❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

novy poskytovatel vs autonomni system a dalsi otazky

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
DrWiza
antispam: Ano

novy poskytovatel vs autonomni system a dalsi otazky

Příspěvekod DrWiza » 12 years ago

Cau, tak jsem se rozhoupal a stava se z nas oficialne poskytovatel.
Prve sem tu chtel rozjet nekolik temat v ruznych kategoriich ale asi to vsechno prdnu sem.

Zakladni popis site - (castecne jiz vybudovane) Nekolik bytovych domu ktere se aktualne rekonstruuji - UPTko az do obyvaku, v podkrovi rack, domy propojene optikou. Potencional celkem cca 400 bytu. Aktivni prvky neresme, aktualne je nachystana nase gw na routerOS protoze s mikrotikem mam dobre zkusenosti. Nikomu nelezeme do zeli, v budovach je jen O2 + nekolik lokalit kde prevezmeme nase firemni zakazniky, takze se nemusite bat poradit ;)

Jako novy ISP resim ted zasadni otazku, mame si koupit AS ( u koho?) nebo vzit IP adresy od poskytovatele konektivity ? vim ze do budoucna je lepsi AS ale penize sou penize kor kdyz budujeme celou sit.

Co monitoringem site ? flowpro ? nechce se mi davat skoro 9tisic mesicne ( nevim jak je to aktualne s proplacenim od statu - to sem dal za ukol zjistit ucetni) Jak to resite ? (ptam se spis mensich siti)

Jak je to s IPv6 ? kdo je ma v siti ? nejake zkusenosti z nasazeni ? co davat klientum za router ktery to zvlada a nestoji majlant ?

VOIP asi bez problemu,,, jen jak resite telefony ? pronajimate je nebo jen prodavate ?

Co IPTV ? s tim nemam zatim zkusenosti zadne, poradi te mi nekdo ? nebo si mam vse nastudovat od zacatku ? Pokukoval jsem po reseni s settopboxy od motoroly ale jak je to s licencema na vysilani ? resi to vubec nekdo ? nebo se to jen prekupuje od dodavatele ?

A posledni, neni nekdo v Brne na kovotermu ? potrebujeme nekam hodit rack, zatim jsem poptal tady klasiku znamou v Brne ale tady asi hraje nejvic cena.

Date mi jeste nejeke rady do budoucna ?

vim ze na spoustu otazek najdu odpovedi ruzne po foru ale i pres to ze tu jsem docela dlouho a procitam toho dost, nemuzu tu stravit 3 tydny jen hledanim odpovedi,,, tak prosim odpuste mou hromadu otazek :)
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 12 years ago

Čistě za mě bych se na nějaké ASko při potenciálu 400 userů zvysoka vys... . Předpokládám že 400 je jen "potenciál" a reál bude tak 100-180 což je příliš nízké číslo na nějaké "větší akce" . VOIP - není to nic kde by se dalo nějak se uživit - možná na té Tvé firemní klientele něco málo trhneš, ale osobně bych to postavil tak aby mě to stálo co nejméně, měl s tím zanedbatelné starosti a spíš to pronesl do práce technika při zapojení toho VOIPu + cena za telefon pokud jej budou chtít od Tebe. Pokud máš firmu a ISPíkování jen jako doplněk tak proč ne, jinak je potenciál 400 lidí relativně málo a o investicích do IPTV si myslím svoje, to už radši při té velikosti se pak domluvit se sledovanitv.cz co je zde i thread na foru.
0 x

zzam

Příspěvekod zzam » 12 years ago

Jak píše David, při takto malé síti se vykašli na nějaké IPTV a VOIP, je to akorát investice a práce navíc, která se ti při takto malém počtu uživatelů nevyplatí. Čistě se zaměř na internet a pokud i někdo přesto bude chtít VOIP, tak je tu plno možností u třetích stran.

Pro monitoring sítě použij Cacti nebo Dude, je to zdarma, tak proč placený soft. Obzvášť Dude je pro začátečníky docela přívětivý. Nainstaluješ to na Windows a nastavení je otázka klikání.

Určitě ti postačí veřejné IP adresy od poskytovatele internetu a co se týče nějakého informačního systému, tak doporučím CF control. Za 1500 měsíčně máš licenci na 500 uživatelů, spolupracuje to s mikrotiky a máš to včetně netflow.

