hapi píše:zapomínáš na jednu věc. Max limit neni kolik tam poteče maximálně, to je kolik si maximálně může pujčit od nadřazení queue pokud se bavíme o QT.
No a v případě že tuto hodnotu zadáš na hlavní parent, znamená to kolik si může "pučit" od konektivity :)
Já nemám problém s tím že nedávám klientům tolik kolik potřebují v dané lokalitě. Pokud je potřeba, jede to naplno co dá spoj do té dané lokality, hlavní konektivita mi jen velmi zřídka chodí do stropu (jestli jednou týdně třeba na 10minut tak je to hodně), hned jak vidím že to je častějc, přikoupím. Takže řešení s centrálním shaperem pro mě neskýtá jinou výhodu než to že bych měl všechno na jednom místě. Pokud omezuju rychlosti v daných lokalitách rozloží se mi zátěž a nepotřebuju mít na hlavní bráně mega kompl.
Další věc, jak chceš například vyřešit problém se záložní linkou, v případě že traffic pojede jinudy než přes hlavní shaper, v momentě výpadku potřebuješ mít omezení prostě jinde. Anarchie která v ten moment nastane, způsobí že stahovači dokonale zlikvidují linku a ta bude v ten moment k ničemu. Takhle vím že stahovače mám aspoň nějak pod kontrolou a v případě výpadku hlavní linky mu to nepojede víc jak má nastaveno