❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

AirMax World Conference

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
4gd1

Re: AirMax World Conference

Příspěvekod 4gd1 » 14 years ago

+1
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 14 years ago

Tak na tiku to udelam taky ale problem u me je ze si do site nedam takovy srackaanteny :mrgreen: pokud nekdo bude vyrabet kvalitni mimoanteny tak pak ale zatim je na trhnu nevidno . S RB711 delam s jednou antenou tarif 40mb zatim jako max ... a zatim ho nikdo nechtel :mrgreen: Ono vsecko nad 10mb je uz jen honeni cisel a honeni si trika kolik udelam . Na ty onlinne videa postaci 4mb a jeste s rezervou . Dulezita je hlavne odezva a ne jak nekteri mobilni operatori d pingem an seznam 200 a vice :)
Jako ze nekdo nepouziva na patere 10G jest eneznamena ze je charita existujou i jiny pasma :mrgreen: V zarusenejch oblastech kde potreebuju vic jak 100mb taky mam jiny frekvece nez 5G, ale proc jde petka do prdele? protoze kazdej mamlas vysila na poklici od kastrolu a rika tomu antena :evil: To je oc tu bezi a proc nemam rad ubnt anteny . Na petce postavis krasny patere do 40Mb FD s odezvou do 1ms pak muzes hodit nko ktery dobre naladeny dela do 200Mb , pravda od 150 vejs uz sou ty idezvy nic moc. A proc do posledni vesnice nekde mezi kopce rvat desitku pro 20 baracku jen abych mel pater na desitce?
0 x

soooc

Příspěvekod soooc » 14 years ago

ppp76 píše:Tak na tiku to udelam taky ale problem u me je ze si do site nedam takovy srackaanteny :mrgreen: pokud nekdo bude vyrabet kvalitni mimoanteny tak pak ale zatim je na trhnu nevidno . S RB711 delam s jednou antenou tarif 40mb zatim jako max ... a zatim ho nikdo nechtel :mrgreen: Ono vsecko nad 10mb je uz jen honeni cisel a honeni si trika kolik udelam . Na ty onlinne videa postaci 4mb a jeste s rezervou . Dulezita je hlavne odezva a ne jak nekteri mobilni operatori d pingem an seznam 200 a vice :)
Jako ze nekdo nepouziva na patere 10G jest eneznamena ze je charita existujou i jiny pasma :mrgreen: V zarusenejch oblastech kde potreebuju vic jak 100mb taky mam jiny frekvece nez 5G, ale proc jde petka do prdele? protoze kazdej mamlas vysila na poklici od kastrolu a rika tomu antena :evil: To je oc tu bezi a proc nemam rad ubnt anteny . Na petce postavis krasny patere do 40Mb FD s odezvou do 1ms pak muzes hodit nko ktery dobre naladeny dela do 200Mb , pravda od 150 vejs uz sou ty idezvy nic moc. A proc do posledni vesnice nekde mezi kopce rvat desitku pro 20 baracku jen abych mel pater na desitce?

By me zajimalo, co je na NanoBridge spatne - je to normalni parabola, navic urcite s lepsimi parametry nez Prowax nebo Jirous box, co se zisku a smerovosti tyce.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

ppp76
Kontaktovat uživatele:

Tak za prve je to parabola , takze by "mela" byt tim padem smerovejsi nez deskova antena , ale co jsem zatim videl nejaky grafy tak byly kurevsky chlupaty . Pokud stourac provede nejaky mereni ktery nam tu vsem vystavi budu jen rad . jeho mereni vzdy uvitam , protoze aspon se pak nebavime v teoreticke rovine ale je zde podan konkretni dukaz viz jeho zde uverejnene mereni diky nimz sem nemusel sezrat jezka i s jabkem :mrgreen:
Kazda konstrukce ma svoje vyhody a nevyhody a urcuje antenu pro urcity zpusob vyuziti . Proc se asi nedelaj deskovy anteny 30dB? protoze by to byla hooooooooodne velka placka a proto ej lepsi parabola . Jasne ze ej smerovejsi , smerovost roste s velikosti paraboly . Presnej vzorec si nepamatuju ale tusim ze to tu nekdo nekde pocital a vyslo mu ze to co uvadej na papire je ptakovina bo to fyzikalne nevychazelo ...ale nechci kecat presneji by zas pomohl stourac protoze tyhle veci zna bych rekl velice dobre .
Pro vsechyn by stalo za to aby si prosli trosku teorii anten a ruznych jejich kostrukci a jejich vyhod a nevyhod a aspon by mene verily tem krasnejm prospektum na strankach prodejcu.
0 x

