❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Většina wi-fi v ČR loni porušovala podmínky

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
Viktor Novotný
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Re: Většina wi-fi v ČR loni porušovala podmínky

Příspěvekod Viktor Novotný » 10 years ago

tam ja budu :-)
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

okoun

Příspěvekod okoun » 10 years ago

stepan.benes píše:Nejblíže realitě tu psal Divizna. Zatímco lobistický tlak Španělů byl především na vymanění Telefonica O2 z regulatorního prostředí, práce pánů z PPF míří úplně jiným směrem. Předně je jejich lobing výrazně silnější a efektivnější a druhak míří k likvidaci alternativních operátorů regulatorním omezením jejich činnosti. Nepracuje se na zpoplatnění pouze 10 GHz pásem, ale na zpoplatnění komerčního užití VŠECH volných pásem. Paralelně s tím běží pokus o vyřazení sítí v nelicencovaných pásmech z NGA dotací a jejich nasměrování do vectoringu VDSL a výstavby backhaulu pro LTE. Plus nějaká další omezení diskriminující menší firmy.
Berte to ode mne jako zoufalé volání o pomoc, protože aktuálně se hraje o naše budoucí bytí či nebytí, možná v lepším případě přežívání. A není to tak složité jak si tu někteří malují, věci jsou v pohybu a na jaře jdou do schválení vládou. Z toho co v posledních dnech vidím mám spíš pocit, že žijeme v oligarchii ruského typu, než v Evropě. Snažíme se alespoň zjišťovat co se děje a nějak se k tomu vyjadřovat, ale bohužel tryskáč na povožení hradního pána ještě nemáme.
Každá pomoc a každý hlas dobrý.

29.1. pořádáme v kooperaci (ISPA, ISP Consulting, Internet pro všechny, ...) workshop v Přerově, který bude jen a jen na tohle téma. Některé věci tam už budeme moci zveřejnit a je tam prostor domluvit nějaký společný postup. Zvažte proto prosím Vaši účast. Nebo pokud se chcete zapojit i jinak, neváhejte nás kontaktovat. Díky.

OK když je to tedy lobing pánů PPF tak proč se O2 zbavuje IH? Dali za to nemalé peníze a v budoucnu by nakoupili licence a jeli by, připadá mi to podivné, torchu konspirační teorie?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

divizna

Příspěvekod divizna » 10 years ago

Mozna prave proto se toho zbavuji.
0 x

okoun

Sorry ale nedává mi to smysl, chtělí licence pro 10GHz, chtějí licence pro 5GHz, samozřejmě až to přijde oni si to koupí první o tom žádná, tak proč tedy zabalili tvrdě nakoupený IH za nemalé prášule?
Spíše mi to přijde že páni z PPF se snaží O2 trotálně vybrakovat, podobně jako Bakala s OKD.
Velká trojka si staví LTE, které dle reklam jede turbo 70Mb tak to přeci wifiny sfoukne jako svíčku, ne :twisted:
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

divizna

Jinak uvedomte si, ze bezna existence "nonlicence" WISP v CR je v EU neco nevidaneho, v takoveho mire to nikde jinde neni. V Nemecku napriklad jedou ADSL/VDSL, s beznou rychlosti max. 8-16 Mbit DL a vyrazne mene a toto je tam brano jako broadband a ceneno na 20 EUR mesicne a vice. Podobne i jinde.

To, ze si cesky vynalezavy obcan postavil site na 2,4/5 GHz resp. na 10/17/24 GHz paterni spoje je stav, na ktery nikde nejsou zvykli. A ktery neni normou. Tim spise se budou objevovat clanky o tom, jak je v CR vyuzivani techto pasem "nestandardni" a normalem v jinych statech je VDSL a LTE.

