těch APC přepěťových ochranách jsou nějaké zvláštní - stane se mi, že stačí trochu pohnout s patch kabelem a přeruší se propojení.
1) Je to drahé
2) Kontakty v těch APC přepěťových ochranách jsou nějaké zvláštní - stane se mi, že stačí trochu pohnout s patch kabelem a přeruší se propojení.
0 x
Majklik píše:Ono jaksi si nenapsal, kde a k čemu to chceš použít. Všechny odkzované nepočítají s tím, že UTP kabel potáhneš ze střechy.
Ahoj co to znamena PRM4 na "konce"? Myslis tim vstup z venku a PRM24 do baraku? Nebo ti proste nevyslo a musel jsi dokoupit ten ctyrportovy?
Nejak postradanm smysl tech stinenych patch CAT6 mezi ochranou a switchem

0 x
Ladik píše:Ahoj co to znamena PRM4 na "konce"? Myslis tim vstup z venku a PRM24 do baraku? Nebo ti proste nevyslo a musel jsi dokoupit ten ctyrportovy?
Všechny tyto APC ochrany jsou určeny pro Ethernet. Ethernet norma připouští pouze vnitřní instalace v oblasti max LPI2. Pro použití na střeše se dá využít půmyslová verze Ethernet, a to jsou zcela jiné ochrany.
Takže v hnízdě máš tu rackovou verzi ochrany (nebo přímo patch panel s integrovanými ochranami) a na konci vedení u zákazníků by měla být správněš druhá, pokud je vedení delší jak 15 metrů. dávat všude, tak zkrachuješ. Takže kabely stíněné, tahané vnitřkem po vnitřních stěnách. Jen tam, kde se ethernetem musí jít po vnitřku venkovní zdi, případně křížení s bleskosvody a dalšíma podobnýma vedeníma, má smysl dávat ochanu i na druhý konec.
Ladik píše:Nejak postradanm smysl tech stinenych patch CAT6 mezi ochranou a switchemKdyz nejsou ty ochrany stinene.
Ochrany nemají spojení stínění úmyslně. Dělají ti oddělení různých oblastí rušení. Stínění kabelů tahaných v objektu mají společný bod spojení v patch panelu, zde se vyrovnávají potenciály a oddělující ochrana odděluje pláště v oblastiI LPI2 a LPI3 a hlavně vyrovnává případné špičky, co se dostanou na jendotlivé vodiče dovnitř kabelu. Ano, ty "čisté" patch kabely by už vyloženě nemusely být stíněné, ale rozdíl v ceně je nula nula, nic a takto aspoň brání přeslechům mezi kabely. Opět všechny jsou spojeny vodivě ve switchi, který je zeměn.
0 x
DarkLogic píše:1) Je to drahé
Ad 1) každá sranda něco stojí, přeciu cšechno neprochlastám...
Ad 2) tohl ejsme nepozoroval. Respektoive byly problémy s některými těmo rack úchyty, že mechanicky jim nevyšly a byl problém tam ty modfuly nacpat vedle sebe, pak možná to může mít dopad i na konektory.
0 x
DarkLogic píše:OK, tak doplním, že se jedná o kabely, které půjdou z vršku stožáru k jeho patě (vše venku), kde bude rozvaděč a v rozvaděči by měly být ty přepěťovky. Jak jsem už napsal, šlo by asi o 10 ks kabelů, po kterých poběží PoE (některé pasivní 24 V, některé aktivní 48 V).
To ale zcela je jiná situace, než jakou očekávají normální ochrany pro Ethernet. Takže pokud by to mělo být tip top:
Z rozvaděče ti jde šroubovaná trubka nahoru, ethernety jdou v trubce. Nahoře, kde je vyústění kabelů z trubky k zařízením, které je chráněno proti přímému zásahu blesku, jsou na kabelech přepěťové ochrany např Saltek DL-1G RJ45, ty jsou určeny do místa, kde je nepřímý zásah blesku s plným LEMP pulzem (rozhrtanní LPI0B a lepší), také zvládají PoE 48V. Cena cca 2500 Kč/port.
V rozvaděči, kde přechází kabely z trubky dovnitř rozvaděče to už, může jít přes ty jemné ochrany PNETR6, kderé likvidují, co se do toho kabelu stejně dostane (prostředí v trubce řadím do LPI2 a vnitřek rozvaděče dole u paty už kalsicky LPI3).
Takže možná levnější je natáhnout nahoru data po optice a napájení normální dvoulinky, budou na tom menší ztráty a i pokud na to napájené budeš chtít cpát přepěťovky, tak jich bude míň a josu pro DC 12/24/48V podstatně loevnější, než ten Ethernet.
Katlaog list DL-1G RJ45: http://www.racom.eu/download/mikrovlny/ ... G-RJ45.pdf
0 x
to ano, ale když chceš ochránit zařízení mezi sebou, tak jak to udělat?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...
Je otázka, co znamená zařízení mezi sebou. Ale hlavně realita je taková, pokud dané zařízení už od výrobce/konstrukce nepočítá s tím, že se o něj může zajímat přímý zásah blesku, tak se chrání dodatečně velmi blbě. Jen tomu udělat tlusté zemnící cesty, co jde zavřít do kovové kisny, tak zavřít a doufát, že se to celé prožene jinudy a něco třeba vydrží. A samozřejmě i když zařízení je konstruováno na nějakou odolnost, tak stačí nevhoná montáž, blbý poloměr zahnutí/trasování kabelu a je to v pytli.
Zkrátka RBčka/UBNT atd v konstrukci nepočítají s tím, že mají zkoušet blesku odolat - daň za nízkou cenu.
V konkrétních případech jde něco vymyslet, co by mělo zvětšova tnaději na přežití, ale to závisí vždy na dané situaci. Totální ochrana je ale ekonomický/technický nesmysl, vvyjma speciálních případů (i běžná řešení se dělají na cca 80% úspěšnost), takže má smysl to řešit, ať přežiju vzdálený zásah, řekněme do sousedního objektu, ať přežiju bordle došlý po napájecí cestě, elektrostatické působení větru, ... A přímý zásah beru jako daň daného oboru - ruská ruleta.
Zkrátka RBčka/UBNT atd v konstrukci nepočítají s tím, že mají zkoušet blesku odolat - daň za nízkou cenu.
V konkrétních případech jde něco vymyslet, co by mělo zvětšova tnaději na přežití, ale to závisí vždy na dané situaci. Totální ochrana je ale ekonomický/technický nesmysl, vvyjma speciálních případů (i běžná řešení se dělají na cca 80% úspěšnost), takže má smysl to řešit, ať přežiju vzdálený zásah, řekněme do sousedního objektu, ať přežiju bordle došlý po napájecí cestě, elektrostatické působení větru, ... A přímý zásah beru jako daň daného oboru - ruská ruleta.
0 x