soooc

ppp76 píše:Tak za prve je to parabola , takze by "mela" byt tim padem smerovejsi nez deskova antena , ale co jsem zatim videl nejaky grafy tak byly kurevsky chlupaty . Pokud stourac provede nejaky mereni ktery nam tu vsem vystavi budu jen rad . jeho mereni vzdy uvitam , protoze aspon se pak nebavime v teoreticke rovine ale je zde podan konkretni dukaz viz jeho zde uverejnene mereni diky nimz sem nemusel sezrat jezka i s jabkem :mrgreen:
Kazda konstrukce ma svoje vyhody a nevyhody a urcuje antenu pro urcity zpusob vyuziti . Proc se asi nedelaj deskovy anteny 30dB? protoze by to byla hooooooooodne velka placka a proto ej lepsi parabola . Jasne ze ej smerovejsi , smerovost roste s velikosti paraboly . Presnej vzorec si nepamatuju ale tusim ze to tu nekdo nekde pocital a vyslo mu ze to co uvadej na papire je ptakovina bo to fyzikalne nevychazelo ...ale nechci kecat presneji by zas pomohl stourac protoze tyhle veci zna bych rekl velice dobre .
Pro vsechyn by stalo za to aby si prosli trosku teorii anten a ruznych jejich kostrukci a jejich vyhod a nevyhod a aspon by mene verily tem krasnejm prospektum na strankach prodejcu.

Tak ja bych jednotce nanobridge M5 docela tech 22 dB veril - ta parabola je malinko mensi nez jirous 24dB. A antenove vzdelani mam, takze muzes plakat na jinem hrobe :) Podle vsech mereni ta parabola zisk ma slusny, je to lepsi vyrazne nez nanostation M5 a to staci.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

Peyrak

Příspěvekod Peyrak » 14 years ago

a na ap máš jakou anténu???
0 x

mato1

Příspěvekod mato1 » 14 years ago

Hatatitla píše:Na kieho šľaka vám je mimo ? Skúšal som jeden spoj na približne 1 km rocket + tie jeho úžasné 30 dB parably prenos okolo 80 mbit so 40 MHz kanálom priepustnosť super , ale začali sa mi diať čudné veci na opačnom knci mesta na inej vlane . Vypol som routing medzi jednotlivými VLAnmi , ale to nepomohlo dlhým hladaním a na podnet od jedného známeho sme prišli na to že bordel robí ten spoj s rocketmy (neviem ako sa dostal do úplne inej VLANy). Zhodili sme dolu rocket nahodili mikrotik 411AH + R52Nm vymenili aj antény za nejaké 18 db panelky a ejhľa s jednou anténou (jedna polarizácia) 40 Mhz kanál nstreeme vypnutý natvrdo ACK a priepustnosť spoja je 100-110 Mbit ale skôr tých 100 Mbit pri 90 Mbit sú ešte lantencie na 2-3 ms. MIMO som zatial neskúšal a taktiež som neskúšal ani multipoint či už na mikrotiku alebo ubnt , ale ubnt ma so svojou M-kovou sériou veľmi sklamalo

mozno si skusal stare kusy so starym FW. tam bol dost znamy problem s routovanim a vlanmi. ideal pouzitie je v bridge rezime a klientom davas klasicky wisp rezim.
mam to na kopec miestach a ide to ok...

co sa tyka priepustnosti okolo 100 mbit na mikrotiku, tak si jeden zo stastnych, ktory ziju v nebesky cistom prostredi a mali to stastie a nejak sa im podarilo nastavit aby to fungovalo.
cital som pred casom anglicke fora na mikrotik a tam to na rovnakej konfiguracii nikdy rovnako neslo. proste akoby to bolo zavisle na bozej voli. niekomu to slo 150 mbit a niekomu vobec a niekomu 50 mbit. a to tam mali k dispozicii export konfigu. proste mk je v poslednej dobe zahada, ktora funguje podla nalady.

ale ked ti to ide 90 mbit s odozvami 2-3ms, tak to nemen... to je jasne. mas stastie a uzi si to kym to slape :-)
0 x

ppp76
Kontaktovat uživatele:

soooc píše:
ppp76 píše:Tak za prve je to parabola , takze by "mela" byt tim padem smerovejsi nez deskova antena , ale co jsem zatim videl nejaky grafy tak byly kurevsky chlupaty . Pokud stourac provede nejaky mereni ktery nam tu vsem vystavi budu jen rad . jeho mereni vzdy uvitam , protoze aspon se pak nebavime v teoreticke rovine ale je zde podan konkretni dukaz viz jeho zde uverejnene mereni diky nimz sem nemusel sezrat jezka i s jabkem :mrgreen:

