❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

European telecoms execs want “radical” cost-cutting measures

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
TTcko

Re: European telecoms execs want “radical” cost-cutting meas

Příspěvekod TTcko » 11 years ago

hapi píše:no říkej si co chceš ale síťová neutralita má řešit něco zcela jinýho a zcela na jiném místě. Ta má přece řešit to že budu moct stahovat z uložto stejnou teoretickou rychlostí jako z youtube nebo přes torrenty a má se to v téhle podobě dostat ke koncákovy. Jestli že můžu koukat na stream.cz a stahovat z něj videa 30Mbit tak bych měl mít možnost to samé bez umělého omezování po cestě ke zdroji stahovat odkudkoliv. To je přece sítová neutralita včetně neblokování služeb. Mluvíme tu přece o obecný koncoví přípojce zákazníka, ne o nějakých dohadech v praze na peerech. To mi přece nijak podle Štěpána ani život nekrade. Život mi krade to že budu hlídat a blokovat/omezovat provoz. Vždyť to sakra nic nestojí!! mám od dialů 100% národní a 100% zahraničí a víc neřešim. Co je na tom tak problematickýho? Něco jinýho je snad omezení propustnosti vlivem nedostatečný hardwarový kapacity (což jsme si názorně ukázaly včera při sledování hokeje když na český server byla latence 200ms, tedy očividně úzké hrdlo) a něco úplně jinýho je snad když to omezim já sám úmyslně po cestě ne? třeba oblíbený torrenty dost ISPíků dost dramaticky omezují nebo dokonce zakazují. A nebo dokonce upřednostňování nebo vůbec neomezování testování na speedtestech kdy vám to ukáže 50Mbit ale normální stahování pak běží jenom 2Mbit (ano, i takový po republice jsou a kdybych to neviděl tak si řeknu že někdo kecá)

nebo se snad v něčem pletu?

Pleteš se skoro ve všem :) Především na to koukáš optikou sama sebe, toho jak to děláš ty, ale neuvědomuješ si, že ty jsi jen maličká kapka v oceánu. Především se ale snažíš o to, nadiktovat ostatním tvůj způsob toho jak to děláš. To je ta regulace. Uvědom si že konkurence = to že to každý dělá jinak, nebo především má možnost to dělat jinak = vývoj, posun a ve výsledku = levná cena. Tenhle způsob centrálního plánování tu už jednou byl, mohl sis koupit uniformní ledničku, mohl sis koupit uniformní ponožky, chleba, rohlíky a vůbec všechno. Průser je, že posun je v té rozmanitosti.. né v regulaci. Jak napsal Štěpán, nejdřív to zdaněj, pak to zregulujou a pak to budou dotovat. Thats bad, hodně bad .. i když si to asi neuvědomuješ.

btw, četl si farmu zvířat? Připomínáš mi koně .. :)

co se týká P2P, tak nevím jestli sis všiml, že hodně CP začlo, hezky česky řečeno, "vychcávat" se svými náklady tím, že nainstalují P2P klienta userovi, a nechá ho suplovat server, veškeré náklady jsou na vrub poskytovatele a právě toho usera. To mi nepřijde fér a už vůbec mi to nepřijde nějak extra výhodné pro toho usera. Jediný, kdo z toho má extra výhodu je ten CP, neboť on nemusí platit farmu serverů po světě, aby uspokojil své usery, to mu dělají zadarmo ty zákazníci (a stojí je to elektřinu, stárnutí jejich HW) a nemusí platit konektivitu. Jenže pokud to nevadí těm userum, kteří o tom především vůbec nevědí, tak mě to vadí. Nehodlám ze svého dotovat "vychcané" CP. Pokud ty ano, je to tvoje strategie, budiž dělej si to jak chceš, ale netlač to prosím mě. :)

