❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Co brání vyšším rychlostem?

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
rin

Co brání vyšším rychlostem?

Příspěvekod rin » 12 years ago

Ahoj všem vespolek.

Chtěl bych se zeptat na názor zdejších zkušených a trhu znalých ISP, co obecně brání vyšším rychlostem pro klienty?
Obvyklá nabídka Wi-Fi konektivity v ČR je 5-10Mbps (samozřejmě jsou i vyšší ). Což při rozumné agregaci není vůbec špatné za cenu kolem 300.
Spíš bych to vzal z jiného úhlu pohledu. Etablovaní ISP mají dnes už vybudovanou síť. Pro méně kapitalizované nováčky je tady pronájem, čímž i profi spoje jsou dostupné. Další nákladová položka v podobě klientských jednotek taky významně klesla, viz. Mikrotik RB SXT LIte5.
Proto když to shrnu, že všechno zlevňuje a klientské jednotky zvládnou do 1km 50-80Mbps, proč nenabídnout zákazníkům rychlost běžně 30-50Mbps a konkurovat tak pořádně O2?
Nejsem věci znalý, proto by mě zajímalo, na čem to vázne? Není poptávka, nesedí to ekonomicky, technický problém... :?:
Není cesta i za cenu mírně nižších marží si zvyšovat tržby větším přílivem zákazníků od A(W)DSL :?:
Díky za názory.
0 x

helapc

Příspěvekod helapc » 12 years ago

Problém jsou kanály a držáky na SITEch. Dostat 50Mb/s k zákazníkovy je reálné pouze na spoji bod bod. Větší SITE na sobě mají stovky klientů + další páteřní spoje. Tolik antén a kanálu je nereálné.
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 12 years ago

No ono je to na hutnej flame - pokud se bavíme o bezdrátech tak je většinou málo či spíše žádný volný kanál v nelicencovaném pásmu. Pak taky teorie je hezká, ale PtM realita je jiná - kde je volněji je zase většinou míň lidí a tlačit tam silnější páteř nemusí být vždy ekonomicky snadné. Tohle odvětví je vcelku hodně-hodně konkurenční a jde dost dopředu. Myslet logikou úvodního příspěvku by byl na místě jiný směšný dotaz - proč není chleba za babku v 3kilovém balení když se přeci pořád kombajny a mlejny vylepšují :lol: . No a u O2 papír leckde taky snese vše a je to ústředna od ústředny jiné, tedy O2 pořád není v dost regionech směrodatná nabídka ( dědiny 512kbs max 2Mbs).
0 x

DarkLogic

Příspěvekod DarkLogic » 12 years ago

Dobry net neni o rychlosti, ale o stabilite, urovni servisu atd. Nicmene to uz se neda jednoduse zmerit, tak vsichni hodnoti parametr, ktery neni zase tak podstatny. Jako kdybych si vybiral auto jen podle toho, jestli je jeho maximalni rychlost 200 nebo 300 km/h, i kdyz temer nikde nevyuziju rychlost vyssi nez. 130 km/h
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 12 years ago

rin: hele ho, vykuka. Ty jsi bohužel pouze další klient který si vezme počet klientů sítě, vynásobí tarifem, odečte konektivitu a má "čistý zisk". Co s tolika penězama všichni děláme? :)
To, že se na trhu objeví levnější klientské zařízení, automaticky neznamená že během 2 měsíců je všichni začnou nakupovat a slevní připojení. Podívej se na zbytek, všechno se zdražuje, energie, potraviny, benzín, a kde máš inflaci? Proti tomu je levnější klientské zařízení jako když plivneš do moře. Na druhou stranu by všichni chtěli aby net byl levnější ale on díky inflaci je, uvědomuješ si to? Zdražujeme snad každý rok? Ne, takže vlastně slevňujeme.
Chtěl bys vyšší rychlost, ok, potřebuju ji k Tobě nějak dostat. Když Tě poprosím, zaplatíš mi spoj za 100 tisíc do tvojí lokality. Jo nezaplatíš, no, tak po stávající technologii to tam nedostanu, s tím nic neudělám...
Dobře, nakonec jsi mě přemluvil, mám v té lokalitě dost klientů, koupím tam nějaký spoj a klientům tam navýším rychlost. Představ si, že mi volal nějaký Tvůj kamoš ze sousední vesnice, a prej chce to co Ty, když si platí stejnou cenu.

Z něčeho taky musím platit zaměstnance, firemní auto už je v rozkladu, na daních zaplatím majlant, vždy po novém roce vypláznu 100k za licence. To jsou jen věci na které jsem si vzpomněl.

