❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Připojení načerno na moji linku

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
Viliamka

Připojení načerno na moji linku

Příspěvekod Viliamka » 13 years ago

Dobrý den. Poprosím znalé o pomoc. Mám linku od poskytovatele Netbox. Linka 20/5. V poslední době se mi nezdály moje rychlosti. Při rekonstrukci elektroinstalace jsem si na chodbě v liště vedení všiml, že na můj kabel je paralelně napojen další UTP kabel. Vzal jsem proto notebook a připojil se přímo na chodbě. Vše v pořádku. Připojeno. Na technické podpoře mi bylo řečeno, že není možné, aby se na toto vedení napojil někdo jiný a to z důvody kontroly MAC adres na lince. Bylo mi to divné protože jsem žádné MAC neregistroval. Z práce jsem si vzal jeden notebook který nikdy u mně doma nebyl a pro jistotu požádal kamaráda, aby si vzal svůj. Oba notebooky se bez problému připojili před switchem. Takže je jedno jestli se připojí na chodbě nebo u mně v obýváku před switchem. Z chodby jde linka do switche a tam se potom dělí. Takže na technické podpoře mleli nesmysly. Pokud si někdo na moje vedení nakrimpuje svůj kabel tak na internetu vesele lítá na můj účet.

A teď prosím o radu. Lze nějak zjistit, jestli je na moje vedení připojen jiný počítač nebo router? Doma mám PC s Windows 7 a s Windows XP. Nebude mi dělat problém použít Linux pokud mi řeknete co a jak sledovat nebo hledat a jaké programy pro to použít.

Děkuji.
0 x

hocimin1

Příspěvekod hocimin1 » 13 years ago

no paralelne to asi nebude. Neni ten druhej kabel nahodou napojen na zbyle dva pary. Modry a hnedy ?
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 13 years ago

V případě problémů s připojením by možná bylo lepší tam nahnat jejich technika ne? Nebo reklamace už nejsou dneska zadarmo?
Nebo vem kleště a uštípni celý utp. Servis pak bude expresní, akorát to budeš muset zaplatit :)
0 x
T-T

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

proč nezavoláš na tu podporu ať hejbnou zadkem a nepřijedou to zkontrolovat?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Viliamka

Paralelka je připojena na moje vodiče. Použity jsou oranžový a zelený. A na můj zelený a oranžový je připojen modrý a modrobílý. Ustřihnout? :lol: To ne. S technickou podporou jsem mluvil dvakrát a vždy mi řekli to samé. Není to možné, aby se někdo připojil. (Jsem asi čaroděj protože mně se to povedlo hned 2x ) Když jsem jim řekl, že jsem se na linku připojil s dvěma kusy cizích notebooků tak mi bylo stroze řečeno, že toto není možné. S touto podporou není něco v pořádku. Nemám si s něma dál co říci a proto se ptám tady.

Opravdu není žádný software kterým by se toto dalo zjistit? Nechci nikoho stříhat a na nezávislou konzultaci nezávislou firmou nemám čas ani prostředky.
0 x

ocior

Příspěvekod ocior » 13 years ago

Netbox v nekterych lokalitach tahal jen jedno utp a pres keystone (starsi reseni) nebo spojku (novejsi) pripojil dva byty. Takze je dost pravdepodobne, ze je to v poradku. Muzes nam sem dat fotku zapojeni a popsat, ktery kabel je ktery?

Jsi si jisty, ze to zarizeni u tebe v byte je switch? Neni to router? Netbox mac adresy opravdu filtroval a neumoznoval pripojit vic nez jedno zarizeni. Odkud presneji jsi?
Mas verejnou ip? Jak vypada tracert? Jaky dhcp server ti pridelil adresu?

Netbox pro servis pouziva kouzelnou vetu "V teto situaci Vam mohu nabidnout uz jen placeny servisni zasah na miste" Budme tak hodni a nechme to stranou.
Naposledy upravil(a) ocior dne 23 Sep 2012 21:51, celkem upraveno 1 x.
0 x
Dan Skoupý

hocimin1

a nekoukas na nejaky jiny kabel, treba domaci rozvod telefonu ????

protoze fungovat dva kabely paralelne napojene a do jednoho portu switche proste nejde. Ten switch bude porad odpojovat a pripojovat.

a podle toho jak to popisujes co a jak je kde napojeny to vypada na nejakej domaci telefon.

standartne se pouzivaji pary cervena-cervena bila a zelena-zelena bila . takze jak to popisujes jeste chyby tomu udajnemu cernemu pasazeru jeden par (hneda dneda bila)
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 13 years ago

Tohle udělat technicky normálně jde. Jenom si myslím, že to nepojede na 100M, ale 10M half.

Podpora kecá. To je jasné. Spíš mají jen detekci nových MAC na síti a nejspíš i na to kašlou. Ale: ty notebooky fungovaly? Nebo jsi to poznal jen podle toho, že se rozsvítila síťovka?

Zjistit jestli je tam připojené ještě něco jiného v podstatě nemáš jak. Snad kromě toho co píšu v prvním odstavci. Pak záleží na tom, jak je to fyzicky udělané u poskytovatele. Pokud se dá říci, že i tak je to jeden fyzický segment sítě, tak by šlo porovnat stav ARP tabulky s připojeným parazitním kabelem a s odpojeným. Samozřejmě je potřeba alespoň propingat celý segment před porovnáním. A po změně (tedy odpojení toho kabelu) nějaký čas počkat, alespoň pět minut. Ale také to není stoprocentní.

