❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz
Solarny system
Re: Solarny system
Kdyby se autorům za takový stupidní zákony mohly useknout ruce, tak by nejlepším byznysem v česku byla výroba protéz... 

0 x
Fakt banánistán. Sekat ruce za takové zákony
0 x
čim řešíte tyto grafy ? jakej dohled je na to dobrej napojitelnej na ISP admina ?
0 x
shooter píše:čim řešíte tyto grafy ? jakej dohled je na to dobrej napojitelnej na ISP admina ?
cokoliv co ma SNMP
0 x
Prosim o radu. Chci udelat kombinaci solar a vetrne elekrarny muzete me prosim doporucit vhodny regulator pripadne jak to zapojit do regulatoru bez vstupu pro turbinu pokud to vubec lze?
Chci zkusit pro zacatek tu levnou turbinu od i4 ikdyz tam nerad nakupuju, ale nikde nic levnejsiho neni.
Diky Lada
Chci zkusit pro zacatek tu levnou turbinu od i4 ikdyz tam nerad nakupuju, ale nikde nic levnejsiho neni.
Diky Lada
0 x
Myslíš tu nejlevnější 300W co mají na i4? Díval jses na rychlost větru potřebnou pro nominální výkon? 29m/s (104km/h) což je už slušnej větřík. Ta 400W je sice drahá, ale nominál už má při 9,6m/s (34,6km/h), takže funguje naplno při silnějším vánku. Je fakt, že ta menší se roztočí už při slabým vánku, otázkou je, kolik z ní při tom slabým vánku dostaneš šťávy.
Dle grafu výkon/rychlost co je u té 300W by při 9m/s měla dávat cca 35W, ta dražší při té samé rychlosti už dává 400 a dle grafu ta dražší jde až do 600W (co je na tom pravdy netuším, je to přeci jen i4).
Dle grafu výkon/rychlost co je u té 300W by při 9m/s měla dávat cca 35W, ta dražší při té samé rychlosti už dává 400 a dle grafu ta dražší jde až do 600W (co je na tom pravdy netuším, je to přeci jen i4).
0 x
Zkusil bych BKE - http://www.bke.cz/cs/produkty/menic-dc-dc-din/dc-dc-din-2/ss-800-mppt-din/ Pro kombinaci solaru a vetrne turbiny by se to dalo pouzit tak, ze by se pouzily 2 regulatory a pracovaly do spolecne baterie.
Chci na jaro vyzkouset ostrovni system taky a kdyz jsem to konzultoval s BKE, nabidnuli mi moznost, ze by ten regulator preprogramovali tak, ze by hlasil nadbytecny vykon na relatku. Chtel jsem to pouzit pro 2 termostaty, kdy jeden bude pro vysokou teplotu a druhy pro nizkou a podle toho, ktery sepne, zapne se bud topeni, nebo chlazeni akumulatoru. Ty jsem chtel umistit do vodomerove sachty na dno, tj. asi 2m pod urovni terenu, s tim, ze bych ji jeste vevnitr zaizoloval skelnackou. Tim by se zajistilo udrzeni teploty po nejakou rozumnou dobu.
Jinak doporucuji na regulatoru nesetrit, protoze co jsem videl, tak existuji i takove ludry, ktere v pripade provozu na baterie tahnou nekolik desitek watu pro sebe... A vlastne asi neni dobry setrit vubec na nicem, protoze uz tak je to cele jeden velky experiment.
Chci na jaro vyzkouset ostrovni system taky a kdyz jsem to konzultoval s BKE, nabidnuli mi moznost, ze by ten regulator preprogramovali tak, ze by hlasil nadbytecny vykon na relatku. Chtel jsem to pouzit pro 2 termostaty, kdy jeden bude pro vysokou teplotu a druhy pro nizkou a podle toho, ktery sepne, zapne se bud topeni, nebo chlazeni akumulatoru. Ty jsem chtel umistit do vodomerove sachty na dno, tj. asi 2m pod urovni terenu, s tim, ze bych ji jeste vevnitr zaizoloval skelnackou. Tim by se zajistilo udrzeni teploty po nejakou rozumnou dobu.