Pokud bys pročetl pořádně toto fórum, zjistil bys že jsou tu jednak isp kteří se snaží za každou cenu snížit cenu a zvýšit rychlost, na druhou stranu ti, co nechtějí jít pod určitou hranici, a snaží se poskytovat kvalitní službu.
Určitě Ti neuniklo, že v prvním případě jsem kvalitu služeb nezmínil, ona ta "mírně menší marže" jak jsi pěkně napsal, se musí někde promítnout. Promítne se jak jinak, právě v kvalitě poskytovaných služeb. V jiném vlákně jsem četl příspěvek od Viktora který myslím pěkně vystihuje tento problém. Proč si dovolí nabízet nějaký Jarda v horní dolní, stejnou rychlost jako tamní velký isp s rozvinutou infrastrukturou, když má na 30Mbit 100 klientů? Doufá, že když sníží cenu, klienti k němu přejdou protože vidí lepší poměr cena/rychlost. Přejdou špekulanti co si neuvědomují že ceníková a reálná rychlost můžou být naprosto odlišné věci. Tím nechci naznačit, že všichni malí poskytovatelé stojí za prd, sám se řadím mezi menší. Ale snažit se ukořistit klienta snižováním cen nebo naopak trumfováním rychlostí konkurence, je cesta do pekel. On totiž klient který je u Vás spokojený a nemá s Vámi problém, od Vás prostě neodejde.

Uvedu příklad: volá borec, že by chtěl připojit, protože není spokojený u stávajícího poskytovatele a co mu můžu nabídnout. Po mé nabídce se začal uculovat, že konkurence má ale nižší cenu a vyšší rychlost, tak se ptám proč teda nezůstane, a oslovil mě. No prej že přes celý víkend, a většinou i odpoledne je to velmi pomalé, ale dopoledne občas i ceníkovou rychlost mívá. Tak jsem mu řekl, že u nás je většinou maximální ceníková rychlost i odpoledne a celý víkend, načež souhlasil s připojením. Před nedávnem sám od sebe volal, aby mi řekl jak je spokojený.

Poslední věc na kterou se Tě zeptám, na co potřebuješ rychlost 30-50Mbit, k připojení na FB? Na stáhnutí nějakého filmu (hry) kterou máš místo za 20 minut staženou za 5? Nebo je to kvůli tomu abys měl lepší pocit že "můžeš" využívat rychlost 50Mbit pokud by někdy byla potřeba?
0 x

rin

to helapc:
Díky za stručnou věcnou odpověď :)

to David2006:
Ok, neměl jsem se ptát tak zeširoka. Můj obecný dotaz nebyl myšlen jako utopie aplikovatelná na celou ČR. Přesto jsou lokality, které jsou pro páteřní spoje hůř dostupné, ale potenciál klientů tam je a tam právě premisa o hodně konkurenčním prostředí neplatí.
(Díky za věcný příklad. Tvůj názor mě zajímá, tak se nebudu ptát, kdy klesala cena obilí jako například konektivity a kterýžto výrobce kombajnů v posledních pěti letech tak zvýšil efektivitu svých strojů jako se tomu děje v IT obecně :wink: )

to DarkLogic:
Úplně souhlasím a tu nejvyšší rychlost jsem myslel v kontextu zachování kvality :)
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

rin píše:Proto když to shrnu, že všechno zlevňuje a klientské jednotky zvládnou do 1km 50-80Mbps, proč nenabídnout zákazníkům rychlost běžně 30-50Mbps a konkurovat tak pořádně O2?

jak bych to řek abych ze sebe nedělal chlubila a debila zároveň... navštiv střed jižní čech, tady tě naučíme jak dávat klientům 30Mbit za 300,- po wifi v zarušeným městě.

Je to jednoduchý, jinde neni tak masožravá firma jako na jihu čech která řídí vývoj místního trhu a pokud se chceš udržet, musíš prostě začít myslet jinak. Řekněme že tady neni ani jiná tak velká firma která by si dokázala zachovat svojí cenovou politiku a udržet se. Takovou firmu totiž koupily nebo jí koupil internet home. Ostatní jsou podstatně menší takže se museji přizpůsobit. Přizpůsobení je to že navýšíš všem konekt a snížíš ceny jinak posloucháš do telefonu "joo pěkný, jeee super a jaká je cena? .... hmmm ahaaa tak děkuji nashledanou" Prostě ta firma je geniální svým způsobem.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

David2006

rin píše:
to David2006:
Ok, neměl jsem se ptát tak zeširoka. Můj obecný dotaz nebyl myšlen jako utopie aplikovatelná na celou ČR. Přesto jsou lokality, které jsou pro páteřní spoje hůř dostupné, ale potenciál klientů tam je a tam právě premisa o hodně konkurenčním prostředí neplatí.
(Díky za věcný příklad. Tvůj názor mě zajímá, tak se nebudu ptát, kdy klesala cena obilí jako například konektivity a kterýžto výrobce kombajnů v posledních pěti letech tak zvýšil efektivitu svých strojů jako se tomu děje v IT obecně :wink: )

Smiř se s tím že internet už rapidně slevovat nebude někde spíš naopak může i podražit až to konsolidace trhu (místní poskytovatelé) zabalí. Technologie sice půjde dopředu, ale cena služeb (tedy platy a další náklady) půjdou nahoru. Jednou dostaneš i 100Mbit za dobrý peníze, otázka je jak moc se na to ve své lokalitě načekáš :lol: .
0 x

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 12 years ago

hapi píše:navštiv střed jižní čech, tady tě naučíme jak dávat klientům 30Mbit za 300,- po wifi v zarušeným městě.