Druhý způsob je ten parazitní kabel odpojit, připojit k nějakému managovatelnému switchi a vysledovat co je na tom portu za MAC. A pak opět prudit podporu, co to je zač.
Třetí způsob - najdi, kam vede ...

Nejjednodušší je ovšem ten kabel prostě ustřihnout. Pro jistotu opatrně, po jednom drátku. Takováhle prasárna tam nemá co dělat, ať si říká kdo chce co chce.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

hafieror

Příspěvekod hafieror » 13 years ago

Viliamka píše:Použity jsou oranžový a zelený. A na můj zelený a oranžový je připojen modrý a modrobílý.

tohle ale smysl dává, teda pokud to chápu dobře. Na přívodní zelenej a oranžovej je zelenej a oranžovej černý přípojka do wanu a modra a hnědá jde z lanu a je napojena na oranžovou a zelenou k tobě. Tedy tvoje data jdou do routeru černýho pasažera a od něj k netboxu. Pak by jejich tvrzení, že to není možný bylo správný, protože z jejich strany tam změna neprobíhá. Nějak mě tam nepasuje to napojování notebooku na chodbě, v tom jasno nemám. Jakou máš přiřazenou IP? Lokální přímo na pc.
0 x

hocimin1

hafieror píše:
Viliamka píše:Použity jsou oranžový a zelený. A na můj zelený a oranžový je připojen modrý a modrobílý.

tohle ale smysl dává, teda pokud to chápu dobře. Na přívodní zelenej a oranžovej je zelenej a oranžovej černý přípojka do wanu a modra a hnědá jde z lanu a je napojena na oranžovou a zelenou k tobě. Tedy tvoje data jdou do routeru černýho pasažera a od něj k netboxu. Pak by jejich tvrzení, že to není možný bylo správný, protože z jejich strany tam změna neprobíhá. Nějak mě tam nepasuje to napojování notebooku na chodbě, v tom jasno nemám. Jakou máš přiřazenou IP? Lokální přímo na pc.

ale ja o hnedym nevidim zminku.

ale tvoje dedukce smysl dava
Naposledy upravil(a) hocimin1 dne 23 Sep 2012 22:02, celkem upraveno 1 x.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 13 years ago

Autor příspěvku tvrdí, že je to opravdu paralelně. Jaké barvy používá ten parazitní kabel už je naprosto fuk, to nás nezajímá, klidně to mohl napojovat jen nějaký barvoslepý mamlas. To co popisuješ ty (tedy využití i druhých dvou párů pro jinou linku) je možné a nic neovlivňuje, nebavíme-li se ovšem o gigabitu. Jenom už se to moc nenosí ...

ocior píše:Netbox v nekterych lokalitach tahal jen jedno utp a pres keystone (starsi reseni) nebo spojku (novejsi) pripojil dva byty. Takze je dost pravdepodobne, ze je to v poradku. Muzes nam sem dat fotku zapojeni a popsat, ktery kabel je ktery?

Ale pokud to není paralelně, ale tak jak popisuje Hafieror, tak vše může fungovat správně, ISP nic v podstatě poznat nemusí.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

Viliamka

Tak jsem udělal dvě fotky. Jen narychlo a krabičku jsem nerozdělával. V 10 hodin večer se mi nechtělo dělat rámus na chodbě. Ještě dodám, že pojmy router, switch připojení před a za routerem nebo za switchem a obráceně mi nejsou cizí. A s domácím telefonem si to opravdu nepletu. Takže hlavní přívod UTP je na fotce označen. Jde do toho rozbočovače. Odvod tam je označen. Ten jde ke mně. Paralelka je taky označená. Z rozbočovače jdou ke mně dva dráty. Oranžový a zelený. Toto jde ke mně do switche. Na switch je napojený STB, router atd. Ta paralelka je připojená na ty dva moje dráty - na oranžový a zelený. Paralelka používá pro odvod někam modrý a modrobílý drát. Notebooky jsem připojoval přímo na chodbě do toho rozbočovače. Připojili se okamžitě a na obou dvou jsem šel na internet a v klidu brouzdal. IP adresa zjišťovaná na mojeip.cz byla vždy totožná a rychlost odpovídala rychlosti ve smlouvě. Jen mně štve ta paralelka a to, že někdo může být na mně napojen. Takto se připojit zvládne i desetiletý kluk který se v tom malinko vyzná.
Přílohy
ved2.jpg
ved2.jpg (102.54 KiB) Zobrazeno 2598 x
0 x

tom-tom

Příspěvekod tom-tom » 13 years ago

Neměla by být tato fotka zařazená spíš do vlákna "vtipné fotografie"? :D
0 x
T-T

hocimin1

jako paralelka to nemuze fungovat. To je prosti standartu UTP kabelu.

rozeber tu krabku a vyfot vnitrek.
0 x

Viliamka

tom-tom píše:Neměla by být tato fotka zařazená spíš do vlákna "vtipné fotografie"? :D

Nechápu tvoji narážku. Hledám tu pomoc a radu. Takže děkovat ti určitě nemůžu. :?:
0 x