Ano, určitě budeš oponovat tím, že si to přeci koncák platí. Ale to je nesmysl, dnešní cena rychlostí, které se nabízejí je tak nízká právě jenom proto, že existuje agregace. Ve skutečnosti stojí megabit PODSTATNĚ víc, než se nabízí koncákům. Jenže svět se mění, a tak se musí změnit i ta ekonomika. A otázka je kdo tu větší kapacitu zaplatí. Zda CP, kteří se podílejí na větším datovém provozu, nebo koncáci, nebo ISP. A pojem síťové neutrality chce aby si to vyřídil ISP s koncákem. Aneb je to "vychcanost" CP ve stylu, hele kluci nás vynechte a nějak si s tím poraďte.
0 x

TTcko

Insider píše:

Vůbec si teˇnedovedu představit, že by se tím měl zabývat nějaký entermediator mezi CP a ISP a ten po vzoru OSA vybíral poplatky pro ISP.. Content jednoznačně bude limitovaný objemem dat a proto logicky za objem dat bude platit koncovy zakaznik, který se spravedlivěji bude podílet na "morální amortizaci" struktury. Je to model udržitelného růstu.

tohle je zajímavá myšlenka, možná je to podnět pro ISP Alianci, potažmo Štěpána :) btw, můžu ti Štěpáne ohledně ISPA napsat PM?
0 x

TTcko

stepan.benes píše:Hapi, není to omezování služeb v pricipu hlavně z důvodu omezený kapacity sítě ?

Budete i v tomhle scénáři síťově neutrální ?

Spor je o tom, kdo komu bude platit. SP -> ISP nebo obráceně ? Nedívej se na to optikou malého ISP, který bude vždy nakupovat, ale TIER 2/3 operátora. Ale tenhle spor je něco ve stylu slepice nebo vejce.

Troufám si odhadnout, že se to naopak začně víc a víc týkat konce sítě. Myslím že OTT služby se začnou především v multimédiích přesouvat od broadcastingu k on-demand službám, a že právě CP v souvislostí s tím, že budou nuceni platit, změní model na P2P. Naprosto ideální systém pro delivering filmu, který je právě teď v TOP10 :)
Proč vlastně počítat s něčím jiným, když v praxi už je to ověřené, odzkoušené a funkční. Těch pár základních seedů už nebude problém po světě pustit. Pro CP ideální. Náklady na delivering nesou zákazníci.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 11 years ago

stepan.benes píše:Hapi, není to omezování služeb v pricipu hlavně z důvodu omezený kapacity sítě ?

Pojďme úplně jednoduše počítat. Vezměne třeba síť o 500 zákaznících, ceník si půjčím od Hapiho 290,- s DPH za 30 Mbps potažmo 100 Mbps. Tedy cca 240 Kč,- bez DPH. Váš income je tedy 120 000 Kč/měs.
Teď přijde OTT služba převzaného televizního vysílání a vezměme v potaz, že to bude služba (nebo více služeb), které bude běžný Internetový uživatel používat. Pokud to někdo poskytne do STB, nebo SmartTV za rozumnou cenu s nějakou přidanou hodnotou (třeba Timeshift), je to celkem reálný scénář, viz. třeba Netflix v USA. SD kanál v rozumné kvalitě na TV obrazovku má 4 Mbps, HD alespoň 10 Mbps. Pro jednoduchost zůstaňme u SD. Při 100 procentním využití služby (TV večer běží v každé! domácnosti). Datová náročnost je tedy 500 * 4Mbps = 2Gbps + další screen v domácnosti + standardní tok. Budu uvažovat to, že počet nekoukajících ve špičce se mi vykrátí s dalšímu screeny v rodinách, tedy 2 Gbps + standardní tok, s rezervou tedy potřebuji okolo 2.5 Gbps ve špičce.
Jsem slušný poskytovatel (jak jinak přeci), mám zálohované trasy - potřebuji tedy buď 2x10G lambdu nebo 4x1G lambdu. Medián ceny 10G je dnes okolo 35 000 Kč, u 1G okolo 15 000. Jen náklad na trasy je tedy 60-70 Kč a k tomu konektivita. Při troše štěstí jsem v NIXU, konektivitu nekupuju, ale budu s provozovatelem služby OTT zdarma peerovat, pokud budu těch 2.5G ještě kupovat mám pryč dalších 20-50 tisíc. Stejně mi z mých uživatelů zbývá někde mezi 0 až 50 000 měsíčně na veškerou moji ostatní činnost, investice atd. A za to asi síť schopnou transportovat bez problému 4+ Mbps neustále ke každému userovi nepostavím.

