❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Napájení ze solárních panelů

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
soooc

Re: Napájení ze solárních panelů

Příspěvekod soooc » 16 years ago

K vykonu panelu - ten je vztazen k intenzite okolniho zareni 1000W na m^2. Kdyz je krasny slunecny den bez mraku, tak to je tak maximalne tech 1000, bezny letni den je 600 - 900 a bezny zimni den je kolem 200 - 450. Navic vykon panelu neroste s okolnim svetlem linearne - pri nizkem zareni je vykon mensi, nez by podle linearniho rustu mel byt.

Takze pokud potrebuju celorocne napajet 10W za hodinu, potrebuju vyrobit cca 300W denne (ztraty na nabijeni apod.). Pokud vezmu nejhorsi pripad v zime, tak 150W panel mi da za hodinu tak 30W, da mi to po dobu 8 hodin (budeme optimisti :)) = 240W. To je malo :) Takze na 10W je potreba aspon 200W panel, aby to prezilo noc a baterky se nevybijely uplne na dno kazdy den.

A on ten 200W panel neni levna sranda :( Kdyz jsem si to na jeden sloup na kopci pocital, tak mi vyslo, ze radsi zakopu 600 metru kabel, nez stavet ostrovni system pro jednu RB433.
0 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

David Liška
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod David Liška » 16 years ago

S tím naprosto souhlasím.
0 x

teo

Příspěvekod teo » 16 years ago

hapi píše:napadá mě jestli nejsou energetiky povini ti dotahnout kabel kamkoliv za normální poplatek? Ať je to třeba i na kopec kde nic nevede.

Ve veřejném zájmu jo, třeba na nějaký hrad, dejme tomu. Ale pro komerční projekt... Přesnou citaci neznám, ale je to něco ve smylu "Ten kdo vyvolá změnu či výstavbu tak ten to zaplatí" - nedávno jsem se na to informoval, platí to pro všechny inženýrské sítě.
No a ty můžeš být jednou v takovéto roli - budou chtít někam do liškova natáhnout net a budeš moc dobře vědět, že se ti to za "standartních" podmínek nemůže vrátit....
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 16 years ago

teo píše:
hapi píše:napadá mě jestli nejsou energetiky povini ti dotahnout kabel kamkoliv za normální poplatek? Ať je to třeba i na kopec kde nic nevede.

Ve veřejném zájmu jo, třeba na nějaký hrad, dejme tomu. Ale pro komerční projekt... Přesnou citaci neznám, ale je to něco ve smylu "Ten kdo vyvolá změnu či výstavbu tak ten to zaplatí" - nedávno jsem se na to informoval, platí to pro všechny inženýrské sítě.
No a ty můžeš být jednou v takovéto roli - budou chtít někam do liškova natáhnout net a budeš moc dobře vědět, že se ti to za "standartních" podmínek nemůže vrátit....

jasný, moje chyba, mělo to bejt tak, že ti vystaví novou přípojku pokud stará už je nedostatečná.
0 x
Supermicro + Mikrotik = SuperTik
high speed routery podle požadavků

lukas

Příspěvekod lukas » 16 years ago

Něco, jako je na fotce se dá udělat mezi 50 a 60tis. (sloupek s patkou + adminstrativní výdaje + solár + větr + stáré baterky co neutočí diesel ale na toto stačí + stará APC UPS s RS232 + UPS IP monitor + bedny + elektr. materiál).

Ale todle je opravdu jen pro nejhorší případy, jen magor by to dělal někde, kde už elektrika je. Co se týče napojení na distribuční síť dodavatele energie, musí to majitel předmětné nemovitosti nájemci umožnit. Pokud má nějaký problém, obrátil bych se na právníka.
0 x
Lukas Kristek

Olda123

Příspěvekod Olda123 » 16 years ago

zajimave resene ,ale nebojis se ze ti to z tama nekdo vezme ? preci jen tam mas veci za dost penez a nejak tam nevidim nejake zabezepeceni
0 x

basty
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 16 years ago

na zebezpecni neni proud :)
bych si tak tipl
0 x

baz

Příspěvekod baz » 16 years ago

lukas: s tema pravnikama to neni zas az tak horky. Mas situace, kdy ses vubec rad, ze te majitel nejake dobre nemovitosti vubec na ten bod pusti, protoze to potrebujes ty, ne on kvuli par stovkam tvyho najmu, natoz abys ho jeste honil po pravnikach. To pak muzes cekat obratem vypoved z bodu...
0 x

lukas

Příspěvekod lukas » 16 years ago

baz: No, me 5tis/m za elektriku neprijde zrovna jako dobra vule... Pokud je schopny si nasadit takovouto cenu, tak uz je asi nejake diplomaticke vyjednavani marne... Ale jako jo, mas pravdu, je to na volbe cloveka.. Ja se nerad dohaduju, takze kdyz dojde na takovouto situaci, radsi si to vyresim jinak...
0 x
Lukas Kristek

okoun
antispam: Ano

Příspěvekod okoun » 15 years ago

řekl bych, že 200w je dost přehnané stačilo by bohatě na RB koupit 3x 50W http://www.gme.cz/cz/index.php?product=522-025 + regulátor za 700 Kč + gelovou baterii s výkonem 100Ah
takže se dostaneme na cenu kolem 20 litrů.

je také rozdíl mít jeden panel 150W a 3 panely po 50W

no a pokud to bude jen převaděč tak to rbčko nebude papat skoro nic (procesor bude nezatíženej)
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

mám tu na test nějakej profi panel 225W a jako dostal jsem z toho amatersky 120W, je fakt že dokud na něj svítilo sluníčko tak to dal i když úhel dopadu už byl fakt mizernej kolem cca 20°. Ovšem jak nesvítí a je pod mrakem tak je konec a tim myslim definitivní konec. Upozorňuju, že to je profi panel kterej odhaduju pod 20k nepude takže si spočítej jak moc v zimě bude chodit a podobně, já si to fakt neumimi představit.
0 x

okoun

no a kolik to davalo "amatersky" kdyz bylo pod mrakem?
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Leeonek

Příspěvekod Leeonek » 15 years ago

okoun píše:no a kolik to davalo "amatersky" kdyz bylo pod mrakem?

hapi píše: Ovšem jak nesvítí a je pod mrakem tak je konec a tim myslim definitivní konec.

definitivní konec = není napětí :)
0 x

hapi

Příspěvekod hapi » 15 years ago

tak, neni napětí.
0 x

okoun

tak rb133 se dvěma kartama papá 5,1W v režimu převaděče, takže pohodička

četl jsem, že solární panel by měl dávat menší výkon i když je slunce pod mrakem. vyzkouším to a potom napíšu.
0 x