Jinak doporucuji na regulatoru nesetrit, protoze co jsem videl, tak existuji i takove ludry, ktere v pripade provozu na baterie tahnou nekolik desitek watu pro sebe... A vlastne asi neni dobry setrit vubec na nicem, protoze uz tak je to cele jeden velky experiment.
0 x
Lukas Kristek
Jinak jsem sehnal jeste tyto turbiny pres znameho z ciny. Na mou otazku, jak je reseny vystup z turbiny a co je tam za regulator mi nikdo neodpovedel, protoze jsem to odlozil az na jaro, zatim jsem to dal neresil.
0 x
Lukas Kristek
- midnight_man
na regulátoroch nešetriť....tie za 20€ vedia krásne zhorieť.
http://www.i4wifi.cz/gridfree-sada-trac ... d2978.html
čo poviete na toto? Je k tomu solídly regulátor ktorý má input na soláre až 100V. Píšu tam, že je to 24V systém...vedelo by to aj 12V systém? Rozdiel medzi 12 a 24 bude len v zapojení bateriek podľa mňa.
//lukas - pri tej turbine nebude regulator.
http://www.i4wifi.cz/gridfree-sada-trac ... d2978.html
čo poviete na toto? Je k tomu solídly regulátor ktorý má input na soláre až 100V. Píšu tam, že je to 24V systém...vedelo by to aj 12V systém? Rozdiel medzi 12 a 24 bude len v zapojení bateriek podľa mňa.
//lukas - pri tej turbine nebude regulator.
0 x
Snad krome toho noveho Lan controlleru je vsechno, co je na i4, jedna velka s_acka. Ale to je na jine tema.
Proc tak trvas na tech 24V? To je snad jedno, jestli mas nominalnich 12V a na tom 1A, nebo 24V a 0,5, ne? Naopak tech 24V bude lepsi na prurezy kabelu, 600W solary pri 12V, to mas 50A, to je tak 10mm prurez vodice ideal, 4mm minimal. Na 24V bude stacit 4mm.
Proc tak trvas na tech 24V? To je snad jedno, jestli mas nominalnich 12V a na tom 1A, nebo 24V a 0,5, ne? Naopak tech 24V bude lepsi na prurezy kabelu, 600W solary pri 12V, to mas 50A, to je tak 10mm prurez vodice ideal, 4mm minimal. Na 24V bude stacit 4mm.
0 x
Lukas Kristek
- midnight_man
No to sice jo, ale pokud tam mas zarizeni se spotrebou dejme tomu 12W, tak na 12V to mas 1A a na 24V 0,5A. To je prosta matematika, bud roste napeti a klesa umerne proud, nebo naopak. Nebo jsem teda z jiny planety 
edit: kdyz das 1 baterku na 300Ah pri 12V, dosahnes toho sameho, jako kdyz das 2 baterky na 150Ah pri 24V... Teoreticky vlastne s vyssim napetim klesa spotreba, i kdyz je otazka, jak je staveny ten integrovany DC/DC menic v RBckach... Ale teoreticky bys mohl mit nepatrne nizsi spotrebu na 24V, nez na 12V. Pokud se ale bavime v jednotkach W, tak to bude zanedbatelny.

edit: kdyz das 1 baterku na 300Ah pri 12V, dosahnes toho sameho, jako kdyz das 2 baterky na 150Ah pri 24V... Teoreticky vlastne s vyssim napetim klesa spotreba, i kdyz je otazka, jak je staveny ten integrovany DC/DC menic v RBckach... Ale teoreticky bys mohl mit nepatrne nizsi spotrebu na 24V, nez na 12V. Pokud se ale bavime v jednotkach W, tak to bude zanedbatelny.
Naposledy upravil(a) lukas dne 25 Oct 2012 20:28, celkem upraveno 1 x.
0 x
Lukas Kristek
- midnight_man
Ano ale stale končíme na tom že mať 2x180Ah baterku a mať 4x180Ah baterku..je sakra rozdiel.
0 x
Když to při 24V žere polovinu tak by na požadovanou dobu zálohy měla stačit poloviční kapacita aku.. teoreticky.
0 x