Budete i v tomhle scénáři síťově neutrální ?

Spor je o tom, kdo komu bude platit. SP -> ISP nebo obráceně ? Nedívej se na to optikou malého ISP, který bude vždy nakupovat, ale TIER 2/3 operátora. Ale tenhle spor je něco ve stylu slepice nebo vejce.

jo jako já tě chápu, s tim souhlasim ale upřimě řečeno kvůli tomuhle jsem proti IPTV jelikož televizi si domu můžeš dotahnout i jiným způsobem který je nezávislí na internetu a jsou to i vhodnější způsoby. Jako chápu že to je trochu chabá výmluva ale neni tomu snad tak? Pokud to srovnám s youtubem tak když jeho přehrávač zjistí že mu nestačí datová linka a máš přepnutej stream na automatiku tak sám podřadí na menší kvalitu obrazu. Jasně, zase se to dá považovat za chabou výmluvu. No a pak tu máme ten fakt, že pokud by se někdy stalo že takhle masivně bude někdo iptv provozovat tak přeci už bude totálně jiná doba a totálně jiný ceny s totálně jinými rychlostmi. Navíc, podívejme se na O2 TV, jim to funguje i tak léta.

Ono i tahle komedie kolem IPTV by se dala řešit i jinak že. online stream chytat přes DVB-T/S a archivy nebo timeshift přes net ale to evidentně ještě nikoho nenapadlo :-)
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

hapi

TTcko píše:
hapi píše:no říkej si co chceš ale síťová neutralita má řešit něco zcela jinýho a zcela na jiném místě. Ta má přece řešit to že budu moct stahovat z uložto stejnou teoretickou rychlostí jako z youtube nebo přes torrenty a má se to v téhle podobě dostat ke koncákovy. Jestli že můžu koukat na stream.cz a stahovat z něj videa 30Mbit tak bych měl mít možnost to samé bez umělého omezování po cestě ke zdroji stahovat odkudkoliv. To je přece sítová neutralita včetně neblokování služeb. Mluvíme tu přece o obecný koncoví přípojce zákazníka, ne o nějakých dohadech v praze na peerech. To mi přece nijak podle Štěpána ani život nekrade. Život mi krade to že budu hlídat a blokovat/omezovat provoz. Vždyť to sakra nic nestojí!! mám od dialů 100% národní a 100% zahraničí a víc neřešim. Co je na tom tak problematickýho? Něco jinýho je snad omezení propustnosti vlivem nedostatečný hardwarový kapacity (což jsme si názorně ukázaly včera při sledování hokeje když na český server byla latence 200ms, tedy očividně úzké hrdlo) a něco úplně jinýho je snad když to omezim já sám úmyslně po cestě ne? třeba oblíbený torrenty dost ISPíků dost dramaticky omezují nebo dokonce zakazují. A nebo dokonce upřednostňování nebo vůbec neomezování testování na speedtestech kdy vám to ukáže 50Mbit ale normální stahování pak běží jenom 2Mbit (ano, i takový po republice jsou a kdybych to neviděl tak si řeknu že někdo kecá)

nebo se snad v něčem pletu?

Pleteš se skoro ve všem :) Především na to koukáš optikou sama sebe, toho jak to děláš ty, ale neuvědomuješ si, že ty jsi jen maličká kapka v oceánu. Především se ale snažíš o to, nadiktovat ostatním tvůj způsob toho jak to děláš. To je ta regulace. Uvědom si že konkurence = to že to každý dělá jinak, nebo především má možnost to dělat jinak = vývoj, posun a ve výsledku = levná cena. Tenhle způsob centrálního plánování tu už jednou byl, mohl sis koupit uniformní ledničku, mohl sis koupit uniformní ponožky, chleba, rohlíky a vůbec všechno. Průser je, že posun je v té rozmanitosti.. né v regulaci. Jak napsal Štěpán, nejdřív to zdaněj, pak to zregulujou a pak to budou dotovat. Thats bad, hodně bad .. i když si to asi neuvědomuješ.

