❗️Toto je původní verze internetového fóra ISPforum.cz do února 2020 bez možnosti registrace nových uživatelů. Aktivní verzi fóra naleznete na adrese https://telekomunikace.cz

Jaký switch na sajty

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
ludvik

Re: Jaký switch na sajty

Příspěvekod ludvik » 11 years ago

A dodatek ... většina domácích routerů je stejně stomego. Gigových moc není. A lidem se to nechce platit.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

ludvik píše:Podle mého názoru bude do domácnosti 100M stačit ještě hodně dlouho.

To ano, souvislý tok z domácnosti takový asi jen tak nebude. Snad :)
Ale už nyní nabízíme 100Mbit tarif na optice. A když ho nabízíš tak ho klient musí i naměřit. A 120Mbit tarif na EdgeCoru 3528 prostě neuděláš :(

Ten uplink je důležitější, aby se zbytečně neagregovalo už na switchi. To zaprvé. A za druhé vlastnosti switche konstruovaného jako access jsou pro mě přednější, než nějaké gigo. Stejně tak konzistence konfigurace (učit se X různých druhů je vopruz) a také vlastně snadnost konfigurace.
Ano je to opruz ale co se dá dělat. EdgeCore nic cenově přijatelného Gigového nemá....

Ono až budete někdy lítat po sídlišti a hledat debila se smyčkou, tak mi dáte za pravdu :-) Stejně tak hledat někoho, kdo si zapne ve windows sdílení sítě. A má nedejbože IPv6 ... Nebo i taková hloupost, jako DHCP server puštěný z bytu ven. Můžu pokračovat (M)STP ochranami, IGMP snoopingem, ACL, atd, atp ... A to všechno vlastně v HW.
Možná jde leccos na CRS udělat. Ale rozhodně ne tak jednoduše a spolehlivě ...

Klienty máme oddělené přes VLAN na EdgeCoru i na CRS. Takže zapnout sdílení a DHCP z bytu ven si klidně může, ostatní klienty to neovlivní. Ten Loopback detection doufám dodělají...

Těmi dvěma SFP myslíš SFP+? ... tak to už cenově naprosto jinde.
TO mě mrzí nejvíce že ten druhý port je pouze SFP+. Kdyby byli oba SFP only bylo by to super zařízko
0 x

ludvik

Přitom SFP+ je kompatibilní ... alespoň co jsem tak studoval datasheety switchů. U mikrotiku ne?

Já jsem OS. Nemám tarify. Co to dá, to user má :-) Konkurovat UPC lze i tím, že to stomego má i na uploadu ... Kromě toho, kolik prodáš garantovaných 100-120Mbit?

Oddělování jednotlivých klientů VLANy používá leckdo. Ale přijde mi to jako děsná pakárna (zvlášť pokud člověk narazí na omezení 4096). To ovšem může souviset s tím OS ... nechci omezovat zbytečně komunikaci mezi členy. I když je fakt, že z jedné vesnice od nás lidi odešli, protože jeden viděl na počítači v "okolních" i sousedy ... a v hospodě to rozkecal jako děsnou chybu.
0 x
Jelikož je zde zakázáno se negativně vyjadřovat k provozním záležitostem, tak se holt musím vyjádřit takto: nové fórum tak jak je připravováno považuji za cestu do pekel. Nepřehledný maglajz z toho bude. Do podpisu se mi pozitiva již nevejdou.

ludvik

Mimochodem ... kdybys byl dobře marketingově školený, tak bys věděl, že na stomegu uděláš 200Mbit/s :-)
0 x

honzam

Příspěvekod honzam » 11 years ago

ludvik píše:Přitom SFP+ je kompatibilní ... alespoň co jsem tak studoval datasheety switchů. U mikrotiku ne?

U mikrotiku CRS226 je druhý port SFP+ only (čili pouze 10Gbit)

Já jsem OS. Nemám tarify. Co to dá, to user má :-) Konkurovat UPC lze i tím, že to stomego má i na uploadu ... Kromě toho, kolik prodáš garantovaných 100-120Mbit?

Moc ne ale když to nabízíš, tak musíš být schopen to dodat.

Oddělování jednotlivých klientů VLANy používá leckdo. Ale přijde mi to jako děsná pakárna

Děláme to tak všude a no problem. Klienti se nevidí a nehrozí parazitní DHCP. Tahání mezi sebou taky nehrozí atd...

Mimochodem ... kdybys byl dobře marketingově školený, tak bys věděl, že na stomegu uděláš 200Mbit/s

S tím začalo UBNT ne? :D
0 x

ludvik

honzam píše:
ludvik píše:Mimochodem ... kdybys byl dobře marketingově školený, tak bys věděl, že na stomegu uděláš 200Mbit/s

S tím začalo UBNT ne? :D

Těžko říci, jestli bylo dřív vejce, nebo dinosaurus ... podle mě s tím začal někdo z ISP.
0 x

Radek Úlehla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Radek Úlehla » 11 years ago

S tím začali výrobci síťovek někdy před koncem tisíciletí :) Pamatuju si to jako dnes, kdy jsem domu přinesl novou FE síťovku a na ní bylo napsáno 200Mbps. To byla tenkrát akce, konečně se zbavit BNC kabelů a natáhnout UTPčko :)
0 x

bartes

Příspěvekod bartes » 10 years ago

Tak zkusili jsme ted pred casem nasadit TL-SG 3210 a 3216. Jedine co tam mame nastavene je DHCP Snooping a na jednom mirror port. Po cca mesici oba vytuhly. MGMT nejel ani ssh. Provoz pres to sel ale nepropoustel DHCP tak zatim na prd. Ted se divam ze vysel novy fw 18.8.2014 tak zkusime a uvidime. Nezkousel uz nekdo novy fw jestli tento problem resi?
0 x

bartes

Příspěvekod bartes » 10 years ago

Zkusil jsem update fw na TL-SG3210 na novou verzi 1.9.8 a probehlo to bez ztraty konfigurace ... uvidime co 3216
0 x