❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

doporucte plis reseni pro zrejme neobvyklou potrebu s VLANy

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
lukas-svk

Re: doporucte plis reseni pro zrejme neobvyklou potrebu s VL

Příspěvekod lukas-svk » 13 years ago

Toto mi pride ako nezmysel, normalny switch by nemal robit zhola nic dokym si nenacita konfiguraciu..n apr normalny switch ma defaultne uplinkove porty shutnute. Kazdopadne este som nevidel ze by switch nieco robil bez nacitania konfigu. Bud ma def konfig alebo upraveny konfig ktory nacita a potom nieco robi, kazdopadne som si vsimol ze u rozumnych switchov je stp v configu vyssie ako povolovanie jednotlivych portov takze stp je zapnute, nasledne uz podla toho ci je to edge-port alebo stp port caka alebo necaka isty cas podla timrov aby presli do forwarding stavu ..

Edit: kazdoapdne RB na switchovanie sa nehodia, vsetko robia v CPU a nemaju na to asicy- resp maju, maju switch chipy ktore ziadl Litovci nedotiahli a je to takmer nepouzitelne ..

Takze radsej L2+ switche .. a opokial kupite rozumneho vyrobcu ( treba hladat aj alternativy ) edcore je OK ale tie strarsie klasiky ( es3528M ) by som do ringu nenasadzial. Treba pozriet nejake ich novinky z metro portfolia. Z lacnych by som pozrel Signamax, DCN, Huawei, Maipu .. a tam nieco co ma ringove protokoly ( EIPS ) pouzivat dnes stp s konvergenciou radovo sec je nei moc rozumne ked su k dispozicii l2 protokoly specialne pre ring s priemernou dobou konvergencie 50ms resp. 250ms pri horsich pripadoch ..

Pripadne investovat a riesit MPLS core .. to je na zvazenie v zavislosti kolko penazi do toho kto chce dat ..

ludvik píše:na portech do uplinků, nebo jak bych to tak řekl, samozřejmě portfast nemám. Nikde. Edgeporty jsou takové, kde se obecně nemá co STP vyskytovat. Tedy obecně - jsou tam připojené koncové počítače (tedy ne switche).

Dle mého názoru totiž spanningtree zapínají až když tu direktivu v configu načtou. A to není ihned při bootu. Dělají to edgecory, alliedy, netgeary, tplinky. Samozřejmě netvrdím, že to budou dělat naprosto všechny typy (ani těchto výrobců), ale opravdu bych řekl, že je to buď bug samotného čipu, nebo jeho firmwaru. Prostě to tak je.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 13 years ago

ludvík mluví pravdu, switche načítaji config až po startu. U spousta typů se dá dokonce pár okamžiků pingnout na defaultní IP než se nastaví config atd...
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 13 years ago

Jojo :-) Ono to vyplývá i např z toho, že default je prostě port zapnutý. Existuje switch, který má příkaz "port 1/x enable"? Nee ... všechny co jsem viděl, mají "port 1/x shutdown" (atp.). A konfigurace je dělaná (ve "standarním" CLI) kontinuálně, každý příkaz se ihned vykoná. Takže prostě forwarduje, dokud to nezakážu ... Jenom nechápu, proč toto chování nepozmění přímo ve firmware čipu, pokud je tam STP. Možná se chování v takovém případě změní - ale pořád tam je určitá chvilka, kdy forwarduje (mezi zapnutím a povolením STP).
hapi píše:ludvík mluví pravdu, switche načítaji config až po startu. U spousta typů se dá dokonce pár okamžiků pingnout na defaultní IP než se nastaví config atd...

MPLS to zase tolik řešit nemůže. Tohle je problém přeci jenom nižší vrstvy.
0 x

lukas-svk

Příspěvekod lukas-svk » 13 years ago

MPLS co nemoze riesit? ( EoMPLS pripadne VPLS ). Mal by sadu ptp prepojov (/30 ), routovany kruh a switche by switchovali na kruhu na zaklade labelov ...

STP ani ziaden L2 protokol by nebol potrebny, tam uz potom je prave ziaduce aby to uz neboli swich porty ale skor routed porty. Aby port siel hore co najskor, a nasledne vsetky ostatne veci. Tam uz sa nehra na sekundy, toto sa da vytunit na milisekundy, pripadne pouzit BFD na detekciu zlyhania linky ( peera ) ..

To co popisujes som veru este nezazil .. asi mam stastie .. Ale aj ked pripustime ze take switche existuju ta doba pocas ktorej vznika slucka preda nemoze byt dlha, ale aj tak si myslim ze problem musi byt inde :)

Ano existuje switch a aj keby neexistoval default port je povedzme vlan1, access .. takze aby mi nevznikla slucka bezal by som ( a to by som bezal i tak ) data tagovane a v inej vlan nez vlan 1, a to iste aj management. Takze ak sa mi bootne switch a povedzme s def konfigom tak to bezi v accesse kde vo vlan 1 mi bude switch forwardovat neotagovane ramce, ale tuto nic nebezi takze mi nema ako vzniknut slucka. Mylim sa?

ludvik píše:Jojo :-) Ono to vyplývá i např z toho, že default je prostě port zapnutý. Existuje switch, který má příkaz "port 1/x enable"? Nee ... všechny co jsem viděl, mají "port 1/x shutdown" (atp.). A konfigurace je dělaná (ve "standarním" CLI) kontinuálně, každý příkaz se ihned vykoná. Takže prostě forwarduje, dokud to nezakážu ... Jenom nechápu, proč toto chování nepozmění přímo ve firmware čipu, pokud je tam STP. Možná se chování v takovém případě změní - ale pořád tam je určitá chvilka, kdy forwarduje (mezi zapnutím a povolením STP).
hapi píše:ludvík mluví pravdu, switche načítaji config až po startu. U spousta typů se dá dokonce pár okamžiků pingnout na defaultní IP než se nastaví config atd...

MPLS to zase tolik řešit nemůže. Tohle je problém přeci jenom nižší vrstvy.
0 x

PepeOnAchair

Příspěvekod PepeOnAchair » 12 years ago

to Ludvik:
Ahoj,
reaguju po dlouhe dobe na tvuj prispevek z "08 bře 2012 13:39" v tomto vlaknu. Pises, ze je mozne do TP-Linku TL-SG5426 mozne nacpat firmware pro EdgeCore. Zajimalo by me jak pri tom postupujes. TP-Link vyzaduje firmware s koncovkou .bin a EC switche ji maji s koncovkou .dat

Potreboval bych toto resit i na vyrobni rade TP-Linku TL-SL...WEB, protoze TP-Link s*re na aktualizace a jejich ceska podpora je k nicemu. Je mozne naucit TL-SL...WEB novym kouskum nebo se musim smirit s tim, jak to je a postupne je vsechny vyhazet?

PS: TP-Link switchu rady TL-SL...WEB mame na siti asi 150 kusu, takze bych radsi volil preflashovani firmware nez vyhazov :)
Diky
Pep.
0 x

ludvik

Příspěvekod ludvik » 12 years ago

Vím, že to flashnout jde. Ale nikdy jsem to nedělal :-)

Ale samozřejmě to vyžaduje stejný hardware, aby to tam pasovalo. A to řady WEB prostě nejsou. U nich doporučuji to poslední slovo ...
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.