http://www.proxmox.com/products/proxmox-ve
Tento projekt se mě zatím hodně zamlouvá, takže pokud na něm někdo jedete, tak napište proč zrovna toto a ne něco jiného. Jeho plusy a slabiny.
Článek v češtině o proxmoxu http://www.linuxexpres.cz/software/proxmox-virtualizace-snadno-a-rychle
❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Proxmox VE
- zdenek.svarc
- Administrator
- antispam: Ano
Silné stránky:
1) Bare-metal žádná ocasení s hostitelským OS, pohodová podpora OpenVZ.
2) OSS kompoenenty, free použití.
3) Šlape v clusteru (vyzkoušeny dva a tři nody).
4) Podporuje live migrace.
5) Solidně připravené network appliance (šablony).
Slabe stránky:
1) Nastavení HA je vyšší dívčí.
2) Občas chyby v UI (špatné překreslení, prázdné hodnoty). Týká se i 2x.
3) Občas divné chování VNC, naštěstí u headless serverů není vzdálená správa zpravidla potřeba, SSHd je držák.
1) Bare-metal žádná ocasení s hostitelským OS, pohodová podpora OpenVZ.
2) OSS kompoenenty, free použití.
3) Šlape v clusteru (vyzkoušeny dva a tři nody).
4) Podporuje live migrace.
5) Solidně připravené network appliance (šablony).
Slabe stránky:
1) Nastavení HA je vyšší dívčí.
2) Občas chyby v UI (špatné překreslení, prázdné hodnoty). Týká se i 2x.
3) Občas divné chování VNC, naštěstí u headless serverů není vzdálená správa zpravidla potřeba, SSHd je držák.
0 x
- zdenek.svarc
- Administrator
- sub_zero
- Kontaktovat uživatele:
Zdeněk Švarc píše:Migroval jsem virtuály včetně lokálního úložiště, takže kompletní live migrace.
Tomu rozumím, jde mi spíš o to, zda jde migrovat mašiny mezi dvěma datastory za běhu (např. máš dvě pole připojené např iSCSI)
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.
Jirka Lazorčák
PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..
Jirka Lazorčák
- zdenek.svarc
- Administrator
Mám za to, že se Proxmox chová k externímu úložišti stejně jako k lokálnímu, nebo se tak alespoň tváří. Ty migrace jsou "hostově orientované", pokud je potřeba zrcadlit nebo migrovat celé externí úložiště, řešil bych to nižší úrovni.
0 x
pokud vim tak proxmox umožňuje migraci mezi více stroji a mám takovej dojem že i bez přerušení práce viruálního stroje. Prostě přestěhuje komplet virtual z jedný mašiny na druhou včetně datastoru. DAtastor může bejt připojenej tušim naprosto čímkoliv.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků
- zdenek.svarc
- Administrator
Stando, abychom nemuseli psát zdlouhavě "migraci mezi více stroji bez přerušení práce viruálního stroje", tak říkáme prostě "live migrace". A to je, o čem se tady celou dobu bavíme.
0 x
- sub_zero
- Kontaktovat uživatele:
Ja vychazim z VMware, kterej provozujeme v HAcku. Tam mam napr 2 hosty, na kazdym 20 masin + k nim jsou pres FC pripojeny 2 pole. A pokud budu napr potrebovat provest upgrade z VMFS 3ky na 5ku, tim padem musim presunout vsechny vmdk z jednoho pole na druhy, udelam to za provozu. Coz teda jestli dobre chapu Zdenkovo objasneni, ze Proxmox pracuje s masinama jako celek, tak to asi mozny neni. Momentalne zkousime XEN 5.0.6 od Citrixu, ale ten ma s timto taky problem.
0 x
Jirka Lazorčák
Jirka Lazorčák
- zdenek.svarc
- Administrator
Říkáš, že provozujete 2 hosty a na každém 20 mašin, ale spíš to chápu tak, že provozujete 2 uzly (hostitele) a na nich je 20 hostů, je to tak? Neber to tak, že jsem zbytečný puntičkář, nicméně abychom se pochopili, je třeba si ujasni terminologii. Protože mám pocit, že oba mluvíme o stejné věci, akorát zaměňujeme hosta za hostitele.
0 x
Zdeňku, a proto jsem to napsal tak jak mi prsty narostly aby se předešlo mluvení o stejné věci v jiných termínech.
To co chce sub_zero by proxmox měl umět (přesunout kontejner virtualu na jinýho hosta, live)
To co chce sub_zero by proxmox měl umět (přesunout kontejner virtualu na jinýho hosta, live)
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
- zdenek.svarc
- Administrator
https://en.wikipedia.org/wiki/Live_migration
Stando, když už si "hrajeme na profesionály od ajtý", nebylo by lepší podle toho taky vyjadřovat? Vždyť to je důvod, proč judiakatura a medicína dodnes používají latinské termíny, a stejně tak jakékoliv další profesní obory. Používání ustálených termínů není nic jiného, než jediný možný způsob, jak se v oboru domluvit. Nechceme snad skončit jako přezdívka, kterou dal Topolánek Vodrážkovi.
Stando, když už si "hrajeme na profesionály od ajtý", nebylo by lepší podle toho taky vyjadřovat? Vždyť to je důvod, proč judiakatura a medicína dodnes používají latinské termíny, a stejně tak jakékoliv další profesní obory. Používání ustálených termínů není nic jiného, než jediný možný způsob, jak se v oboru domluvit. Nechceme snad skončit jako přezdívka, kterou dal Topolánek Vodrážkovi.
0 x
- sub_zero
- Kontaktovat uživatele:
Dobrá, tak já to zjednoduším dle "ajtý wiki"
Máme 2 hostitele - což zjednodušeně jsou dva fyzické servery s dvouma 74GB SAS diskama pro boot VMware a hodně CPU a hodně RAM..na každém z nich běží ESXi 5. Tyhle hostitelé jsou zapojeny v HA čku.
Ke každému hostiteli jsou připojeny přes dvojicí FC Brocade switchů dvě diskové pole. A pokud je virtuální mašina umístěna např. na hostiteli A, tak může mít virtuální dik buď na storage A nebo B. V případě, že budu např chtít změnit file strukturu na jednom z těch polí a nechci virtuální mašiny vypnout, budu muset přesunout virtuální disky pomocí Storage vMotion - za provozu.
Už se chápeme, "ajťáci"?