PPF ma prsty dlouhe a jak jsem psal, na rozdil od Telefoniky presne vi, kam sahnout a co upravit presne v ceskem prostredi. Tim spis je treba se toho bat. PPF jsou na rozdil od pomale line Telefoniky zraloci, kteri maji strategii v ceskem prostredi promyslenou, a zejmena maji cesty a kontakty na to, jak sve strategie docilit.
0 x

divizna

okoun píše:Sorry ale nedává mi to smysl, chtělí licence pro 10GHz, chtějí licence pro 5GHz, samozřejmě až to přijde oni si to koupí první o tom žádná, tak proč tedy zabalili tvrdě nakoupený IH za nemalé prášule?
Spíše mi to přijde že páni z PPF se snaží O2 trotálně vybrakovat, podobně jako Bakala s OKD.
Velká trojka si staví LTE, které dle reklam jede turbo 70Mb tak to přeci wifiny sfoukne jako svíčku, ne :twisted:

A fakt si myslis, ze jim jsou nejake site, koupene pro ne "za hubicku" neco, na cem chteji dlouhodobe stavet? Jim je 5Ga 10G ukradene, pro ne je to jen rybnik, ktery je treba vypustit. To jejich LTE samozrejme jede marketingove turbo buhvijak, ale v tuto chvili lidi maji alternativu, ktere navic casto veri vic, nez tem velkym operatorum.

Snahy jsou tedy dve: 1) Ocernit a upozadit wifi stylem negativniho marketingu (je to nestabilni, nebezi to, porusuje to legislativu) o coz se mimochodem O2 a jejich marketingove oddeleni snazi uz dele a 2) Omezit jak to jen jde WISP, tedy zpoplatnit pasma, tlacit na 5G regulaci a tak dale.
0 x

okoun

No pokud se na to koukáš takto tak to pomalu ani nechodit k volbám, vládne tu PPF, máte na ně pifku že? :)

Já jsem jen zvědavý na konkrétní důkazy ohledně toho že PPF na něco tlačí. Myslím že situace by byla stejné i kdyby O2 kopuil někdo jiný.

To že v ČR jsou Wifi tam kde jsou je spíš otázka toho že lidé jsou velmi vynalézaví a hlavně se snaží silně na všem ušetřit, no což to dávat za zlé, šetřit by měl každý. Halavní podhoubí pro WiFi je tu že moc nikdo nekonkuruje, ADSL je zastaralé, optika se mohla tahat dávno na místo metaliky, ale dotace se rozfofrují na platy pupkáčů a podobně, vsadím se že s PPF to nebude jiné, dotace získají, ale postaví se za ně jen 10%, ostatní se projí a prohýří na dovolených :mrgreen:
0 x

okoun

divizna píše:
okoun píše:Sorry ale nedává mi to smysl, chtělí licence pro 10GHz, chtějí licence pro 5GHz, samozřejmě až to přijde oni si to koupí první o tom žádná, tak proč tedy zabalili tvrdě nakoupený IH za nemalé prášule?

A fakt si myslis, ze jim jsou nejake site, koupene pro ne "za hubicku" neco, na cem chteji dlouhodobe stavet? Jim je 5Ga 10G ukradene, pro ne je to jen rybnik, ktery je treba vypustit. To jejich LTE samozrejme jede marketingove turbo buhvijak, ale v tuto chvili lidi maji alternativu, ktere navic casto veri vic, nez tem velkym operatorum.

Snahy jsou tedy dve: 1) Ocernit a upozadit wifi stylem negativniho marketingu (je to nestabilni, nebezi to, porusuje to legislativu) o coz se mimochodem O2 a jejich marketingove oddeleni snazi uz dele a 2) Omezit jak to jen jde WISP, tedy zpoplatnit pasma, tlacit na 5G regulaci a tak dale.

Tak ono to zas za takovou hubičku nebylo...
Nevím ale asi máš na věc jiný pohled, znám hodně lidí co nechce wifi ani vidět, vůbec totální nedůvěra. Očernění Wifin není tak v režii PPF ale těch, kterýmto věčně padá a hlavně na všechno kašlou.
0 x

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stepan.benes » 10 years ago

okoun píše:No pokud se na to koukáš takto tak to pomalu ani nechodit k volbám, vládne tu PPF, máte na ně pifku že? :)

Já jsem jen zvědavý na konkrétní důkazy ohledně toho že PPF na něco tlačí. Myslím že situace by byla stejné i kdyby O2 kopuil někdo jiný.

