❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Došly IPv4 adresy...

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
zajdee
antispam: Ano

Došly IPv4 adresy...

Příspěvekod zajdee » 13 years ago

Ahoj,

nevidím tu tohle téma, a tak mi nedá o tom nenapsat - RIPE v pátek vydalo poslední zbytky IPv4 adres podle starýho distribučního schématu (počet IPv4 adres podle potřeby). Odteď získá každý LIR (člen RIPE) právě a jen 1024 IPv4 adres (blok /22). PI adresy už se nebudou přidělovat vůbec.

Jak jste na tom s vašimi zásobami? Dáváte klientům veřejky?

A už se připravujete na IPv6?
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 13 years ago

jj slysel jsem o tom. Znamena to ze IP adresy uz RIPE neprideli zadne nebo mam jeste sanci nejakej malej blok par Ccek dostat?
0 x
Bývalý ISP...

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 13 years ago

od RIPE už ne. Pokud ale nakupuješ od nějakého ISPka, je možný, že od něj ještě něco vyžebráš :)
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

zajdee

Tome, kdybys byl LIR (=člen RIPE s poplatkem ~50k ročně), tak máš šanci dostat 1024 adres. Víc ani ťuk. Tzn. každej LIR může získat 1024 adres a jak je rozdělí (třeba mezi menší ISP), to už je na něm. Firma, která dneska vstoupí do RIPE a nezíská adresy jinak (nákupem nějakýho bloku od jinýho LIRa), bude muset masivně nasadit NATy.
0 x

Rudolf Dvořák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Rudolf Dvořák » 13 years ago

Hlavně když došly na IANNA tak o kolo toho byl rozruch, ale když došly i v RIPE, tak nikdo nic neřekne.
0 x

zdenek.svarc
Administrator

Příspěvekod zdenek.svarc » 13 years ago

Na to můžu říct jediné, konečně se tak stalo. V odhadech neustálé odkládání vyčerpání IPv4 prostoru vedlo pouze k tomu, že se tato problematika přestala brát seriózně. Nevím, v jakém stádiu standardizace je IPv6 multihoming (mimochodem trestuhodné opomenutí při návrhu IPv6), ale i když bude vyřešen, pořád odhaduju, že NAT v přístupových sítích přežije ještě mocnou řádku dalších let.
0 x

zajdee

IPv6 Multihoming (bohužel) odpovídá stavu, který panoval v době návrhu i v IPv4 světě, tj. počítá s využitím BGP.

Tehdy se NAT pro multihoming nepoužíval (a není to správně ani dneska), takže bych to neoznačil jako "trestuhodné opomenutí".
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 13 years ago

A je pro sítě střední velikosti (řekněme firemní, ne-ISP) optimální používat BGP? Především ekonomicky? Trestuhodné opomenutí to je, nějak se pozapomnělo sledovat vývoj v IPv4 ...
U menších sítěk je to ještě výraznější ... stačí jim pitomých pár desítek mbit (byť na DSL třeba) a horkotěžko budou navazovat BGP peery i kdyby se jim nakrásně chtělo. Nemluvě opět o nákladech.
Nebo se počítá s tím, že multihoming v tomto typu sítě bude znamenat sice multi, ale jen k jednomu tomu samému ISP? Těžko říci, jaké jsou zvyklosti třeba v americe, nebo i u nás vlastně.
zajdee píše:IPv6 Multihoming (bohužel) odpovídá stavu, který panoval v době návrhu i v IPv4 světě, tj. počítá s využitím BGP.

Tehdy se NAT pro multihoming nepoužíval (a není to správně ani dneska), takže bych to neoznačil jako "trestuhodné opomenutí".
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

zdenek.svarc
Administrator

Příspěvekod zdenek.svarc » 13 years ago

zajdee píše:Tehdy se NAT pro multihoming nepoužíval (a není to správně ani dneska), takže bych to neoznačil jako "trestuhodné opomenutí".