btw, četl si farmu zvířat? Připomínáš mi koně .. :)

co se týká P2P, tak nevím jestli sis všiml, že hodně CP začlo, hezky česky řečeno, "vychcávat" se svými náklady tím, že nainstalují P2P klienta userovi, a nechá ho suplovat server, veškeré náklady jsou na vrub poskytovatele a právě toho usera. To mi nepřijde fér a už vůbec mi to nepřijde nějak extra výhodné pro toho usera. Jediný, kdo z toho má extra výhodu je ten CP, neboť on nemusí platit farmu serverů po světě, aby uspokojil své usery, to mu dělají zadarmo ty zákazníci (a stojí je to elektřinu, stárnutí jejich HW) a nemusí platit konektivitu. Jenže pokud to nevadí těm userum, kteří o tom především vůbec nevědí, tak mě to vadí. Nehodlám ze svého dotovat "vychcané" CP. Pokud ty ano, je to tvoje strategie, budiž dělej si to jak chceš, ale netlač to prosím mě. :)

Ano, určitě budeš oponovat tím, že si to přeci koncák platí. Ale to je nesmysl, dnešní cena rychlostí, které se nabízejí je tak nízká právě jenom proto, že existuje agregace. Ve skutečnosti stojí megabit PODSTATNĚ víc, než se nabízí koncákům. Jenže svět se mění, a tak se musí změnit i ta ekonomika. A otázka je kdo tu větší kapacitu zaplatí. Zda CP, kteří se podílejí na větším datovém provozu, nebo koncáci, nebo ISP. A pojem síťové neutrality chce aby si to vyřídil ISP s koncákem. Aneb je to "vychcanost" CP ve stylu, hele kluci nás vynechte a nějak si s tím poraďte.

takže ty seš zastánce toho že budeš omezovat lidi podle toho co chtějí? dneska večer se chce hodně lidí kouknout na youtube tak je musim na servery youtube omezit aby mi to náhodou nestropovalo linku... a dneska vyšel jeden film tak musim omezit ulož to protože všichni začnou stahovat a nesmim zapomenout na torrent kde to bude taky... jako chápeš? já chápu že koncák má nějakou rychlost, nějakou agregaci a nějakou minimální rychlost (o to se snaží stát aby se to uvádělo u rychlostí co si zákazník kupuje) a co tam teče by nám mělo bejt totálně fuk. To kam lidi aktuálně chodí by měly sledovat na svích peerech dodavatelé konektivity resp. to vidí na svých peerech. Od toho je přece platim já jako ISPík a oni se starají zase o to abych ty data měl jinak pujdu jinam tam kde ty data jsou.

Jako tobě se líbí kdybych ti prodal linku kde speedtesty dosahujou 30Mbit ale normální net teče 4Mbit? tohle chceš? K popisu vybraný rychlosti ti napíšu 30Mbit s minimální rychlostí 4Mbit. To je podle tebe v pořádku?

My tohle lidem neupíráme a lidem se to líbí, a to je hlavní.
0 x

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stepan.benes » 11 years ago

Insider píše:Tohle je extrem, ktery nenastane. Je ale naprosto jasne, ze sitova neutralita je pro multimediální aplikace neudržitelný fenomen. U nas se docela vyplácí dělat distribuci některých OTT, což nám celkem příjemně obohacuje ARPU, ale aby to bylo typu 20 procent a la UPC.. No tak to si můžou vrazit do zadele..

Michale, ten scénář není zas až tak scifi. Podívej se na toky Netflixu v USA.