To že v ČR jsou Wifi tam kde jsou je spíš otázka toho že lidé jsou velmi vynalézaví a hlavně se snaží silně na všem ušetřit, no což to dávat za zlé, šetřit by měl každý. Halavní podhoubí pro WiFi je tu že moc nikdo nekonkuruje, ADSL je zastaralé, optika se mohla tahat dávno na místo metaliky, ale dotace se rozfofrují na platy pupkáčů a podobně, vsadím se že s PPF to nebude jiné, dotace získají, ale postaví se za ně jen 10%, ostatní se projí a prohýří na dovolených :mrgreen:

OMG okoune, nevím proč nás máš za blbce, ale to co píšu je prostá realita. Pokud chceš důkazy, stačí někdy navštívit jednání sekční komise ICT Unie nebo třeba jednání podvýboru pro ICT průmysl a eGovernment poslanecké sněmovny, atd. Nebo se podívat na vystoupení lidí lobujících za PPF. Ohledně dotací si stačí přečíst materiály MPO, třeba Národní plán NGN. Udělal jsi něco proto aby ses v aktuální situaci orientoval trochu víc, nebo tu jen bez znalosti věci hloupě pindáš ?

K dojmu, že je jedno jestli PPF nebo někdo jinej - není. Lobbing ano, je to normální politická hra, která má na západ od nás i svoje přesně daná pravidla, ale to co se děje u nás je oligarichie ruskýho typu a mě v tom se mi fakt žít nechce (a právě proto k těm volbám půjdu !)

A k IH ? Není na tom nic překvapujícho. Po akvizici PPF zvažovalo asi 4 cesty kudy dál a vyhodnotili tuhle jako nejlepší. Počítají s 30 procentní ztrátou klientely po kompletním začleněním do struktur O2. Kdyby to tak dopadlo, tak je to dobrá práce a správná cesta. IMHO to bude trochu jinak. Dál je třeba si uvědomit, že IH dělal cca 20 mil. Kč měsíčního obratu, O2 dělá 4 miliardy. Celé IH je cca 0.5 procenta obratu O2. To je asi jaky když ty se budeš rozhodovat, jestli připojíš 2 lidi nebo ne. Zas tak těžký to odepsat to není, zvlášť když celej projekt IH byl od začátku špatně, ale to patří do jiný diskuze. Důležitější je aktuálně NGA a zpoplatnění pásem.
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

okoun

tak prvně, dotace na rozvoj sítě tu jsou i dnes, tak nevím proč se teď z toho stalo takové téma.
za další bych byl velmi nerad i když tedy PPF nemám nikterak v lásce aby si někdo svůj podnikatelský neúspěch či jiné problémy dával za vinu že sem přišla PPF.
to co se tu děje, že ČTU začalo něco dělat není dáno PPF ale situací, která už přetekla, často sleduji radar a někdy to je už opravdu příliš, tak nevím proč se všichni zlobíte, že se kontorluje.
pokud jde o zpoplatnění 5GHz pásma, tak říkám proč ne, už jsem to tu psal velmi dávno že bych neměl nic proti aby se v tom pásmu udělal pořádek, protože v dnešní době morálka asi nikomu nic neříká, myslím že není normální když si někdo v jednom městě postaví víc vysílačů než je vůbec povolených venkovních kanálů... ovšem pokud budou ceny u 5GHz přestřelené, tak samozřejmě jsem proti, ale nějaká regulace by prostě být měla i když ta je už dnes, ale nikdo to vůbec nebre vážně, teď se omluovám všem, kteří plně dodržují u všem vysílačů VO.

hodně se těším na Přerov a všechny podložené informace o tom co dělá PPF, opravdu. Zatím tady padají jen spekulace.
0 x

Viktor Novotný
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 10 years ago

nemyslim si, ze treba ta pdfka co jsem tady dal je spekulace :-)
jinak proc by jako nemohl mit nekdo v meste vice apecek nez kanalu ? sam tady pisu, ze s vhodnou regulaci na jednom sajtu pouziju i jeden kanal na tri ssid
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

Kaja

Příspěvekod Kaja » 10 years ago

Likvidace IH, ktery byl z 80% postaven na WiFi pochopitelne zapada do planu PPFky na snahu o ocernovani WiFi a snahu ji mozna i zpoplatnit pro komercni ucely.
Tezko by mohli tvrdit, ze WiFi je spatna technologie, ze pouziti ke komercnim uzelum je neefektivni plytvani prirodnm zdrojem, pokud by cast jejich site WiFi uzivalo.Vsechny kroky PPF jsou pomerne systematicke a je zrejme k jakemu cili smeruji - Tlak na legislativu smerujici k omezeni a likvidaci lokalnich ISP.
Pokud nyni vsichni jednotne (prosrednictvim nejake asociace) nevystoupime proti temto snaham, muze byt za par mesicu pozde.

