ludvik píše:Jestli si myslíš, že založením spolku vstupuji na trh s nějakou službou, tak už opravdu nevím, proč se vůbec bavíme. Jsi prostě demagog.
Sorry, ale jestli se někdo chová jako demagog, pak v tuhle chvíli ty !
V první řadě jsi vytrhl mojí větu z kontextu - reagoval jsem na tvojí poznámku k anarchokapitalismu, kdy jsem se ti snažil vysvětlit co že v případě funkčí anarchokapitalistické společnosti, kdy prakticky jediný všeobecně uznávaným pravidlem je respekt k soukromému majetku bez existence státu a dalších pravidel není rozdíl mezi spolkem a firmou. Jak už opakuji asi po milionté v tomto případě by byl jediný rozdíl ve vlastnické struktuře. Nic víc nic míň. Co je na tom proboha demagogického ? To by mě zajímalo.
K tomu trhu ještě o kus níže.
ludvik píše: Jak si vlastně představuješ ten úkon "vstup na trh", co to znamená? To, že dostanu IČO?
A jak si vysvětlíš takové členy sdružení, kteří nevyužívají žádnou službu (myšleno technologickou, obchodní neexistují) sdružení? I takoví jsou ... Těch se tedy vstup sdružení na trh netýká? Tedy je to člen sdružení s odlišnými právy a povinnostmi?
Skupina na trh nevstoupí. Skupina si chce něco zajistit svými vlastními silami pro sebe. Howg.
Chjo, sorry ale tohle je text na úrovni Mateřídoušky. Samozřejmě nejde o IČO. Úplně jinak, zkusím to vysvětlit od základů - Trh je definován nabídkou výrobků a služeb a poptávkou po nich. Vzniká tam kde dochází k dělbě práce. Prostě tam kde si jedinci uvědomí, že nemusí dělat a umět všechno sami, ale že mohou výsledky svojí práce směnit. Už to že ty půjdeš ulovit ryby, nějaké sníš a přebytek vyměníš třeba za obilí znamená, že jsi vstoupil na trh. Ve vyspělejších společnostech se jen přešlo od naturální směny ke směně peněžní. A přesně tak i dnes pokud nějaký jedinec má zájem o připojení k Internetu, má několik možností - říká se tomu tržní nabídka. Jestli za službu bude platit formou faktury nebo členským příspěvkem, nebo přinese poskytovateli té služby (obecně, jedno jestli je to sdružení, firma, jedinec, ...) nějakou jinou hodnotu (svojí práci, protislužbu, pytel jablek, nemovitost ...) je úplně jedno. Je to jen forma úhrady za danou službu. Jestli je služba poskytována formou členství v nějakém sdružení za členský poplatek (a nakonec je úplně jedno jestli jedinec služby odebírá nebo ne) nebo formou směny 1 Mbps jedna ovce nebo výměnou za peníze a nebo zadarmo je úplně jedno. Prostě subjekt nějakou formou uspokojil svojí potřebu (poptávku) tím že si vybral jednu z možností (nabídku). Všechno ostatní je jen otázka formy a teminologie, ale princip je stále a ten samý.
Btw. vsaď boty že minimálně 90 procent klientů PilsFree dokonce vnímá členství jako normální komerční službu připojení k Internetu. Nevyvýjí žádnou činnost pro sdružení, jen za svůj poplatek konzumují službu kterou chtěli.
A ještě jeden příklad - pokud nějaká imaginární obec udělá obecní Internet pro obyvatele obce zdarma, pak podle tebe také nevstoupila na trh ?! A v případě že si stále myslíš, že ne, pak mi prosím napiš, kolik v takové obci budou mít komerční firmy zákazníků a sdružení zabývající se poskytováním přístupu k Internetu členů za předpokladu, že obec to bude dělat dobře a její služba bude mít vzhledem ke konkurenční nabídce dobré paramatry a bude fungovat ?
ludvik píše:Pokud někdo vstoupí na trh, tak i ceny služeb a zboží (to, že skupina neposkytuje služby, ani neprodává zboží pomíjím) jsou určeny tržně. Na základě nabídky a poptávky. Jak by tedy mohl být součástí trhu spolek, kterého se tato základní poučka netýká? Ty jako podnikatel nabízíš služby a je na zákazníkovi, zda je pro něj její cena (aj. parametry) přístupná a tedy uzavře s tebou jako podnikatelem kupní smlouvu. Sdružení je přesně opačně - budoucí člen žádá o vstup do sdružení a je na sdružení, zda ho přijme nebo ne. Čili nabídka je na straně z tvého pohledu zákazníka a poptávka na straně z tvého pohledu dodavatele ...
A i když přistoupím na tvoji premisu, že spolek je součástí trhu jako jakýkoliv jiný podnikatel, jak se ti líbí, že takový spolek NEGARANTUJE VŮBEC NIC. Žádné parametry služeb, nic. A přitom příspěvky na chod takového spolku nebývají nijak extrémně nižší, než tržní ceny od podnikatelů. Proč už takový spolek dávno nezanikl? Dle všech pouček vám prostě nedokážou konkurovat. Není totiž čím. Proč tedy stále existují? Nebude to právě tím, že nejsou součástí trhu?
