❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

ČTÚ existuje a měří

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
miract
Kontaktovat uživatele:

Re: ČTÚ existuje a měří

Příspěvekod miract » 14 years ago

A jak meri napriklad Nanobridge?
0 x

stouracpetr

Příspěvekod stouracpetr » 14 years ago

rouchi píše:Bylo u mě čtu - samozřejmě na popud konkurence, uvudím jak jejich měření dopadlo, jem mě dost překvapilo do, když sem se ptal, támhle ten Nanobridge má uváděno od výrobce 25dBi, reálně ale má do 20 (měřil ho p. Štourač) a je to prý nezajímá berou hodnoty udávané výrobcem.. :D takže když budu prodávat anténu s integrovaným zařízením a napíšu, že má 10dBi a bdue mít 20 tak tam můžu osolit výkon na 17dbi budu sice přepalovat o 10 dbi ale výrobce uvádí, že anténa má deset, tak má deset.. :D takhle bych to aspoň pochopil já... :-D

Snad se zabyvali merenim toho,co je ve vzduchu,a ne opisovanim toho,co je na papire.Maji na to drahe pristroje a predpokladam ze i vzdelani.Nehlede na to,ze kdyz si sectou udaj z kolonky v pocitaci[TX power]vcetne ruznych offsetu a toleranci a zisk anteny,udavany nekterymi nejmenovanymi vyrobci,nutne se dopracuji k nicnerikajicimu hausnumeru,ktere bude velice odlisne od skutecnosti.V takovem pripade meli poslat uklizecku s kalkulackou.Merit by se mel vyzareny,ne vypocitany vykon.

miract píše:A jak meri napriklad Nanobridge?

Meli by ho merit ve smeru hlavniho laloku zarizeni [Nanobridge,nebo cokoli jineho] pomoci presne referencni anteny s definovanym ziskem a mericim prijimacem [kalibrovanym]v urcite vzdalenosti od zdroje signalu.

Petr Stourac
0 x

rouchi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod rouchi » 14 years ago

No něco změřili, s tim, že co vim, tak mě měřili spíš i "načerno" když jsem tam nebyl - abych to víc upřesnil, měl jsem domluveno že měřit budou ve čtvrtek pak mi volali, ve středu, že to nestihnou a jeslti by to nešlo jindy, domluvili jsme se tedy na ponělí, v pondělí sem dorazil, změřili co šlo přímo koaxem napojit (bullet) a odjeli... mělo to ale malej háček majitel mi řek, že ty pánové ve čtvrtek byli před barákem cca hodinu dvě a něco tam šaškovali s nějakýma anténama či co a na notebooku při tom něco dělali....
takže bych předpokládal, že mě naoko změřili v to pondělí, v reálu mě ale změřili už v ten čtvrtek, i ty integrované antény... toť můj názor.

dal sem jim ale "tabulku" s tim, že jsem tam měl uvedeno co mam na danym AP za HW + za antény, navíc si nafotili a smáli se tomu jak to vypadalo v tom racku, jelikož kolega v mínus dvaceti přehazoval switch a moc se s tim neprplal, tak to vypadá fakt výjimečně. navíc plánujeme celkovou rekonstrukci AP, tak se nám to tam moc nechtělo "předčasně rovnat. :-)
0 x
UBNT mám rád, Mikrotik mám taky rád :-D považuji za zbytečné se přít co je lepší.
Jakub Havlíček

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 14 years ago

Oni ohcas takhel zajedou pod bodika udelaj si jen tak zkusebni mereni ktery je pro ne informativni aby zjistili jak jim moc lidi chcijou na hlavu , protoze kazdej pred kontrolou horecne zkontroluje zdali nevyzaruje nejak moc a radsi poreguluje , a kdyz od zeme par dni predem namerej nejakej signal a pak kdyz prijedou offico a nemarej neco diametralne jinyho tak j e ji jasny ze je nekdo taha za fusekli a daj si na nej vetsi pozor . ale pokud s nima clovek jedna slusne a nefrajeri tak je s nima jednani v klidku , aspon teda ja jsem mel .
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 14 years ago

něco podobného jako na první fotce ale na DVB-T
http://www.digizone.cz/texty/jak-se-mer ... o-signalu/
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 14 years ago

Tedka jsem resil, jak zmerit UBNT zarizeni - pokud nastavim airselect, skacu po kanalech dost casto (200ms), mam jich tam nastavenych vcelku dost, a schovane ssid, tak spektrak nezmeri vubec nic smysluplneho. Jen trocha sumu a obcasny peak, ktery neni moc k cemu priradit.

Mikrotik takovehle AP ve scanu vubec nezachyti.

Testovano na profi masine od R&S, pripojena antena byla normalne na strese vedle UBNT sektoru (Nanostation M5).

Timto samozrejme nechci nikoho navadet ke spatnostem.

