❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Jakou používáte virtualizaci?

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.

Používáte na svých serverech virtualizaci? Pokud ano, jakou?

Nepoužívám virtualizaci
13
24%
Používám ale nevím/nechci říct jakou
0
Žádná hlasování
VMWare ESX (popř. jiný placený produkt VMWare)
5
9%
VMWare ESXi (popř. jiný bezplatný produkt VMWare)
18
33%
Citrix XenServer (popř. něco jiného od Citrixu)
3
6%
XEN (Ne Citrix)
2
4%
KVM
7
13%
QEMU
0
Žádná hlasování
Něco jiného (prosím uveďte)
6
11%

Celkem hlasů: 54

Myghael

Jakou používáte virtualizaci?

Příspěvekod Myghael » 12 years ago

Zdravím,
rád bych se tu všech zeptal zda a jakou virtualizaci na svých serverech používáte a proč. Případně také co jste používali v minulosti a proč jste přešli.

Myslím, že by z toho mohla být zajímavá a hodnotná diskuse.

Abych přispěl svou trochou do mlýna, používám na serverech VMWare kvůli dobře fungující live migraci a celkové spokojenosti, doma XEN na Debianu pro snadné používání a (ťuk ťuk) spolehlivost.

EDIT: Opraveny překlepy.
Naposledy upravil(a) Myghael dne 19 Mar 2013 22:40, celkem upraveno 1 x.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

Rudolf Dvořák
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Rudolf Dvořák » 12 years ago

Tak já osobně používám Hyper-V na serverech tam kde je Win, debian pod nim taky obstojne beha.
Tam kde je potreba jenom linux bez live migraci a HA pouzivam VMware v te free verzi.

A momentalne hledam neco co by bylo free. Umelo HA, live migraci. A bylo nejak spolehlive, protoze server moje jsou po republice a jako litat vsude mozne se mi nechce, i kdyz je vetsinou moznost tam nekoho poslat.
0 x

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 12 years ago

My jedeme na HA od VMware. 3 hostitele, Essential+, HA + DRS. Máme k tomu přes FC a dvě Brocady switche připojený 2x 20TB Hitachi pole. vCenter máme na HW Win serveru. Celý zálohujeme Acronicsem vProtectem s deduplikací a Change-Block trackingem. Kritický mašiny ještě jedeme na LTO4ku. Máme na tom kompletní ifrastrukturu (cca 40 mašin+VPSky) už cca 3 roky a max. spokojenost.
Nekritický věci provozujeme na XEN clusteru, 10TB pole připojený přes iSCSI, zálohujeme na nějaký hloupý NASka pomocí scriptů přímo z XENu.

Jedinou nevýhodou řešení s VMware je pomalá přístup. doba na to pole přes FC. iSCSI je tak o polovinu rychlejší.
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

hapi

Příspěvekod hapi » 12 years ago

já stále taky přemejšlim o tom co za VM použít. Známému jsem rozjel proxmox a vzhledem k tomu že to je debian tak jsem i pohodlně mountnul druhej disk a prostě udělal cokoliv bylo třeba. To se mi jako hodně líbilo. Samozřejmě pokud někdo nechce nic řešit tak i vmware esxi dobře poslouží i když hodně věcí v tom mi nějak nedávaji smysl. Třeba mě absolutně zaráží absence možnosti regulérního ukončení virtuální mašiny když nemá os ve virtuál nainstalovanýho vmware klienta. To jako vmware nemůže poslat prostě příkaz shutdown přes acpi? proxmox s tim nemá žádnej problem, máčku vypnout tak prostě pošle virtualu příkaz vypnout a začne se ukončovat. vmware to prostě sestřelí a je po ptákách.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Myghael

hapi píše:... Známému jsem rozjel proxmox a vzhledem k tomu že to je debian tak jsem i pohodlně mountnul druhej disk a prostě udělal cokoliv bylo třeba. To se mi jako hodně líbilo. Samozřejmě ...