Tak ja bych jednotce nanobridge M5 docela tech 22 dB veril - ta parabola je malinko mensi nez jirous 24dB. A antenove vzdelani mam, takze muzes plakat na jinem hrobe :) Podle vsech mereni ta parabola zisk ma slusny, je to lepsi vyrazne nez nanostation M5 a to staci.

a tech 8 stupnu jim taky veris?
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 14 years ago

Trochu počtení v češtině. Akorát jim tam chybí korektor češtiny
http://i4wifi.blog.cz/1011/ubiquiti-airmax-conference
0 x

soooc

ppp76 píše:
soooc píše:

a tech 8 stupnu jim taky veris?

8 stupnu to samozrejme nema - ale to mi u klientske jednotky urcite nevadi :)

Peyrak píše:a na ap máš jakou anténu???

Na apecka se zatim osvedcili Nanostation M5, pripadne RocketM5 s 2 x 19dB ElborxRF nebo Provax.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

Kaja

Příspěvekod Kaja » 14 years ago

To Sooc:

Pises ze na AP uzivas anteny "2 x 19dB ElborxRF nebo Provax"
To jsou 20stupnove panelky. Je to tak?
Tzn, ze na pokryti 360stupnu osazujes 2x18anten (18anten vertikal+18anten horizontal)?

K.
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 14 years ago

Chápete někdo na co je ten jejich 10G spoj? Podle legislativy je pásmo 10G volné jen v ČR tudíž to chápu že tento spoj byl určen a vyroben přímo pro nás. Na druhou stranu nechápu proč teda udělali vysílání a přijímání na jedné frekvenci? To jim nějak uniklo? A co vyzařovaný výkon ten taky nějak nezvládli.
Navíc 10tka bez radomu, jsem fakt zvedav jak se to bude vyvíjet dál...
0 x

erotel
antispam: Ano

Příspěvekod erotel » 14 years ago

honzam píše:Chápete někdo na co je ten jejich 10G spoj? Podle legislativy je pásmo 10G volné jen v ČR tudíž to chápu že tento spoj byl určen a vyroben přímo pro nás. Na druhou stranu nechápu proč teda udělali vysílání a přijímání na jedné frekvenci? To jim nějak uniklo? A co vyzařovaný výkon ten taky nějak nezvládli.
Navíc 10tka bez radomu, jsem fakt zvedav jak se to bude vyvíjet dál...

UBNT v 10GHz pásmu?Bože jestli jseš,chraň nás.
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 14 years ago

na druhou stranu, představ si, že tě někdo s tim shitem zaruší... napráskáš ho, on to sundá a necháš si zaplatit ušlej zisk a ono ho to přejde :-D

ne vážně, docela mě vývoj týhle diskuze pobavil. RB411 že dá max 45Mbit? no tak to nevim co s tim děláte ale tahle mrška dá na 300MHz klidně celou propustnost ethernetu skrz wifinu při routingu. Jestli ne, tak tu máme přece 680MHz verzi tak nešaškujte a nechovejte se jako UBNTu useři. Chceš ptp ve velký rychlosti? kup si lepší HW. Tak či tak mám otestováno že skrz RB411 na 300MHz proteče 100Mbit bez přetížení procesoru.

Ano, Nko na mikrotiku stále nejede tak jak by mělo. Otázka je, čim to je. Musíme si uvědomit, že ty UBNTu bastli svítěji 27dBm a v kombinaci s dishem to je jaksi 60dBm vyzářených a to prostě ject musí. Pak ale nechápu mikrotika že to nedokáže skoro ani na stole což je smutný. Myslim že tu mám RB711 tak je asi skusim proti sobě v Nku a poreferuju protože už mě to začíná s nima štvát. Jestli je vám 40Mbit na mikrotiku málo, stejně budeš muset jít do jinýho pásma a Nko tě nezachrání. Reklamní žvásty typu že se to nenechá tolik rušit jsou k ničemu když je vyší typ modulace která jasně bude na S/N horší.

