❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

co pouzit ako shaper (napajanie 12V)

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
Leeonek

Re: co pouzit ako shaper (napajanie 12V)

Příspěvekod Leeonek » 16 years ago

hapi píše:zapomínáš na jednu věc. Max limit neni kolik tam poteče maximálně, to je kolik si maximálně může pujčit od nadřazení queue pokud se bavíme o QT.

No a v případě že tuto hodnotu zadáš na hlavní parent, znamená to kolik si může "pučit" od konektivity :)

Já nemám problém s tím že nedávám klientům tolik kolik potřebují v dané lokalitě. Pokud je potřeba, jede to naplno co dá spoj do té dané lokality, hlavní konektivita mi jen velmi zřídka chodí do stropu (jestli jednou týdně třeba na 10minut tak je to hodně), hned jak vidím že to je častějc, přikoupím. Takže řešení s centrálním shaperem pro mě neskýtá jinou výhodu než to že bych měl všechno na jednom místě. Pokud omezuju rychlosti v daných lokalitách rozloží se mi zátěž a nepotřebuju mít na hlavní bráně mega kompl.
Další věc, jak chceš například vyřešit problém se záložní linkou, v případě že traffic pojede jinudy než přes hlavní shaper, v momentě výpadku potřebuješ mít omezení prostě jinde. Anarchie která v ten moment nastane, způsobí že stahovači dokonale zlikvidují linku a ta bude v ten moment k ničemu. Takhle vím že stahovače mám aspoň nějak pod kontrolou a v případě výpadku hlavní linky mu to nepojede víc jak má nastaveno
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

takhle QT nefunguje. Pokud si shaper chce pujčit a linka mu to nedá, začne QT špatně fungovat. Jo ty nemáš problém s rychlostí, u nás je běžný že 1/3 dne jede hlavní konekt na strop a i tak můžu bez problému hrát přez net bez změny latencí protože QoS prostě funguje. Pokud u tebe linka nejde na plno, špatně nastavenej shaper se neprojeví. Pokud by na plno jela tak často jako u nás, poznáš to dost tvrdě.

Když chci záložní linku, tak postavim vedle druhou bránu a naplnim jí jako tu první a OSPF mi to přesměruje, žádnej problém. Navíc druhou bránu můžu mít kdekoliv píchnutou na síti.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Leeonek

hapi píše: Jo ty nemáš problém s rychlostí, u nás je běžný že 1/3 dne jede hlavní konekt na strop

Tak přikoupím, ne? :) Já si zakládám na tom aby klienti měli v podstatě celý den maximální rychlosti, nezáleží jestli stahuje v 8 večer nebo v 5 ráno, většinou naměří maximální, nebo téměř maximální hodnoty. Dost podstatně se tím odlišuju od konkurence.

hapi píše: a i tak můžu bez problému hrát přez net bez změny latencí

to já taky

hapi píše:špatně nastavenej shaper se neprojeví. Pokud by na plno jela tak často jako u nás, poznáš to dost tvrdě.

To je možné, mám svůj router nastavený tak jak mám a problém jsem s ním ještě neměl. Neříkám že je to dobře a nebudu se ohánět tím že to vím stoprocentně líp než ty, to rozhodně ne. Zase tak do detailů jsem to nestudoval, jen jsem předpokládal dle selského rozumu, že to tak funguje.

hapi píše:Když chci záložní linku, tak postavim vedle druhou bránu a naplnim jí jako tu první a OSPF mi to přesměruje, žádnej problém. Navíc druhou bránu můžu mít kdekoliv píchnutou na síti.

Ospf to zařídí, to jo, jenže je potřeba duplikovat záznamy na obou branách, což není uplně ideální
0 x

hapi

každý má pro a proti, já se snažim vycucat z linky maximum a to že linka jede na plno neznamená že lidi nemaji dostatek rychlosti. Nemá smysl kupovat šílenou linku která mě bude stát 3/4 výnosů.
0 x

Leeonek

hapi píše:Nemá smysl kupovat šílenou linku která mě bude stát 3/4 výnosů.

Spíš méně než 1/4 výnosů ;) Samozřejmě že každý máme jiné možnosti kde a za jakou cenu kupovat konektivitu, podle toho se samozřejmě odvíjí i to že se snažíš dostat z konektivity maximum.
0 x

reset

Příspěvekod reset » 16 years ago

0 x
ERnet tady, ERnet tam, ERnet vsude kam se podivam

cin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod cin » 16 years ago

Nasiel som nieco taketo mozno by to pomohlo.
http://www.ispshop.cz/index.php?main_pa ... cts_id=113
0 x

RAket

Příspěvekod RAket » 16 years ago

není s tím problém (4karty v RB14 a jedna na desce,prověřeno)..akorát pokud budeš chtít použít nějaký pci stromeček, tak s ním může být potíž..ne všechny stromečky s alixem a RB14 fungují
0 x

reset

a jak je to se zahrivanim ?
Neupece se to, pokud to zavru do gevis boxu na komine ?

predpokladany config
1x nStreme2 + 1x nStreme (casem 2x nStreme2)

celkovy predpokladany prutok nuni kolem 20Mb , do budoucna ..... co to da, tj. max.
0 x

hapi

alix se neupeče, to už snad víc hřeje RB433AH
0 x

RAket

reset píše:a jak je to se zahrivanim ?
Neupece se to, pokud to zavru do gevis boxu na komine ?

predpokladany config
1x nStreme2 + 1x nStreme (casem 2x nStreme2)

celkovy predpokladany prutok nuni kolem 20Mb , do budoucna ..... co to da, tj. max.

Nebude potíž, máme to na jedno místě takhle, tzn. 2x dual-nstreme a průtok cca. 25Mb/s, ale místo gewissy doporučuju koupit kovou sarelku, těch 1800 se vyplatí do toho vrazit, pohodlně se tam pak vlezou baterky a RB14 můžeš vrazit přímo do pci slotu bez stromečku, místa je tam dost.
0 x

reset

kovou sarelku ?

co to je, mel by jsi link ?
0 x

RAket

reset píše:
kovou sarelku ?

co to je, mel by jsi link ?

http://www.wifiprofi.cz/p226-sarel-600x ... ni-mrizku/

Mají to např. v Elvo a jiných velkoobchodech s elektro materiálem. Na wifiprofi to mají dražší a s jinými rozměry. Nejčasteji používáme 60x40x25cm.
0 x

reset

pekny, diky :)
... ale potrebuji to na komin
0 x