Zdravím ve spolek,
uvažujeme nad novými agregačními (páteřními) switchemi. Požadavky mám asi tyto: 24xSFP, 2x zdroj, RSTP, VLAN, QOS, možno MEF, management, zajímavé by byli i 10GE porty ale najsou podmínkou, možnost dokoupení prioritnějšího servisu. Neuvažujeme o CISCO kvůli ceně a čínu taky nechceme používat (tp link, edimax, tenda, apod.). Jaké máte zkušenosti s tím či oným, co máte v síti reálně nasazené?
děkuji předem za info.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Agregační / páteřní přepínače
A nešly by ty dotazy na access/agregační switche spojit do jednoho? (když už kopíruješ i ten obsah...)
Jinak u nás se zatím velmi osvědčuje DCN. Access by mohl být DCS-4500-26T, agregační můžeme doporučit DCRS-5750-52F-DC (možnost 10GBit uplinku). Prodává Alternetivo.
(ale je fakt, že u plného access Gbitu zatím taky nemáme jasno. Plne Gbity bývají často hlučné, což je mnohdy problém...)
Jinak u nás se zatím velmi osvědčuje DCN. Access by mohl být DCS-4500-26T, agregační můžeme doporučit DCRS-5750-52F-DC (možnost 10GBit uplinku). Prodává Alternetivo.
(ale je fakt, že u plného access Gbitu zatím taky nemáme jasno. Plne Gbity bývají často hlučné, což je mnohdy problém...)
0 x
Jsme spokojeni s prvky Huawei. Jako agregační bych použil S5700-28C-EI-24S, umí to i routing, možno dokoupit 4x 10 Gbit kartu, dva zdroje to má.
Jako access S5700S-28P-LI-AC. Tahle sestava dává úplně v pohodě televizi apod.
http://enterprise.huawei.com/ilink/cnen ... /HW_131608
0 x
Říkejte mi o bezdrátu co chcete ale drát je drát, resp. vlákno je vlákno :)
tom@iczech.net
tom@iczech.net
Úplně v pohodě dává televizi kde co
Kolik ty Huawei swiche stojí a od koho je nejlépe u nás poptat?
Co jsem našel na internetu, MOC 26 tisíc bez daně za S5700S-28P-LI-AC mi moc zajímavé nepřijde...

Co jsem našel na internetu, MOC 26 tisíc bez daně za S5700S-28P-LI-AC mi moc zajímavé nepřijde...
0 x
- stepan.benes
- Kontaktovat uživatele:
tomcizech píše:Jsme spokojeni s prvky Huawei. Jako agregační bych použil S5700-28C-EI-24S, umí to i routing, možno dokoupit 4x 10 Gbit kartu, dva zdroje to má.
pokud se nepletu, tak EI nemá MPLS, 5700 řada má tohle až v HI řadě. Na agregaci už se MPLS docela sluší. Nevím úplně přesně jak je na tom s podporou VPLS.
czu píše:Úplně v pohodě dává televizi kde co
Mám zcela opačné zkušenosti, alespoň co se týče multicastu. Šlo by to "kde co" blíže specifikovat ? Díky.
czu píše: Kolik ty Huawei swiche stojí a od koho je nejlépe u nás poptat?
Při větších odběrech nejlépe přímo Huawei, při menších se spojte s někým s nimi má kontrakt. Je nás tu dost.
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!
No, to byl spíš takový obrat. Naše zkušenost je taková, že na stovky Edgecore/DCN switchů na síti se vlastně nemuselo sáhnout, s výjimkou ECS4610, kde multicast opravdu ztrátoval při nastavení trunku na více portech. U toho switche ale bylo problémů více...
Ne že bych to sám zkoušel, ale docela věřím tomu, že když už podporu multicastu inzerují u chytrých TPlinků, bude fungovat i tam. Ostatně není to žádná horká novinka (RFC 1112, rok 1986
), takže bych multicast zase tolik nedémonizoval.
Ne že bych to sám zkoušel, ale docela věřím tomu, že když už podporu multicastu inzerují u chytrých TPlinků, bude fungovat i tam. Ostatně není to žádná horká novinka (RFC 1112, rok 1986

0 x
stepan.benes píše:pokud se nepletu, tak EI nemá MPLS, 5700 řada má tohle až v HI řadě. Na agregaci už se MPLS docela sluší. Nevím úplně přesně jak je na tom s podporou VPLS.
MPLS se aktivuje licencí a má ji skutečně až HI řada, záleží na velikosti sítě a její uspořádání zda-li je vůbec potřeba
stepan.benes píše:Mám zcela opačné zkušenosti, alespoň co se týče multicastu. Šlo by to "kde co" blíže specifikovat ? Díky.
czu píše:No, to byl spíš takový obrat. Naše zkušenost je taková, že na stovky Edgecore/DCN switchů na síti se vlastně nemuselo sáhnout, s výjimkou ECS4610, kde multicast opravdu ztrátoval při nastavení trunku na více portech. U toho switche ale bylo problémů více...
Ne že bych to sám zkoušel, ale docela věřím tomu, že když už podporu multicastu inzerují u chytrých TPlinků, bude fungovat i tam. Ostatně není to žádná horká novinka (RFC 1112, rok 1986), takže bych multicast zase tolik nedémonizoval.
Je pravda že se doba dost změnila, i Jetstream switch od TePlých linků násobí musticast bez ztrátovosti s cpu si igmp docela dává. Na druhou stranu tu každý mluví jen o těchto parametrech. Co IGMP profiling? Debugging? IPTV je tochu komplexnější záležitost, pytlíkovat ji dokáže každý.
czu píše: Kolik ty Huawei swiche stojí a od koho je nejlépe u nás poptat?
stepan.benes píše:Při větších odběrech nejlépe přímo Huawei, při menších se spojte s někým s nimi má kontrakt. Je nás tu dost.
Přesně tak.
0 x
Říkejte mi o bezdrátu co chcete ale drát je drát, resp. vlákno je vlákno :)
tom@iczech.net
tom@iczech.net
multicastová iptv má tu výhodu (i nevýhodu), že výsledek ovlivní doslova každý vypadnutý paket (ok, udp datagram). Dokud se člověk nedostane do bodu, kdy síť funguje na 100%, nemůže televizi na multicastu nikdy nabízet zákazníkům. Do jisté míry je to tedy pro síť taková zkouška ohněm. Proto jsem vlastně rád, že jsme si tím ozdravným procesem prošli.
Ohledně Huawei, aktuálně hledáme nějaký full Gbit access switch, který by bylo možné nasadit do společných prostor panelových domů (čti fanless). Jestli Huawei něco takového umí, velmi bych ocenil informaci, který je to model a za kolik peněz by jej bylo možné pořídit (klidně PM). Díky.
edit: S6348-EI vypadá taky moc pěkně...
Ohledně Huawei, aktuálně hledáme nějaký full Gbit access switch, který by bylo možné nasadit do společných prostor panelových domů (čti fanless). Jestli Huawei něco takového umí, velmi bych ocenil informaci, který je to model a za kolik peněz by jej bylo možné pořídit (klidně PM). Díky.
edit: S6348-EI vypadá taky moc pěkně...
0 x
Ahoj, můžete vyzkoušet Huawei S5720-36C-EI-28S-AC, je to přepínač vrstvy 3, podporuje jeden rozšířený slot a položky 64K MAC adres
Více informací naleznete v níže uvedeném odkazu:
http://www.thunder-link.com/S5720-36C-E ... _p786.html
Více informací naleznete v níže uvedeném odkazu:
http://www.thunder-link.com/S5720-36C-E ... _p786.html
0 x