TTcko píše:
Insider píše:Vůbec si teˇnedovedu představit, že by se tím měl zabývat nějaký entermediator mezi CP a ISP a ten po vzoru OSA vybíral poplatky pro ISP.. Content jednoznačně bude limitovaný objemem dat a proto logicky za objem dat bude platit koncovy zakaznik, který se spravedlivěji bude podílet na "morální amortizaci" struktury. Je to model udržitelného růstu.

tohle je zajímavá myšlenka, možná je to podnět pro ISP Alianci, potažmo Štěpána :) btw, můžu ti Štěpáne ohledně ISPA napsat PM?

Tohle asi pro Allianci není :(. Zprávu mi samozřejmě napsat můžeš

hapi píše:jo jako já tě chápu, s tim souhlasim ale upřimě řečeno kvůli tomuhle jsem proti IPTV jelikož televizi si domu můžeš dotahnout i jiným způsobem který je nezávislí na internetu a jsou to i vhodnější způsoby. Jako chápu že to je trochu chabá výmluva ale neni tomu snad tak? Pokud to srovnám s youtubem tak když jeho přehrávač zjistí že mu nestačí datová linka a máš přepnutej stream na automatiku tak sám podřadí na menší kvalitu obrazu. Jasně, zase se to dá považovat za chabou výmluvu. No a pak tu máme ten fakt, že pokud by se někdy stalo že takhle masivně bude někdo iptv provozovat tak přeci už bude totálně jiná doba a totálně jiný ceny s totálně jinými rychlostmi. Navíc, podívejme se na O2 TV, jim to funguje i tak léta.

Tomu co tak složitě popisuješ se říká adaptivní stream a třeba protokol HLS ho podporuje. U slušně pojatý OTT služby je to standard. Ale to tě moc nezachrání - jako zákazník nebudu čumět na 1,5m televizi na 0.5 Mbps stream
Jinak proti IPTV můžeš bejt jak chceš, ale u OTT služeb se tě nikdo neptá.
Ten závěr je přece totální píčovina - O2 nemá problém, protože xDSL má poslední míli skutečně nesdílenou a linky mezi POPama má O2 celkem pořešený. Ty se svým bezdřátem a sdíleným médiem budeš mít problém. Jiný ceny, jiná doba ? Kdy a jaký ?!?

hapi píše:Ono i tahle komedie kolem IPTV by se dala řešit i jinak že. online stream chytat přes DVB-T/S a archivy nebo timeshift přes net ale to evidentně ještě nikoho nenapadlo :-)

Dávno napadlo, hybridní řešení používají často HFC sítě ve formě DVB-C + IP unicast, případně platformu smart TV. Někde jsem to viděl ve formě DVB-T + IP unicast

Kolik konektivity máš na kolik lidí ? Z toho si celkem jednoduše spočítáme jak moc "garantovaný" služby máš.
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

TTcko

hapi píše:[
takže ty seš zastánce toho že budeš omezovat lidi podle toho co chtějí? dneska večer se chce hodně lidí kouknout na youtube tak je musim na servery youtube omezit aby mi to náhodou nestropovalo linku... a dneska vyšel jeden film tak musim omezit ulož to protože všichni začnou stahovat a nesmim zapomenout na torrent kde to bude taky... jako chápeš? já chápu že koncák má nějakou rychlost, nějakou agregaci a nějakou minimální rychlost (o to se snaží stát aby se to uvádělo u rychlostí co si zákazník kupuje) a co tam teče by nám mělo bejt totálně fuk. To kam lidi aktuálně chodí by měly sledovat na svích peerech dodavatelé konektivity resp. to vidí na svých peerech. Od toho je přece platim já jako ISPík a oni se starají zase o to abych ty data měl jinak pujdu jinam tam kde ty data jsou.

Jako tobě se líbí kdybych ti prodal linku kde speedtesty dosahujou 30Mbit ale normální net teče 4Mbit? tohle chceš? K popisu vybraný rychlosti ti napíšu 30Mbit s minimální rychlostí 4Mbit. To je podle tebe v pořádku?

Ne, jsem zastánce svobodného rozhodování. Paradox je, žes to sám napsal, že když někdo nebude spokojenej půjde jinam. Tak by to mělo být. Jestliže ty se rozhodneš nic neomezovat, je to tvoje politika, tvůj business. Nechápu proč ty nenecháváš mě, stejné právo se rozhodnout, třeba mít tarif Facebook a poskytovat plnou rychlost na Facebook a poloviční jinam. Proč bych já měl dělat to co ty si myslíš, že je správné? Proč bych nemohl udělat tarif NO TORRENT a dát ho za polovic?

A jestli ty pak budeš mít zákazníky, co ocení že jím nabízíš tarif, kde nejsou žádná omezení a já ty, co jim nevadí nemít torrent, no a co? Vždyť o tom ta konkurence přece je, ne? Ať si zákazník vybere. Ty máš svou politiku a já ti jí neberu, ale ty mě tu mojí chceš zakázat. A to se mi nelíbí ..

BTW, trochu offtopic .. už jsem ti to psal jinde, stejně je tvoje hlásání síťové neutrality pokrytectví. Protože pokud bys zastával myšlenku že všechny datové pakety jsou si rovny, tak bys nesměl řešit DDoS, SPAM a mnoho dalších věcí, které předpokládám řešíš. A když je řešíš, tak už aplikuješ nějaké rozlišení na to co je špatný paket a co dobrý paket. Ale to není síťová neutralita. Ale to už je nějaká forma systému, kdy někdo určuje co je tím síťově neutrálním paketem a co není. Všimni si prosím, komu tak vehementně na síťové neutralitě záleží ...
0 x

hapi

stepan.benes píše:Kolik konektivity máš na kolik lidí ? Z toho si celkem jednoduše spočítáme jak moc "garantovaný" služby máš.

200Mbit na 700 lidí :-)
když zkoušim ve špičkách speedtest na klientský přípojce tak dosahuji 50% z maximální rychlosti 30Mbit... podle mě luxus.
Naposledy upravil(a) hapi dne 16 Feb 2014 18:24, celkem upraveno 2 x.
0 x

hapi

TTcko píše:
hapi píše:[

Ne, jsem zastánce svobodného rozhodování. Paradox je, žes to sám napsal, že když někdo nebude spokojenej půjde jinam. Tak by to mělo být. Jestliže ty se rozhodneš nic neomezovat, je to tvoje politika, tvůj business. Nechápu proč ty nenecháváš mě, stejné právo se rozhodnout, třeba mít tarif Facebook a poskytovat plnou rychlost na Facebook a poloviční jinam. Proč bych já měl dělat to co ty si myslíš, že je správné? Proč bych nemohl udělat tarif NO TORRENT a dát ho za polovic?

A jestli ty pak budeš mít zákazníky, co ocení že jím nabízíš tarif, kde nejsou žádná omezení a já ty, co jim nevadí nemít torrent, no a co? Vždyť o tom ta konkurence přece je, ne? Ať si zákazník vybere. Ty máš svou politiku a já ti jí neberu, ale ty mě tu mojí chceš zakázat. A to se mi nelíbí ..

BTW, trochu offtopic .. už jsem ti to psal jinde, stejně je tvoje hlásání síťové neutrality pokrytectví. Protože pokud bys zastával myšlenku že všechny datové pakety jsou si rovny, tak bys nesměl řešit DDoS, SPAM a mnoho dalších věcí, které předpokládám řešíš. A když je řešíš, tak už aplikuješ nějaké rozlišení na to co je špatný paket a co dobrý paket. Ale to není síťová neutralita. Ale to už je nějaká forma systému, kdy někdo určuje co je tím síťově neutrálním paketem a co není. Všimni si prosím, komu tak vehementně na síťové neutralitě záleží ...

jo, jenomže ty si zapomněl na jednu podstatnou věc, ty to máš u těch tarifů napsaný. Viděl si to snad u někoho kdo to omezuje napsaný? to je ten problém, že to nevíš. A vo tom to je.
0 x

David2006

Příspěvekod David2006 » 11 years ago

Můžu mít dotazy k vaší plodné debatě?