Toť pár rad do začátku. Dej si chvilku práci a pořádně si pročti místní diskuze, spoustu pro tebe zajímavých témat je tu rozebráno a pak se znova ptej.
0 x

DrWiza

Vim ze 90% mych otazek se tu resilo ale 99% vseho tu nekde nekdy nekdo resil,,,

Driv jsem pracoval pro jednoho mistniho maleho ISP takze zkusenosti a urcity prehled mam.

AS - Jen abych upresnil, aktualne mame nekolik serveru takze vize je umistit si je na vlastni konektivitu - zde by se urcite IP adresy vyuzili krom toho tohle je jedna lokalita pokud se zadari a vse pojede bezproblemu, dostaneme se k nekolika dalsim lokalitam - takze by jsme se mohli docela rozrust. Takze AS asi nakonec bude stejne potreba takze jit do nej ted ? od koho ?

VOIP - musime. Kdyz uz se z nas stal poskytovatel tak prebereme voip nasich firemnich zakazniku (diky spokojenosti nas nekolik firem oslovilo ze od nas chteji krom spravy site, kompletni sluzby od internetu pres spravu az po dodani toneru)

IPTV - lidi se na to hodne ptaji. Zatim jsme oslovili dva domy, zde mame uz predjednano zrizeni cca 65% najemcu (coz mi prijde jako zajimave cislo) a z toho vic jak polovina chce i TV takze myslim ze urcitej potencial to ma. Samozdrejme by se to resilo az po kompletnim zasitovani cele lokality a vypocitani navratosti, byla to jen otazka do kdyby, pripadne kde si nacist vic.

Monitoring mame dude - musime dohlizet na site zakazniku, takze nebude problem to rozsirit na nasi sit. Krom toho cacti me taky proslo pod rukama.

cf-control.cz ? vypada zajimave, kouknu. Diky za typ ;) znam jen ISPadmina ale ty jejich ceny + mi to prijde jako takova prerostla obluda :-D ( hral sem si s tim asi pul hodinky jen)

Jako trosku se obavam toho zakonnyho monitoringu site,,, to resi kazdy z vas nebo jsou taci kteri na to ,,, ? Muj stary zamestnavatel na to kaslal ( i kdyz tam toho bylo vic co nebylo uplne legalne :-D )

IPv6 ? nikdo ?
0 x

Tomáš Břinčil
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Břinčil » 12 years ago

DrWiza píše:IPv6 ? nikdo ?

Čekáme na update ubntček, aby to uměly nativně a dalo se to naklikat ve webu. Nasazené s cizí pomocí máme.
0 x
Windows what? Linux instead...
Real programmers don't need notice all their known languages.

https://www.facebook.com/conexainternet

DrWiza

Tomáš Břinčil píše:

Čekáme na update ubntček, aby to uměly nativně a dalo se to naklikat ve webu. Nasazené s cizí pomocí máme.

A koncovej router u zakaznika ? nebo nano na strese nemate v bridgi a tedy router zakaznik nepotrebuje ? Ja spis hledam GW s wifi a podporou ipv6 pro koncove zakazniky ( s nakou hodne rozumnou cenou) mno tohle asi az pak, stejne si budu muset o IPv6 neco precist,,, kazdopadne tohle ted nani priorita
0 x

Tomáš Břinčil
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

DrWiza píše:
Tomáš Břinčil píše:

A koncovej router u zakaznika ? nebo nano na strese nemate v bridgi a tedy router zakaznik nepotrebuje ? Ja spis hledam GW s wifi a podporou ipv6 pro koncove zakazniky ( s nakou hodne rozumnou cenou) mno tohle asi az pak, stejne si budu muset o IPv6 neco precist,,, kazdopadne tohle ted nani priorita

Používá to snad každej, obyč TP-LINKWR741ND
0 x

DrWiza

Tomáš Břinčil píše:Používá to snad každej, obyč TP-LINKWR741ND

prosimte a od kdy ma WR741ND nebo vubec jakejkoliv TPlink router podporu IPv6 ? ale jak uz jsem psal tohle sem ted nepletme. Myslel jsem ze mi sem napise vic lidi svoje postrehy a rady ale zatim nic moc,,, asi si vazne budu muset udelat volno a par dnu stravit jen googlenim a procitanim fora.
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 12 years ago

DrWiza píše:

prosimte a od kdy ma WR741ND nebo vubec jakejkoliv TPlink router podporu IPv6 ? ale jak uz jsem psal tohle sem ted nepletme. Myslel jsem ze mi sem napise vic lidi svoje postrehy a rady ale zatim nic moc,,, asi si vazne budu muset udelat volno a par dnu stravit jen googlenim a procitanim fora.

