hapi píše:no říkej si co chceš ale síťová neutralita má řešit něco zcela jinýho a zcela na jiném místě. Ta má přece řešit to že budu moct stahovat z uložto stejnou teoretickou rychlostí jako z youtube nebo přes torrenty a má se to v téhle podobě dostat ke koncákovy. Jestli že můžu koukat na stream.cz a stahovat z něj videa 30Mbit tak bych měl mít možnost to samé bez umělého omezování po cestě ke zdroji stahovat odkudkoliv. To je přece sítová neutralita včetně neblokování služeb. Mluvíme tu přece o obecný koncoví přípojce zákazníka, ne o nějakých dohadech v praze na peerech. To mi přece nijak podle Štěpána ani život nekrade. Život mi krade to že budu hlídat a blokovat/omezovat provoz. Vždyť to sakra nic nestojí!! mám od dialů 100% národní a 100% zahraničí a víc neřešim. Co je na tom tak problematickýho? Něco jinýho je snad omezení propustnosti vlivem nedostatečný hardwarový kapacity (což jsme si názorně ukázaly včera při sledování hokeje když na český server byla latence 200ms, tedy očividně úzké hrdlo) a něco úplně jinýho je snad když to omezim já sám úmyslně po cestě ne? třeba oblíbený torrenty dost ISPíků dost dramaticky omezují nebo dokonce zakazují. A nebo dokonce upřednostňování nebo vůbec neomezování testování na speedtestech kdy vám to ukáže 50Mbit ale normální stahování pak běží jenom 2Mbit (ano, i takový po republice jsou a kdybych to neviděl tak si řeknu že někdo kecá)
nebo se snad v něčem pletu?
Pleteš se skoro ve všem

btw, četl si farmu zvířat? Připomínáš mi koně ..

co se týká P2P, tak nevím jestli sis všiml, že hodně CP začlo, hezky česky řečeno, "vychcávat" se svými náklady tím, že nainstalují P2P klienta userovi, a nechá ho suplovat server, veškeré náklady jsou na vrub poskytovatele a právě toho usera. To mi nepřijde fér a už vůbec mi to nepřijde nějak extra výhodné pro toho usera. Jediný, kdo z toho má extra výhodu je ten CP, neboť on nemusí platit farmu serverů po světě, aby uspokojil své usery, to mu dělají zadarmo ty zákazníci (a stojí je to elektřinu, stárnutí jejich HW) a nemusí platit konektivitu. Jenže pokud to nevadí těm userum, kteří o tom především vůbec nevědí, tak mě to vadí. Nehodlám ze svého dotovat "vychcané" CP. Pokud ty ano, je to tvoje strategie, budiž dělej si to jak chceš, ale netlač to prosím mě.

Ano, určitě budeš oponovat tím, že si to přeci koncák platí. Ale to je nesmysl, dnešní cena rychlostí, které se nabízejí je tak nízká právě jenom proto, že existuje agregace. Ve skutečnosti stojí megabit PODSTATNĚ víc, než se nabízí koncákům. Jenže svět se mění, a tak se musí změnit i ta ekonomika. A otázka je kdo tu větší kapacitu zaplatí. Zda CP, kteří se podílejí na větším datovém provozu, nebo koncáci, nebo ISP. A pojem síťové neutrality chce aby si to vyřídil ISP s koncákem. Aneb je to "vychcanost" CP ve stylu, hele kluci nás vynechte a nějak si s tím poraďte.