❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Proxmox VE

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
hafieror

Proxmox VE

Příspěvekod hafieror » 13 years ago

http://www.proxmox.com/products/proxmox-ve
Tento projekt se mě zatím hodně zamlouvá, takže pokud na něm někdo jedete, tak napište proč zrovna toto a ne něco jiného. Jeho plusy a slabiny.

Článek v češtině o proxmoxu http://www.linuxexpres.cz/software/proxmox-virtualizace-snadno-a-rychle
0 x

zdenek.svarc
Administrator
antispam: Ano

Příspěvekod zdenek.svarc » 13 years ago

Silné stránky:
1) Bare-metal žádná ocasení s hostitelským OS, pohodová podpora OpenVZ.
2) OSS kompoenenty, free použití.
3) Šlape v clusteru (vyzkoušeny dva a tři nody).
4) Podporuje live migrace.
5) Solidně připravené network appliance (šablony).

Slabe stránky:
1) Nastavení HA je vyšší dívčí.
2) Občas chyby v UI (špatné překreslení, prázdné hodnoty). Týká se i 2x.
3) Občas divné chování VNC, naštěstí u headless serverů není vzdálená správa zpravidla potřeba, SSHd je držák.
0 x

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 13 years ago

Podporuje to live migraci jen masin nebo i datastoru?
0 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

PS: Ta fotka je stará, už mám +15kilo..

zdenek.svarc
Administrator

Migroval jsem virtuály včetně lokálního úložiště, takže kompletní live migrace.
0 x

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

Zdeněk Švarc píše:Migroval jsem virtuály včetně lokálního úložiště, takže kompletní live migrace.

Tomu rozumím, jde mi spíš o to, zda jde migrovat mašiny mezi dvěma datastory za běhu (např. máš dvě pole připojené např iSCSI)
0 x

Jirka Lazorčák

zdenek.svarc
Administrator

Mám za to, že se Proxmox chová k externímu úložišti stejně jako k lokálnímu, nebo se tak alespoň tváří. Ty migrace jsou "hostově orientované", pokud je potřeba zrcadlit nebo migrovat celé externí úložiště, řešil bych to nižší úrovni.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

pokud vim tak proxmox umožňuje migraci mezi více stroji a mám takovej dojem že i bez přerušení práce viruálního stroje. Prostě přestěhuje komplet virtual z jedný mašiny na druhou včetně datastoru. DAtastor může bejt připojenej tušim naprosto čímkoliv.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

zdenek.svarc
Administrator

Stando, abychom nemuseli psát zdlouhavě "migraci mezi více stroji bez přerušení práce viruálního stroje", tak říkáme prostě "live migrace". A to je, o čem se tady celou dobu bavíme.
0 x

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

Ja vychazim z VMware, kterej provozujeme v HAcku. Tam mam napr 2 hosty, na kazdym 20 masin + k nim jsou pres FC pripojeny 2 pole. A pokud budu napr potrebovat provest upgrade z VMFS 3ky na 5ku, tim padem musim presunout vsechny vmdk z jednoho pole na druhy, udelam to za provozu. Coz teda jestli dobre chapu Zdenkovo objasneni, ze Proxmox pracuje s masinama jako celek, tak to asi mozny neni. Momentalne zkousime XEN 5.0.6 od Citrixu, ale ten ma s timto taky problem.
0 x

Jirka Lazorčák

zdenek.svarc
Administrator

Říkáš, že provozujete 2 hosty a na každém 20 mašin, ale spíš to chápu tak, že provozujete 2 uzly (hostitele) a na nich je 20 hostů, je to tak? Neber to tak, že jsem zbytečný puntičkář, nicméně abychom se pochopili, je třeba si ujasni terminologii. Protože mám pocit, že oba mluvíme o stejné věci, akorát zaměňujeme hosta za hostitele.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

Zdeňku, a proto jsem to napsal tak jak mi prsty narostly aby se předešlo mluvení o stejné věci v jiných termínech.

To co chce sub_zero by proxmox měl umět (přesunout kontejner virtualu na jinýho hosta, live)
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

zdenek.svarc
Administrator

https://en.wikipedia.org/wiki/Live_migration

Stando, když už si "hrajeme na profesionály od ajtý", nebylo by lepší podle toho taky vyjadřovat? Vždyť to je důvod, proč judiakatura a medicína dodnes používají latinské termíny, a stejně tak jakékoliv další profesní obory. Používání ustálených termínů není nic jiného, než jediný možný způsob, jak se v oboru domluvit. Nechceme snad skončit jako přezdívka, kterou dal Topolánek Vodrážkovi.
0 x

sub_zero
Kontaktovat uživatele:

Dobrá, tak já to zjednoduším dle "ajtý wiki" :wink:

Máme 2 hostitele - což zjednodušeně jsou dva fyzické servery s dvouma 74GB SAS diskama pro boot VMware a hodně CPU a hodně RAM..na každém z nich běží ESXi 5. Tyhle hostitelé jsou zapojeny v HA čku.
Ke každému hostiteli jsou připojeny přes dvojicí FC Brocade switchů dvě diskové pole. A pokud je virtuální mašina umístěna např. na hostiteli A, tak může mít virtuální dik buď na storage A nebo B. V případě, že budu např chtít změnit file strukturu na jednom z těch polí a nechci virtuální mašiny vypnout, budu muset přesunout virtuální disky pomocí Storage vMotion - za provozu.

Už se chápeme, "ajťáci"? :-)
0 x

Jirka Lazorčák

zdenek.svarc
Administrator

Už se chápeme, šéfiku. Takovou migraci Proxmox nedá. Ten se šoupe pouze se svým data strorage. Opravte mě, jestli se mýlím.
0 x

lukas-svk

Příspěvekod lukas-svk » 13 years ago

http://pve.proxmox.com/wiki/Cluster_con ... 28Video%29

vyzera to ze proxmox na live migraciu nevyzaduje zdielane ulozisko .. ale ten upgrade clustera ma zabil, aj tak je tam krok kedy musim VM vypnut :)

Edit: zrejme to vyuziva DRBD, ja by som popravde radsej pouzil DRBD medzi dvomi storage-mi a nad to dal napr xenserver/vmware/kvm etc ...
0 x