Od počátku věků co existuje přelepení WAN portu... .

Pokud chceš radu, tak si hoď na papír všechny mandatorní náklady co si vzpomeneš a pak se teprve rozhoduj na co Ti kapsa stačí.
0 x

svestka

Příspěvekod svestka » 12 years ago

s rackem v brně na kovotermu muzu pomoct. kdyz se pak nebudete cpat na strechu, kde uz je i tak hrozne zaruseno :)
0 x
UPDATE klienti SET internet_povolen = false WHERE po_splatnosti > 500
Lepší než výhra ve Sportce :)

Tomáš Břinčil
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

David2006 píše:
DrWiza píše:

Od počátku věků co existuje přelepení WAN portu...

A pokud chceš pokročilejší funkce tak dd-wrt.
0 x

DrWiza

mno jako od ceho pak router ? tam muzete prdnout naky AP ne ? jako davat lidem jen bridge ? to mi prijde jako neskutecna prasarna. ale proti gustu,,,

Mam zkusenosti jeste ze staryho zamestnani kde tohle delali kvuli usporam, ze se mladej fracek doma nudil a tiskl v panelaku sousedum na sdilenych tiskarnach sprostarny :-D proste router je router.

dd-wrt znam, dobry ale predstava ze za tyden takhle predelavam 10 routeru ? by me z toho jeblo,,, a technik by to nezvladl. sem rad kdyz mi do routeru nahraje prednastavenej konfigurak a upravi jmeno wifi podle prani zakaznika. A kdyz mi nezapomene zavolat ze uz ho pripojil at mu pridelim rychlost, to ho pak s radosti pozvu i na obed :-D :-D

Proto sem uvazoval o nakupu nakyho "home" routeru s podporou IPv6 v zakladu, ale asi je na to jeste brzo mno.
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 12 years ago

Poku dpouzijes na strechu mkcko tak doma nemusis mit router staci aby to davalo wifinu a melo to porty o zbytek se postara mkcko
pokud se tyce kabelovejch rozvodu tak pokud to budes lidem rozbocovat mkckem tak nastavis pravidla a nikdo nikomu nic tisknout nebude :) jinak tech zpusobu by se naslo vice
0 x

DrWiza

ppp76 píše:Poku dpouzijes na strechu mkcko tak doma nemusis mit router staci aby to davalo wifinu a melo to porty o zbytek se postara mkcko
pokud se tyce kabelovejch rozvodu tak pokud to budes lidem rozbocovat mkckem tak nastavis pravidla a nikdo nikomu nic tisknout nebude :) jinak tech zpusobu by se naslo vice

samozdrejmne pokud tam budu davat mikrotiky tak se s tim porblemem nesetkame, ale zatim sem nevidel 24 portovej mikrotik :) samozdrejmne muzeme tam dat lepsi switch a ten zavlanovat ale proc resit slozitosti ? aspon tohle je teda muj nazor.
Kazdopadne timhle smerem sem nechtel jit, spis bych bral rady na ostatni mnou dotazovane veci ;)
0 x

jenda.master

Příspěvekod jenda.master » 12 years ago

DrWiza píše:
dd-wrt znam, dobry ale predstava ze za tyden takhle predelavam 10 routeru ? by me z toho jeblo,,, a technik by to nezvladl. sem rad kdyz mi do routeru nahraje prednastavenej konfigurak a upravi jmeno wifi podle prani zakaznika. A kdyz mi nezapomene zavolat ze uz ho pripojil at mu pridelim rychlost, to ho pak s radosti pozvu i na obed :-D :-D

proč tam teda toho technika mas? :-D
skoč do zoo a pujč si tam opici, ta se naučí lepším kouskům :lol:
0 x