Sorry, ale tohle je snůška hloupostí, hned z několika důvodů. Za prvé určení ceny za členství ve spolku je v princpu také tržní - spolek na trhu nakupuje produkty a služby, případně práci a příspěvek určí prostým odhadem poměru svých nákladů a počtu členů. Nebo je to jinak ?
To že garance služby je něco ve smyslu "best effort", neznamená že to není služba a proč by se ní nedalo konkurovat. Vzhledem k tomu, že Pilsfree má přes 20 000 členů ve zcela konkurenčním prostředí to zcela jasně dokazuje. A doufám že nemusím opakovat těch 90 procent ... Prostě existuje velká skupina zákazníků, které té podmínky vyhovují. Tohle všechno je v pořádku, je to normální tržní chování.
ludvik píše:Že já nevím, jaká je doba mezi prodejem a nákupem akcie, abych to měl nezdaněné ... to bych chápal (vyšel jsem z výcucu, ne ze zákona, a asi to bylo staré). Ale že ty nevíš, že to jsou roky 3, to už je trochu na pováženou. Mluvím o akcii, ne dividendě.
§ 4 Osvobození od daně
(1) Od daně se osvobozuje
w) příjem z prodeje cenného papíru, přesáhne-li doba mezi nabytím a převodem tohoto cenného papíru při jeho prodeji dobu 3 let, a dále příjem z podílu připadající na podílový list při zrušení podílového fondu, přesáhne-li doba mezi nabytím podílového listu a dnem vyplacení podílu dobu 3 let;
http://business.center.cz/business/prav ... cast1.aspx
Nevím proč by to mělo být na pováženou, v nejbližší době nehodlám žádné akcie prodávat ani kupovat, proto nemám nejčerstvější informace. Dřív to bylo 6 měsíců, pak 5 let a asi se to zase změnilo na 3. Ok. Nejdem poradce v tomhle oboru a ani se tím neživím, až se rozhodnu nějaké akcie prodávat nebo si v tomhle oboru otevřít poradenskou firmu, nastuduju aktuální znění, neboj.
ludvik píše:Ohledně toho, co píšeš o vystoupení ze sdružení ... sice máš pravdu v tom, že co je ve stanovách, to je pouze věc toho sdružení (a tak trochu vlastně i Vlády). Zbytek už máš trochu zkreslený - sdružení může prodat majetek, může rozdělit. Ale nemůže ho rozdělit v momentě vystoupení člena sdružení (sdružení nemá jednoho, tři ani deset akcionářů ... ale klidně tisíce členů se shodným právem). To je prostě teoreticky i prakticky nemožné (každý den se to mění). Nemůžeš snížit hodnotu majetku člena sdružení kvůli tomu, že jiný člen už mezi nimi nechce být. Na rozdíl od prodeje cenného papíru ... tam i kdyby nebyla tržní cena, tak je alespoň nominální. Akcionář ví, co vlastní.
Zkreslený to nemám, jak už jsem psal závisí to stanovách a spoustě dalších podmínek. Znám sdružení o 4 členech ...
----
ludvik píše:A poslední dodatek, jelikož jsi se vrátil k zisku - sdružení (spolek) prostě zisk negeneruje. To je axiom. Tak jaké nerovné podmínky? I podnikatel může žít na nule ...
Hahaha, dobrej joke. Z hlediska litery zákona možná ne, ale ve smyslu předbytku hospodaření (zjednodušeně příjmy-výdaje) prostě generuje. Howg.
ludvik píše:A opět opakuji: pokud chceš naprosto (opakuji: naprosto) shodné podmínky pro podnikatele a pro občanská sdružení (spolky), musíš je zakázat. Kdyby měly shodné podmínky, byl by rozdíl jen a pouze v přípodotku za názvem. Pokud je zakázat nechceš, musíš akceptovat, že ty podmínky se trochu liší, že jsou jiná práva i povinnosti. Jo já zapomenul ... tobě jde jenom o daně. Ale to je to samé - bez toho nebude mít nikdo sílu ani chuť se nějakou spolkovou činností zabývat. Naprostá většina spolků prostě nebude existovat, pokud se bude muset řídit jako sročko.
Nezapomeň, že naprostá většina spolků a sdružení se ani nepodobá PilsFree ... a také se většina z nich nedostane do novin.
Ano chci stejné podmínky a práva pro všechny tržní subjekty nezávisle na formě vlastnictví. Ale kvůli tomu nemusím žádnou z těch forem vlastnictví, včetně těch družstevních zakazovat a ani jsem nikdy nic podobného netvrdil.
----
ludvik píše:A ano, diskuse je prostě bezpředmětná. Pokud diskutuje předseda dozorčí rady akciové společnosti s radním spolku ... To je prostě ideologický souboj, kde především ten první vidí jen to svoje. Že mu nějací amatérští patlalové lezou do zelí. Sorry, jestli se tě to dotklo, ale já to tak vidím.
Nedotklo a nic o amatérských patlalech si nemyslím. Ba dokonce naopak. Některý sdružení jsou velmi profesionálně řízené společnosti s dceřinkami, velmi aktivními a agresivními na telekomunikačním trhu.
Btw. aby nedošlo k mýlce, mimo to že jsem předsedou dozorčí rady nebo představenstva akciových společností, jsem i členem vedoucích a kontrolních orgánů několika občanských sdružení.