Nejsi zdaleka sám hapi, je libo 20Mbit za 250kč? V cestě jsou pouhé 3 skoky po ubnt nanobridge ;)
Já mám do té lokality 11Ghz, a takovou rychlost si prostě nabídnout nedovolím.
0 x

David2006

Hapi mě ta nabídka jednoho tarifu v podání Starnetu za 345Kč s DPH nepřijde nijak dumpingová a to že k tomu přibalí pobídky na přestup/nové přípojky taky neberu tak že z toho ve finále nemaj vejvar. Jasně jako konkurenci bych je u sebe nechtěl, ale z jejich pohledu ta cena je cajk. Kdežto jestli tata srovnal všem na 290 s DPH tak už sou ty počty horší, ale hračička s Mikrotikem v Tvém podání dost věcí vynahradí (to myslím jako pochvalu, jinak jsem rád že Mikrotik na wifi nemám:) ).
0 x

hapi

Leeonek píše:
hapi píše:navštiv střed jižní čech, tady tě naučíme jak dávat klientům 30Mbit za 300,- po wifi v zarušeným městě.

Nejsi zdaleka sám hapi, je libo 20Mbit za 250kč? V cestě jsou pouhé 3 skoky po ubnt nanobridge ;)
Já mám do té lokality 11Ghz, a takovou rychlost si prostě nabídnout nedovolím.

no vidíš to, my to tu taháme na super vymazlených 5GHz a troufneme si na to :-) protože nemáme jinou možnost.

já už tady kdysi říkal že postupně na všechny dojde :-)
Naposledy upravil(a) hapi dne 23 Mar 2013 10:14, celkem upraveno 1 x.
0 x

hapi

David2006 píše:Hapi mě ta nabídka jednoho tarifu v podání Starnetu za 345Kč s DPH nepřijde nijak dumpingová a to že k tomu přibalí pobídky na přestup/nové přípojky taky neberu tak že z toho ve finále nemaj vejvar. Jasně jako konkurenci bych je u sebe nechtěl, ale z jejich pohledu ta cena je cajk. Kdežto jestli tata srovnal všem na 290 s DPH tak už sou ty počty horší, ale hračička s Mikrotikem v Tvém podání dost věcí vynahradí (to myslím jako pochvalu, jinak jsem rád že Mikrotik na wifi nemám:) ).

jasně, cena je docela ok. Nedá se říct že to neni možný zvládnout a živit se. Samozřejmě oni 345kč tarif maji normálně ale pak taky maji akční nabídky za 75kč a to už je dost přes hranu a proti tomu se jít nedá pokud nemáš tisíce zákazníků za sebou.
0 x

rin

to Leeonek:

Začnu od konce, ať je mezi námi jasno. FB jsi se trefil do černého...ale jakože do toho nejčernějšího :D
"hele ho, vykuka. Ty jsi bohužel pouze další klient který si vezme počet klientů sítě..." Chtěl bych být zlatá muška, když objednáváš páteřní spoj a chceš lepší cenu. Zřejmě koupíš za plnou, efektivita sem efektivita tam, nejsi přece vykuk co by nechtěl dát peníze společnosti, která ti to zařízení roky vyvíjela :wink:

A teď vážněji. To co píšeš s tím v zásadě souhlasím. Nesměřoval jsem k tarifu za 99,-
Když Tě poprosím, zaplatíš mi spoj za 100 tisíc do tvojí lokality. Jo nezaplatíš, no, tak po stávající technologii to tam nedostanu, s tím nic neudělám...
Otázka je i zodpovězená, jen s tím rozdílem, že když investici rozložíme do dvou let, tak světe div se... zaplatím :)
0 x

hapi

no, proč by někdo zlevňoval a zrychloval když nemusí? Proto se jenom tiše směju když vidim stát jak se snaží do roku 2020 dostat pro každýho na vesnici 30Mbit. To už máme téměř všude teď a s novou várkou spojů to bude už tuplem bez problému.
0 x

reset

Příspěvekod reset » 12 years ago

s zadarmo to nechces ? .... my davame inet lidem zadarmo , nas plati za inet pouze firmy
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam