Dobrý den,
máte někdo vyřešené financování hw pro klienty ? Nechci aby si klienti museli kupovat např. Nanostation M5 při podpisu smlouvy, ale aby jim cena byla rozložena do 24 měsíců trvání smlouvy, tudíž neměli žádné vstupní náklady. Často tak odpadne důvod, že smlouvu nepodepíše. Já to pořebuji pro oblast SRN, ale rád se inspiruji někým, kdo podobnou situaci řešil u nás v ČR, předem moc děkuji za Vaše odpovědi jak na toto financování... Jedná se o stovky klientů a investici v řádu stovek tisíc v průběhu 2 let.
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Financování klientských jednotek
Ty lidi nebudeš přeci připojovat naráz. V ČR jsou podnikatelé kteří ještě pořád dávají palbu (ehm, dle jiných přiměřený zisk, záleží na výkladu
) za instalaci a cena zařízení je pronesena do zřizovacího poplatku. Pak něco mezi - řekněme zaplatí většinovou cenu zařízení a to se po určité době může/nemusí stát poté jejich majetkem (až to budou mít v majetku je to po x tém přeplacení formou paušálu za net de facto danajský dar - např. zákoši a teď si hraď opravy a upgrade). Nejsem zastáncem těchto modelů, ale kraj od kraje je to jiné (u dost podnikatelů se to řídí i délkou úpisu experti mají i 2-4roky).
Tedy prvně bych se informoval na to jak je to v dané lokalitě (když ne v ní tak vedle) a z toho vyšel. Každopádně osobně to dělám tak že 1Kč aktivace + 10Kč/1m za FTP venkovní kabel a zařízka jsou ve vlastnictví firmy (tedy i rizika přepětí,upgrade beru na firmu).

Tedy prvně bych se informoval na to jak je to v dané lokalitě (když ne v ní tak vedle) a z toho vyšel. Každopádně osobně to dělám tak že 1Kč aktivace + 10Kč/1m za FTP venkovní kabel a zařízka jsou ve vlastnictví firmy (tedy i rizika přepětí,upgrade beru na firmu).
0 x
tedy mají 3 firmy mimo moje teritorium ceny 20E za 2Mbit a 30-40E za 8Mbit s tím, že si klioši kupují zařízení za 70-100E.
Každý má okolo 1000 klientů. Ale funguji již řadu let. Chtěl bych co nejříve získat rozumné množství klientů, řekněme 300-500 a nechci to řešit nízkou cenou tarifu... Asi to udělám podobně.
Každý má okolo 1000 klientů. Ale funguji již řadu let. Chtěl bych co nejříve získat rozumné množství klientů, řekněme 300-500 a nechci to řešit nízkou cenou tarifu... Asi to udělám podobně.
0 x
Dotace ani úvazky neuznáváme. A také to funguje 

0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
ludvik píše:Dotace ani úvazky neuznáváme. A také to funguje
ahoj,
na vašem webu se našel všechno o technologiích, ale nepodařilo se mi najít cenu pro klienta, který se rozhodne namířit na vás 5ghz klienta, kterého si u vás musí zaplatit, takže jestli můžeš, napiš nebo dej odkaz (pro zajímavost) na ceník
Dávat 80E za jednotku jen proto, že budu mít (u mě) o 8E levnější internet než má Telekom a prvních 6 měsíců za polovic není dostatečně silný magnet

0 x
Naschvál jsme museli udělat vše pokud možno na jeden klik. Tedy: Připojovací sady 
My jsme trochu jiní (o.s.). Od nás si ho koupit nemusí, jenom musí být "schválený" a námi nastavený.

My jsme trochu jiní (o.s.). Od nás si ho koupit nemusí, jenom musí být "schválený" a námi nastavený.
Libor83 píše:ludvik píše:Dotace ani úvazky neuznáváme. A také to funguje
ahoj,
na vašem webu se našel všechno o technologiích, ale nepodařilo se mi najít cenu pro klienta, který se rozhodne namířit na vás 5ghz klienta, kterého si u vás musí zaplatit, takže jestli můžeš, napiš nebo dej odkaz (pro zajímavost) na ceník
Dávat 80E za jednotku jen proto, že budu mít (u mě) o 8E levnější internet než má Telekom a prvních 6 měsíců za polovic není dostatečně silný magnet
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.
Rozumna cesta je aktivace za cenu nakupu klientskej jednotky + variabilne polozky, ako je konzola ci kabel s tym ze klientske zariadenie zostava tvojim majetkom, tudis naklady na akykolvek servis su na tvoje triko. Pri sucasnej cene noveho SXT Lite to vychadza na cca 50E. Pripadne k tomu mozes dat Wifi router zadarmo. Toto je bezkonkurencny model zalozeny na systeme ze vlk syty a ovca cela
)).

0 x
Jo, a až proti sobě budete mít COMU tak Vám nezbyde než připojovat za pětikilo a se smlouvou na dva roky zadarmo.... neřikam, že je to nejlepší nebo správná cesta (naopak stojí nás to měsíčně velkou část našeho volného rozpočtu) ale prostě je to pro nás jediná cesta, abychom připojovali....
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček
Jakub Havlíček
Jenže on bude připojovat v Německu a tam není bezdrátová konkurence natolik (teď použiji pro někoho kontroverzní slovíčko) -vyspělá- aby připojovala tak jak je už u nás mnohde standardem
(za což nadruhou stranu 2 letý úpis rozhodně nepovažuji).

0 x
Nejsem nici sponzor takze si klienti zaplati zarizko plus pripadnej pouzitej instalacni material , prace a cesta je jediny co se neplati ale zas oproti konkurenci mam nizsi mesicni pausal ... proste ty peniez se nekde objevit musej nikdo z nas je netaha z carovnyho klobouku a z dlouhodobyho hlediska je pro klienta vyhodnejsi mit vlastni zarizko nez ho za 6 - 8 let nekolikrat preplatit ... ale to ej na kazdym jak umi pocitat ... mam radsi klientelu co umi pocitat nez tupouny co slysej jen na sleva ... ty jsou vetsinou problemovy (aspom moje zkusenost )
0 x
ppp76 píše: z dlouhodobyho hlediska je pro klienta vyhodnejsi mit vlastni zarizko nez ho za 6 - 8 let nekolikrat preplatit ... ale to ej na kazdym jak umi pocitat ... mam radsi klientelu co umi pocitat nez tupouny co slysej jen na sleva ...
Tak s tímhle nemůžu souhlasit. Když si vezmu kolikrát jsme už klientům měnili zařízení.
Začínalo se na ovislink 1120 (a horších), poté WRT311 a podobné klony. Dále rb133c, pak u některých rb411 ti kteří vydrželi tak rovnou přechod na rb711. Dnes se to mění na duální antény SXT apod...
To máš během relativně krátké doby 5-6 zařízení. Žádné takové že to klientovi vydrží 6-8let jak ty uvádíš. Podle mě je pro klienta lepší mít zařízení v pronájmu.
Navíc při poškození bouřkou, (nebo morální zastaralosti) mu ho bezplatně měníme
0 x
Ja nevim ale lidi co meli prvni petky (rb133) tak je maji dodnes , pouze sem jim prehral fw nasadil nv2 a frcej ....nevidim jedinej rozumnej duvod k vymene ...
jedine ze by chteli nejakej 30 mb tarif
jedine ze by chteli nejakej 30 mb tarif

0 x
Souhlasim s honzam.
už jenom vidím jak za nějakou dobu to bude 3x3 mimo, pak 4x4 a já nevim co ještě může nastat dalšího... nebo třeba pan peterka začně prodávat 9Ghz za 4k a někde se začne nasazovat to.. co já vim, ale prostě zařízení se pořád mění..
my co jsme budovali lokality před 3mi lety, tak jme vysílače jenom v průběhu té doby z poloviny předělali, teď např, jsme jednu celou lokalitu (7AP) kompletně předělali a stejně ještě na jaře za lepšího počasí jedno to hlavní AP pro tu lokalitu předěláme úplně (teď jsme jenom vyměnilipříjmací anténu a nějaké přidali...)
...
to samí u některých klientů už měníme staré NS za MIMO.. prostě když mají 8Mbit, tak jim to na těch Ačkových nechci říct že nejde, ale někdy to nejde tak jak by mohlo...
NBěkteré páteře máme třeba ještě na bulletech, ale tenhle rok všechny ty páteře (pokud je tam víc jak 10 lidí) půjdou do MIMO... ty investice jsou pořád.. proto chceme i např tenhle rok co nejvíc AP rovnou připojit s 10Ghz aby se to všechno zase za rok z poloviny nepředělávalo... prostě nároky klientů neustále rostou, stejně tak jako takové přesvědčení že by stále měli platit míň a míň... a pak jenom si půjdou v hospodě stěžovat jak že se to máme hrozně špatně že je všechno strašně drahý a jak tady bylo strašně levno za komančů...
už jenom vidím jak za nějakou dobu to bude 3x3 mimo, pak 4x4 a já nevim co ještě může nastat dalšího... nebo třeba pan peterka začně prodávat 9Ghz za 4k a někde se začne nasazovat to.. co já vim, ale prostě zařízení se pořád mění..
my co jsme budovali lokality před 3mi lety, tak jme vysílače jenom v průběhu té doby z poloviny předělali, teď např, jsme jednu celou lokalitu (7AP) kompletně předělali a stejně ještě na jaře za lepšího počasí jedno to hlavní AP pro tu lokalitu předěláme úplně (teď jsme jenom vyměnilipříjmací anténu a nějaké přidali...)
...
to samí u některých klientů už měníme staré NS za MIMO.. prostě když mají 8Mbit, tak jim to na těch Ačkových nechci říct že nejde, ale někdy to nejde tak jak by mohlo...
NBěkteré páteře máme třeba ještě na bulletech, ale tenhle rok všechny ty páteře (pokud je tam víc jak 10 lidí) půjdou do MIMO... ty investice jsou pořád.. proto chceme i např tenhle rok co nejvíc AP rovnou připojit s 10Ghz aby se to všechno zase za rok z poloviny nepředělávalo... prostě nároky klientů neustále rostou, stejně tak jako takové přesvědčení že by stále měli platit míň a míň... a pak jenom si půjdou v hospodě stěžovat jak že se to máme hrozně špatně že je všechno strašně drahý a jak tady bylo strašně levno za komančů...
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček
Jakub Havlíček
ppp76 píše:Ja nevim ale lidi co meli prvni petky (rb133) tak je maji dodnes , pouze sem jim prehral fw nasadil nv2 a frcej ....nevidim jedinej rozumnej duvod k vymene
Třeba proto že 133c s NV2 dá s odřenýma ušima 10Mbit. A to né vždy

0 x
to nedá ani bez NV2. Tedy dá ale pingy jsou už dost přepísknutý. Všimni si, že sektor na NV2 na kterym je nějaký takhle pomalí RBčko trochu kulhá. RB532 je ještě ok ale RB133 už ne.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
high speed routery podle požadavků