Máš zkušenosti jak často to dělá problémy / jak obtížně se ty "problémy" opravují?
0 x

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

Tomáš Břinčil
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Břinčil » 12 years ago

Virtualbox ale né na kritické nasazení, protože to je rychlá klikačka a můžu si přesouvat virtuálky mezi všemi počítači. Používám to hodně kvůli škole a spíš z historických důvodů. Znám XEN, KVM OpenVZ, VMware, na kritcké nasazení bych šel asi do VMWare ESXi nebo Citrixu.
0 x
Windows what? Linux instead...
Real programmers don't need notice all their known languages.

https://www.facebook.com/conexainternet

reset

Příspěvekod reset » 12 years ago

tusim ze pouzivame KVM , ale planujeme na nove masine vyzkouset vmware (free) , resi to kolega
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

hapi

Myghael píše:
hapi píše:... Známému jsem rozjel proxmox a vzhledem k tomu že to je debian tak jsem i pohodlně mountnul druhej disk a prostě udělal cokoliv bylo třeba. To se mi jako hodně líbilo. Samozřejmě ...

Máš zkušenosti jak často to dělá problémy / jak obtížně se ty "problémy" opravují?

došlo mu tam místo na hlavnim disku takže chvíli trvalo než se přišlo na to proč virtual neběží jak má. Pak to šlo rychle, připojil se druhej disk, nahodila se na něj ext4ka, ručně se dopsalo namountování do hlavního disku, přes rozhraní se přidal další adresář tam kam se namountoval ten novej disk a tadáá, nový storage v rozhraní se ukázalo takže stačilo pak překopírovat image virtuálů a bylo vyřešeno. Pokud bych chtěl tak můžu ten image přes terminál prostě vykopírovat pryč ze stroje a dát do jinýho. Samozřejmě přes terminal.

Žádný jiný problémy nebyly. Má to tam možná už skoro rok. Zkoušel sem to i na hw raidu konrétně na stroji viewtopic.php?f=4&t=11596 a totálně bez problému. Frčelo to naprosto luxusně. Typicky zkoušim windows7, debiana7 a třeba winxp nainstalovat do toho a nechat to třeba spustit všechno na jednou a pak se kochat jak to filesystém mašiny pořeší :-) naneštěstí to zvládne úplně v klidu když raid1 využije dva paralelní read přístupy k diskům na jednou takže žádný zpomalení se nekonalo :-)

Každý vm má svůj "systém" takže jsem asi hodinu tápal proč nemůžu nastavit backupování virtuálů než sem přišel na to že se musí storage označit pro backup :-D

Je tam toho samozřejmě víc. Nějak se tam dá rezervovat výkon a podobně. To jsem nikdy nezkoušel. Dokonce se dají pěkně v pohodě přidat uživatelé a ti pak můžou pod svým loginem přistupovat ke konkrétním virtuálům a ovládat je.
0 x

reset

Příspěvekod reset » 12 years ago

pri virtualizaci ale i bez ni, pozor na iowaity , zacali jsme s tim mit problem, kdyz jsme na tento server nasadili i monitorovani site. CPU bylo v pohode, ale zacinalo nam to trochu vaznout prave na iowaitech.

Raidove pole jsme prozatim neresili, mozna by to mohlo trochu pomoci, ale od te doby co mam v supliku schovanej SAS2 SSD 800GB disk , ktery ma naprosto luxusni parametry, tak s raidem prozatim ani nepocitame.

Novy server bude nejake supermicro se SAS2 radicem.
0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

Noxus28

Příspěvekod Noxus28 » 12 years ago

U nás beží 2x ESX 5.1 na IBM blade + 1kus ESXi 5.1 na IBM x3650, celé to spravuje win 2008 r2 s vmware vCenter (samostatný blade). Blady vyuzívajú svoje RAID pole s fiberchannel, x3650 má interné hotplug 4TB v hw RAID5. V zálohe ešte jeden nepoužitý blade.

Na bladoch je vytvorený cluster s cca 16 VM (plus pre mňa testovacie VM v prípade potreby odskúšat niečo mimo HV), kde sa študenti učia inštalovať OS od winXP po Ubuntu, pristupujú z učební pomocou vmware Workstation 8, účty spravuje hlavný AD server školy. Veľmi nám pomáhajú "snapšoty" kde sa behom pár sekund vedia učitelia dostať do základného stavu virtuálu (či už je to čistá inštalácia bez OS alebo základné kofig OS a môžu nerušene začat výučbu tam kde si želá)
x3650 je čisto na virtualizovanie serverou (prístupové sys., web, e-learning, kamerové sys., Dude :) )

Velkú časť sme dostali z fondou EU ostatok dokúpené, zatiaľ spokojnosť s VMware :wink:
Naposledy upravil(a) Noxus28 dne 20 Mar 2013 13:35, celkem upraveno 1 x.
0 x
MTCNA, MTCRE, MTCTCE a furt toho viem málo 🤓

Myghael

hapi píše:
Myghael píše:

... Citaci jsem zkrátil pro přehlednost vlákna...

Zajímavé, díky za postřehy.

reset píše:pri virtualizaci ale i bez ni, pozor na iowaity , zacali jsme s tim mit problem, kdyz jsme na tento server nasadili i monitorovani site. CPU bylo v pohode, ale zacinalo nam to trochu vaznout prave na iowaitech.

Raidove pole jsme prozatim neresili, mozna by to mohlo trochu pomoci, ...

S iowait jsem měl taky problémy, od nahození RAID pole (jen SW v Linuxu :D ) už je to v pohodě. Samozřejmě to tvé SSD tomu taky může znatelně pomoci.
0 x

hapi

jo pokud se tam hodně pracuje s diskem tak to prostě jeden normální disk neutahne. Mám tu na občasný testování mašinu a když sem to na ní rozjel tak disk byl z toho totálně mimo. On teda už je celkem pomalej pro jednu mašinu natož pro několik virtualů. To se z toho může totálně zbláznit a celá koncepce jde do kopru. Ono se neni čemu divit. Normál disk občas má co dělat aby stíhal jeden OS natož dva a víc. Tam už je nutný použít nějakou formu raidu třeba raid10 protože nároky jsou už fakt dost přes čáru jednoho normál disku. Jedno SSD si s tim hravě poradí ale cena/velikost neni zrovna ok.
0 x

LaCosta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod LaCosta » 12 years ago

Aktualne proxmox od ver, 1.7 pred tym cisto openvz (bigmem), co sa tyka hdd tak aspon velociraptor je pre zaciatok ok, pripadne nejaky sas 15k. Klasicky disk sa skorej poskodi nez mu skonci zaruka. A ohladom SSD tak skrz zivotnost sa nedoporucuju (zatial). Par ludi to skusalo v raidoch a u sql ich doslova ukonali po par mesiacoch.
0 x

hapi

sorry, to s těma SSD je pěkná hovadina. Viděl si někdy totální killer testy SSD disků? Víš kolik zapíšou dat než se opotřebujou paměti? Je to kvanta dat. U SAS enterprise verzí je to ještě o řád víc. Před několika týdny tušim na pc tuningu probíhal "killer test" ssd disku a i po nonstop zátěží po 14 dní vesele žije dál. Teď tam testujou už i druhej s prvnim na jednou protože ten první furt funguje na výbornou. Tak nějak nevim jak může mechanickej disk přežít a SSD ne když je na to vyvíjen takovej výkon.
0 x

LaCosta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod LaCosta » 12 years ago

Len som tlmocil reakcie uzivatelov ktory to skusali. Osobne som mal v serveri seagate hybrid drive a ten to tiez nezvladol (reklamacia). U SSD ide technologia rychlo do predu, takze co platilo vcera, nemusi dnes.
0 x