Dovolím si oponovat. NAT pro IPv4 multihoming se používal v 95% případů vždycky. Málokdo disponuje AS a jistě se shodneme, že pro běžnou kancelář to můžeme považovat za zbytečnou komplikaci.
0 x

ludvik

Jenže pojem vždycky může narazit na stáří obou věcí - mám takový pocit, že IPv6 je tu s námi déle, než rozumně využitelný NAT (resp PAT). Odkdy je tu s námi netfilter (tedy SNAT/DNAT) v linuxu? Bych řekl cca rok 2001 a jádro 2.4. Maškaráda z předchozích jader sice použít asi šla také, ale těžko říci po takové době.
A první RFC o IPv6 je z roku 96. Kolik firem, lidí, bylo tenkrát připojeno k internetu? Zase tolik asi ne ... když webové stránky v současné podobě jsou tu s námi jen o pár let déle. Prakticky veškeré služby té doby si troufnu tvrdit byly stále na dávkovém principu (přenosy souborů, pošta), takže multihoming nijak extra potřeba nebyl.

V každém případě sice možná NAT není ideologicky správný, ale minimálně pro tyto účely je dost elegantní a bezproblémový.
Zdeněk Švarc píše:
zajdee píše:Tehdy se NAT pro multihoming nepoužíval (a není to správně ani dneska), takže bych to neoznačil jako "trestuhodné opomenutí".

Dovolím si oponovat. NAT pro IPv4 multihoming se používal v 95% případů vždycky. Málokdo disponuje AS a jistě se shodneme, že pro běžnou kancelář to můžeme považovat za zbytečnou komplikaci.

Mimochodem jedno z řešení multihomingu využívá autokonfiguraci - prostě mám v síti dva rozsahy, každý od jiného ISP. A jede ten, co je zrovna lepší :-) Zjednodušeně řečeno. Ale mě osobně se to zrovna moc nelíbí. Představa, že mi dovnitř sítě probublává nějaký segment, jehož poskytovatel zrovna najel do online stavu mě vcelku děsí. V každém případě to nebude tak rychlé, jako přehození IP adresy v NATce.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

hele to my vysvětlete. Píšete tu o multihomingu jak by to bylo dobrý ale zapomínáte v jádru na dvě věci. Za prvé, lidi nejsou pomalu ochotní platit jednu konektivitu natož dvě. A za druhé, neni to tak dávno co se tu vedla diskuze o tom jak BGP routery nestíhaji procházet obrovský routovací tabulky IPv6 protokolu a proto někteří propagujou pouze /48 a teď se chce aby se propagovaly i jednotlivý prefixy koncových zákazníků. To je na hlavu ne?
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

ludvik

Jo ... je to na hlavu :-) Ale ty tabulky nejsou tak velký jako u IPv4, ani zdaleka. 10381:421187. To je brnkačka a ještě dlouho bude.

Ten problém se spíš týkal starších HW boxů, kdy neunesou nárůst tabulek z poslední doby. Měli to tam zjevně jen aby se neřeklo. V linuxu je také default limit jen 4096 sítí ... dost jsem s tím strávil, neboť se to při překročení chová dost podivně :-)

hapi píše:hele to my vysvětlete. Píšete tu o multihomingu jak by to bylo dobrý ale zapomínáte v jádru na dvě věci. Za prvé, lidi nejsou pomalu ochotní platit jednu konektivitu natož dvě. A za druhé, neni to tak dávno co se tu vedla diskuze o tom jak BGP routery nestíhaji procházet obrovský routovací tabulky IPv6 protokolu a proto někteří propagujou pouze /48 a teď se chce aby se propagovaly i jednotlivý prefixy koncových zákazníků. To je na hlavu ne?