1. Někde jsem zahlédl že ČTU považuje internet ve svém prohlášení či snad návrhu za "síťově neutrální" - ti ISP kteří budou nad rámec obvyklý službu nějak omezovat, tak činit sice smějí, ale poté nesmějí službu označovat za připojení k internetu. Co je na tom pravdy? Mám to někde v povědomí.

2. Čistě postřeh k jiné věci s níž se tu operovalo, ale asi se nenajde ISP který by odváděl 21% DPH spíše to bude obvykle 4-12% max. v kontextu jednoho roku. Troufám si tvrdit že menší ISP budou v tomto budou efektivnější.

3. Někde jsem zahlédl že ČTU považuje(či bude považovat) smluvně danou rychlost takovou, jež by neměla klesat pod 70% udávané rychlosti, pokud si ovšem ISP do smlouvy nedá přímo poměr agregace. Tedy se zde brání udávanému a populárnímu slůvku "AŽ" .

Jinak souhlasím s názorem že to jak se síťová neutralita bude u nás vyvíjet, nebude záležet na přispěvatelích zdejšího fóra.
Naposledy upravil(a) David2006 dne 16 Feb 2014 18:41, celkem upraveno 2 x.
0 x

TTcko

David2006 píše:Můžu mít dotazy k vaší plodné debatě?

1. Někde jsem zahlédl že ČTU považuje internet ve svém prohlášení či snad návrhu za "síťově neutrální" - ti ISP kteří budou nad rámec obvyklý službu nějak omezovat, tak činit sice smějí, ale poté nesmějí službu označovat za připojení k internetu. Co je na tom pravdy? Mám to někde v povědomí.

2. Čistě postřeh k jiné věci s než se tu operovalo, ale asi se nenajde ISP který by odváděl 21% DPH spíše to bude obvykle 4-12% max. v kontextu jednoho roku. Trofám si trvdit že menší ISP budou v tomto budou efektivnější.

3. Někde jsem zahlédl že ČTU považuje(či bude považovat) smluvně danou rychlost takovou, jež by neměla klesat pod 70% udávané rychlosti, pokud si ovšem ISP do smlouvy nedá přímo poměr agregace. Tedy se zde brání udávanému a populárnímu slůvku "AŽ" .

Jinak souhlasím s názorem že to jak se síťová neutralita bude u nás vyvíjet, nebude záležet na přispěvatelích zdejšího fóra.

1.http://www.ctu.cz/cs/download/obecna_pr ... 122013.pdf

2. ? myslíš poměr DPH vstup/DPH výstup? protože jinak každý platí 21% DPH, proto se to jmenuje DPH .. :)

3. máš někde odkaz, zdroj? o tom nic nevím ..

je jasné, že se bude rozhodovat jinde, ale je jasné že to jak se to vyvine bude mít vliv na nás.. :)
0 x

TTcko

hapi píše:
jo, jenomže ty si zapomněl na jednu podstatnou věc, ty to máš u těch tarifů napsaný. Viděl si to snad u někoho kdo to omezuje napsaný? to je ten problém, že to nevíš. A vo tom to je.

fakt? tak to sem teda asi problém síťové neutrality pochopil úplně jinak :mrgreen:
0 x

David2006

Ano, myslím onen poměr vstup/výstup, ten je daleko podstatnější než to že nějaká 21% DPH vůbec existuje. Ale někde se tu tím operovalo příliš jednosměrně.
0 x

stepan.benes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stepan.benes » 11 years ago

David2006 píše:Ano, myslím onen poměr vstup/výstup, ten je daleko podstatnější než to že nějaká 21% DPH vůbec existuje. Ale někde se tu tím operovalo příliš jednosměrně.

Tomu absolutně nerozumím. DPH je prostě 21 procent ?! Jo, jestli tím myslíš odpočet DPH , proč tak složitě ? Všechny příjmy a výdaje vždy uvažuj bez DPH a nemusíme se jím vůbec zabývat, ne ?
Žádnej jednostrannej výpočet jsem neuváděl, nákladový ceny byly taky bez DPH.
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

David2006

Ok spocitej si poměr odvedeneho DPH k trzbam a s tím operuj.
0 x