Máme 2 hostitele - což zjednodušeně jsou dva fyzické servery s dvouma 74GB SAS diskama pro boot VMware a hodně CPU a hodně RAM..na každém z nich běží ESXi 5. Tyhle hostitelé jsou zapojeny v HA čku.
Ke každému hostiteli jsou připojeny přes dvojicí FC Brocade switchů dvě diskové pole. A pokud je virtuální mašina umístěna např. na hostiteli A, tak může mít virtuální dik buď na storage A nebo B. V případě, že budu např chtít změnit file strukturu na jednom z těch polí a nechci virtuální mašiny vypnout, budu muset přesunout virtuální disky pomocí Storage vMotion - za provozu.
Už se chápeme, "ajťáci"?

0 x
Jirka Lazorčák
Jirka Lazorčák
- zdenek.svarc
- Administrator
Už se chápeme, šéfiku. Takovou migraci Proxmox nedá. Ten se šoupe pouze se svým data strorage. Opravte mě, jestli se mýlím.
0 x
http://pve.proxmox.com/wiki/Cluster_con ... 28Video%29
vyzera to ze proxmox na live migraciu nevyzaduje zdielane ulozisko .. ale ten upgrade clustera ma zabil, aj tak je tam krok kedy musim VM vypnut
Edit: zrejme to vyuziva DRBD, ja by som popravde radsej pouzil DRBD medzi dvomi storage-mi a nad to dal napr xenserver/vmware/kvm etc ...
vyzera to ze proxmox na live migraciu nevyzaduje zdielane ulozisko .. ale ten upgrade clustera ma zabil, aj tak je tam krok kedy musim VM vypnut

Edit: zrejme to vyuziva DRBD, ja by som popravde radsej pouzil DRBD medzi dvomi storage-mi a nad to dal napr xenserver/vmware/kvm etc ...
0 x