Zdravim,
za posledny tyzden uz 4x servis zavlhnutých/zatečených káblov...v niektorých prípadoch doslova kvapká voda z kablov. Samozrejme to všetko oxiduje v POE adaptéroch (nakolko zariadenie je vzdy vyssie ako POE napajanie). Pripady maju jedno speficikum: vzdy sa jedna o novostavbu (nové múry) a teda je vysoký rozdiel teploty "za" a "pred" stenou kde ethernet vstupuje do vykurovaného prostredia = mokré káble.
Otázka:?
Čo s tým? Mate s tym skusenosti? Celú zimu bol pokoj...teraz ako sa náhle zozimilo 4x ten isty problem po sebe u 4 ludi. Dakujem
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Vlhkost v kabloch
To Ti teče přímo uvnitř kabelu, nebo to kondenzuje v husinci a pak stejká po kabelech ?
0 x
- midnight_man
To snad ani není možný pokud ten kabel nemá někde porušenou izolaci a pokud máš dobře udělanej konektor. O tomhle co zde popisuješ slyším (čtu) poprvé. Voda V kabelu občas teče když je kabel volně hozenej na střeše a někde se prodře vrchní izolace, nebo o nějakou ostrou hranu někde. A pak při deštích, nebo tání sněhu se ta voda dostane do kabelu a zateče až do POE nebo přímo do PC
Případně občas vídám že PO kabelech stejká zkondenzovaná voda v husích krkách který vedou ze studený půdy do vyhřátýho baráku. Ale to je tak vše co znám a s čím jsem se setkal . . .

0 x
- midnight_man
Keby to bolo take jednoduche..nepisem sem
Tiež mi to nejde do hlavy... ale tak to je, kable ani v jednom pripade neboli porušene.

0 x
stalo sa, bolo to raz u jedneho zakaznika 2x po sebe nakoniec to technik vyriesil tak, ze pred RJ-ckom orezal kus vonkajsej izolacie a konektor s POE ohol smerom nahor takze kondenzat vytekal z kablu dolu... prasacke riesenie ale zufale zituacie chcu zufale riesenia.. nechalo sa to tak asi pol roka a potom sa tam behol nacvaknut normalny konektor stavba cez leto trochu preschla a uz je to ok...
dodavam ze prvy krat bol kabel po vizualnej kontrole (bol OK) preventivne vymeneny a nebolo to poskodenim... od daneho problemu su to uz 3 roky.. i ked momentalne by som zvazil poskodenie kablu mechanicky - posledne dni je silny vietor... nic?
dodavam ze prvy krat bol kabel po vizualnej kontrole (bol OK) preventivne vymeneny a nebolo to poskodenim... od daneho problemu su to uz 3 roky.. i ked momentalne by som zvazil poskodenie kablu mechanicky - posledne dni je silny vietor... nic?
Naposledy upravil(a) asdewq dne 17 Mar 2013 20:06, celkem upraveno 2 x.
0 x
jestli tam máš obyč kabel tak ti na slunci popraskal a vesele do něj teče. Normálně sem nikdy vodu v kabelu neviděl, vždy byl někde prodřenej nebo hlavní bužírka v háji. Jak by se tam takový množství vody dostalo?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků
- midnight_man
asdewq píše:stalo sa, bolo to raz u jedneho zakaznika 2x po sebe nakoniec to technik vyriesil tak, ze pred RJ-ckom orezal kus vonkajsej izolacie a konektor s POE ohol smerom nahor takze kondenzat vytekal z kablu dolu... prasacke riesenie ale zufale zituacie chcu zufale riesenia.. nechalo sa to tak asi pol roka a potom sa tam behol nacvaknut normalny konektor stavba cez leto trochu preschla a uz je to ok...
To co pises sme museli spravit u 2 zakaznikov nakolko nie je možnosť vymenit kable (na streche 30cm snehu), konektor nacvaknuty 20cm za koncom buzirky....No nerad by som to takto nechal + čo do buducna? To v kazdy rok budeme v novostavbach prerabat kable?
Je moznost ze u tych 2 ludi kde sme sa nedostali na strechu bude mechanicky poskodený kabel ( i ked sa na pripojkach snazime kable instalovat "bezpecne" ).
3 zo 4 ludi mali UBNT outdoor kable....jeden mal obycajne UTP. paradoxom je ze v tych UBNT kabloch bolo asi 2x viac vody ako v tom UTP (ale su to rôzne pripojky takze...)hapi píše:jestli tam máš obyč kabel tak ti na slunci popraskal a vesele do něj teče. Normálně sem nikdy vodu v kabelu neviděl, vždy byl někde prodřenej nebo hlavní bužírka v háji. Jak by se tam takový množství vody dostalo?
0 x
Ja bych to viděl na poškozenou vrchní izolaci toho kabelu někde na střeše a tím "poškozením" tak vtejká voda . . . Protože mě přijde nereálný že by tam ta voda kondenzovala v takový míře 
Zrovna tenhle tejden jsem byl na servise kde jsem přijel a blikala jen LEDka na POE zdroji. Tak sem se vysápal k anténě, vyzkoušel cvičně připojit místo starýho UBNT něco jinýho a změna žádná. Vzhledem k tomu, že to bylo obyčejný UTP a ještě k tomu starý jak jeruzalém a leželo asi 30 - 40m volně po plochý střeše, tak mě bylo jasný, že se to někde pod tou kupou sněhu prodřelo. Ta představa že v tý chujavici musim stihnout vyměnit celej kabel za 30 minut včetně vrtání díry pro novej kabel (starej kabel stihl někdo šoupnout u okna pod omítku) mě eclkem děsila, takže sem ten kabel šmikl co nejblíž bytu kam vedl a tam na nějakou tyč co se vyskytovala na tý střeše dal novou anténu. Naštěstí to už fungovalo, ale klioše jsem upozornil že až jim ten net lehne a asi celkem brzo, tak se ten kabel bude muset vyměnit protože je už tak vykřehlej a špatnym pohledem sám praskne. Takže uvidíme za jak dlouho se ozvou. Dávám tomu několik tejdnů, maximálně měsíců . . .

Zrovna tenhle tejden jsem byl na servise kde jsem přijel a blikala jen LEDka na POE zdroji. Tak sem se vysápal k anténě, vyzkoušel cvičně připojit místo starýho UBNT něco jinýho a změna žádná. Vzhledem k tomu, že to bylo obyčejný UTP a ještě k tomu starý jak jeruzalém a leželo asi 30 - 40m volně po plochý střeše, tak mě bylo jasný, že se to někde pod tou kupou sněhu prodřelo. Ta představa že v tý chujavici musim stihnout vyměnit celej kabel za 30 minut včetně vrtání díry pro novej kabel (starej kabel stihl někdo šoupnout u okna pod omítku) mě eclkem děsila, takže sem ten kabel šmikl co nejblíž bytu kam vedl a tam na nějakou tyč co se vyskytovala na tý střeše dal novou anténu. Naštěstí to už fungovalo, ale klioše jsem upozornil že až jim ten net lehne a asi celkem brzo, tak se ten kabel bude muset vyměnit protože je už tak vykřehlej a špatnym pohledem sám praskne. Takže uvidíme za jak dlouho se ozvou. Dávám tomu několik tejdnů, maximálně měsíců . . .
Naposledy upravil(a) kure05 dne 17 Mar 2013 20:18, celkem upraveno 1 x.
0 x
- midnight_man
kure05 píše:Ja bych to viděl na poškozenou vrchní izolaci toho kabelu někde na střeše a tím "poškozením" tak vtejká voda . . . Protože mě přijde nereálný že by tam ta voda kondenzovala v takový míře
Lenze na streche je vacsinou 30cm snehu a -5° ziadna voda na streche nie je ... + kabel po streche ide len v 2 pripadoch. Dalsie 2 pripady mali Loco na fasáde -> kabel siel 4m po fasade, potom sup do chraničky -> vysiel az v izbe kde je POE ( ta voda sa do kabla ani nemala ako dostat ).
Jeden pripad mal dokonca 10m kabla zalištovaného v podlahe ( na konci zmotané klbko 6m ) -> konektor som odcvakol a kvapkalo z kabla. Prisiel som ku káblu ktory ide po fasade (bol totalne zamrznutý, tvrdý a praštalo v nom -> lad).
0 x
Mno tak podle toho co píšeš to je jasný že do toho kabelu zach*alo už někde venku, když tam si v kabelu našel led . . . Ono se taky velice často stává že pokud vede kabel po střeše, tak ho při tání poškodí, či dokonce přeškubne nějakej kus ledu co je k němu přimrzlej. Takhle měním x kabelů po každý zimě . . .
0 x
osobne mam inu teoriu... prudenie vzduchu kablom vnutri vysoka vlhkost vonku zima, prirodzene vznika kondenzat... aspon v tom nasom pripade to takto muselo byt lebo kabel bol na 100% OK
0 x
- midnight_man
asdewq píše:osobne mam inu teoriu... prudenie vzduchu kablom vnutri vysoka vlhkost vonku zima, prirodzene vznika kondenzat... aspon v tom nasom pripade to takto muselo byt lebo kabel bol na 100% OK
ja mam taky pocit ze si trafil presne do čierneho...
0 x
před vánocema se mi stalo něco podobnýho při rekonstrukci jednoho bodu, fungl novej datacom cat6 ve venkovním provedení, délka 8m, 16 kabelů ve svazku, dolní konec v racku 8U, na nevytápěné půdě, horní konce v bulletech, groovech, rocketech, alcomách, po 48mi hodinách v racku na dně 1cm vody, patch panel mokrej, ubnt po restartu jakoby se snažej o reset do defaultu a nenajedou, protože to jde nějak vhodně do zkratu a PoE panel to přenese na všechny
řešil jsem to odholením izolací kabelů na vstupu do racku, jde to do něj spodem, za půl hodiny z těch kabelů nakapal cca 1dcl vody
při instalaci bylo cca -8°C, při poruše +5°C
řešil jsem to odholením izolací kabelů na vstupu do racku, jde to do něj spodem, za půl hodiny z těch kabelů nakapal cca 1dcl vody
při instalaci bylo cca -8°C, při poruše +5°C
0 x
Mne sa to sice este nestalo (bez predranej izolacie ze by tieklo z kabla), ale pouzivam preventivne jednoduche riesenie. Nepouzivam origos "sprcgumky" ale obycajnou elektrikarskou izolackou izolujem koncovky s kablom. A vybavene
. Vid obrazok.

- Přílohy
-
- bandaz
- bandaz.jpg (34.13 KiB) Zobrazeno 2780 x
0 x