❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

AirMax World Conference

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
ppp76
Kontaktovat uživatele:

Re: AirMax World Conference

Příspěvekod ppp76 » 14 years ago

Hapi +1
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 14 years ago

Kaja píše:To Sooc:

Pises ze na AP uzivas anteny "2 x 19dB ElborxRF nebo Provax"
To jsou 20stupnove panelky. Je to tak?
Tzn, ze na pokryti 360stupnu osazujes 2x18anten (18anten vertikal+18anten horizontal)?

K.

Nastesti nikde nemame takovy bod, ze by bylo potreba 360 stupnu pokryti, ale kdyby to nastalo, ano 18 + 18 anten. A ty 19dB sektory pouzivame hlavne do zaruseneho mesta, jinak pokud pouzijes jako sektor nanostation M5, tak staci 8 na celych 360 stupnu.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

honzam

Příspěvekod honzam » 14 years ago

Hapiho slohova prace je dobra :) jedine s čim nesouhlasim je že se u RB600 ruší karty. Pokud je dáš kanál vedle sebe tak ano. Ale pokud dodržíš aspoň 1kanálový odestup tak tam můžeš mít klidně 8karet. Jasně chápu že mít tam 8x RB711 je lepší ale zatím máme na většině sajtů RB600.

TO thomeless: Ano do verze 3.10 to opravdu nebylo použitelné, nefungoval firewall. Ale od té doby OK až po 3.30. Na klienty necháváme klidně verzi 4.X s jakou to přijde od MT. Taky jsme zatím nezaznamenali jediný problém že by to s nějakou 4.X verzí nešlo. Na sajtech teda verzi 4.x nemáme
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

soooc píše:
Kaja píše:To Sooc:

Pises ze na AP uzivas anteny "2 x 19dB ElborxRF nebo Provax"
To jsou 20stupnove panelky. Je to tak?
Tzn, ze na pokryti 360stupnu osazujes 2x18anten (18anten vertikal+18anten horizontal)?

K.

Nastesti nikde nemame takovy bod, ze by bylo potreba 360 stupnu pokryti, ale kdyby to nastalo, ano 18 + 18 anten. A ty 19dB sektory pouzivame hlavne do zaruseneho mesta, jinak pokud pouzijes jako sektor nanostation M5, tak staci 8 na celych 360 stupnu.

hmm, a kde vezmeš kanály a kanálovej rozestup? Je to dost specifický tohle ale používáme raději 90° prowaxy což je ideální v poměru zasrání pásma/pokrytí. Možná by se hodila i 45° verze ale nevim jestli bych jí vůbec použil. To už raději 2x 90° stejnym směrem abych si mohl přehazovat klienty mezi sektory pro rozložení zátěže.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

hapi

vozit se tu po <MKv3.10 je dost ubohý, neni to náhodou už něco přes 2 roky stará věc a nic dalšího si už nevymyslel?
0 x

lwq
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lwq » 14 years ago

ppp76 píše:Hapi +1

Jedine co bych napsal jinak, ze na MK me hlavne krka to, ze se cas od casu proste spoj nezroutuje na OSPF, i kdyz predtim xy let jel ... Pomuze restart ... Mame na to skripty mno ... Pravda, ze restartama se resi i problemy technologie pro 3G UMTS Nokie ... Have you tried trun it off an on again ? :lol:
0 x
LWQ ... Vice na www.lwq.cz (treba GIOM 3000 atp.) ...

hapi

hmm zajímavý, nám se to nerozpojuje. Je po celí síti od verzí 2.9 až po 5.0b6
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 14 years ago

hapi píše:vozit se tu po <MKv3.10 je dost ubohý, neni to náhodou už něco přes 2 roky stará věc a nic dalšího si už nevymyslel?

ja nic vymejslet nemusim, staci si prijet tohle forum a duvodu najdes dost.
Ja nerikam ze MK je spatnej konec koncu bych tim rekl ze jsem debil kdyz mi na tom bezi cela sit. Akorat proste ne vse se da oznacit za STABLE. Staci mi priklad kdy na vysilac nahraju verzi 4.11 a z niceho nic mi signaly u klientu zacnou litat +- o 10db a to az do te miry ze se nekteri klienti odpojuji. A pak me samozrejme nastve ze mi ty lidi volaj co se deje a ja musim hledat problem v STABLE ktera ma proste fungovat.
0 x
Bývalý ISP...

honzam

hapi píše:hmm zajímavý, nám se to nerozpojuje. Je po celí síti od verzí 2.9 až po 5.0b6