Navic splnuje tato soustava DFS na rozdil od vsech mikrotiku :-P
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 14 years ago

a doufám, že si to měřil nějakým profi spektrákem a ne žádnou mikrotik kartou...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

hmm zajímavý ale mikrotikem v pohodě změřim hoping frequence na 2.4GHz vysílačce a to hope ještě rychlejc než v 200ms intervalech.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

soooc

hapi píše:hmm zajímavý ale mikrotikem v pohodě změřim hoping frequence na 2.4GHz vysílačce a to hope ještě rychlejc než v 200ms intervalech.

tak pokud jsi videl nekdy, jak funguji spektraky, tak abys vykreslis presny diagram, jak ta karta zari, zmeril vykon atd., tak musi tam ten vykon (to zareni) se zdrzovat v nejakou chvili a musi byt nejaky vzorek (ono to nemeri nonstop, ale take to ma nejakou vzorkovaci frekvenci).

Z toho plyne, ze pokud dam skakat pres cele spektrum, navic po 5GHz, tak mam nejakych 40 frekvenci, kde na kazde se zdrzim napr 200ms. Takze spektrak ma 40x mene vzorku na dane frekvenci a musim merit nejmene 40x dele, abych mel to same, pokud vysila dane zarizeni na jedne stredove frekvenci. Do toho samozrejme uz vstupuje i hodnota vzorkovaci frekvence, protoze samozrejme spektrak muze vzorkovat ve chvili, kdy karta nevysila. Takze si tam u takovehoto zarizeni muze taky nekdo vysedet dulek.

Uz bezne, kdyz merim zarizeni, tak pro presne zmereni vykonu a diagramu je potreba, aby tam byl solidni tok (tak aspon 15 Mbit) a stejne tak merim 1 minutu.

A s tim nenascanovanim jsem myslel, ze mikrotik nechiti ssid takovehoto zarizeni, o frequency usage nic nerikam.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

já sem taky nic o frequenci usage neříkal. Já jsem jenom konstatoval to, že neni problem chytnou zařízení co má hoping frekvenci s RB711 + DUDE ve funkci spektráku. Přispíval si do mýho topicu o FHSS takže to vědět musíš. Je mi uplně jasná problematika měření ale prostě jde naskanovat všechno. I FHSS. V Dude nebo ještě lépe v terminálu mikrotiku si nastavíš šířku vzorku, délku vzorkování a jak velkej úsek prohledat a máš to. Podle mě lepší než spektrák protože za takovej co by to uměl vyplázneš balík. Pro naše účely stačí vědět že tam něco je nebo ne :-D
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

soooc

hapi píše:já sem taky nic o frequenci usage neříkal. Já jsem jenom konstatoval to, že neni problem chytnou zařízení co má hoping frekvenci s RB711 + DUDE ve funkci spektráku. Přispíval si do mýho topicu o FHSS takže to vědět musíš. Je mi uplně jasná problematika měření ale prostě jde naskanovat všechno. I FHSS. V Dude nebo ještě lépe v terminálu mikrotiku si nastavíš šířku vzorku, délku vzorkování a jak velkej úsek prohledat a máš to. Podle mě lepší než spektrák protože za takovej co by to uměl vyplázneš balík. Pro naše účely stačí vědět že tam něco je nebo ne :-D

Ano, souhlasim s tebou.

Ja jsem ale psal o metodice pomoci zarizeni od R&S, ktere stalo nemistnou sumu (bohuzel lepsi model stal jeste nemistnejsi a na to uz nebylo). Tam je proste problem chytnout FHSS zarizeni a uz vubec merit jeho vyzareny vykon, pripadne to jeste prepocitavat na mw/MHz.

Chytnout je mysleno mit presny diagram toho, jak to sviti a presne hodnoty a vykonu.

To, ze nekde neni volno, je samozrejme mnohem jednodussi zjistit :)
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

pcwifi

Příspěvekod pcwifi » 14 years ago

tak už tu kluci ušatí z čtu taky krouží, kolegovu síť vzali útokem a našli mu 1 spoj po kanálem 100 :lol: , prej na poprvý z toho pokutička nebude. ČTU je celkem nebezpečný bubáq :roll: svatí taky nejsme, 2 spoje sme měli taky pod 100fkou...

PW
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... z principu na leckoho můžu srát a leckdy to i dělám, prostě život :o)))

okoun

Příspěvekod okoun » 14 years ago

já jen nechápu proč ČTU jde tak po těch indoorech, kdyby raději šli po přepalech, že... přeci základ všeho toho jsou přepaly, ty dělají pásmo plné, indoor to naopak trochu ulehčuje :)
on je totiž ten přepal špatně dokazatelnější oproti indooru, v tom je ten fór
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 14 years ago

harmonicka do 10Ghz ? :) ...
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

Maxik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Maxik » 14 years ago

Tak na co ty kanaly jsou povolene ? Nekdo z vas pouziva doma 5ghz wifinu ? Budme radi ze ty kanaly jsou protoze jinak se uz ve vzduchu vsichni nevejdeme.
0 x