Někdo tu psal že si tu z nás mikrotik dělá pokusný králíky... s čim jako? Jasně má napsáno v5.0rc2 tedy ne release ale release candidate což neni ani náhodou ostrá verze. v4.0 jede v pohodě. Sakra lidi, mikrotik přece nemůže za to, že jste posedlí novými věcmi a cpeme bety do provozu. Koukni na debian, má klidně 2 roky starý věci a i starší a proč? protože je to stabilní system s ověřenými doplňky což třeba ubuntu který se hojně rozrostlo je pravej opak a na server bych ho nedal kvůli tomu abych se chlubil jak mi tam běží poslední verze. Takže si laskavě ujasněte co chcete. Ani nechápu proč se někdo stresuje při upgradu mikrotika a nestresuje se u UBNTu. Jakej je v tom rozdíl? Upgradoval jsem tisíckrát RBčka po celí naší síti a jestli mi nenaběhly 2 nebo 3 kusy tak je to hodně. Víš, nemůžeš upgradovat skokem přes 50 verzí jednim upgradem, to nefunguje. Až někteří pochopí na to je dobrej mikrotik v síti, tak jim dojde o čem síťařina je. V základu na naší sítu už ani nic jinýho bejt nemůže už jenom kvůli používání OSPF který jasně UBNTu nemá. UBNTu nemá ani IPv6 pokud se nepletu. Co to má tak úžasnýho že to lidi používaji? Jo já zapoměl, nízkou cenu. To je to jediný co to má.

Opravdu by mě zajímalo kam UBNTu s těma 10GHz hračkama míří.

Anteny u UBNTu emm joo noo eee... fuj. Daji shit antenu a doženou to výkonem, fakt krása. Má to bejt přece opačně. Ale chápu, lidi láká cena, cena je hlavní, teda ne, cena neni hlavní, hlavní je kolik na tom vyrejžuju při prodání sady klientovy... Docela by mě zajímala poruchovost celýho NS pro klienty. Jediný NS co bylo na síti bylo vadný.

RB433 je blbá, to všichni víme. RB600 i RB800 trpí tim samim včetně RB333. Ale čemu se divíte. Nalepený karty na sobě nemůžou nikdy fungovat správně. Ale co říkáte tomuhle. Tušim že někdo na czf psal že na jednom stožáru nefungovaly dvě pojítka za půl milionu, tušim dragon wave pro 70/80GHz. Proč asi, že by špatný stínění? U pojítka za 500k? My si koupíme RBčko za 3k a říkáme si jak to pojede :-D ne, fakt hlína tohle, buď předěláš síť na RB411/711 a nebo ti to nebude dobře chodit. Ono to ani ve finále jinak nejde, za chilku ti dojde že nemáš místo pro rychlý 5GHz takže vyhodíš jedno RBčko a dáš 10GHz nebo něco vejš. Proč asi UBNTu má všechno po jednom.

TDMA u mikrotiku bude dobrá věc. Latence bude větší ale to je uplně jasný když jde o časový řízení komunikace. Stará canopka to měla taky, dokonce 25ms. Mě se s 9 klienty povedlo 15ms ale stabilně. Dá se to poladit a ještě snížit ale proč? To neni třeba. 5ms na seznam neni důležitý když tam proteče míň dat. Nová canopka má nižší latence jenom kvůli větší rychlosti.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

Tomáš Nesrsta
Moderátor
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 14 years ago

hapi píše:Někdo tu psal že si tu z nás mikrotik dělá pokusný králíky... s čim jako? Jasně má napsáno v5.0rc2 tedy ne release ale release candidate což neni ani náhodou ostrá verze. v4.0 jede v pohodě. Sakra lidi, mikrotik přece nemůže za to, že jste posedlí novými věcmi a cpeme bety do provozu. Koukni na debian, má klidně 2 roky starý věci a i starší a proč? protože je to stabilní system s ověřenými doplňky což třeba ubuntu který se hojně rozrostlo je pravej opak a na server bych ho nedal kvůli tomu abych se chlubil jak mi tam běží poslední verze. Takže si laskavě ujasněte co chcete. Ani nechápu proč se někdo stresuje při upgradu mikrotika a nestresuje se u UBNTu. Jakej je v tom rozdíl? Upgradoval jsem tisíckrát RBčka po celí naší síti a jestli mi nenaběhly 2 nebo 3 kusy tak je to hodně. Víš, nemůžeš upgradovat skokem přes 50 verzí jednim upgradem, to nefunguje.

Bohuzel s tebou nemuzu souhlasit. Ne vse co ma MK oznaceno jako stable je opravdu STABLE. Vsichni tady dobre vi ze dokud nebyla v3.10 tak se nedala vubec 3ti verze pouzivat. U 4ky je tam taky nekolik nefunkcnich staci si to tu projit. Ono to opravdu zacina zavanet tim ze ke klientum se bude nasazovat UBNT a na patere a routing bude MK.
0 x
Bývalý ISP...