Neříkal jsi před chvilí že betu a RC by si dal do produkčního prostředí jen šílenec? A ted tu píšeš že máš v síti 5.0b6 :)
0 x

hapi

honzam píše:
hapi píše:hmm zajímavý, nám se to nerozpojuje. Je po celí síti od verzí 2.9 až po 5.0b6

Neříkal jsi před chvilí že betu a RC by si dal do produkčního prostředí jen šílenec? A ted tu píšeš že máš v síti 5.0b6 :)

otestoval jsem, chodí bez problemu a nestěžuju si. Mám na tom celej jeden bod a lidi si pochvalujou. Nejsem jeden z těch co koupí RBčko, nastaví a daji na síť. U nás se okamžite upgraduje na nějakou verzi a pouze potřebný balíčky, nic víc, cca 7 balíčků pro provoz WISPa. Většinou vzníká problém v ostatních balíčcích a podobně takže v tomhle opravdu s mikrotikem problem nemám a šlape to jako hodinky. rc verze bych tam ještě nedal ale b6 fakt chodí.

v5.0b6, 10 klientů na stořáru, stožár vedle starnetu, klienti 100-500m, nstreme, všichni rate na 54Mbit... rychlost do 35Mbit... komplet stable včetně OSPF a jeden klient má asi vadnej gentlebox a signál má o 10dB menší než ostatní ale i tak jede na 54Mbit.

Pokud někomu dělaji problem beta nebo rc verze, tak to přece nemůže svádět na mikrotik.
Naposledy upravil(a) hapi dne 04 Nov 2010 15:38, celkem upraveno 1 x.
0 x

hapi

Thomeless píše:
hapi píše:vozit se tu po <MKv3.10 je dost ubohý, neni to náhodou už něco přes 2 roky stará věc a nic dalšího si už nevymyslel?

ja nic vymejslet nemusim, staci si prijet tohle forum a duvodu najdes dost.
Ja nerikam ze MK je spatnej konec koncu bych tim rekl ze jsem debil kdyz mi na tom bezi cela sit. Akorat proste ne vse se da oznacit za STABLE. Staci mi priklad kdy na vysilac nahraju verzi 4.11 a z niceho nic mi signaly u klientu zacnou litat +- o 10db a to az do te miry ze se nekteri klienti odpojuji. A pak me samozrejme nastve ze mi ty lidi volaj co se deje a ja musim hledat problem v STABLE ktera ma proste fungovat.

ne nadarmo se říká, nešahej na nic když to funguje.

Já fakt nevim s čim máte problem, buď mám štěstí a vybírám správný verze, nebo jste takový matlové že vám to dělá tyhle věci. To lítání signálu může bejt klidně díky tomu, že máš TX power na default a při zvyšování rate klesá TX power a pak to pěkně lítá sem a tam.
0 x

honzam

Né, to lítání signálu je ve verzi 4.x fakt chyba. Nekdo posilal na ofic. foru obrazky kde po zmene firmwaru z 4.11 na 4.13 mu signal klesl o 5-8db. Takže ladit ještě mají co.
Ale asi to bude problém nejake specificke karty nebo wireless nastaveni. Protoze ja mam od verze 2.9.51 po současnou 4.13 signal porad stejny
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 14 years ago

hapi píše:Já fakt nevim s čim máte problem, buď mám štěstí a vybírám správný verze, nebo jste takový matlové že vám to dělá tyhle věci. To lítání signálu může bejt klidně díky tomu, že máš TX power na default a při zvyšování rate klesá TX power a pak to pěkně lítá sem a tam.

Neboj takova lama abych nechal tx power na default fakt nejsem :-)
0 x
Bývalý ISP...

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 14 years ago

honzam píše:Né, to lítání signálu je ve verzi 4.x fakt chyba. Nekdo posilal na ofic. foru obrazky kde po zmene firmwaru z 4.11 na 4.13 mu signal klesl o 5-8db. Takže ladit ještě mají co.
Ale asi to bude problém nejake specificke karty nebo wireless nastaveni. Protoze ja mam od verze 2.9.51 po současnou 4.13 signal porad stejny

Pouzivam bud cm9 nebo r52 nebo ted noyv r52n a zadny kolisani sem u tehle karet nezaznamelnal .
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 14 years ago

Ahoj,taky mám dvě jednotky Unifi z conference, ale letmým zkoumáním jsem zatím nepřišel nato kde se tomu vnucuje kanál případně jestli se dá ovlivnit výkon nebo to funguje nějak jinak?
0 x