Okoun: Souhlasim s tim, ze stav 5GHz pasma je velmi zalostny. Je to tim, ze CTU dostatecne nesankcionuje poruseni platnych pravidel.
I ja bych se priklanel k prisnejsim kontrolam, ktere by vedli k omezeni prasaren v tomto pasmu a tim k jeho efektivnejsimu vyuziti.
Jedine s cim nesouhlasim je povine DFS (s ativnim DFS nelze podle mne venku poskytovat bezvypadkovou sluzbu). K omezeni ruseni radaru bych s epriklonil k vyjmuti kanalu z VOcka.
Ale silne nesouhlasim s tim, ze v jednom nmeste by melo byt pouze tolik vysilacu, kolik je kanalu. Naopak, je treba realizovat male vysilace s kratkym dosahem (a silne podregulovanym vyknem) a takovym umistenim aby se vzajemne nevidely.
0 x

okoun

Tak nemám určitě problém s tím lobovat v nějaké skupině za WiFi poskytovatele i když jak vidím jak to někdo staví, tak mi je toho líto...
jinak ten PDF dokument je tak torchu teoretický pohled na věc, je tam spousta věcí kde mohu jen souhlasit, ale také pár věci, kde jsem zásadně proti. Trochu mě mrzí že tam padají na přímo ceny u 10GHz to značí jen o tom, že jde někdomu zase jen o prachy.
Jinak, pokud někomu ve městě nstačí mít hrstku vysílačů a potřebuji stavě nové a nové, myslím že to je nějaké selhání. Potom to přesně vypadá jak to vypadá, ve měsětě je 5 firem, každá má 20 vysílčů a když ke každému vysíalči vedou dva PtP spoje na 5tce, no jéjej.
0 x

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stepan.benes » 10 years ago

okoun píše:tak prvně, dotace na rozvoj sítě tu jsou i dnes, tak nevím proč se teď z toho stalo takové téma.

Ono se někde válí 14 mld. dotací na výstavbu telekomunikačních sítí ? Prosím kde ? Hned tam poběžím. Uvědomuješ si co to je za peníze ? Jakej je roční zisk z celýho telco trhu v ČR ?Mám pocit, že vůbec ne.
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

TTcko

Příspěvekod TTcko » 10 years ago

Okoune, ty vole, takovýhle blbce přesně potřebujou ..

ovce, co uvěřej jejich pohádce o tom že wifi škodí, je v ní bordel, a vůbec je to něco co nikdo vlastně nechce. Jedině LTE, jedině VDSL to je ta správná cesta. Pokud si to nepochopil, tak bys asi docela rychle měl, neboť tady se právě hraje o budoucnost nás všech, malých, stejně jako větších. A v zájmu oligopolu je jediné, očernit co nejvíc Wi-Fi, získat co nejvíc z dotací a nahnat co nejvíc bečících oveček.

všechno co můžeš sledovat do toho krásně zapadá:

IH - Wi-Fi je špatná, tak se musíme IH zbavit
MeteoRadar - Wi-Fi je špatná, cesta jak začít pokutovat a dělat dusno
Zpoplatnění pásem - zdražíme ISP .. zlevníme oligopolu

je potřeba to vidět, ne se před tím schovávat. Je potřeba jednat, zajímat se, spojit se. Stejně jako to udělali v Maďarsku vyburcovat společnost. Ne se mezi sebou hádat! Je potřeba aby se teď co nejvíc ISP spojilo, dalo hlavy dohromady a vymyslelo, jak proti tomu co se chystá bojovat. Času moc není. Začít můžeš v Přerově...
0 x