Ale řeč je o těch, co dvě konektivity potřebují. A ať si torrentáří, voyáři, youtubáři a facebokáři tvrdí co chtějí, oni to nejsou ...
0 x

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 13 years ago

Já s dovolením vznesu dotaz.. Bavíme se tu většinou o ISP sítích = IPv6 pro end-usery. Ale mě zajímá, JAKÝM způsobem nasadit IPv6 v korporátní sféře? Popravdě, ještě jsem se tím detailně nezabýval, ale umí MK všechny featury na IPv6 jako na IPv4? Jakým způsobem se bude re-distribuovávat IP rozsah ve firemní sítí, když nyní se o to stará DHCP na Active Directory? A poslední připomínka = bezpečnost.
Nemám zájem přece část serverů, který jsou určeny JEN pro vnitropodnikovou síť (ale bude pojem VNITROpodniková síť stále platit, když budou mít všechny počítače IPv6 nativně=public IP?) vystavovat na public net.

Díky.
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

ludvik

Zda MK umí na IPv6 vše co je potřeba je na delší diskusi. Ale odpověď je, že umí fakt jen základ. Vše okolo SLAAC, DHCP je v podstatě k ničemu. Nemluvě o tom, že pokud chceš Active directory, musíš se obrátit na microsoft ...

Jsi jeden z těch, co to mají zakořeněné v hlavě jako "složité" a nechce to ven. Mám obdobný problém. Firewall je firewall, tak jako u IPv4, stejně i pro IPv6 - bez toho se neobejdeš. A už je naprosto fuk, co to je za adresy - jenom zmizí NAT. Není problém napsat pravidlo, že tato adresa, tento segment smí ven, ale už ne dovnitř. To je princip stavového firewallu. Trochu s tím cvičí ty "privacy extensions" (každou chvilku je adresa jiná), ale to jde vypnout. A na linuxu to je vypnuté defaultně.

A u IPv6 je jedno takové pravidlo, které není u IPv4 úplně obvyklé. Každé rozhraní má několik adres. A z toho globálních je vcelku fuk, kolik jich je. A existuje i private segment (obdobně jako 192.168.x.x u ipv4 atp), který prostě na gateway řízneš pro jistotu celý. A zvnitřku sítě budeš používat ten. Stejně bez DNS to není moc použitelný.

Pokud je síť plochá, jen switchovaná, můžeš používat i link-local adresy, ty nejsou routovatelné.

sub_zero píše:Já s dovolením vznesu dotaz.. Bavíme se tu většinou o ISP sítích = IPv6 pro end-usery. Ale mě zajímá, JAKÝM způsobem nasadit IPv6 v korporátní sféře? Popravdě, ještě jsem se tím detailně nezabýval, ale umí MK všechny featury na IPv6 jako na IPv4? Jakým způsobem se bude re-distribuovávat IP rozsah ve firemní sítí, když nyní se o to stará DHCP na Active Directory? A poslední připomínka = bezpečnost.
Nemám zájem přece část serverů, který jsou určeny JEN pro vnitropodnikovou síť (ale bude pojem VNITROpodniková síť stále platit, když budou mít všechny počítače IPv6 nativně=public IP?) vystavovat na public net.

Díky.

V každém případě pro korporátní sféru je to naopak o dost jednodušší, než pro ISP (zvlášť menší). Už jenom proto, že máš i stanice pod svou kontrolou.
0 x

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 13 years ago

Já se tedy přikláním jednoznačně k názoru, že IPv6 není ideální cesta ! k čemu je mít všechen HW public, proč mít domácí síť public ? mě vyhovuje mít schovaný ty moje 4 počítače za jedním routerem. !
Je třeba si uvědomit jednu zásadní věc ! a to je ta že IPv6 v návrhu jaký známe ( aby každé zařízení mělo svojí public IP) je pouze cesta a myšlenka nad 100% dohledem nad tím co kdo na internetu dělá, je to o to snáze dohledatelné, zneužitelné a obecně já jsem proti takovému dohledu a kontrole provozu internetu. ! přeberte si to jak chcete, ale já se rozhodně budu IPv6 bránit tak dlouho jak to jen půjde (ideálně do té doby než někdo vymyslí a udělá NAT pro IPv6.
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček